Hvordan velge riktig maler

Det store spørsmålet mange stiller seg når boligen skal pusses opp er: Skal vi gjøre det selv, eller leie inn noen til å gjøre det? Maling er blant oppussingsprosjektene som mange tenker er enkelt å gjøre på egenhånd, men du bør likevel vurdere dette nøye før du bestemmer deg. Det kan nemlig være lurt å ansette en profesjonell maler for å sikre et langvarig og kvalitetsikkert resultat.


Sist oppdatert: 23. des. 2021 11:58

Malerjobben trenger ikke å være stor for å rettferdiggjøre bruk av fagfolk, enten det er fordi du ikke vet hvordan det skal gjøres – eller bare rett og slett fordi du ikke ønsker å gjøre noe. Og det er helt greit!

Vi har derfor samlet noen gode råd og sjekkpunkter som kan hjelpe deg å velge en profesjonell og dyktig maler til ditt oppussingsprosjekt.

Planlegg det praktiske og lag et budsjett

Bestem hvor mye penger du vil bruke på oppussingen og tenk gjennom hvordan du eventuelt skal finansiere prosjektet. Det å male stuen, soverommet eller kjøkkenet tar gjerne litt tid, så tenk gjennom hvordan dere løser det praktiske og når det passer å sette av tid og rom for å male.

Husk at den kaldeste tiden av året er den beste tiden for å male inne. Den kalde tørre luften får malingen til å feste seg raskt uten for mye bevegelse i treverket.

Få inspirasjon og finn din drømmefarge

Bruk god tid på å finne farger til hjemmet ditt. For at fargene skal harmonisere med hverandre er det viktig å tenke helhetlig. Ønsker du en varm eller kald fargepalett? Med eller uten glans?

En metode som fungerer godt er å bruke en eller to hovedfarger til å lage en fargepalett som er ton-i-ton. Faller du for eksempel for en blåfarge, kan du ta utgangspunktet i den fargen for å skape en helhetlig og harmonisk fargepalett. Blåfargen du har funnet fungerer kanskje godt som en veggfarge i stuen, mens en mørkere grad gjør seg godt på soverommet eller på sofaen.

Skal du male fasaden er det viktig å teste fargen på forhånd. Det er ofte umulig å se hvordan fargen vil bli på huset fra fargekart, der farger gjerne blir lysere og mer fargesterke på veggen enn det du ser ut ifra fargekartet.

Trykk her for å lese vår artikkel: «Slik maler du baderomsflisene».

Lys stue malt i varme og duse sandfarger.
Foto: Fargerike.no Fotograf Sveinung Bråthen, Stylist Christine Hærra, Stylingassistent Rikke Bye-Andersen

Innhent tilbud fra flere malere og inviter på befaring

Hent alltid inn tilbud fra flere malerbedrifter og sammenlign dem nøye. Inviter aktuelle malere på befaring, og gå nøye gjennom jobben sammen. Befaringen er en god mulighet for å diskutere farger og materialvalg, men også for å få nyttige tips fra en erfaren maler angående praktiske løsninger for rommet du skal male.

Husk at det ofte kreves befaring før maleren har mulighet til å gi et endelig pristilbud.

Sjekk malerbedriften før du bestemmer deg

Bruk alltid fagfolk med nødvendig kompetanse til å utføre jobben. På bedriftens profilside på Mittanbud kan du se om håndverkeren har Mesterbrev og andre relevante sertifiseringer. En malermester har fag- eller svennebrev, toårig mesterutdanning, lang praksis i yrket sitt og anses som en seriøs yrkesutøver. Du kan også sjekke evalueringer fra tidligere kunder. Det kan være smart å velge en maler andre kunder har vært fornøyd med.

Ved større oppussinger kan det være lurt å sjekke malerbedriftens økonomi, dersom det blir behov for å reklamere noe i ettertid.

Flere malere tilbyr i dag også malegaranti. Dette betyr at maleren ikke er ferdig med jobben før kunden er 100% fornøyd. Dersom det er noen mangler eller feil som dukker opp i ettertid, vil malegarantien sørge for at maleren kommer tilbake og reparer feil og mangler kostnadsfritt.

Ved å velge en maler som tilbyr malegaranti er du garantert en ryddig prosess.

Les også: Derfor bør du bruke en faglært maler.

Husk alltid å skrive kontrakt

Det er viktig å huske på å skrive en tydelig kontrakt for arbeidet. Du har også rett til å be håndverkeren om en såkalt DDV-instruks (Dokumentasjon, Drift og Vedlikehold), som helt enkelt er en perm med en informasjon og dokumentasjon for den jobben håndverkeren har utført.

Sist, men ikke minst: Betaler du svart risikerer du å bli stående igjen uten noen form for garanti eller reklamasjonsrett dersom noe går galt. Forsikringsselskapet kan også nekte å utbetale erstatning, samtidig som at svart arbeid bidrar til økonomisk kriminalitet.

Trenger du en dyktig maler til ditt oppussingsprosjekt? Trykk her.

For mer nyttig informasjon og tips til deg som skal pusse opp hjemme, anbefaler vi disse nettsidene: IFI, Forbrukerrådet, Kompetansesjekk.no, Handlehvitt.no eller Dine Penger.

Trenger du hjelp med å male?

Legg ut jobben nå!

Trenger du hjelp med å male?

Legg ut jobben nå!

Vil du få inspirasjon og tips til oppussing av din bolig?

Meld deg på Mittanbuds nyhetsbrev. Hold deg oppdatert på trender, få eksperttips og bli inspirert til ditt neste oppussingsprosjekt.