Trenger du takst på boligen?

Skal du selge boligen, refinansiere boliglånet eller trenger en verdivurdering av en takstmann? Legg ut jobben på Mittanbud og få tilbud fra flere bygningssakskyndige.
  • Legg ut jobben helt kostnadsfritt
  • Motta uforpliktende tilbud fra bedrifter
  • Velg det tilbudet som passer deg best

Få tilbud fra kvalitetssikrede bedrifter

Hva er takst og hvilke typer finnes?

Enten du skal selge boligen din eller refinansiere boliglånet, har du behov for takst på boligen. Takst er en verdivurdering av eiendommen og gjennomføres av enten megler eller en bygningssakkyndig (tidligere takstmann).


Taksten beregnes etter boligens standard, tilstand, størrelse og beliggenhet. Som regel tas også etterspørsel og popularitet for området med i beregningen når boligen verdivurderes.


Når trenger du takst på boligen?

Det er ikke bare ved salg det kan være nødvendig å vite taksten på boligen din. Dersom du skal refinansiere et lån hos banken, vil de som regel kreve en verdivurdering av eiendommen. Her holder det med en såkalt E-takst, som du kan få av en megler.


Det kan også være aktuelt å verdivurdere boligen når det er snakk om arv, eller dersom noen skal kjøpes ut av boligen. Hvis det har skjedd en skade på huset vil som regel forsikringsselskapet også trenge takst på boligen i forbindelse med forsikringsoppgjør.Ulike typer takst

Avhengig av hvilket formål du trenger takst på boligen til, vil det også variere hva slags type takst du trenger.


E-takst

Den enkleste verdivurderingen av en bolig er E-takst. Dette er meglernes bransjestandard for taksering av bolig, og regnes som minstekrav ved salg av bolig. E-takst er en enkel verdivurdering som baseres i stor grad på prisstatistikk, beliggenhet, boligens størrelse og standard, og tar lite hensyn til tilstand og mer byggtekniske detaljer ved boligen. Den gir lite rom for skjønn fra megler, og vil i så måte være en mer objektiv vurdering av boligen.


E-takst er derfor ikke nødvendigvis forenlig med en prisantydning, men kan likevel gi en god pekepinn på hva du kan forvente ved eventuelt salg.


Dersom du trenger takst til refinansiering av lån eller du ønsker et estimat på boligens verdi, er E-takst et rimelig valg. Om du skal selge boligen, eller av andre årsaker ønsker en grundigere verdivurdering anbefales det å foreta en tilstandsrapport.


Verditakst

En verditakst tar utgangspunkt i det samme som en E-takst, men suppleres med en teknisk gjennomgang av eiendommen. Med en verditakst får du et mer presist estimat på hva boligen er verdt, siden det er tatt hensyn til boligens tilstand, popularitet og markedsinteresse.


Når det gjennomføres en verditakst settes det også en teknisk verdi på eiendommen. Teknisk verdi er et prisestimat på hva det vil koste å bygge tilsvarende bolig i dag, hvor slitasje, skader og materialstandard trekkes fra summen.


Verditaksten gjennomføres som regel av en bygningssakkyndig, og den kan være nyttig ved arveoppgjør eller splitting av bolig ved skilsmisse.


Tilstandsrapport

En tilstandsrapport er den mest grundige gjennomgangen av boligen, og er den som anbefales ved salg. Ved en tilstandsrapport vil bygningssakkyndig vurdere tilstanden på hele boligen, og ta med eventuelle skader og oppgraderingsbehov i beregningen.


Dersom du vurderer å kjøpe bolig er det også lurt å se på tilstandsrapporten, fordi den i stor grad forteller deg hva du kan forvente hvis du kjøper.


Når bygningssakkyndig skal gjennomføre en tilstandsrapport, vil de blant annet måle fukt, sjekke takdekket, fasaden, se etter vannskader og lignende. Meningen med en tilstandsrapport er å avdekke eventuelle feil eller mangler på boligen, slik at du som selger ikke blir stilt til ansvar for uoppdagede feil i etterkant av salg, eller at du som kjøper får en lei overraskelse etter kjøp.


Det er viktig at tilstandsrapporten gjøres grundig, det er derfor lurt å bruke flinke fagfolk slik at du er sikker på at du får en god rapport.Hva koster takst på bolig?

Kostnaden for takst på bolig vil variere etter hvilken type takst du skal ha, og om du bruker bygningssakkyndig eller megler. Som regel vil prisen starte på cirka 6000 kroner, men den kan komme opp mot 20 000 kroner for en større enebolig.


Prisen vil variere etter hvilken type takst du er ute etter, og det er lurt å sette seg inn i hva du har behov før du ansetter noen.


Det rimeligste alternativet er verdi- eller E-takst. Her starter som regel prisen på rundt 6000 kroner, men den vil avhenge av størrelse og beliggenhet på boligen.


Prisen for en tilstandsrapport er høyere enn for en verditakst, fordi den er grundigere og tar lengre tid å utføre. Som regel starter prisen for tilstandsrapport på 7000 kroner for mindre leiligheter, mens den vil fort kunne komme opp mot 15 – 20 000 kroner for en større bolig.


Det kan være mulig å få en gratis takst av boligen din, men vær obs på at dette ikke kan regnes som en fullstendig E-takst. Det kan likevel være relevant å vurdere dette tilbudet dersom du ønsker et omtrentlig estimat på hvor mye boligen er verdt. Ofte vil en megler tilby gratis verdivurdering dersom det kan sikre firmaet muligheten til å selge boligen din. Du bør derfor være oppmerksom på vilkårene og forpliktelsene dersom du takker ja til en gratis verdivurdering.Hva påvirker prisen for takst på bolig?

Hvor mye verdivurderingen av boligen vil koste avhenger av flere faktorer. Først og fremst er boligens størrelse viktig, det vil naturlig nok ta lenger tid å gjennomgå en stor enebolig enn en liten ettromsleilighet.


Deretter vil beliggenheten for boligen også spille en rolle for kostnaden. Dersom bygningssakkyndig må kjøre langt for å komme til boligen kan det være du må betale for dette. Dette er spesielt aktuelt å merke seg dersom du skal få takst på en hytte eller en eiendom som ligger langt unna bysentrum.


Siden bygningssakkyndig ofte tar timebetalt, er det lurt å ha så mye som mulig klart før gjennomgangen. Dersom du har dokumenter og papir klart og i orden til vurderingen, slipper bygningssakkyndig å bruke tid på å hente ut disse dokumentene selv. Dette er for eksempel dokumentasjon på utført oppussing, kjøpekontrakt og forsikringsbevis.


Megler og bygningssakkyndig

Når du skal gjennomføre verdivurdering av boligen kan du få hjelp av enten en megler eller en bygningssakkyndig. Førstnevnte gjennomfører kun enklere verdivurderinger, som for eksempel E-takst, og dersom du skal selge bolig bør du involvere en bygningssakkyndig i tillegg.


En bygningssakkyndig (tidligere takstmann) er ikke en beskyttet tittel, og det er derfor lurt å undersøke at personen du ansetter til å gjennomføre verdivurderingen har tilstrekkelig kompetanse. Det er en fordel om den bygningssakkyndige har mye erfaring med boligmarkedet, i tillegg til en relevant utdanning innenfor byggteknikk.


Det finnes ulike sertifiseringer som skal sikre at bygningssakkyndig har relevant kompetanse, men det er uansett lurt å undersøke godt i forkant. Det kan nemlig bli dyrt dersom du bruker en bygningssakkyndig som ikke har kompetansen som trengs, og som overser viktige feil eller mangler som du kan stilles til ansvar for senere.Finn bedrifter på Mittanbud

Siste evaluering

Taksmann

"Godt fornøyd"

A

Anders

Oslo, juni 2022

Les flere evalueringer om ESTATEMENT AS

EAGLE BYGG AS logo
EAGLE BYGG AS
Østensjøveien 81D, 0667 Oslo
5.0(7)

Siste evaluering

Takstmann ønskes innleid på timer flere hus /rådgivning

"Bra kar med profesjonell holdning. Kommer tilbake..."

k

kjetil

Vinterbro, mai 2022

Les flere evalueringer om EAGLE BYGG AS

A. VIGGEN BYGGMESTER & TAKSTMANN
Løxaveien 11, 1351 Rud
4.8(22)

Siste evaluering

Takstmann, overtakelse av eneboliger

"Hyggelig og ryddig. Stor faglig trygghet."

M

Mona

Oslo, mai 2022

Les flere evalueringer om A. VIGGEN BYGGMESTER & TAKSTMANN

Siste evaluering

Verditakst fritidseiendom grunnet salg

"Fikk verditakst på hytte og var meget fornøyd både med utført arbeid og pris på arbeidet."

T

Tom

Eidsvåg i åsane, mai 2022

Les flere evalueringer om TAKST 1 KNUT GUNNAR LUNDE GRAHL-MADSEN

VERDITEK AS logo
VERDITEK AS
Konghellegata 3, 0502 Oslo
4.8(14)

Siste evaluering

Oppmåling og taksering av 5 leiligheter

"Verditek fikset dette bra. Det var en stor jobb til en fornuftig pris."

T

Tomas

Oslo, sep. 2021

Les flere evalueringer om VERDITEK AS

Vis flere selskaper


Se andre jobber lagt ut på Mittanbud

Takst av næringsbygg

2848SKREIA

Takst av næringsbygg(bensinstasjon) ved salg.

Taksering av en oppdrag på felles areal

5522HAUGESUND

Heisann! Vi trenger en takstmann for en oppdrag utført i en tomannsbolig på felles areal! Jobben er isolering og ny kledning! Det er omtrent 30 kvm vegg i 1 og 2 etasjer som skal evalueres!

Taksering av hus i Oslo og hytte i Asker

0779OSLO

Taksering av hus i Oslo og hytte på Brønnøya, Asker

Takstmann søkes

5350BRATTHOLMEN

Ønsker fastpris på takst av bolig. Sted: Brattholmen på Sotra utenfor Bergen.

Takst / verdivurdering rekkehus

5135FLAKTVEIT

Trenger hjelp til å sette takst på et rekkehus

Verdi på hus og tomt

9062FURUFLATEN

Verdivurdering av hus og tomt i Lyngen kommune. 9062 Furuflaten. Boareal 83 kvadratmeter pluss kjeller på 40 kvadratmeter. Tomten uten for huset er på 1049 kvadratmeter som bare er plen.Les evalueringer av andre jobber lagt ut på Mittanbud
Takst

God og bra nok

Jan. 2024
T

Tore om BERGENHUS TAKST OG BYGGTEKNIKK AS

Breistein
Takst / E-takst / Verdivurdering

Raskt, greit, rimelig.

Des. 2023
S

Sven-Erik om RINGBOLIG HØNEFOSS AS

Haslum
Oppmåling av leiligheter i en bygård (sameie)

Profesjonell utførelse for utøvende person raskt og presist målte opp alle leiligheter, og i tillegg leverte skisser av leilighetene. Som oppdragsgiver så sørget jeg for aksess til leilighetene slik at oppmålingen ble effektiv, og i retur så fikk personen som utførte bruke nok tid til at det ble gjort presist. Profesjonelt også at de foreslo å måle opp alle leiligheter for å sørge for konsistens i oppmålingsmetode. Godt levert med tegninger for hver seksjon og oppsummeringstabell med BRA og oppdeling i P-rom og S-rom.

Okt. 2023
S

Sameiet Haxthausensgate om REYR EIENDOM AS

Oslo
takst på hus

Litt frem og tilbake ift. avtalt tidspunkt. Ellerd bra kvalitet på arbeidet.

Aug. 2023
K

Knut Olav om ESTATEMENT AS

Fjellhamar
Forhåndstakst på nybygg på Norheimsmarka. Karmsund

Raskt arbeid

Juni 2023
A

Ali Mouhammad om Takster AS

Hammerfest
Verditakst Naust

Jeg har brukt Abatec taksering på to jobber nå og er veldig fornøyd. Takstmann er hyggelig, grundig i arbeidet, og profesjonell. Anbefales.

Mai 2023
A

Asbjørn om ABATEC TAKSERING AS

Alversund
* Fortsatt ledig: Idrettslaget Skimt ønsker en verdivurdering av vårt klubbhus i Ski.

Raske tilbakemeldinger. Veldig bra under arbeidet med taksering/befaring på eiendommen.

Mars 2023
S

Skimt V/Geir om STOR OSLO TAKST OG BEMANNING AS

Ski
Takst på råloft

Raskt svar og god kommunikasjon

Mars 2023
F

Frank om STOR OSLO TAKST OG BEMANNING AS

Oslo
Takst av hytte og eiendom

Hyggelig mann som visste hva han gjorde, rask og effektiv. Utført på en uke med hva vi så for oss.

Nov. 2022
H

Henry Bjarte om TAKST 1 KNUT GUNNAR LUNDE GRAHL-MADSEN

Straume
Trenger verditakst av bolig

Godt levert

Nov. 2022
E

Erik om MURMESTER OG TAKSTMANN NARVE HELLE AS

Oslo
Forhåndstakst i forbindelse med byggelån rehabilitering og tilbygg

Veldig fornøyd med utført jobb fra start til slutt. Fikk godt inntrykk på befaring, og opplevde han som en erfaren og profesjonell fagmann. Tydelig kommunikasjon, holder avtaler og leverte taksten før avtalt dato. Anbefaler han gjerne til andre som trenger takst av bolig.

Okt. 2022
C

Cato om ABATEC TAKSERING AS

Blomsterdalen
takst på eldre skolebygg som skal selges

anbefales. rask og effektiv. Grei pris.

Aug. 2022
N

Norvald om TAKST 1 KNUT GUNNAR LUNDE GRAHL-MADSEN

Hauglandshella

Publisert 07. feb. 2023, 17:42

Oppdatert 23. feb. 2024, 12:03

Få tilbud fra kvalitetssikrede bedrifter

Beskriv jobben og få uforpliktende tilbud fra flere bedrifter nær deg – helt gratis.

Legg ut en jobb og få tilbud

Få tilbud fra kvalitetssikrede bedrifter

Legg ut en jobb og få tilbud