Tips og råd

Hvordan velge riktig maler

Det store spørsmålet mange stiller seg selv når boligen skal pusses opp er; skal vi gjøre det selv eller leie inn noen til å gjøre det? Maling er blant oppussingsprosjektene mange trolig tenker at er enkelt å gjøre selv, men du bør likevel vurdere dette nøye før du bestemmer deg. Det kan nemlig være lurt å ansette en profesjonell maler for å sikre et langvarig og kvalitetsikret resultat.

Maler
Maler

Malerjobben trenger ikke å være stor for å rettferdiggjøre bruk av fagfolk, enten det er fordi du ikke vet hvordan det skal gjøres, eller bare rett og slett fordi du ikke ønsker å gjøre noe. Og det er helt greit!

Vi har derfor samlet noen gode råd og sjekkpunkter som kan hjelpe deg å velge en profesjonell og dyktig maler til oppussingsprosjekt.

Planlegg det praktiske og lag et budsjett

Bestem hvor mye penger du vil bruke på oppussingen og tenk gjennom hvordan du eventuelt skal finansiere prosjektet. Det å male stuen, soverommet eller kjøkkenet tar gjerne litt tid, så tenk gjennom hvordan dere løser det praktiske og når det passer å sette av tid og rom for å male.

Husk at den kaldeste tiden av året er den beste tiden for å male inne. Den kalde tørre luften får malingen til å feste seg raskt uten for mye bevegelse i treverket.

Få inspirasjon og finn din drømmefarge

Bruk god tid på å planlegge fargen du ønsker. Ønsker du for eksempel en farge som harmoniserer med resten av boligen, vil du male bruddvegger eller velge en fagre som skiller seg ut. Du bør også tenke gjennom om du kunne tenke deg en varm eller kald farge, og med eller uten glans.

Skal du male fasaden er det viktig å teste fargen på forhånd. Det er ofte umulig å se hvordan fargen vil bli på huset fra fargekart, der farger gjerne blir lysere og mer fargesterke på veggen enn det du ser ut ifra fargekartet. For mer informasjon om maling av fasaden se ifi.no.

Innhent tilbud fra flere malere og inviter på befaring

Hent alltid inn tilbud fra flere malerbedrifter og sammenlign dem nøye. Inviter aktuelle malere på befaring og gå nøye gjennom jobben sammen. Befaringen er en god mulighet for å diskutere farker og materialvalg, men også for å få nyttige tips fra en erfaren maler angående praktiske løsninger for rommet du skal male.

Husk at det ofte kreves befaring før maleren har mulighet til å gi et endelig pristilbud.

Sjekk malerbedriften før du bestemmer deg

Bruk alltid fagfolk med nødvendig kompetanse til å utføre jobben. På bedriftens profilside på Mittanbud kan du se om håndverkeren har Mesterbrev og andre relevante sertifiseringer. En mester har fag-/svennebrev, toårig mesterutdanning, lang praksis i yrket sitt og anses som en seriøs yrkesutøver. Du kan også sjekke evalueringer fra tidligere kunder, og det kan være smart å velge en maler andre kunder har vært fornøyd med.

Ved større oppussinger kan det være lurt å sjekke malerbedriftens økonomi, dersom det blir behov for å reklamere noe i ettertid.

Flere malere i dag tilbyr også malegaranti. Dette betyr at maleren ikke er ferdig med jobben før kunden er 100 % fornøyd. Dersom det er noen mangler eller feil som dukker opp i ettertid vil malegarantien sørge for at maleren kommer tilbake og reparer feil og mangler kostnadsfritt.

Ved å velge en maler som tilbyr malegaranti er du garantert en ryddig prosess.

Og husk

Skriv en tydelig kontrakt for arbeidet. Du har også rett til å be håndverkeren om en såkalt DDV-instruks (Dokumentasjon, Drift og Vedlikehold), som helt enkelt er en perm med en informasjon og dokumentasjon for den jobben håndverkeren har utført.

Sist, men ikke minst. Betaler du svart risikerer du å bli stående igjen uten noen form for garanti eller reklamasjonsrett dersom noe går galt. Forsikringsselskapet kan også nekte å utbetale erstatning, samtidig som at svart arbeid bidrar til økonomisk kriminalitet.

Trenger du en dyktig maler til ditt oppussingsprosjekt?

For mer nyttig informasjon og tips til deg som skal pusse opp hjemme, anbefaler vi disse nettsidene: IFI, Forbrukerrådet, Kompetansesjekk.no, Handlehvitt.no eller Dine Penger.

Trenger du hjelp med å male?

Legg ut jobben nå!

Trenger du hjelp med å male?

Legg ut jobben nå!