Tips og råd

Nytt elektrisk anlegg? Dette kan du gjøre samtidig

Skal du skifte ut det elektriske anlegget, har du mange muligheter for å redusere energiforbruket og gjøre boligen komfortabel, fremtidsrettet og miljøvennlig på en rimelig måte.

Elektrisk
Elektrisk anlegg enebolig

Skal du skifte ut det elektriske anlegget, har du mange muligheter for å redusere energiforbruket og gjøre boligen komfortabel, fremtidsrettet og miljøvennlig på en rimelig måte. I samarbeid med Lavenergiprogrammet gir vi deg fem tips til hva du kan gjøre når du først har en elektriker hos deg.

1. Skift eller monter termostater

Når du skifter ut det elektriske anlegget kan du samtidig installere termostater som brukes til å styre varmekildene. Du deler da opp boligen din i flere soner som kan ha ulik temperatur. En moderne termostat reagerer på små temperaturendringer og bidrar til å holde en jevn temperatur i rommet. Termostater som lar seg programmere slik at temperaturen kan senkes om natten, og på andre tidspunkt hvor boligen ikke brukes, bidrar til lavt energiforbruk.

Plassering av temperatursensoren er viktig. Den må ikke stå direkte over varmekilder og må monteres slik at den ikke utsettes for direkte sollys. Sensoren bør heller ikke bli utsatt for kald luft fra ventilasjonsanlegg, vindu eller dører.

2. Styr lys, varme og ventilasjon

God styring sørger for at det ikke sløses energi på lys, varme og ventilasjon når rommet ikke brukes. Plassering av bevegelsessensorer, termostater, fuktfølere og lignende er viktig best mulig funksjon.

Når du først skal bytte ut det elektriske anlegget, bør du samtidig vurdere å montere et sentralt styringssystem for boligens tekniske anlegg (lys, varme, ventilasjon, solavskjerming og lignende). Da kan du enkelt styre kun ett rom, eller hele huset. Et sentralt styringssystem reduserer energiforbruket og øker boligens verdi, samtidig som det sikrer godt inneklima og komfort.

Et sentralt styringssystem kan også integreres med brannvarsling og boligalarm. Det er mulig å få systemer som styres fra en applikasjon på smarttelefon eller via en nettside.

Enova gir støtte til sentrale styringssystemer.

3. Tilstedeværelsessensor

Tilstedeværelsessensorer koster veldig lite, og kan faktisk koste mindre å installere enn en tradisjonell lysbryter. En tilstedeværelsessensor vil redusere energiforbruket ved at lys, varme, ventilasjon og lignende slås av eller går i dvalemodus i rom når du ikke bruker dem. En slik sensor kan erstatte lysbryter i rom hvor du er i kort tid, som for eksempel bad, toalett og boder.

Tilstedeværelsessensorens målområde, følsomhet og plassering er viktig for at den skal fungere optimalt. Det er også viktig å programmere sensoren riktig, slik at du unngår at lys og teknisk anlegg står på for lenge, eller for kort, i forhold til bruken av boligen din.

4. Velg riktig belysning

Skal du skifte belysning er det smart å velge riktig løsning som en profesjonell elektriker kan installere. Det reduserer energiforbruket og gir jevn og behagelig lysfordeling. LED-lys gir godt lys per Watt og kan kutte energibruket til belysning med opptil 80 %.

5. Produser strøm med solceller

Dersom du skal fornye det elektriske anlegget og vet at taket står for tur neste gang, kan du montere eller legge til rette for installasjon av solceller.

Solceller lager elektrisk strøm fra solen. Investerer du i et solcelleanlegg vil det levere strøm i mange år etter at det er nedskrevet økonomisk. Solcellepanel er enkelt å installere og gjør små inngrep i konstruksjonen. Installerer du det mens du allerede skal fornye det elektriske anlegget, er merarbeidet mindre enn om du vil ha et slikt anlegg i etterkant. Solceller kan integreres i takflaten og monteres på flate og skrå tak, samt på fasaden. Solceller gir boligen et bedre energimerke og bidrar til å øke boligens verdi.

Vil du få inspirasjon og tips til oppussing av din bolig?

Meld deg på Mittanbuds nyhetsbrev. Hold deg oppdatert på trender, få eksperttips og bli inspirert til ditt neste oppussingsprosjekt.