Dette er ekspertens beste tips til når du skal bygge platting

Hvert år er det mange nordmenn som ønsker å bygge ny platting eller fornye den de allerede har. Har du planer om å fornye uteområdet? I denne artikkelen kan du lese snekker Linda Jensens tre beste tips for å pusse opp eller bygge platting.

Dette er ekspertens beste tips til når du skal bygge platting
Inspirasjon

Vær godt forberedt før du begynner å bygge

Det er lurt å være godt forberedt når du skal bygge platting. En dyktig håndverker vil hjelpe deg med alt du lurer på – uansett om du skal bygge platting med trapp, platting med levegg eller platting i skråning.


Fundamentet, materialene og vedlikeholdet er tre ting du kan undersøke i forkant av prosjektet. Platting i tre krever annet vedlikehold en for eksempel en platting i skifer.


– Det kan være stressende for mange når de skjønner hvor mye arbeid det er med fundamentet, støping og det som skal være under!Hvordan bygge platting? Slik gjør du det på 1-2-3


  1. Gjør grundige undersøkelser av fundamentet på plattingen i hagen din. Dette er den viktigste jobben du gjør for at plattingen skal vare i årevis.
  2. Tenk på materialvalg, og vurder hva fungerer best i ditt område. Husk at det er lov å spørre hvis du er usikker! En dyktig fagperson kan jobbe med de aller fleste materialer og vet hva som er gode alternativer for akkurat din bolig.
  3. Vurder vedlikeholdsbehovet. Hvor mye vedlikehold er du villig til å ta selv? Vedlikehold av platting er nøkkelen for en platting som holder seg fin år etter år.


Ikke glem fundamentet!

Før plattingen skal legges, bør det være utført et godt grunnarbeid. Når du skal tilbringe tid ute, er det fint å ha pålitelig og tørr grunn å sette møbler og føtter på. En platting i hagen er ypperlig å ha som et utegulv.

– Det kan være stressende for mange når de skjønner hvor mye arbeid det er med fundamentet, støping og det som skal være under. Et dårlig fundament kan i verste fall være skadelig for plattingen, forklarer Linda Jensen.


– Alt henger egentlig sammen med fundamentet. Hvis du vil ha en platting i stein, må du for eksempel grave. Det er mye jobb.

Å få en håndverker til å støpe og bygge fundamentet for plattingen er et lurt valg. Dersom jobben ikke er godt nok utført kan plattingen ta skade av det, og du kan risikere en kortere levetid. Om vinteren kan for eksempel frost føre til at plattingen løfter seg og skruene rives av dersom ikke fundamentet er godt nok.Blond kvinnelig snekker foran et skilt av logoen til Norges Hyggeligste Håndverker

Snekker Linda Jensen gir gode råd til deg som skal bygge platting eller terrasse før våren.


Platting i tre, betong eller stein – hva skal du velge?

– Klimaet i Norge spiller egentlig ingen rolle når du skal velge type gulv, så lenge det blir lagt på riktig måte, sier Jensen.

Det vanligste materialet er terrassebord i tre, men du kan også bruke stein, fliser eller komposittmateriale. Prisen på de ulike materialene varierer stort. I samarbeid med håndverkeren din kan du finne den beste løsningen, som både ser flott ut og passer ditt oppussingsbudsjett.

– Du må utnytte den plassen du har, og hvor du har muligheten til å bygge.

I tillegg til å være en rådgiver når det kommer til materialvalg, kan håndverkeren din hjelpe deg med å velge plassering for plattingen. Dersom du trenger inspirasjon når du bygger platting, vil en god samtale med en fagperson hjelpe deg langt på vei.Ikke glem vedlikeholdsbehovet

Prisen på platting vil variere basert på valg av materialer, og det gjør også vedlikeholdsbehovet.

– Vanlig impregnert tre er billigst. Men det finnes veldig mange andre typer materialer. Det kan være lurt å velge et vedlikeholdsvennlig materiale.

Velger du treverk bør terrassen vaskes og beises hver vår. Dette gjør at den varer lengre, og er nødvendig for at den skal se fin ut. Gulv i solen kan begynne å flasse, og det kan være ekstra jobb. Platting i steinmaterialer må bare vaskes, og har minimalt vedlikeholdsbehov.

– De fleste vil ha det lettest mulig, og med treverk får man flere muligheter til hva som er mulig bygge inn i hagen sin, avslutter Jensen.Nye regler for bygging av terrasse


1. mai 2021 kom det nye regler rundt byggetillatelse av terrasse. Her er en kort oversikt over de nye reglene:

  • Bygging av terrasse på inntil 1 meter over bakken er fritatt for søknadsplikt
  • Terrassen må være minst 1 meter fra naboens grense og tilknyttet en bygning
  • Terrassen kan ikke stikke ut mer enn 4 meter fra bygningen
  • Rekkverket kan være på inntil 1,2 meter
  • Terrassen kan ikke være overbygd

Dette innebærer en økt fleksibilitet for huseiere som ønsker å bygge terrasse, gitt at de følger reglene nevnt ovenfor. Men det er viktig å merke seg at du som bygger er ansvarlig for å følge regelverket. Derfor er det viktig å sjekke kommunens reguleringsplan for din spesifikke tomt. Dette finner du på kommunens nettsider.

Se endringen i byggesaksforskriften hos Lovdata her.Publisert 12. mai 2023, 09:11

Oppdatert 23. april 2024, 08:17