Hus og hage

Kledning

Skal du bytte kledning på huset?

Planlegger du å legge ny kledning på huset, eller pusse opp kledningen du har? Enten du skal vedlikeholde, male eller bytte kledning: Hos Mittanbud finner du flinke håndverkere som hjelper deg med både planlegging og gjennomføring av ditt nye prosjekt!

Kom i gang

Hvordan fungerer Mittanbud?

Forklar jobben

Gi en kort beskrivelse av hva du vil ha gjort, så sender vi jobben til aktuelle bedrifter.

Motta tilbud

Innen kort tid vil du motta uforpliktende tilbud fra flere kvalifiserte bedrifter.

Kom i gang!

Sammenlign tilbud, få arbeidet gjort og skriv evaluering etter utført arbeid.

Hvordan fungerer Mittanbud?

Forklar jobben

Gi en kort beskrivelse av hva du vil ha gjort, så sender vi jobben til aktuelle bedrifter.

Motta tilbud

Innen kort tid vil du motta uforpliktende tilbud fra flere kvalifiserte bedrifter.

Kom i gang!

Sammenlign tilbud, få arbeidet gjort og skriv evaluering etter utført arbeid.

Hva koster det å legge ny kledning?

Prisen på å bytte kledning vil avhenge av hvor mye av kledningen som må byttes ut og hva slags type kledning du velger.


I snitt koster det rundt 2000 kroner per kvadratmeter å skifte kledning på et hus. Totalprisen vil vanligvis ligge mellom 70 000 og 300 000 kroner, inkludert materialer og arbeid.
Omfang og kompleksitet

Dersom du skal bytte kledning på huset vil omfanget og kompleksiteten på prosjektet i stor grad avhenge av hvor mye du skal bytte ut, og om du skal gjennomføre eventuelle tilleggsprosjekter. Dette vil også påvirke totalprisen på prosjektet ditt.


Vanligvis vil det ta rundt 6 til 8 uker å bytte kledning på en gjennomsnittlig enebolig på 200 kvadratmeter. Dersom du skal etterisolere huset i tillegg, vil tidsbruken kunne øke til rundt 12 til 16 uker.


Skal du i tillegg bytte vinduer eller gjennomføre en større renovering av fasaden må du regne med at det tar mer tid. Dersom prosjektet medfører en betydelig fasadeendring, vil arbeidet være søknadspliktig. Det vil også øke prisen på prosjektet på grunn av søknadsprosessen.
Håndverkere

Når du skal bytte kledning er det lurt å benytte flinke fagfolk, så du kan være trygg på at du får et godt resultat som vil vare lenge.


For å legge ny utvendig kledning eller reparere eksisterende kledning, vil du vanligvis trenge en snekker eller tømrer. Dersom du skal male en ny eller gammel kledning, vil du ha behov for en maler.
Dette kan øke prisen på prosjektet

Det er flere faktorer som påvirker den totale prisen for å bytte kledning. Noen vanlige prisdrivere er størrelsen på veggen, valg av type kledning og overflatebehandling, samt om det skal gjennomføres eventuelle tilleggsprosjekter.


Det kan være store variasjoner i pris mellom ulike typer utvendig kledning. Liggende kledning vil som regel være enklere og billigere å montere enn stående kledning. I tillegg er det forskjell i kvalitet og pris mellom ulike tresorter og overflatebehandlinger.


Uansett om du ønsker en ubehandlet kledning, grunnet kledning eller impregnert kledning, vil det være en god investering å velge materialer av høy kvalitet. Dette vil redusere behovet for dyrt vedlikeholdsarbeid i fremtiden. Det finnes også vedlikeholdsfri kledning.


Om du skal ha ny kledning på et gammelt hus er det en risiko for at det kan dukke opp uforutsette kostnader, ettersom det er en sannsynlighet for å avdekke vannskader, gammel isolasjon eller ukjente rørledninger bak kledningen når den rives.
Ulike kledningsprosjekter

Dersom du har oppdaget råte- eller fuktskader i kledningen, er det på tide å bytte kledning på huset. I mange tilfeller er det tilstrekkelig å bytte ut enkelte bord av kledningen hvis skadene ikke har spredd seg. Er skadene store, kan du bli nødt til å bytte hele kledningen.


Det er også forskjell på hvor enkelt det er å skifte ut enkelte bord i kledningen, avhengig av type kledning og hvordan den er montert. Spør en fagperson om du er usikker på om alt må skiftes ut, eller om det går an å fjerne enkelte trebord.


Når du skal velge ny kledning har du mange muligheter å velge mellom. Det finnes både liggende og stående kledning, med ulike kledningsprofiler. Om du først skal bytte kledning, er dette også en god anledning til å etterisolere huset eller bytte vinduer og dører.
Bytte liggende kledning

Når du skal bytte kledning er det viktig at du tar hensyn til værforholdene der du bor. Dersom du bor i et område med mye regn og vind, vil det være lurt å ha liggende kledning.


En liggende kledning vil få huset til å fremstå bredere og lavere, og er normalt billigere og mindre tidkrevende å montere enn stående kledning. Det gir samtidig en fordel ved fremtidig vedlikehold, ettersom det er enkelt å skifte ut de nederste bordene der det fort kan oppstå råte, i stedet for å bytte ut hele veggen.


Det finnes mange ulike kledningsprofiler du kan velge mellom når du skal bytte til liggende kledning. En rektangulær eller enfalset kledning vil gi boligen et klassisk uttrykk, mens du kan få et mer moderne uttrykk ved å velge en kledning med dobbelfals.
Bytte stående kledning

Dersom du ønsker en mer moderne kledning på et gammelt hus, kan du for eksempel bytte til en stående kledning. Det vil gi boligen et smalere og høyere uttrykk.


Du har også mulighet til å kombinere stående og liggende kledning. Det er vanligst med stående kledning med dobbelfals.


Det er mer krevende å montere stående kledning enn liggende kledning. I tillegg krever det mer vedlikehold, ettersom det vil være lettere for vann å trenge inn.
Bytte enkelte bord av kledning

Utvendig kledning er svært utsatt for slitasje, råte og fuktskader fra varierende vær og forurensning i luften. Det er anbefalt å ta en jevnlig inspeksjon av husets kledning, slik at du unngår større skader og dyre reparasjoner.


Dersom du oppdager sprekker eller misfarginger i kledningen, eller om treverket kjennes mykt ut når du stikker en skarp gjenstand i det, bør kledningen skiftes ut. Om det kun er enkelte bord som er skadet, holder det å bytte ut disse.


Råte oppstår vanligvis nederst på kledningen, eller andre steder hvor treverket ofte blir vått, som for eksempel rundt en takrenne. Har du liggende kledning er det enkelt å bytte ut de nederste bordene.


Du kan også bytte ut enkelte bord av en stående kledning. Dersom det er fuktskader langs hele den nedre delen av kledningen, kan du derimot være nødt til å bytte ut hele kledningen.
Vedlikeholde, grunne eller male kledning

For at kledningen skal holde seg best mulig, er det viktig å vedlikeholde den jevnlig. Det er anbefalt å vaske fasaden omtrent en gang i året for å fjerne soppdannelse og annen forurensning.


Skal du male huset eller påføre annen overflatebehandling, er det viktig å grunne kledningen for at malingen skal få ordentlig feste. Grunning metter treverket, og fungerer samtidig som impregnering mot sopp.


Hvor ofte kledning må vedlikeholdes avhenger i stor grad av hva slags overflatebehandling den har. Ved å velge en god overflatebehandling og utføre jevnlig vedlikehold, vil du sjeldent trenge å bytte kledning på huset.
Etterisolere, bytte vinduer og dører

Dersom du skal bytte utvendig kledning på huset, kan det være lurt å benytte anledningen til å også gjennomføre andre arbeid når håndverkere og stillas allerede er på plass.


Er huset ditt gammelt, vil det være lurt å etterisolere samtidig som du skifter kledning. Dette vil redusere boligens varmetap og energibruk, som igjen vil føre til lavere strømregninger.


Skal du først bytte kledning, er dette i tillegg en god mulighet til å samtidig bytte vinduer og dører på huset.


Les mer om ulike typer fasadeprosjekter her
Finn bedrifter som kan hjelpe deg med å bytte kledning på Mittanbud

Finn bedrifter som kan hjelpe deg med å bytte kledning på Mittanbud


Se andre jobber lagt ut på MittanbudLes evalueringer av andre jobber lagt ut på Mittanbud

Skifte bordkledning

Jobb utført i henhold til avtale. God kommunikasjon underveis i atbeider og svarte alltid når man ringte eller sendte melding. Gode løsninger underveis om noe uventet oppstod. Om noe av arbeidet som ble utført var utenom planlagt arbeid ble dette ...

Frode Lars, Vigra om Skandinterior AS

Sep, 2023

Endre husets kledning, vinduer, dører, tak, og isolasjon

Everything went well. Filipe helped us throught a number of choices and was very accomodating to our changes of plans. Once we had made up our minds the work was done smoothly and to a good standard of quality.

Emmanuel, om Filipe Snekker AS

Sep, 2023

Riving av yttervegger, etterisolert og nye ventiler mm.

Riving av yttervegger, etterisolering, nye ventiler, panel og nye balkonger/terrasser. Jobben ble gjort med effektivt tidsforbruk og profesjonelt. Romans er veldig flink på og følge opp samt svare og forklare alt de gjør og ting vi lurte på. Vi brukt...

Frode, Trondheim om Snekkerservice Ozolins

Sep, 2023

Publisert 30. jan. 2023, 13:03

Oppdatert 25. sep. 2023, 09:17

Hvordan fungerer Mittanbud?

Forklar jobben

Gi en kort beskrivelse av hva du vil ha gjort, så sender vi jobben til aktuelle bedrifter.

Motta tilbud

Innen kort tid vil du motta uforpliktende tilbud fra flere kvalifiserte bedrifter.

Kom i gang!

Sammenlign tilbud, få arbeidet gjort og skriv evaluering etter utført arbeid.