Hus og hage

Platting og terrasse

Skal du bygge terrasse eller platting?

Planlegger du å bygge platting eller terrasse, eller pusse opp den du har? Uansett om du skal ha en ny platting i hagen eller bytte ut gamle terrassebord: Hos Mittanbud finner du flinke håndverkere som kan hjelpe deg med både planlegging og gjennomføring av prosjektet ditt.

Start prosjektet her

Hvordan fungerer Mittanbud?

Forklar jobben

Gi en kort beskrivelse av hva du vil ha gjort, så sender vi jobben til aktuelle bedrifter.

Motta tilbud

Innen kort tid vil du motta uforpliktende tilbud fra flere kvalifiserte bedrifter.

Kom i gang!

Sammenlign tilbud, få arbeidet gjort og skriv evaluering etter utført arbeid.

Hvordan fungerer Mittanbud?

Forklar jobben

Gi en kort beskrivelse av hva du vil ha gjort, så sender vi jobben til aktuelle bedrifter.

Motta tilbud

Innen kort tid vil du motta uforpliktende tilbud fra flere kvalifiserte bedrifter.

Kom i gang!

Sammenlign tilbud, få arbeidet gjort og skriv evaluering etter utført arbeid.

Hva koster det å bygge terrasse eller platting?

Prisen for å bygge en terrasse eller platting vil avhenge av størrelsen, hvilket materiale du velger og hvor mye grunnarbeid som kreves.


Vanligvis vil det koste mellom 15 000 og 80 000 kroner å bygge en terrasse eller platting, inkludert materialer og arbeid.
Omfang og kompleksitet

Dersom du skal bygge en terrasse eller platting vil omfanget og kompleksiteten på prosjektet i stor grad avhenge av størrelsen og hvor mye grunnarbeid som må gjøres i forkant.


Vanligvis vil en håndverker bruke omtrent en dag på grunnarbeidet. Selve terrassen eller plattingen tar gjerne to-tre dager å bygge. Skal du i tillegg bygge for eksempel et terrassetak eller en trapp fra terrassen, må du regne med at det tar mer tid.


Om du skal pusse opp en terrasse eller platting vil omfanget og prisen påvirkes av hvor mye som må gjøres og hva slags arbeid som kreves.


Dersom prosjektet ditt er søknadspliktig, må du i tillegg betale for å få behandlet byggesøknaden din av kommunen. Du trenger ikke å søke for å bygge en platting. Skal du bygge terrasse vil du i mange tilfeller også være unntatt søknadsplikt, så lenge terrassen oppfyller de rette kravene.Håndverkere

Når du skal bygge en terrasse eller platting er det lurt å få hjelp av flinke håndverkere. Da kan du være sikker på at du oppnår resultatet du ønsker deg.


For å bygge en platting eller terrasse vil du vanligvis trenge en snekker eller tømrer. Om du skal legge terrassebeis vil du i tillegg ha behov for en maler.Dette kan øke prisen på prosjektet

Det er flere faktorer som påvirker den totale prisen på en terrasse eller platting. Noen vanlige prisdrivere er størrelsen, valg av materialer og overflatebehandling, og om det skal gjennomføres eventuelle tilleggsprosjekter.


Det er forskjell i kvalitet og pris mellom ulike tresorter og overflatebehandlinger. Uansett hva slags terrassegulv du ønsker, vil det være en god investering å velge et materiale av høy kvalitet som varer lenge. Det finnes også vedlikeholdsfrie terrassebord.


Dersom grunnarbeidet er krevende og det må brukes en maskin for å planere underlaget, vil dette øke prisen på prosjektet.Platting med peis utendørs.

En platting kan bygges ute i hagen, og fungere som familiens samlingspunkt!Bygge terrasse eller markterrasse

Dersom du har lyst til å utvide bruksarealet på tomten med et sted du kan sitte utendørs, kan du bygge en terrasse eller markterrasse ut fra huset. En terrasse kobler hagen til huset, og er gjerne opphøyet med noen trappetrinn ned til hagen. En markterrasse er bygget direkte på bakken.


Når du skal bygge terrasse eller markterrasse finnes det forskjellige materialer å velge mellom. Det vanligste er å bygge en terrasse i tre. Dette krever ofte mer vedlikehold enn om du bygger en terrasse i andre materialer, som for eksempel stein, betong, fliser eller kompositt.


Uansett om du skal bygge en terrasse eller markterrasse er det viktig å lage et godt fundament tilpasset underlaget på tomten din. I tillegg er det viktig å passe på at bjelkene ikke ligger rett på bakken, men har luft under seg slik at du unngår fuktskader. Ved å benytte dyktige håndverkere kan du være sikker på at både fundamentet og terrassen blir godt utført.


En terrasse er vanligvis ikke søknadspliktig, så lenge terrassen er inntil en meter høy og er forbundet med en bygning. Terrassen kan heller ikke stikke mer enn fire meter ut fra fasaden, og må ha minst en meter avstand til nabotomten.


Dersom du skal bygge rekkverk på terrassen kan dette være opptil 1,2 meter høyt uten å være søknadspliktig. Du kan også sette opp et terrassetak på inntil 15 kvadratmeter uten byggesøknad.Pris for terrasse eller markterrasse

Hva en terrasse eller markterrasse koster vil avhenge av størrelsen, valg av materialer, hvor mye grunnarbeid som kreves, og om du skal gjennomføre eventuelle tilleggsprosjekter.

Prisen for en terrasse ligger vanligvis mellom 15 000 og 80 000 kroner, inkludert materialer og arbeid. Ettersom terrassen må kunne tåle all slags vær, er det lurt å velge materialer av høy kvalitet.


Vedlikeholdsfrie terrassebord vil normalt koste mer enn materialer som må etterbehandles regelmessig. Du vil likevel kunne spare inn kostnadene over tid, ettersom du slipper å betale for olje eller terrassebeis.


Dersom du skal bygge terrasse eller markterrasse på et krevende underlag, kan det hende du blir nødt til å leie inn en maskin for å planere området. Dette vil øke prisen på prosjektet. Det samme gjelder om du har telefarlig grunn på tomten, hvor du er nødt til å grave dypere og markisolere før du kan bygge terrassen.


Om du må søke om byggetillatelse for å bygge terrassen eller markterrassen, må du regne med at søknadsprosessen vil føre til ekstra kostnader.Nye regler for bygging av platting og terrasse


1. mai 2021 kom det nye regler rundt byggetillatelse av platting og terrasse. Her er en kort oversikt over de nye reglene:

  • bygging av terrasse og platting på inntil 1 meter over bakken er fritatt for søknadsplikt
  • terrassen må være maks 1 meter fra naboens grense og tilknyttet en bygning
  • terrassen kan ikke stikke ut mer en fire meter fra bygningen
  • rekkverket kan være maksimalt 1,2 meter
  • plattingen eller terrassen kan ikke være overbygd

Dette innebærer en økt fleksibilitet for huseiere som ønsker å bygge platting eller terrasse, gitt at de følger reglene nevnt ovenfor.
Men det er viktig å merke seg at du som bygger er ansvarlig for å følge regelverket. Derfor er det viktig å sjekke kommunes reguleringsplan for din spesifikke tomt. Dette finner du på kommunens nettsider.

Se endringen i byggesaksforskriften hos Lovdata her.Bygge platting

Dersom du ønsker et utegulv i solen, kan du bygge en platting i hagen. Ordet platting brukes om terrasser som er under 0,5 meter høye, og trenger ikke ligge inntil husveggen. En platting er bygget direkte på mark.


Om du skal bygge en platting kan denne bygges i mange forskjellige former, størrelser og materialer. Det vanligste er å bygge en treplatting, men du kan også lage en steinplatting eller betongplatting.


Hvor en platting bør stå avhenger av hva slags solforhold du liker, hvilken utsikt du ønsker fra plattingen og plassering med tanke på naboer.


Når du skal bygge en platting på plenen er det viktig med et godt fundament tilpasset underlaget på tomten din. I tillegg er det viktig å passe på at bjelkene ikke ligger rett på bakken, men har luft under seg slik at du unngår fuktskader. Ved å benytte flinke håndverkere kan du være sikker på at både fundamentet og plattingen blir godt utført.


En platting vil vanligvis ikke være søknadspliktig, så lenge kommunen du bor i ikke har spesielle begrensninger.Det er også pent med steinheller i hagen. Det gir et organisk preg.


Pris for platting

Hva en platting koster vil avhenge av størrelsen, underlaget plattingen skal bygges på og hvilke materialer du ønsker å bruke.


Prisen for en platting ligger vanligvis mellom 15 000 og 80 000 kroner, inkludert materialer og arbeid. Ettersom plattingen må kunne tåle all slags vær, er det lurt å velge materialer av høy kvalitet.

Skal du bygge en treplatting vil det rimeligste alternativet være trykkimpregnerte terrassebord. Disse krever imidlertid hyppigere vedlikehold enn andre materialer. Det kan derfor være en god investering å velge et materiale av høyere kvalitet.


Normalt vil vedlikeholdsfrie terrassebord koste mer enn materialer som må etterbehandles regelmessig. Du slipper likevel å betale for olje eller terrassebeis, og vil derfor kunne spare inn kostnadene over tid.


Om du skal bygge en platting på et krevende underlag, er det mulig du blir nødt til å leie inn en maskin for å planere området. Du vil da trenge en maskinentreprenør, som vil øke prisen på prosjektet. Det samme gjelder om du har telefarlig grunn på tomten, hvor du er nødt til å grave dypere og markisolere før du kan bygge plattingen.Les også: Slik får du terrassen sommerklar

Andre typer terrasse- og plattingprosjekter

Når du skal bygge terrasse eller platting vil det ofte være andre ting du trenger i samme forbindelse, som et terrassetak eller en trapp. Har du allerede en platting eller terrasse, er det viktig at du passer på å gjennomføre jevnlig vedlikehold.Terrassetak, levegg, rekkverk og trapp

Om du skal bygge en terrasse eller platting er det flere andre prosjekter du kanskje vil gjennomføre samtidig. Dersom du vil sitte skjermet mot sterk sol eller regn kan du bygge en terrasse eller platting med tak, for eksempel en pergola. Ønsker du å skjerme terrassen eller plattingen mot vind eller innsyn, kan du bygge en terrasse eller platting med levegg.


Dersom det er en høydeforskjell fra terrassen eller plattingen og opp til huset, eller ned til hagen, vil du trenge en trapp. Er det bratt ned fra terrassen, kan du sette opp et rekkverk.


Overbygget platting eller terrassetak

Plattingen kan også overbygges, for en enda lunere følelse. Hva med å plante klatreplanter som kan gro over plattingen?


Vedlikehold og oppussing av terrasse og platting

For at plattingen eller terrassen din skal holde seg best mulig, er det viktig å vedlikeholde gulvet jevnlig. Det er anbefalt å vaske terrassen hvert år, gjerne på våren. Da vil den vare lengre, og du får et fint terrassegulv til sommeren.


Om du har en platting eller terrasse i tre bør denne etterbehandles med olje eller terrassebeis omtrent annethvert år. Hvor ofte du bør olje eller beise avhenger av værforholdene der du bor, og hvor mye du bruker terrassen eller plattingen. Dersom du ønsker å minimere vedlikeholdet bør du velge vedlikeholdsfrie terrassebord.


Har terrassegulvet blitt slitt og flisete kan du slipe terrassen for å gi den nytt liv. Dersom terrassebordene har sprekker, er råtne eller om skruene har begynt å komme opp, er det på tide å legge nye terrassebord.

Finn bedrifter som kan hjelpe deg med å bygge terrasse eller platting

Finn bedrifter som kan hjelpe deg med å bygge terrasse eller platting


Se andre jobber som er lagt ut på Mittanbud


Se evalueringer på jobber fra Mittanbud

Skifte nytt dekke garasjetak.

Arbeidet er utført til min tilfredshet. Tidsavvik skyldes leveringsforsinkelser og feilleveringer i fra leverandører.

Sverre, FJELLHAMAR om Tømrer Wojtek Ubych

Okt, 2023

Bytte av morkne terassebord

Kristian kom og byttet en terrasse rad. Faglig dyktig kar. Hyggelig og imøtekommende.

Thomas, Drammen om Kovac Mms

Okt, 2023

Bygge ny terrasse/platting, ca 35 kvm.

Veldig hyggelige folk, god fagkompetanse og utførelse, har litt å gå på i forhold til kommunikasjon.

Sverre, Hamar om Daniel Snor-rett Brandal

Sep, 2023Publisert 30. jan. 2023, 13:48

Oppdatert 25. sep. 2023, 09:17

Hvordan fungerer Mittanbud?

Forklar jobben

Gi en kort beskrivelse av hva du vil ha gjort, så sender vi jobben til aktuelle bedrifter.

Motta tilbud

Innen kort tid vil du motta uforpliktende tilbud fra flere kvalifiserte bedrifter.

Kom i gang!

Sammenlign tilbud, få arbeidet gjort og skriv evaluering etter utført arbeid.