Skal du legge nytt tak?

Det er en stor jobb å legge nytt eller bytte et eksisterende tak. Samtidig øker du både verdien og levetiden til boligen. Legg ut jobben og få uforpliktende tilbud fra flere flinke taktekkere på Mittanbud – helt kostnadsfritt!

Start her

Hvordan fungerer Mittanbud?

Forklar jobben

Gi en kort beskrivelse av hva du vil ha gjort, så sender vi jobben til aktuelle bedrifter.

Motta tilbud

Innen kort tid vil du motta uforpliktende tilbud fra flere kvalifiserte bedrifter.

Kom i gang!

Sammenlign tilbud, få arbeidet gjort og skriv evaluering etter utført arbeid.

Hvordan fungerer Mittanbud?

Forklar jobben

Gi en kort beskrivelse av hva du vil ha gjort, så sender vi jobben til aktuelle bedrifter.

Motta tilbud

Innen kort tid vil du motta uforpliktende tilbud fra flere kvalifiserte bedrifter.

Kom i gang!

Sammenlign tilbud, få arbeidet gjort og skriv evaluering etter utført arbeid.

Hva koster det å bygge nytt tak?

Gjennomsnittsprisen for å bytte ut taket koster rundt 160 000 kroner, men kan variere fra 80 000 til 250 000 kroner. Prisen vil avhenge av blant annet takets størrelse, materialvalg og kompleksiteten på prosjektet.


Omfang og kompleksitet

Omfanget og kompleksiteten på prosjektet avhenger av hvor stort taket er, plasseringen og høyden på boligen, og eventuelle tilleggsprosjekter du ønsker å utføre samtidig.


Størrelsen på taket er avgjørende for den endelige prislappen, og det tar lengre tid for en taktekker å utføre arbeidet dersom du har et skråtak med mange vinkler.


Når du skal legge nytt tak må du regne med at det må monteres stillas før arbeidet starter. Prisen for stillaset avhenger av boligens størrelse, plassering og hvor lang tid det vil ta å få gjennomført arbeidet som skal gjøres fra stillaset.


Hvis du planlegger å løfte taket eller endre konstruksjonen må du som regel søke om tillatelse fra kommunen, og du må hente inn en snekker som kan utføre byggearbeidet på takkonstruksjonen. Dette medfører ytterligere kostnader og vil, både på grunn av søknadsprosessen og selve arbeidet som skal utføres, ta lengre tid å gjennomføre.


Hvis du planlegger å bygge et nytt oppholdsrom på et råloft samtidig som du arbeider på taket, må du søke om bruksendring. Det er også krav om dagslys i oppholdsrom, som betyr at du må regne med å montere vinduer hvis det ikke allerede finnes.


Håndverkere

For å bygge nytt, bytte eller rehabilitere taket trenger du en taktekker. Taktekkerens oppgave er å legge membran og tekke tak, i tillegg til å rehabilitere og reparere eksisterende tak. Taktekkeren skal også vurdere og planlegge arbeidet som skal utføres, slik at taket er godt isolert og tåler påkjenninger fra vær og vind.


I noen tilfeller må du hente inn en blikkenslager. Blikkenslageren jobber tett sammen med taktekkeren, og har blant annet ansvaret for å produsere og montere takrenner, beslag og pipeløp.


Ved et større prosjekt der konstruksjonen endres eller du skal utføre et takoppløft må du involvere flere fagområder, blant annet snekker eller tømrer. Endring av takkonstruksjonen eller takoppløft er et stort prosjekt, og det er lurt å bruke en entreprenør som har tilgang til de håndverkerne du trenger.


Dette kan øke prisen på prosjektet

Det er vanskelig å gi et nøyaktig prisestimat på et nytt tak eller bytte av tak. Det er fordi det er mange faktorer som påvirker hva den endelige prislappen blir.


Vanlige prisdrivere er:


  • Takets størrelse
  • Bygningens høyde og plassering
  • Materialvalg
  • Råte og skader på eksisterende konstruksjon
  • Endring av takets utforming
  • Takløft
  • Montering av solcellepanel på tak
  • Montering eller rehabilitering av takrenner og snøfangere


Takoppløft, takopplett og ark

Det finnes flere måter du kan heve eller endre taket for å skape større bruksareale eller ekstra takhøyde. Du kan heve hele taket med et takoppløft, deler av taket med takopplett, eller bygge ut en ark på loftet.Takoppløft: Løft hele taket

Et takløft er når du løfter taket for å få ekstra takhøyde eller utvide boligen med oppholdsrom på loftet.


Takoppløft er et stort prosjekt som involverer flere fagområder. Det krever nøye planlegging, og det er lurt å involvere en entreprenør tidlig i prosjektet.


Når du skal gjennomføre et takoppløft er det noen regler du må følge. Takkoppløft innebærer endring av takets konstruksjon, og du må dermed søke om byggetillatelse fra kommunen. Hvis du ønsker å bygge et oppholdsrom på loftet må du også søke om bruksendring.Takopplett: Hev deler av taket

Takopplett er når du hever deler av taket, uten å endre takets høyeste punkt – mønen. Ved å gjennomføre et takopplett kan du øke boligens bruksareal, uten store endringer på boligens fasade.


I likhet med takoppløft må du søke om tillatelse før du gjennomfører et takopplett.Ark: Bygg ut en del av taket

En ark er en form for takoppløft, men i en mindre skala. En ark er når du bygger ut en liten del av taket, ofte ut fra et skråtak og med saltak.


En ark gir større bruksareale og mer dagslys, uten at du trenger å gjøre store endringer på det eksisterende taket.Pris for takoppløft, takopplett og ark

I likhet med de fleste store prosjekter vil prisen på et takoppløft, takopplett og ark variere veldig basert på størrelse, omfang, valg av materialer og ulike tillegg som montering av vinduer eller takterrasse.


Takløft og takopplett er omfattende prosjekter. Det krever mye planlegging og flere ulike fagfelt må involveres. Derfor må du være forberedt på at prisen øker med antall håndverkere som skal involveres. Jo større areal som skal løftes, desto dyrere blir prosjektet. Vi anbefaler alltid at du får en fagperson på befaring for å få et mer nøyaktig prisestimat på akkurat ditt prosjekt.


Prisen for en ark ligger fra 150 000 kroner og oppover.Ofte vil denne prisen dobles basert på boligens utforming og areal, valg av materialer og lignende.
Tak med solcellepanel.Solcellepanel på tak

Når du først skal bygge nytt eller rehabilitere taket har du også muligheten til å montere solcellepanel eller solcelletakstein på taket.


Solcellepanel monteres på det eksisterende taket. Det er en komplisert jobb og krever flere håndverkere fra flere fagfelt. Selve solcellepanelet skal monteres av en sertifisert elektroinstallatør. I tillegg skal de byggtekniske kravene for bygget ivaretas, og det må gjøres beregninger for vær, vind og snø på taket før solcellene monteres.


Solcelletakstein fungerer likt som solcellepanel, men monteres på taket som tradisjonelle takstein. Det kan ikke legges over eksisterende takstein, og er derfor en god løsning dersom du skal bytte ut det eksisterende taket og ønsker å produsere egen strøm.
Pris for solcellepanel på tak

Prisen for solcellepaneler på taket avhenger av hvor mange paneler du ønsker å montere. Et solcellepanel koster mellom 2500 og 3000 kroner per kvadratmeter. Inkludert montering vil prisen per panel være mellom 5000 og 6000 kroner.


Solcelletakstein koster mellom 3500 og 4000 kroner per kvadratmeter. Solcelletakstein gir en litt lavere effekt enn solcellepanel, men til gjengjeld har du mulighet til å utnytte større deler av taket.
Skal du utføre vedlikehold eller rehabilitere taket?


Vedlikehold av tak

Det er viktig å gjennomføre regelmessig vedlikehold av taket.

Da er det lettere å oppdage og fikse skader, før de skaper større problemer for resten av boligen. Regelmessig vedlikehold av taket gir en god indikasjon på når du bør bytte takstein eller fornye tekking.


Vedlikehold av tak kan innebærer blant annet å skifte ut eller reparere ødelagte takstein, skifte membran og sjekke isolasjonen på taket.Vedlikehold og rehabilitering av takrenner

Takrenner har en viktig funksjon for boligen. De sørger for å føre regn- og smeltevann bort fra fasaden, slik at du unngår fuktskader.


Du bør sørge for regelmessig rensing av takrenner for å fjerne løv, og sjekke at takrennene er intakt og fungerer slik de skal.Vedlikehold og rehabilitering av snøfangere

Snøfangere skaper trygghet. Med snøfangere på taket unngår du at store tunge snømasser og is faller ned fra taket.


Ved store snømengder kan snøen som samler seg ved snøfangeren presse ned på taket, og potensielt skade taksteinen. Ved å gjennomføre regelmessig vedlikehold og kontroll av snøfangere kan du oppdage eventuelle skader før det blir et problem.


Finn bedrifter som kan hjelpe deg med taket på Mittanbud

Finn bedrifter som kan hjelpe deg med taket på Mittanbud


Se andre jobber lagt ut på MittanbudLes evalueringer av andre jobber lagt ut på Mittanbud

Oppretting av tak over terrasse hytte

Fint utført arbeid.

Steffen, Bagn om Grefsrud Lage

Okt, 2023

Jeg trenger overslag av to snekkere da jeg skal rehabilitering av huset

Jeg er fornøyd med arbeidet og pålitelige samarbeid.

John Birger, Oppdal om Oppdal Servicetjenester Sandberg

Sep, 2023

Snekre pergola tak på terrasse

Pålitelige og veldig effektive, ikke minst veldig løsningsorienterte! Var veldig frempå med gode løsninger når de forstod hva vi ønsket, og ikke minst veldig hyggelige. Jeg kommer definitivt til å høre med Hammer Hus Bygg igjen på evt. fremtidige pro...

Ammar, Oslo om Hammer Hus Bygg AS

Juli, 2023

Publisert 30. jan. 2023, 10:28

Oppdatert 25. sep. 2023, 09:17

Hvordan fungerer Mittanbud?

Forklar jobben

Gi en kort beskrivelse av hva du vil ha gjort, så sender vi jobben til aktuelle bedrifter.

Motta tilbud

Innen kort tid vil du motta uforpliktende tilbud fra flere kvalifiserte bedrifter.

Kom i gang!

Sammenlign tilbud, få arbeidet gjort og skriv evaluering etter utført arbeid.