Hus og hage

Gjerde og port

Trenger du nytt gjerde og ny port?

Planlegger du å bygge gjerde og port, eller pusse opp det du har? Uansett om du skal ha et nettinggjerde, skigard eller sette opp levegger: Hos Mittanbud finner du flinke håndverkere som kan hjelpe deg med både planlegging og gjennomføring av prosjektet ditt.

Kom i gang

Hvordan fungerer Mittanbud?

Forklar jobben

Gi en kort beskrivelse av hva du vil ha gjort, så sender vi jobben til aktuelle bedrifter.

Motta tilbud

Innen kort tid vil du motta uforpliktende tilbud fra flere kvalifiserte bedrifter.

Kom i gang!

Sammenlign tilbud, få arbeidet gjort og skriv evaluering etter utført arbeid.

Hvordan fungerer Mittanbud?

Forklar jobben

Gi en kort beskrivelse av hva du vil ha gjort, så sender vi jobben til aktuelle bedrifter.

Motta tilbud

Innen kort tid vil du motta uforpliktende tilbud fra flere kvalifiserte bedrifter.

Kom i gang!

Sammenlign tilbud, få arbeidet gjort og skriv evaluering etter utført arbeid.

Hva koster det å bygge gjerde og port?

Prisen for å bygge et gjerde og port vil variere ut fra hva slags type gjerde og port du skal ha, hvor langt og høyt gjerdet skal være, og valg av materialer.


Vanligvis vil det koste mellom 500 og 1000 kroner i timen for en håndverker som setter opp gjerde og port. Prisen avhenger av hvor mye som skal gjøres, og hvor mye materialer og utstyr som kreves for å utføre jobben.Omfang og kompleksitet

Dersom du skal bygge gjerde og port vil omfanget og kompleksiteten på prosjektet i stor grad avhenge av størrelsen og hvordan gjerdet skal forankres i bakken.


Hvor lang tid det tar å bygge et gjerde og port avhenger om du skal ha et ferdig gjerde som bare skal settes opp eller om det skal bygges på tomten.


Vanligvis vil det ta en håndverker et par dager å bygge et gjerde og port, mens et ferdig gjerde kan være satt opp på noen timer. Dersom du i tillegg skal male gjerdet, må du regne med at det tar flere dager.


Dersom prosjektet ditt er søknadspliktig, må du i tillegg betale for å få behandlet byggesøknaden din av kommunen.
Håndverkere

Når du skal bygge et gjerde eller port er det lurt å få hjelp av flinke håndverkere. Da kan du være sikker på at du får et trygt og solid resultat som vil vare lenge.


For å bygge et gjerde og port vil du vanligvis trenge en snekker eller tømrer, og en elektriker om du skal sette opp en elektrisk port i innkjørselen. Dersom du skal male et nytt eller gammelt gjerde eller port, vil du ha behov for en maler.
Dette kan øke prisen på prosjektet

Det er flere faktorer som påvirker den totale prisen på et gjerde og port. Noen vanlige prisdrivere er høyde og lengde på gjerdet, samt valg av materialer og overflatebehandling.


Når du skal bygge gjerde og port er det forskjell i kvalitet mellom ulike typer materialer. Uansett hva slags gjerde og port du ønsker, vil det være en god investering å velge materialer av høy kvalitet som varer lenge. Det finnes også vedlikeholdsfrie gjerder og porter.
Regler for rekkverk og gjerde

Om du skal sette opp et rekkverk på en veranda eller balkong som ligger mer enn en halv meter over bakken, skal det være minst 1 meter høyt der nivåforskjellen er inntil 10 meter. Er det mer enn 10 meter nivåforskjell, må gjerdet være minst 1,2 meter høyt.


Skal du bygge et rekkverk i en trapp skal dette ha en høyde på minst 0,9 meter over gulv eller trinn.


Et gjerde er vanligvis ikke søknadspliktig, så lenge gjerdet er inntil 1,5 meter høyt og har en åpen konstruksjon. Skal du sette opp et gjerde på terrassen, kan dette være inntil 1,2 meter høyt uten å være søknadspliktig.


Dersom du skal sette opp et gjerde mot naboen er det viktig at dere blir enige om hvordan gjerdet skal se ut, hvem som skal vedlikeholde det og hvordan kostnadene skal fordeles.Tregjerde

Dersom du vil markere tomtegrensen, sikre en trapp eller veranda, eller lage et område hvor hunden kan løpe fritt, kan du bygge et gjerde. Et gjerde kan bygges i mange ulike stiler og med forskjellige materialer. Det er vanligst med et hagegjerde i tre.


Et tregjerde kan enten bygges med liggende bord, eller som et stakittgjerde med stående bord. Du kan velge hvor brede bord du ønsker og hvor stort mellomrommet mellom bordene skal være. Hvordan gjerdet bør se ut avhenger av stilen på huset ditt og resten av omgivelsene.Skigard og gjerder med liggende bord

Gjerder med liggende bord er som regel enkle å bygge, og passer godt om du kun skal bygge et enkelt gjerde rundt tomten. Skal du sette opp et gjerde rundt hytta, kan du for eksempel bygge en skigard.Stakittgjerde

Skal du ha et stakittgjerde kan toppen av bordene skjæres på forskjellige måter, ut fra hva slags stil du ønsker på gjerdet. Det er vanlig med en spiss topp, men du kan også ha rett eller buet topp, utskjæringer, eller et liggende bord på toppen.Tresorter og materialbehandlinger for tregjerder

Når du skal bygge et tregjerde i hagen finnes det flere forskjellige tresorter og overflatebehandlinger å velge mellom. Ubehandlet treverk vil som regel være den rimeligste løsningen, men krever jevnlig overflatebehandling. Det kan derfor lønne seg å investere i for eksempel trykkimpregnert treverk som kun trenger å males.


Dersom du ikke ønsker å bruke tid på å male og vedlikeholde gjerdet, kan du bygge et gjerde i kompositt. Kompositt er en blanding av tre og plast som har lang levetid, selv i mye vær og vind.


Uansett hva slags gjerde du skal bygge vil levetiden på gjerdet avhenge av hvor godt det er forankret i bakken. For å sikre at gjerdet står stabilt er det viktig at gjerdet har et godt fundament.Stolpefundament for gjerde

Dersom du skal ha et høyt gjerde, eller det er kort vei ned til berg eller fjell på tomten din, vil det være lurt med stolpefundamenter i betong. Ved å benytte dyktige håndverkere kan du være sikker på at både fundamentet og gjerdet blir godt utført.
Pris for tregjerde

Hva et tregjerde koster avhenger av hvor langt og høyt gjerde du skal ha, valg av tresort og overflatebehandling, og hvordan gjerdet skal konstrueres og fundamenteres. Et gjerde med liggende bord er ofte enklere og rimeligere å bygge enn et gjerde med stående bord.


Prisen for en enkel skigard ligger vanligvis mellom 150 og 200 kroner per meter for materialer, mens et gjerde i kompositt kan koste mellom 1500 og 2000 kroner per meter for materialer. I tillegg kommer prisen for en håndverker som kan sette opp gjerdet. En håndverker koster gjerne mellom 500 og 1000 kroner i timen.


Ettersom gjerdet må kunne tåle all slags vær, er det lurt å velge materialer av høy kvalitet. Vedlikeholdsfrie gjerder vil normalt koste mer enn materialer som må etterbehandles regelmessig. Du vil likevel kunne spare inn kostnadene over tid, ettersom du slipper å betale for beis eller maling.


Dersom du må søke om byggetillatelse for å bygge gjerdet, må du regne med at søknadsprosessen vil føre til ekstra kostnader.Mann som skrur opp trebord på et tregjerde i sola.


Nettinggjerde, stålgjerde og andre gjerder i metall

Dersom du ønsker et solid gjerde som er enkelt å vedlikeholde, kan du sette opp et gjerde i metall eller stål. Med et metall- eller stålgjerde kan du både få et moderne gjerde eller et mer klassisk utseende.


Hvordan gjerdet bør se ut avhenger av hva slags stil huset ditt har og resten av omgivelsene. Et nettinggjerde eller flettverksgjerde er enkelt og raskt å sette opp, og er en god løsning om du ønsker et billig gjerde som er tett og vedlikeholdsfritt.


Vil du ha et moderne gjerde kan du bygge et metall- eller stålgjerde med liggende eller stående spiler. Du kan også få rekkverk med glass eller perforerte plater. Ønsker du en mer klassisk stil, kan du sette opp et gjerde i smijern eller støpejern.


Uansett hvordan gjerde du skal sette opp er det viktig at gjerdet står stabilt, og med et godt fundament vil du forlenge levetiden til gjerdet. Om du skal bygge et høyt gjerde, eller har en tomt hvor det er kort vei ned til berg eller fjell, er det lurt å benytte stolpefundamenter av betong. Ved å få hjelp av flinke håndverkere sikrer du at både fundamentet og gjerdet blir godt utført.Pris for nettinggjerde og stålgjerde

Hva et gjerde i metall eller stål koster vil avhenge av hvor langt og høyt gjerdet skal være, valg at materialer og utforming, og hvordan gjerdet skal festes i bakken.


Prisen for et nettinggjerde ligger på rundt 300 kroner per meter for materialer, mens andre metall- og stålgjerder vanligvis koster mellom 1000 og 2000 kroner per meter for selve gjerdet. Kostnaden for en håndverker som kan sette opp gjerdet kommer i tillegg. En håndverker koster som regel mellom 500 og 1000 kroner i timen.


Dersom gjerdet du skal bygge er søknadspliktig, må du regne med at søknadsprosessen vil føre til ekstra kostnader.
Levegger

Dersom du ønsker et gjerde som kan skjerme mot vind, innsyn eller støy, kan du bygge en levegg. En levegg bør tilpasses omgivelsene og husets byggestil, og samtidig bygges på riktig måte ut fra hva du ønsker å skjerme mot.


Skal leveggen skjerme mot vind, er det viktig at den ikke bygges som et helt tett gjerde. Da unngår du at vinden løftes over leveggen og at det oppstår turbulens på lesiden. I stedet bør du bygge et dobbelt gjerde med forskjøvne bord, eller dekke omtrent 3/4 av veggflaten med kledning. En vindskjerm kan bygges med både stående og liggende kledning, og bør være minst 1,5 meter høy.


Om du vil skjerme mot innsyn bør du bygge en levegg som er mellom 1,2 og 2 meter høy, avhengig av terrenget rundt tomten din og hva den skal skjerme. Det er lurt å bruke brede bord når du vil skjerme mot innsyn, i stedet for tynne lekter med mange åpninger mellom.


Bor du ut mot en trafikkert vei eller annen støy, kan du bygge en isolert støyskjerm. Om leveggen skal kunne skjerme mot støy er det viktig at den er så høy som mulig, og tett helt ned mot bakken. Den bør også være knyttet til en fast konstruksjon, som et hus eller en voll, og være lang nok til at støyen ikke går rundt leveggen.


Når du skal bygge en levegg er det viktig med et godt fundament tilpasset underlaget på tomten din. For høye gjerder som levegger vil det være lurt å lage stolpefundamenter i betong. Da kan du være sikker på at gjerdestolpene står stabilt.


Dersom du skal bygge en levegg kan denne være opptil 1,8 meter høy og 10 meter lang uten å være søknadspliktig, så lenge den ligger mer enn 1 meter fra nabogrensen. Skal du sette opp flere levegger i kombinasjon, vil du måtte søke om byggetillatelse.Pris for levegger

Hva levegger koster vil avhenge av størrelsen, valg av materialer og overflatebehandling, og hvor mye grunnarbeid som kreves for å lage fundamentene.


Prisen for en levegg i tre som skjermer mot vind eller innsyn ligger vanligvis på rundt 300 kroner per meter. Skal du ha en isolert støyskjerm vil dette gjerne koste mellom 800 og 1000 kroner per meter.Om du må søke om byggetillatelse for å bygge leveggen, må du regne med at søknadsprosessen vil føre til ekstra kostnader.
Port

Dersom du skal bygge en port i et gjerde finnes det mange ulike varianter du kan velge mellom, avhengig av hvor porten skal være og hva den skal brukes til. Du kan for eksempel bygge en liten og enkel port til hagen, eller en større, elektrisk port til innkjørselen.


Hvordan porten bør se ut, og hva slags materiale den bør ha, avhenger av hva slags gjerde du har eller planlegger å bygge. Du kan få både nettinggjerder, stålgjerder og tregjerder med port i samme stil.


Uansett hva slags port du skal ha er det viktig at den er solid, har sterke hengsler og er godt forankret i bakken. Da unngår du at portbladet begynner å henge skjevt og ikke kan lukkes.


Om du skal ha en port med bredt portblad, vil det være lurt med et betongfundament til portstolpen. Dersom du skal bygge en kjøreport bør denne være minst 2,4 meter bred. Du kan enten lage den med to portblad, eller som en enkel, bred port.Pris for port

Hva en port koster vil avhenge av størrelsen, valg av materiale og hvordan du vil at porten skal kunne åpnes.


Prisen for en enkel tregrind ligger vanligvis på rundt 1000 kroner, mens en større dobbelport i tre kan koste opp mot 5000 kroner. En port i stål eller metall koster gjerne mellom 1500 og 10 000 kroner.
Andre typer gjerde- og portprosjekter


Vedlikehold og oppussing av gjerde og port

For at gjerdet og porten din skal holde seg best mulig, er det lurt å gjennomføre jevnlig vedlikehold. Det er anbefalt å vaske gjerder og porter hvert år, uansett hva slags type gjerde og port du har.


Om du har et gjerde og port i et materiale som ikke er vedlikeholdsfritt, bør disse i tillegg etterbehandles med maling, beis eller olje med jevne mellomrom. Hvor ofte du trenger å etterbehandle gjerdet og porten avhenger av værforholdene der du bor, og av kvaliteten på overflatebehandlingen du bruker. Dersom du ønsker å minimere vedlikeholdet bør du velge vedlikeholdsfrie gjerder og porter.


Har gjerdet eller porten enkelte deler som er ødelagt eller råteskadet, bør disse byttes ut. For å hindre råteskader er det lurt å fjerne ugress, jord eller småbusker dersom det kommer i kontakt med enden av gjerdeplankene.


Finn bedrifter som kan hjelpe deg med å bygge gjerde og port

Finn bedrifter som kan hjelpe deg med å bygge gjerde og port


Se andre jobber lagt ut på MittanbudLes evalueringer av andre jobber lagt ut på Mittanbud

Grønt flettverksgjerde, 35 meter

God kommunikasjon, flott resultat. Anbefales =)

Lexidh, Brumunddal om Skaugerud Bygdetjenester

Sep, 2023

Bygge gjerder og porter rundt eiendom

Jobben ble gjort veldig effektivt, fint og til en overkommelig pris.

Steinar, Trondheim om Dittrich Holding

Sep, 2023

Montere port på veranda

Veldig fornøyd med jobben laserfix utførte. Gjorde jobben på kort varsel, meget serviceinnstilt og profesjonalitet i arbeidet som ble utført. Bruker han gjerne igjen, anbefales videre.

Fredrik, Oslo om Hosseinpanahi Laserfix Byggservice

Sep, 2023Publisert 30. jan. 2023, 14:01

Oppdatert 25. sep. 2023, 09:18

Hvordan fungerer Mittanbud?

Forklar jobben

Gi en kort beskrivelse av hva du vil ha gjort, så sender vi jobben til aktuelle bedrifter.

Motta tilbud

Innen kort tid vil du motta uforpliktende tilbud fra flere kvalifiserte bedrifter.

Kom i gang!

Sammenlign tilbud, få arbeidet gjort og skriv evaluering etter utført arbeid.