Hus og hage

Pipe og skorstein

Skal du reparere eller bygge pipe og skorstein?

Skorsteiner og pipeløp er underlagt strenge regler for både nybygg, vedlikehold og rehabilitering. Det er for å utnytte varmen på best mulig måte, samtidig som brannsikkerheten skal ivaretas når ildstedet er i bruk. Uansett om du skal bygge ny pipe, utføre vedlikehold eller rehabilitere den du har, så bør du bruke fagfolk med riktig sertifisering og erfaring med skorsteiner og pipeløp.

Registrer jobben hos Mittanbud

Hvordan fungerer Mittanbud?

Forklar jobben

Gi en kort beskrivelse av hva du vil ha gjort, så sender vi jobben til aktuelle bedrifter.

Motta tilbud

Innen kort tid vil du motta uforpliktende tilbud fra flere kvalifiserte bedrifter.

Kom i gang!

Sammenlign tilbud, få arbeidet gjort og skriv evaluering etter utført arbeid.

Hvordan fungerer Mittanbud?

Forklar jobben

Gi en kort beskrivelse av hva du vil ha gjort, så sender vi jobben til aktuelle bedrifter.

Motta tilbud

Innen kort tid vil du motta uforpliktende tilbud fra flere kvalifiserte bedrifter.

Kom i gang!

Sammenlign tilbud, få arbeidet gjort og skriv evaluering etter utført arbeid.

Hva koster det å bygge ny pipe?


Den nøyaktige prisen på en ny pipe avhenger av flere faktorer. Prisen vil avhenge av hva du har fra før av pipeløp, om du skal bygge ny bolig, boligens størrelse, antall etasjer og ildsteder som skal kobles til pipeløpet.


Hvis du skal installere pipeløp og bygge ny skorstein må du involvere flere håndverkere, noe som vil øke prisen på en ny pipe. Når det skal utføres arbeid på tak må du i de fleste tilfeller også montere stillas, som også utgjør en ekstra kostnad.


En ny pipe er søknadspliktig, og du må betale kommunen for å behandle byggesøknaden din.


Det finnes stålpiper som leveres som byggesett. Disse brukes ofte for å montere pipeløp og skorstein på mindre boliger, som for eksempel en hytte. Enkle stålpiper koster rundt 10 000 kroner og kan monteres på en dag. I utgangspunktet kan du montere slike piper selv, men det er strenge regler rundt montering av pipeløp, skorstein og ildsted – vi anbefaler derfor at du alltid bruker en håndverker når du skal utføre arbeid på pipa.
Omfang og kompleksitet

Bygging av et helt nytt pipeløp og skorstein er en omfattende jobb, og utføres som oftest når du skal bygge ny bolig eller gjennomføre en større renovering av boligen.


Montering av pipeløp og skorstein er underlagt Byggteknisk forskrift (TEK17). I forskriften finner du regler på hvordan arbeidet skal utføres slik at ildsted, pipeløp og skorstein fungerer optimalt, og er trygge i bruk.

Når du skal bygge ny pipe skal du søke om byggetillatelse og søknaden skal ha en ansvarlig søker. Ofte er det den utførende bedriften som tar på seg dette ansvaret. Når pipa er ferdig skal det foreligge en samsvarserklæring med beskrivelse av arbeidet som er utført.


En ny skorstein bør ha pipebeslag og pipehatt. Pipebeslaget beskytter mot vær og vind, og forlenger skorsteinens levetid. En pipehatt hindrer trekk og at regn kommer ned via pipa. Pipebeslag og pipehatt leveres og monteres av en blikkenslager.

Håndverkere

Dersom du skal bygge et helt nytt pipeløp og skorstein må du være forberedt på at det kan være en omfattende jobb. Det er et prosjekt som ofte gjennomføres når du skal bygge ny bolig, utføre en større renovering eller utvide boligen. Det krever nøye planlegging og du må involvere flere håndverkere.


Hvis du ikke allerede har et pipeløp trenger du en tømrer og en taktekker som kan tilrettelegge og bygge pipeløp gjennom etasjer og taket.


En pipe kan bygges i flere ulike materialer. Uansett hvilket materiale du velger er det vanlig å hente inn en murer for å bygge pipa. Pipebeslag skal monteres av en taktekker eller blikkenslager.
Vanlige prisdrivere for en ny pipe er:


 • Boligens størrelse og antall etasjer
 • Valg av materialer
 • Antall ildsteder som skal kobles på pipeløpet
 • Boligens alder og tilstand
 • Hvor tilgangen til feieren skal være


Piperehabilitering


Det er kommunens ansvar å sørge for at skorsteinen feies, men det er ditt ansvar som huseier å sørge for at pipa er i god stand.


Pipa skal feies hvert fjerde år, og feieren kan også komme innom og feie ved behov. Hvor ofte du bør feie avhenger av hvordan og hvor ofte du bruker ildstedet.


Feiertjenester er en del av kommunens brannvesen, og feieren vil også kunne avdekke eventuelle skader på skorstein og pipeløp, og komme med tiltak som bør utredes før ildstedet tas i bruk. Dersom du har fått fyringsforbud fra kommunen er det ofte fordi pipa må rehabiliteres før den kan tas i bruk.Tegn på at pipe og skorstein har behov for rehabilitering:


 • Dårlig trekk og vindslag i pipa
 • Fugene har begynt å smuldre bort
 • Pipa er eldre enn 10 år
 • Nærhet til brennbare materialerPris for piperehabilitering


Prisen for piperehabilitering varierer fra 20 000 til 100 000 kroner, avhengig av hvor mye som skal utføres. I likhet med når du skal bygge ny pipe er antall etasjer, valg av materialer og antall ildsteder som er koblet på pipeløpet vanlige prisdrivere når du skal rehabilitere pipa.Andre faktorer som kan øke prisen på piperehabilitering er:


 • Omfang på eventuelle skader som skal repareres
 • Utskiftning av pipebeslag og pipehatt
 • Utbedring av mur rundt skorsteinenSkal du bygge peis uten pipe?


Det er fullt mulig å bygge peis, selv om du ikke har pipeløp i boligen. Du kan dessverre ikke montere vedovn uten pipeløp, men det finnes flere typer gasspeis uten pipe som både gir god varme og stemning i boligen.


Biopeis er ildsteder som bruker biogass til å fyre og produsere varme, uten å avgi røyk eller sot – og som dermed ikke trenger hverken pipe eller skorstein.


Biopeis leveres i utallige variasjoner, både som tradisjonelle ildsteder, eller som moderne og fleksible løsninger: integrert i vegg, hengende fra tak eller som dekorasjon på bord og lignende.

Pris for biopeis uten pipeløp


Prisen på en biopeis kan variere fra 500 kroner for en liten bordpeis, til 20 000 kroner for frittstående, takhengte eller veggmonterte løsninger med samme egenskaper som en tradisjonell peis.


Ulike typer arbeid med pipe og skorstein


Oppussings– eller renoveringsprosjekter på pipe og skorstein kan innebære mange ulike ting. Dette er de vanligste typene pipe og skorsteinsprosjekter.

Vedlikehold av skorstein og pipe

Det er som sagt kommunens ansvar å sørge for at skorsteinen feies jevnlig. Som huseier er det likevel ditt eget ansvar å følge med på pipa, og passe på at den er i god stand og fungerer slik den skal. Avhengig av hvor mye du bruker den og hvor gammel pipa er, må du selv sørge for at den vedlikeholdes slik at den er trygg å bruke.


Med gode rutiner for vedlikehold sikrer du boligen mot sotbrann og lekkasjer gjennom pipa, og har mulighet til å oppdage eventuelle skader og sprekkdannelser på skorsteinen.
Regelmessig vedlikehold av pipen bør innebære:


 • Kontroll av sot- og feieluker. Sjekk at det ikke har oppstått en “sotpropp” og at lukene sitter godt fast i skorsteinen.
 • Kontroller skorsteinens utside. Dersom det har oppstått sprekkdannelser må du ta kontakt med kommunen, slik at de kan gjøre en vurdering av skadeomfanget.
 • Sjekk at skorsteinen, pipeløp og tilkoblingene til ildsteder er oppført i tråd med Byggteknisk forskrift. Kontakt kommunen dersom du er usikker.
 • Sjekk at skorsteinsbeslaget er vanntett.


Hvordan selve skorsteinen skal vedlikeholdes avhenger av hvilken skorstein du har. Pussede piper og skorstein i naturstein, tegl eller Leca skal sjekkes og kontrolleres på ulike måter. Pussede piper bør vedlikeholdes med reparasjonsmørtel eller slemmemørtel.


Med skorsteiner i naturstein eller tegl bør du sjekke om steiner og fug er intakt, og byttes ut dersom du oppdager skader.
Vedlikehold og oppussing av brannplate og brannmursplater

Brannplater og brannmursplater tåler veldig høye temperaturer, og skal plasseres foran brennbare vegger rundt ildstedet. Ulike ildsteder har forskjellige krav til brannmur og avstand til vegg. Sjekk derfor monteringsanvisningen nøye.


De fleste brannmurer og brannplater kan både males og flislegges, så lenge du velger et materiale eller maling som tåler høy varme. Visse typer brannplater er ikke dimensjonert for å tåle vekten av fliser, så det bør du sjekke før du går i gang med oppussing av brannmur eller brannplate.


Husk at ildstedet skal kontrolleres av en sertifisert kontrollør etter montering, bytting eller flytting.

Finn bedrifter på Mittanbud

Finn bedrifter på Mittanbud


Se andre jobber lagt ut på MittanbudLes evalueringer av andre jobber lagt ut på Mittanbud

Søker murer til tetting av pipeløp, mure vegg og puss av vegg

Godt arbeid, pålitelig og god kommunikasjon.

Henriette Rustad, Oslo om Acropolis Antonios Spyrou

Sep, 2023

Renovering pipe og pussing

Ryddig kommunikasjon og vel utført arbeid. Vi bruker gjerne denne bedriften igjen.

Anneli, Sætre om Murmester Haavard Schmidt

Sep, 2023

Fjerne peis og montere ovn

Skulle rive en gammel peis i stua, pusse tegelstein og sette inn ny vedovn. Kom som avtalt på befaring, oversiktlig og detaljert tilbud, best på pris av de tilbud jeg fikk. Startet til avtalt tid og fullførte før han hadde lovet det ferdig. Veldig go...

Petter, Borgenhaugen om Borg Flis Og Mur AS

Sep, 2023

Publisert 30. jan. 2023, 13:51

Oppdatert 10. aug. 2023, 11:26

Hvordan fungerer Mittanbud?

Forklar jobben

Gi en kort beskrivelse av hva du vil ha gjort, så sender vi jobben til aktuelle bedrifter.

Motta tilbud

Innen kort tid vil du motta uforpliktende tilbud fra flere kvalifiserte bedrifter.

Kom i gang!

Sammenlign tilbud, få arbeidet gjort og skriv evaluering etter utført arbeid.