Hus og hage

Platting og terrasse

Skal du bygge terrasse eller platting?

Planlegger du å bygge platting eller terrasse, eller pusse opp den du har? Uansett om du skal ha en ny platting i hagen eller bytte ut gamle terrassebord: Hos Mittanbud finner du flinke håndverkere som kan hjelpe deg med både planlegging og gjennomføring av prosjektet ditt.

Start prosjektet her

Hva koster det å bygge terrasse eller platting?

Prisen for å bygge en terrasse eller platting vil avhenge av størrelsen, hvilket materiale du velger og hvor mye grunnarbeid som kreves.


Vanligvis vil det koste mellom 15 000 og 80 000 kroner å bygge en terrasse eller platting, inkludert materialer og arbeid.
Omfang og kompleksitet

Dersom du skal bygge en terrasse eller platting vil omfanget og kompleksiteten på prosjektet i stor grad avhenge av størrelsen og hvor mye grunnarbeid som må gjøres i forkant.


Vanligvis vil en håndverker bruke omtrent en dag på grunnarbeidet. Selve terrassen eller plattingen tar gjerne to-tre dager å bygge. Skal du i tillegg bygge for eksempel et terrassetak eller en trapp fra terrassen, må du regne med at det tar mer tid.


Om du skal pusse opp en terrasse eller platting vil omfanget og prisen påvirkes av hvor mye som må gjøres og hva slags arbeid som kreves.


Dersom prosjektet ditt er søknadspliktig, må du i tillegg betale for å få behandlet byggesøknaden din av kommunen. Du trenger ikke å søke for å bygge en platting. Skal du bygge terrasse vil du i mange tilfeller også være unntatt søknadsplikt, så lenge terrassen oppfyller de rette kravene.Håndverkere

Når du skal bygge en terrasse eller platting er det lurt å få hjelp av flinke håndverkere. Da kan du være sikker på at du oppnår resultatet du ønsker deg.


For å bygge en platting eller terrasse vil du vanligvis trenge en snekker eller tømrer. Om du skal legge terrassebeis vil du i tillegg ha behov for en maler.Dette kan øke prisen på prosjektet

Det er flere faktorer som påvirker den totale prisen på en terrasse eller platting. Noen vanlige prisdrivere er størrelsen, valg av materialer og overflatebehandling, og om det skal gjennomføres eventuelle tilleggsprosjekter.


Det er forskjell i kvalitet og pris mellom ulike tresorter og overflatebehandlinger. Uansett hva slags terrassegulv du ønsker, vil det være en god investering å velge et materiale av høy kvalitet som varer lenge. Det finnes også vedlikeholdsfrie terrassebord.


Dersom grunnarbeidet er krevende og det må brukes en maskin for å planere underlaget, vil dette øke prisen på prosjektet.Platting med peis utendørs.

En platting kan bygges ute i hagen, og fungere som familiens samlingspunkt!Bygge terrasse eller markterrasse

Dersom du har lyst til å utvide bruksarealet på tomten med et sted du kan sitte utendørs, kan du bygge en terrasse eller markterrasse ut fra huset. En terrasse kobler hagen til huset, og er gjerne opphøyet med noen trappetrinn ned til hagen. En markterrasse er bygget direkte på bakken.


Når du skal bygge terrasse eller markterrasse finnes det forskjellige materialer å velge mellom. Det vanligste er å bygge en terrasse i tre. Dette krever ofte mer vedlikehold enn om du bygger en terrasse i andre materialer, som for eksempel stein, betong, fliser eller kompositt.


Uansett om du skal bygge en terrasse eller markterrasse er det viktig å lage et godt fundament tilpasset underlaget på tomten din. I tillegg er det viktig å passe på at bjelkene ikke ligger rett på bakken, men har luft under seg slik at du unngår fuktskader. Ved å benytte dyktige håndverkere kan du være sikker på at både fundamentet og terrassen blir godt utført.


En terrasse er vanligvis ikke søknadspliktig, så lenge terrassen er inntil en meter høy og er forbundet med en bygning. Terrassen kan heller ikke stikke mer enn fire meter ut fra fasaden, og må ha minst en meter avstand til nabotomten.


Dersom du skal bygge rekkverk på terrassen kan dette være opptil 1,2 meter høyt uten å være søknadspliktig. Du kan også sette opp et terrassetak på inntil 15 kvadratmeter uten byggesøknad.Pris for terrasse eller markterrasse

Hva en terrasse eller markterrasse koster vil avhenge av størrelsen, valg av materialer, hvor mye grunnarbeid som kreves, og om du skal gjennomføre eventuelle tilleggsprosjekter.

Prisen for en terrasse ligger vanligvis mellom 15 000 og 80 000 kroner, inkludert materialer og arbeid. Ettersom terrassen må kunne tåle all slags vær, er det lurt å velge materialer av høy kvalitet.


Vedlikeholdsfrie terrassebord vil normalt koste mer enn materialer som må etterbehandles regelmessig. Du vil likevel kunne spare inn kostnadene over tid, ettersom du slipper å betale for olje eller terrassebeis.


Dersom du skal bygge terrasse eller markterrasse på et krevende underlag, kan det hende du blir nødt til å leie inn en maskin for å planere området. Dette vil øke prisen på prosjektet. Det samme gjelder om du har telefarlig grunn på tomten, hvor du er nødt til å grave dypere og markisolere før du kan bygge terrassen.


Om du må søke om byggetillatelse for å bygge terrassen eller markterrassen, må du regne med at søknadsprosessen vil føre til ekstra kostnader.Nye regler for bygging av platting og terrasse


1. mai 2021 kom det nye regler rundt byggetillatelse av platting og terrasse. Her er en kort oversikt over de nye reglene:

  • bygging av terrasse og platting på inntil 1 meter over bakken er fritatt for søknadsplikt
  • terrassen må være maks 1 meter fra naboens grense og tilknyttet en bygning
  • terrassen kan ikke stikke ut mer en fire meter fra bygningen
  • rekkverket kan være maksimalt 1,2 meter
  • plattingen eller terrassen kan ikke være overbygd

Dette innebærer en økt fleksibilitet for huseiere som ønsker å bygge platting eller terrasse, gitt at de følger reglene nevnt ovenfor.
Men det er viktig å merke seg at du som bygger er ansvarlig for å følge regelverket. Derfor er det viktig å sjekke kommunes reguleringsplan for din spesifikke tomt. Dette finner du på kommunens nettsider.

Se endringen i byggesaksforskriften hos Lovdata her.Bygge platting

Dersom du ønsker et utegulv i solen, kan du bygge en platting i hagen. Ordet platting brukes om terrasser som er under 0,5 meter høye, og trenger ikke ligge inntil husveggen. En platting er bygget direkte på mark.


Om du skal bygge en platting kan denne bygges i mange forskjellige former, størrelser og materialer. Det vanligste er å bygge en treplatting, men du kan også lage en steinplatting eller betongplatting.


Hvor en platting bør stå avhenger av hva slags solforhold du liker, hvilken utsikt du ønsker fra plattingen og plassering med tanke på naboer.


Når du skal bygge en platting på plenen er det viktig med et godt fundament tilpasset underlaget på tomten din. I tillegg er det viktig å passe på at bjelkene ikke ligger rett på bakken, men har luft under seg slik at du unngår fuktskader. Ved å benytte flinke håndverkere kan du være sikker på at både fundamentet og plattingen blir godt utført.


En platting vil vanligvis ikke være søknadspliktig, så lenge kommunen du bor i ikke har spesielle begrensninger.Det er også pent med steinheller i hagen. Det gir et organisk preg.


Pris for platting

Hva en platting koster vil avhenge av størrelsen, underlaget plattingen skal bygges på og hvilke materialer du ønsker å bruke.


Prisen for en platting ligger vanligvis mellom 15 000 og 80 000 kroner, inkludert materialer og arbeid. Ettersom plattingen må kunne tåle all slags vær, er det lurt å velge materialer av høy kvalitet.

Skal du bygge en treplatting vil det rimeligste alternativet være trykkimpregnerte terrassebord. Disse krever imidlertid hyppigere vedlikehold enn andre materialer. Det kan derfor være en god investering å velge et materiale av høyere kvalitet.


Normalt vil vedlikeholdsfrie terrassebord koste mer enn materialer som må etterbehandles regelmessig. Du slipper likevel å betale for olje eller terrassebeis, og vil derfor kunne spare inn kostnadene over tid.


Om du skal bygge en platting på et krevende underlag, er det mulig du blir nødt til å leie inn en maskin for å planere området. Du vil da trenge en maskinentreprenør, som vil øke prisen på prosjektet. Det samme gjelder om du har telefarlig grunn på tomten, hvor du er nødt til å grave dypere og markisolere før du kan bygge plattingen.Les også: Slik får du terrassen sommerklar

Andre typer terrasse- og plattingprosjekter

Når du skal bygge terrasse eller platting vil det ofte være andre ting du trenger i samme forbindelse, som et terrassetak eller en trapp. Har du allerede en platting eller terrasse, er det viktig at du passer på å gjennomføre jevnlig vedlikehold.Terrassetak, levegg, rekkverk og trapp

Om du skal bygge en terrasse eller platting er det flere andre prosjekter du kanskje vil gjennomføre samtidig. Dersom du vil sitte skjermet mot sterk sol eller regn kan du bygge en terrasse eller platting med tak, for eksempel en pergola. Ønsker du å skjerme terrassen eller plattingen mot vind eller innsyn, kan du bygge en terrasse eller platting med levegg.


Dersom det er en høydeforskjell fra terrassen eller plattingen og opp til huset, eller ned til hagen, vil du trenge en trapp. Er det bratt ned fra terrassen, kan du sette opp et rekkverk.


Overbygget platting eller terrassetak

Plattingen kan også overbygges, for en enda lunere følelse. Hva med å plante klatreplanter som kan gro over plattingen?


Vedlikehold og oppussing av terrasse og platting

For at plattingen eller terrassen din skal holde seg best mulig, er det viktig å vedlikeholde gulvet jevnlig. Det er anbefalt å vaske terrassen hvert år, gjerne på våren. Da vil den vare lengre, og du får et fint terrassegulv til sommeren.


Om du har en platting eller terrasse i tre bør denne etterbehandles med olje eller terrassebeis omtrent annethvert år. Hvor ofte du bør olje eller beise avhenger av værforholdene der du bor, og hvor mye du bruker terrassen eller plattingen. Dersom du ønsker å minimere vedlikeholdet bør du velge vedlikeholdsfrie terrassebord.


Har terrassegulvet blitt slitt og flisete kan du slipe terrassen for å gi den nytt liv. Dersom terrassebordene har sprekker, er råtne eller om skruene har begynt å komme opp, er det på tide å legge nye terrassebord.


Se andre jobber som er lagt ut på Mittanbud

Nytt dekke og rehabilitere rekkverk på terrasse

5550SVEIO

En drøye 20 m2 terrasse trenger nye terrassebord (vanlig trykkimp.) og bytte råtne søyler på rekkverket (kan erstattes med vanlig 4x4"). Muligens må undertak på terrasse sees litt nærmere på om fungerer (ser ut som vann ledes ut mot bjelkene). Det må også byttes noen kledningsbord (stående) på en yttervegg. Se bilder Send gjerne først melding her, evt send sms om du ikke får svar på tlf.

Veranda/Terrasse, pergola/levegg og trapp

4780BREKKESTØ

Trenger hjelp til å bygge veranda/terrasse over tilbygg. I tillegg ønsker vi å bygge en terrasse med pergola på en «fjellhylle» ved siden av eneboligen. Opp til pergola må det bygges en trapp. Ønsker pristilbud.

hey

4618KRISTIANSAND S

bygge 21 kvm med terassebord i lik utseende som nåværende asap rask betaling og tips kem vet

Innglassering

5239RÅDAL

Ønsker å få tak over og innglassere terrasse, samt tette igjen skillevegg med spiler. Se ellers bilder.

Platting

7072HEIMDAL

Ønsker å forlenge eksisterende platting til enden av husveggen. Mulig prosjektet må vente til våren, men hvis det går an å gjøre det nå hadde det vært topp! Pris?

Platting som må stabiliseres

1592VÅLER I ØSTFOLD

Jeg har en platting som har løsnet fra deler av fundamentet sitt og vipper mot en skrent. Jeg trenger å få støpt et nytt fundament på yttersiden (ref bilder). Deler av en mur har også sunket og må løftes og noen stenhellene må rettes opp. Plattingen ble satt opp i 2018 og fyllmassen har sunket sammen. Dette vil jeg tro at er stabilt nå. Mvh Gunnar Vensåsen


Se evalueringer på jobber fra Mittanbud

HL1 NORGE AS

Nov. 2023

Bygging av markterrasse foran rekkehus

"Vi benyttet HL1 Norge AS til bygging av terrasse, og er strålende fornøyde. Kommunikasjonen var god gjennom hele prosessen, de var svært nøye i sitt arbeid, og sluttresultatet ble meget bra. Anbefales på det sterkeste."
F
Fredrik Winther
Moss
HL1 NORGE AS

AH Bolig og Hytter AS

Hei, Vi er nye på Mittanbud, men har mange års erfaring i bransjen og viser gjerne til referanser. Vi i AH bolig og hytter as utfører alt av tømrer arbeid, total renovering av bolig og bad. Målet vårt er tilby våre tjenester til hyggelige priser slik at alle kan få råd til å oppfylle sine ønsker og drømmer. Ta gjerne kontakt om du har spørsmål eller trenger hjelp. Med vennlig hilsen. Asif Haseez / AH Bolig og Hytter AS Telefon: 47758336

Nov. 2023

Montere kledning og beliste vinduer

"Flott gjennomført, møtte til riktig tid, og holdt pris de tilbydde, veldig fornøyd, god kommunikasjon underveis. Anbefales"
S
Svein
Barkåker
AH Bolig og Hytter AS

Oslo Renovering Luca V/gabriel

vi er nye på Mittanbud, men har 8 års erfaring i bransjen og kan vise til gode referanser. Vi gjør det meste av snekkerarbeid ol. - Takarbeid- Montere kjøkken - Veranda og terrasse- Renovering- Oppussing - Maling- Sparkling- Belegningsstein- Mur- og betongarbeidog merTa gjerne kontakt for en uforpliktende befaring

Nov. 2023

Lager med terrassebord: gulv/halfvegg/ plasttak !

"Veldig bra! God kommunikasjon! De gjør hurtig arbeid! Jeg anbefaler dem!"
S
Shan
Oslo
Oslo Renovering Luca V/gabriel

Dobra Bygg & Maler

Anamaria Daniel Dobra /ADD endret nå til Dobra bygg & maler. Mine referanser 4,8 stjerner : Male trapp og beise terrasseBra gjennomført til avtalt tid og prisEvaluert av Mikael Skov, 2 måneder sidenDel evaluering: *****Besvart av ANAMARIA DANIEL DOBRA/ADD, 8. mai 2022Tusen Takk for din ærlighet og tillit.Lage nytt rekkverk til kjellerhalsAlt utført etter avtalt pris og rask levering kjempefornøyd!!!!Evaluert av jostein melkevig, 3 måneder sidenDel evaluering: *****Besvart av...

Se mer
Nov. 2023

Trapp i skråning fra P-plass til hytte.

"Stor jobb med to trapper i terreng pluss plattinger og rekkverk. Godt utført arbeid. Anbefales."
L
Leiv Kåre
Idse
Dobra Bygg & Maler

AM UNIK AS

AM Unik AS er en liten bedrift med fokus på kvalitet og solide løsninger. Vi besitter faglig ekspertise for tømrerfaget og utfører håndverkstjenester innen oppussing og rivning. Vi tar også arbeid innen maling/sparkling, gulvlegging, Det viktigste for oss er å skape holdbare og varige verdier for kundene våre, slik at sluttresultatet kan spre en trygg og positiv ringvirkning for yrke.

Nov. 2023

Utvide platting og bygge gjerde / levegg

"Storfornøyd med ny terrasse og jobben gjennomført av AM UNIK. Dyktig, hardtarbeidende og effektiv snekker som fikser det slik du ønsker. Tok også våre innspill til justeringer og endret raskt der vi ønsket det. Noe utfordrende i muntlig kommunikasjon..."Se mer
M
Morten
Oslo
AM UNIK AS

PEDERSTAD MASKIN

Pederstad Maskin er en seriøs samarbeidspartner som i hovedsak driver med graving og utleie av små anleggsmaskiner. Vi tar på oss både store og små oppdrag, ingen utfordring er for liten eller for stor! Våre kunder er både privatpersoner og profesjonelle aktører. Vårt mål er å gi den beste servicen og kvaliteten til alle våre kunder! Vi holder til i Spydeberg og tar på oss mange typer oppdrag, fortrinnsvis i Østfold Kommune. Du skal være trygg på at vi utfører en fagmessig god jobb og ...

Se mer
Nov. 2023

Legging av pukk til kommende platting

"God pris og godt utført arbeid - anbefales!"
M
Martin
Ytre enebakk
PEDERSTAD MASKIN

Schmidt Bygningsentreprenør Enk.

4.8 (40)

Nov. 2023

Bytte terrassebord og bygge nytt rekkverk

"András er veldig hyggelig og er opptatt av å levere noe som er bra for kunden. Han var veldig nøye og passet alltid på å finne kreative og gode løsninger, men også rimelige. Ryddet pent opp etter seg hver dag. Veldig dyktig og ryddig både kontrakt..."Se mer
E
Elie
Son
Schmidt Bygningsentreprenør Enk.

SAM TAK AS

Sam Tak AS driver med flate tak. Vi driver med sveising av takpapp på hovedtak, balkong, garasjer og betongdekke. Vi har 23 års erfaring og er flinke på gode løsninger. Vi bruker nordiske produkter som er anbefalt for vårt klima. Søk oss opp på Facebook siden vår, Sam Tak AS, så finner du bilder av jobber vi har utført. Ring oss på telefon 45800175 eller 91379473. Vi kommer på gratis befaring.

Nov. 2023

Tekking av terrasse.

"Sam Tak AS la ny takpapp og tettet lekkasje for oss. Pent arbeid utført til avtalt pris. Veldig god kommunikasjon gjennom prosessen, bilder fra andre prosjekter før valg av firma og bilder gjennom prosessen hos oss. Veldig fornøyd!"
J
Joachim Antonsen
Røyken
SAM TAK AS

STILE AS

Vi er spesialisert i naturstein, vi kan utføre graving, grunn- og forberedelsesarbeid, drenering, støttemur, trapp, vei...

Nov. 2023

* Fortsatt ledig: Rette opp platting med skiferheller

"Plattingen ble lagt med fint tilskåret skifer og har holdt aeg godt gjennom to vintre. Litt dårlig opprydding, de la igjen mye grus i hagen slik at jeg har hatt problemer med å få plenen til å gro igjen der det ble sår etter trillebårer og tråkking. ..."Se mer
A
Ane
Oslo
STILE AS

STRØMMEN BYGG JOBS BAZIULIS

4.7 (27)

Hi!I am new on Mittanbud, but have over 20 years experience - the last 5 years working from Norway.I can offer carpenterjobs, painting, lister, montering, flislegging, doors and windows, laying floors (gulvlegging), laminat, taksingel, repairs.If you need help or have questions, please contact me.Best regards.Strømmen Bygg Jobs BaziulisTel: 967 01 827

Nov. 2023

Bygge tak over trappenedgang samt vedlikehold av terasse.

"Godt fornøyd!"
Ø
Øyvind
Stabekk
STRØMMEN BYGG JOBS BAZIULIS

Uteplass Bygg & Vedlikehold AS

Velkommen til Uteplass Bygg & Vedlikehold AS Vi er en bedrift som spesialiserer oss på alt fra snekring, renovering til gravearbeid Vi er nye på MittAnbud, men vi har lang erfaring i bransjen, og kan vise til solide referanser over tid. Vi påtar oss jobber hovedsakelig i alle plasser mellom Larvik til Nittedal, inkludert Oslo, Asker og Bærum. Se gjerne mer av våre referanser og bilder lenger nede på profilen. Vi har ekspertise innenfor alle aspekter av snekring, fra platting til rehabiliteri...

Se mer
Nov. 2023

Bytte ut planker og evt fundament til eksisterende platting

"Bygg & Vedlikehold AS leverte et veldig godt resultat til avtalt tid og pris."
K
Kristoffer
Oslo
Uteplass Bygg & Vedlikehold AS


Publisert 30. jan. 2023, 13:48

Oppdatert 01. des. 2023, 08:21

Få tilbud fra kvalitetssikrede bedrifter

Beskriv jobben og få uforpliktende tilbud fra flere bedrifter nær deg – helt gratis.