Om bedriftene - Skrevet av Claudia Caroline Bajek

Håndverkeren som klatret seg til topps

Med klatretau og hjelm utfører tilkomsttekniker Marek Nowicki arbeidsoppgavene sine både effektivt og rimelig. Han er sansynligvis en av håndverkerne med aller best utsikt fra arbeidsplassen sin!

Interessen for fjell og friluftsliv har alltid vært stor for familiefaren fra Polen. Det var riktignok klatrekurset i julegave fra kona som sparket i gang hans brennende interesse for klatring. I dag har han mestret kunsten med å kombinere hobby og arbeidsliv.

– Men det er ikke bare for å klatre, forklarer Nowicki, jeg er jo nødt til å utføre en jobb også. Jeg er heldig som jobber med det jeg liker å gjøre.

Les også: – Vi har fått mye igjen for å bruke Mittanbud.

Tilkomsttekniker Marek Nowicki er ikke redd for å utføre arbeid i høyden - jo høyere, jo bedre.

Håndverker uten høydeskrekk

En tilkomsttekniker er en håndverker som jobber i høyden, for eksempel på tak. I stedet for stillas eller lift, bruker sertifiserte håndverkere tau og klatreutstyr når de utfører arbeidet sitt. Det er spesielt nyttig der det er kostbart eller vanskelig å komme til med andre hjelpemidler.

– Jeg kan utføre samme jobb som andre håndverkere gjør, bare billigere, fordi jeg ikke trenger så mye utstyr. Jeg kommer til der det ikke er fysisk mulig å sette opp stillas, og det er veldig praktisk.

Tilkomsttekniker Moss Nowicki utfører i hovedsak arbeid på fasade og tak. Montering av duepigger og snøfangere, og inspeksjon, tetning og rens av takrenner er eksempler på daglige arbeidsoppgaver. Han spenner seg fast, og fyker opp langs husveggene.

– Det er noen egenskaper man må ha i tillegg til det som er grunnleggende som håndverker. Man må være i god fysisk form. Og så kan man absolutt ikke ha høydeskrekk, da, ler han.

Nowicki får oppdrag både på lave eneboliger og flere etasjers høye bygårder. Det er sistnevnte han liker aller best.

– Da kommer jeg meg skikkelig høyt opp. Det er så gøy!

– Hvis jeg detter i bakken, er det game over

For å jobbe som tilkomsttekniker i Norge kreves det kursing og sertifisering. Man kurses i alt fra regelverk og utstyrsbruk til risikovurdering. Først etter at dette er gjort kan man jobbe i høyden med tau.

– Denne metoden kan jo se litt skummel ut for de på bakken. Men det er ikke farlig. Jeg bruker alltid to tau, i tilfelle ett skulle ryke, så jeg er godt sikret. Hvis jeg detter i bakken, da er det game over. Derfor er god sikring veldig viktig.

Er klatring noe for alle?

– Vel, så lenge interessen ligger til grunn, og man er litt gira, så er man godt på vei. Jeg tror nemlig det er der hemmeligheten ligger. Så lenge man liker det man gjør, så går det som regel fint.

Les også: Skiftet navn og økte omsetningen med to millioner

– Jeg syns alle burde være hyggelige og blide når de jobber med kunder. Det burde egentlig være en selvfølge.
Marek Nowicki ,
Tilkomstteknikk Moss Nowicki

Kundene er fornøyde

Håndverkeren er storfornøyd med Mittanbud, og mener det har utgjort den store forskjellen i arbeidsdagen hans. Det er også nyttig for ham å ha evalueringer fra kunder samlet på ett sted.

– Så godt som alle kundene mine finner meg gjennom Mittanbud. Jeg er også på Facebook, men det er mest for å vise meg frem. Jeg tror at folk er ganske opptatt av bilder og evalueringer når de velger håndverker.

Han syns det er et topp verktøy som skaper trafikk.

– Oppdragene kommer løpende, og jeg vet aldri helt hva som dukker opp. En ting jeg håper på er flere oppdrag innen industriarbeid, for der er det litt mer action.

Og kundene er fornøyd med den eventyrlystne håndverkeren. I skrivende stund kan han skryte av fem av fem stjerner på profilen sin, og skilter med å være en top rated bedrift.

– Det er viktig for meg å stå på, og gjøre jobben godt, fra A-Å. Det gir resultater, og jeg får mange gode tilbakemeldinger. Jeg syns alle burde være hyggelige og blide når de jobber med kunder. Det burde egentlig være en selvfølge.

Legg ut oppussingsjobben

Legg ut oppussingsjobben

Vil du få inspirasjon og tips til oppussing av din bolig?

Meld deg på Mittanbuds nyhetsbrev. Hold deg oppdatert på trender, få eksperttips og bli inspirert til ditt neste oppussingsprosjekt.