Inspirasjon

Slik får du terrassen sommerklar

Etter vinteren ser vi fort hva som har skjedd med terrassen gjennom den harde sesongen. Dersom du har et uteområde eller en terrasse, anbefaler vi å gjøre en årlig vårsjekk – så er du sikker på at terrassen blir klar for sommeren.

Slik får du terrassen sommerklar

Claudia C. Bajek

Oppdatert 08. mars 2024, 13:42 · 3 min lesing

Claudia C. Bajek

Oppdatert 08. mars 2024, 13:42 · 3 min lesing

Gjør terrassen klar for varme kvelder

Det er lite som er bedre enn å nyte varme dager ute på terrassen. I Norge er vi flinke til å bruke uteplassen flittig: Så fort snøen forsvinner, trekker mange ut av boligen for å få med seg de første vårtegnene.


I denne artikkelen får du gode tips og råd til hvordan du gjør terrassen klar etter en lang og kald vinter.


Skal du bygge platting eller terrasse? Les vår veileder her

Godt vedlikehold og vask av terrassen forlenger levetiden

– De fleste vil ha det lettest mulig, og med treverk får du flere muligheter til hva som er mulig bygge inn i hagen sin, forteller snekker Linda Jensen til Mittanbud. Men treverk krever litt mer av deg når det kommer til vedlikehold.


For et pent treverk som varer lenge bør du rengjøre terrassen hvert år. Ta deg tid til å vaske tidlig på våren, før utesesongen starter for fullt. Du kan vaske terrassen med en mild, klar såpe. Grønnsåpe fungerer til terrasse. Når du skal vaske en terrasse med grønnsåpe, bruker du samme blandingsforhold som du ville brukt på gulvet inne.




Hvordan vaske en terrasse eller platting?


  • Bruk grønnsåpe til vanlig vedlikehold av terrassen, og bruk klor de gangene du må sterkere til verks: For eksempel om du skal fjerne mugg og sopp.

  • Bruk du sterke vaskemidler, kan det hende du må overflatebehandle terrassen om igjen dersom det er en terrasse i tre.

  • Ikke bruk høytrykksspyler når du skal vaske en terrasse. Det skal skade overflatebehandlingen.



Mugg og sopp krever sterkere midler

Er det tegn til mugg- og soppdannelse kan klorin brukes på terrassen, men du bør være klar over at klor kan bleke terrassebordene. Unngå derfor å bruke sterke produkter til terrassevask så langt det går, og ikke bruk klor på terrassen når solen skinner.


Dersom du er nødt til å vise litt muskler når du skal vaske terrassen, må du kanskje belage deg på en ny overflatebehandling med beis eller maling i etterkant. Det finnes også tilpassede produkter på markedet som er egnet til å vaske en terrasse med sopp – sjekk med din fagperson!


Har du en relativt ny terrasse eller platting, og ønsker kun å friske opp og fjerne skitt og grønske, holder det med å bruke varmt vann med Zalo eller grønnsåpe og skylle godt med hageslangen etterpå.


Visste du at?
Fra 1. mai 2021 kom det nye regler for byggetillatelse for terrasse og platting, samt tilbygg. Reglene omfattet fritak fra søknadsplikt for enkelte typer plattinger og terrasser innen gitte størrelsesbetingelser.

Hvor ofte bør terrassen beises?

Hvor ofte du bør etterbehandle terrassen avhenger av sol, regn og bruk. En tommelfingerregel er å behandle treverket annethvert år. Gjorde du ikke dette i fjor, kan det lønne seg å sette av tid til dette i år.


Sjekk værmeldingen før du setter i gang! En overskygget dag er perfekt, men unngå fuktig vær og vent til temperaturen har steget til over 10 grader. Start med å feie og vaske terrassen godt og avslutt med overflatebehandling så fort treverket er tørt etter vask.




Platting i solveggen med hvitt kafebord. Kafesett med to stoler i tre.

En fin og vedlikeholdt terrasse er den perfekte sommerplassen. Et godt måltid i solveggen nytes kanskje best på terrassen?


Olje eller beis til terrassen?

Om du velger olje eller beis er opp til deg. Bruker du beis skal dette påføres med kost, gjerne et bord av gangen. Pass på at du ikke bruker for mye, da det skal trekke helt inn i treverket.


Olje skal også påføres med kost, men her kan du være mer raus med bruken og heller tørke vekk overflødig olje i etterkant. Påfør oljen vått i vått. Er treverket tørt bør du påføre to strøk. Pass på at terrassen er tørr før du tar den i bruk.



Publisert 09. mai 2023, 07:29

Oppdatert 08. mars 2024, 13:42