Skal du reparere eller bygge pipe og skorstein?

Uansett om du skal bygge ny pipe, utføre vedlikehold eller rehabilitere den du har, så bør du bruke fagfolk med riktig sertifisering og erfaring med skorsteiner og pipeløp.

 • Legg ut jobben helt kostnadsfritt
 • Motta uforpliktende tilbud fra bedrifter
 • Velg det tilbudet som passer deg best

Få tilbud fra kvalitetssikrede bedrifter

Skal du reparere eller bygge pipe og skorstein?

Uansett om du skal bygge ny pipe, utføre vedlikehold eller rehabilitere den du har, så bør du bruke fagfolk med riktig sertifisering og erfaring med skorsteiner og pipeløp.

 • Legg ut jobben helt kostnadsfritt
 • Motta uforpliktende tilbud fra bedrifter
 • Velg det tilbudet som passer deg best

Hva koster det å bygge ny pipe?


Den nøyaktige prisen på en ny pipe avhenger av flere faktorer. Prisen vil avhenge av hva du har fra før av pipeløp, om du skal bygge ny bolig, boligens størrelse, antall etasjer og ildsteder som skal kobles til pipeløpet.


Hvis du skal installere pipeløp og bygge ny skorstein må du involvere flere håndverkere, noe som vil øke prisen på en ny pipe. Når det skal utføres arbeid på tak må du i de fleste tilfeller også montere stillas, som også utgjør en ekstra kostnad.


En ny pipe er søknadspliktig, og du må betale kommunen for å behandle byggesøknaden din.


Det finnes stålpiper som leveres som byggesett. Disse brukes ofte for å montere pipeløp og skorstein på mindre boliger, som for eksempel en hytte. Enkle stålpiper koster rundt 10 000 kroner og kan monteres på en dag. I utgangspunktet kan du montere slike piper selv, men det er strenge regler rundt montering av pipeløp, skorstein og ildsted – vi anbefaler derfor at du alltid bruker en håndverker når du skal utføre arbeid på pipa.
Omfang og kompleksitet

Bygging av et helt nytt pipeløp og skorstein er en omfattende jobb, og utføres som oftest når du skal bygge ny bolig eller gjennomføre en større renovering av boligen.


Montering av pipeløp og skorstein er underlagt Byggteknisk forskrift (TEK17). I forskriften finner du regler på hvordan arbeidet skal utføres slik at ildsted, pipeløp og skorstein fungerer optimalt, og er trygge i bruk.

Når du skal bygge ny pipe skal du søke om byggetillatelse og søknaden skal ha en ansvarlig søker. Ofte er det den utførende bedriften som tar på seg dette ansvaret. Når pipa er ferdig skal det foreligge en samsvarserklæring med beskrivelse av arbeidet som er utført.


En ny skorstein bør ha pipebeslag og pipehatt. Pipebeslaget beskytter mot vær og vind, og forlenger skorsteinens levetid. En pipehatt hindrer trekk og at regn kommer ned via pipa. Pipebeslag og pipehatt leveres og monteres av en blikkenslager.

Håndverkere

Dersom du skal bygge et helt nytt pipeløp og skorstein må du være forberedt på at det kan være en omfattende jobb. Det er et prosjekt som ofte gjennomføres når du skal bygge ny bolig, utføre en større renovering eller utvide boligen. Det krever nøye planlegging og du må involvere flere håndverkere.


Hvis du ikke allerede har et pipeløp trenger du en tømrer og en taktekker som kan tilrettelegge og bygge pipeløp gjennom etasjer og taket.


En pipe kan bygges i flere ulike materialer. Uansett hvilket materiale du velger er det vanlig å hente inn en murer for å bygge pipa. Pipebeslag skal monteres av en taktekker eller blikkenslager.
Vanlige prisdrivere for en ny pipe er:


 • Boligens størrelse og antall etasjer
 • Valg av materialer
 • Antall ildsteder som skal kobles på pipeløpet
 • Boligens alder og tilstand
 • Hvor tilgangen til feieren skal være


Piperehabilitering


Det er kommunens ansvar å sørge for at skorsteinen feies, men det er ditt ansvar som huseier å sørge for at pipa er i god stand.


Pipa skal feies hvert fjerde år, og feieren kan også komme innom og feie ved behov. Hvor ofte du bør feie avhenger av hvordan og hvor ofte du bruker ildstedet.


Feiertjenester er en del av kommunens brannvesen, og feieren vil også kunne avdekke eventuelle skader på skorstein og pipeløp, og komme med tiltak som bør utredes før ildstedet tas i bruk. Dersom du har fått fyringsforbud fra kommunen er det ofte fordi pipa må rehabiliteres før den kan tas i bruk.Tegn på at pipe og skorstein har behov for rehabilitering:


 • Dårlig trekk og vindslag i pipa
 • Fugene har begynt å smuldre bort
 • Pipa er eldre enn 10 år
 • Nærhet til brennbare materialerPris for piperehabilitering


Prisen for piperehabilitering varierer fra 20 000 til 100 000 kroner, avhengig av hvor mye som skal utføres. I likhet med når du skal bygge ny pipe er antall etasjer, valg av materialer og antall ildsteder som er koblet på pipeløpet vanlige prisdrivere når du skal rehabilitere pipa.Andre faktorer som kan øke prisen på piperehabilitering er:


 • Omfang på eventuelle skader som skal repareres
 • Utskiftning av pipebeslag og pipehatt
 • Utbedring av mur rundt skorsteinenSkal du bygge peis uten pipe?


Det er fullt mulig å bygge peis, selv om du ikke har pipeløp i boligen. Du kan dessverre ikke montere vedovn uten pipeløp, men det finnes flere typer gasspeis uten pipe som både gir god varme og stemning i boligen.


Biopeis er ildsteder som bruker biogass til å fyre og produsere varme, uten å avgi røyk eller sot – og som dermed ikke trenger hverken pipe eller skorstein.


Biopeis leveres i utallige variasjoner, både som tradisjonelle ildsteder, eller som moderne og fleksible løsninger: integrert i vegg, hengende fra tak eller som dekorasjon på bord og lignende.

Pris for biopeis uten pipeløp


Prisen på en biopeis kan variere fra 500 kroner for en liten bordpeis, til 20 000 kroner for frittstående, takhengte eller veggmonterte løsninger med samme egenskaper som en tradisjonell peis.


Ulike typer arbeid med pipe og skorstein


Oppussings– eller renoveringsprosjekter på pipe og skorstein kan innebære mange ulike ting. Dette er de vanligste typene pipe og skorsteinsprosjekter.

Vedlikehold av skorstein og pipe

Det er som sagt kommunens ansvar å sørge for at skorsteinen feies jevnlig. Som huseier er det likevel ditt eget ansvar å følge med på pipa, og passe på at den er i god stand og fungerer slik den skal. Avhengig av hvor mye du bruker den og hvor gammel pipa er, må du selv sørge for at den vedlikeholdes slik at den er trygg å bruke.


Med gode rutiner for vedlikehold sikrer du boligen mot sotbrann og lekkasjer gjennom pipa, og har mulighet til å oppdage eventuelle skader og sprekkdannelser på skorsteinen.
Regelmessig vedlikehold av pipen bør innebære:


 • Kontroll av sot- og feieluker. Sjekk at det ikke har oppstått en “sotpropp” og at lukene sitter godt fast i skorsteinen.
 • Kontroller skorsteinens utside. Dersom det har oppstått sprekkdannelser må du ta kontakt med kommunen, slik at de kan gjøre en vurdering av skadeomfanget.
 • Sjekk at skorsteinen, pipeløp og tilkoblingene til ildsteder er oppført i tråd med Byggteknisk forskrift. Kontakt kommunen dersom du er usikker.
 • Sjekk at skorsteinsbeslaget er vanntett.


Hvordan selve skorsteinen skal vedlikeholdes avhenger av hvilken skorstein du har. Pussede piper og skorstein i naturstein, tegl eller Leca skal sjekkes og kontrolleres på ulike måter. Pussede piper bør vedlikeholdes med reparasjonsmørtel eller slemmemørtel.


Med skorsteiner i naturstein eller tegl bør du sjekke om steiner og fug er intakt, og byttes ut dersom du oppdager skader.
Vedlikehold og oppussing av brannplate og brannmursplater

Brannplater og brannmursplater tåler veldig høye temperaturer, og skal plasseres foran brennbare vegger rundt ildstedet. Ulike ildsteder har forskjellige krav til brannmur og avstand til vegg. Sjekk derfor monteringsanvisningen nøye.


De fleste brannmurer og brannplater kan både males og flislegges, så lenge du velger et materiale eller maling som tåler høy varme. Visse typer brannplater er ikke dimensjonert for å tåle vekten av fliser, så det bør du sjekke før du går i gang med oppussing av brannmur eller brannplate.


Husk at ildstedet skal kontrolleres av en sertifisert kontrollør etter montering, bytting eller flytting.

Finn bedrifter på Mittanbud
Parispeis AS
Vestenga 16, 1413 Tårnåsen
4.9(375)
Topprangert

Om bedriften

Parispeis AS har utført flere jobber fra Mittanbud i Oslo kommune, Halden, Moss, med 4.87 av 5 stjerner fra 375 oppdragsgivere.

Topprangert

Denne bedriften er topprangert på Mittanbud

Les erfaringer med Parispeis AS

Kai Nettum logo
Kai Nettum
Hovinåsveien 34, 1900 Fetsund
4.9(285)
Topprangert

Om bedriften

Kai Nettum har utført flere jobber fra Mittanbud i Asker, Aurskog-Høland, Bærum, med 4.88 av 5 stjerner fra 285 oppdragsgivere.

Topprangert

Denne bedriften er topprangert på Mittanbud

Les erfaringer med Kai Nettum

PEISMAKERN AS logo
PEISMAKERN AS
Www.peismakern.no, 1389 Heggedal
4.8(677)

Om bedriften

PEISMAKERN AS har utført flere jobber fra Mittanbud i Moss, Indre Østfold, Vestby, med 4.78 av 5 stjerner fra 677 oppdragsgivere.

Les erfaringer med PEISMAKERN AS

LPE CONSTRUCT AS logo
LPE CONSTRUCT AS
4.8(184)
Topprangert

Om bedriften

LPE CONSTRUCT AS har utført flere jobber fra Mittanbud i Askøy, Austevoll, Austrheim, med 4.82 av 5 stjerner fra 184 oppdragsgivere.

Topprangert

Denne bedriften er topprangert på Mittanbud

Les erfaringer med LPE CONSTRUCT AS

Stavanger Blikk AS logo
Stavanger Blikk AS
Fabrikkveien 14, 4033 Stavanger
4.8(180)

Om bedriften

Stavanger Blikk AS har utført flere jobber fra Mittanbud i Stavanger, Sola, Randaberg, med 4.75 av 5 stjerner fra 180 oppdragsgivere.

Les erfaringer med Stavanger Blikk AS

Vis flere selskaper

Se andre jobber lagt ut på Mittanbud

Renoveringen av gammel pipe

1850MYSEN

Fyrisngs forbud. Stål pipe fra 1972 som går fra 2 etg.over loft og opp på taket. Må renoveres og søknad må sendes til kommunen.

Pipeuttak

0666OSLO

Pipeuttaket til vår vedovn er for lavt som gjør at røret peker nedover istedenfor å gå oppover. Ønsker få laget nytt utløp for å forbedre trekk . Samt tette det gamle hullet.

Skifte sotluke

1356BEKKESTUA

Ødelagt sotluke må skiftes ut med ny sotluke.

Montering av stålpipe

4560VANSE

Har stålpipe å ovn så trenger dette montert, nytt bygg uten loft og me taksteinen tak.

Installere feieluke

4310HOMMERSÅK

Hei, har fått pålegg om å installere en ekstra feieluke i andre etasje. Dette er en teglsteinspipe. Tar du oppdraget? :) Vennlig hilsen Håvard

Rehabilitering av pipe

5357FJELL

Stålrør i pipe som er 6,8 m lang.Les evalueringer av andre jobber lagt ut på Mittanbud
Reabilitering av grunnmur og pipe, på hytte på Sjusjøen

Jobben ble utført etter avtale. Omfanget ble utvidet betydelig underveis etter medgått. Totalt sett, veldig godt fornøyd!

Mai 2024
H

Hans om Per Kristian Tranberg

Lørenskog
Pipehatt

Ny pipehatt og kledning pluss taksige. Raskt og effektivt, veldig bra resultat til fin pris

Mai 2024
B

Bjørn-Ove om Håndverk Formidling Vest AS

Langevåg
Rehabilitering av teglsteinspipe

Jobben er ikke gjennomført, men kommunikasjonen har vært meget bra så langt.

Mai 2024
G

Gorm om Alfa Varme- Og Pipeteknikk AS

Moss
Maling av hus ++

Anbefales.

Mai 2024
H

Hilde om Sunde Service

Oslo
Pipebeslag

Meget professonelle, og hyggelige folk som kom til avtalte tider. De utførte jobben raskt og effektivt. Jeg anbefaler denne bedriften på det sterkeste.

Mai 2024
A

Aslaug Iren om T&K Blikk AS

Sokna
Montere stålpipe

Veldig god kommunikasjon og jobben ble gjort til avtalt tid og pris

Mai 2024
H

Helge om Bergen Pipe AS

Bønes
Sette inn peis og fjerne gammel.

Veldig bra

Mai 2024
R

Rolf om PEISMAKERN AS

Oslo
Hulltaking skorstein

gjennomførte jobben med høy kvalitet og til en god pris. Anbefales!

Mai 2024
T

Thorbjørn om DAVOR KNEZEVIC

Trondheim
Fjerne røykrør fra pipe

Profesjonelt og raskt utført arbeid med god kvalitet og veldig hyggelig håndverker. Ikke var det spesielt dyrt heller. 10/10.

Mai 2024
E

Eirik om HAMAR FLIS OG BAD AS

Ottestad
Fikse lekkasje rundt pipe

Imponerende innsats av tak service...alt hurtig og godt utført. Veldig hyggelige og dyktige håndverker. Selv naboene rundt var imponert over hurtigheten og kvaliteten på arbeidet. Gode priser,godt håndverk og raskt utført. Tak service skiftet all taksten,lekter,takrenner,pipehatt og takpapp på huset. Anbefales!!!

Mai 2024
A

Atle om TAK-SERVICE RADEK WIELGOSZ

Kristiansand s
Rive og pusse pipe, montere ovn

Godt utført jobb.

Mai 2024
t

tim om Ms-Bygg As

Råde
Piperehabilitering

Tydelig god kjennskap til regler. Morsomt å få branninspeksjon etterpå. :-)

Mai 2024
J

Jofred om Holte Ildsted og Piperehabilitering AS

Siggerud
Sett inn nytt ovnsrør

Var nais

Mai 2024
B

Benjamin Haugland om PROFF MUR OG VARME V/ Gökcen Altinpinar

Laksevåg
Tette ovnsrør

Jobb gjennomført akkurat som avtalt. Ryddig og presist til en god pris. Anbefales!

Mai 2024
K

Kine van om Murmester Glenn Bergum AS

Moelv
Rive peis, tette igjen og pusse pipe i mikrosement

Vi brukte Polbygg til å fjerne en stor peis og en murvegg til å åpne stuen. De bidro med rivejobb, deponering av avfall og pusset tre etasjer med pipe og mur i flott murpuss. De holdt ypperlig kommunikasjon gjennom hele prosessen, og klarte til tross for omfattende riving å holde det ryddig rundt seg. Profesjonelle, ryddige og særdeles effektive.

Mai 2024
D

Daniel om POL BYGG AS

Kleppe
Ny pipehatt

Kom til avtalt tid og avtalt pris

Mai 2024
H

Håvard om RH BLIKK AS

Sola
Montere peis

Kom, gjorde jobben, dro. Greit nok.

Mai 2024
T

Thomas om MUR OG PEIS ARSLANI

Oslo
pipehatt

Godt inntrykk etter befaring og bra på pris.

Mai 2024
A

Atle Daae om Minde Blikk As

Hjellestad
Tette igjen pipeløp

Jeg er veldig fornøyd og kan anbefale bedriften videre. Jeg fikk god forklaring på utført arbeid, resultatet ble svært pent. De er effektive, ryddige , pålitelige, og rimelig på pris.

Mai 2024
I

Ida om AP Betong Bygg AS

Oslo
Fjerne gammel ovn og tette hullet i pipa etterpå

Jobben ble gjort raskt og effektivt

Mai 2024
T

Turid om KVADRAT INDUSTRIGULV, BETONGSAGING & KJERNEBORING AS

TRONDHEIM
Utbedring av utett pipe og fuktskader

Sameiet var fornøyd med jobben.

Mai 2024
M

Monica om Aqhos AS

Bergen
fugging av skorstein

veldig effektivt og godt arbeid

Mai 2024
A

Angela om MUR OG PIPESERVICE AS

Horten
Ny regnhette på pipe

Bra og raskt utført.

April 2024
T

Thomas Njerve om J Johnsen & Sønner AS

Sandnes
Montere ny peisovn/ vedovn

Raske og effektive!

April 2024
L

Lars om AP Betong Bygg AS

Skjeberg

Publisert 30. jan. 2023, 13:51

Oppdatert 22. mars 2024, 08:05