Få tilbudene som matcher dine planer og ditt budsjett

Slik kommer du i gang med å pusse opp kjelleren

Tenker du på å pusse opp kjelleren? Da har du mange muligheter! Kjelleren kan bli et ekstra oppholdsrom for familien, en generasjonsbolig, eller du kan spe på inntekten ved å leie ut – og det helt skattefritt. Er du usikker på hvor du skal starte? Vi hjelper deg i gang.

Få tilbud fra flere bedrifter

Kom i gang med å pusse opp kjelleren

Velger du å omgjøre kjelleren til boligrom, får du ikke bare større plass – du øker også verdien av boligen. Når du skal renovere kjeller kan det være lurt å etterisolere samtidig. Da forbedrer du husets energieffektivitet, som bidrar til å holde huset varmt og strømutgiftene lave.

Fordi du må forholde deg til en rekke krav og retningslinjer ved oppussing av kjellerrom, er det lurt å få hjelp av profesjonelle. På Mittanbud kan du raskt og enkelt innhente tilbud fra dyktige fagfolk.

LES OGSÅ: Slik kan du innrede kjelleren din

Hvor skal du starte?

Her er noen ting du må har på plass før du starter arbeidet:

Det korte svaret er ja. Hvilke krav du må forholde deg til, er dog avhengig av hvilke planer du har for kjelleren din. Skal du kun foreta en bruksendring som ikke bryter brannskillet (branntrygg bygningsdel som hindrer rask spredning av brann) eller endrer på bærende konstruksjoner, kan du i utgangspunktet søke selv.


Samtidig er det viktig å huske på at kommunen stiller strenge krav til helse og sikkerhet, brukervennlighet, bokvalitet og estetikk. Skulle søknaden din inneholde feil eller mangler, er det du selv som står ansvarlig. Det kan derfor være lurt å la et profesjonelt håndverkerfirma ta seg av søkingen. På denne måten kan du lene deg tilbake og være helt sikker på at alt blir riktig utført. Husk forresten at søknaden må sendes inn før oppussingsarbeidet settes i gang.

Noe av det første du må gjøre når du planlegger å renovere kjelleren, er å ta frem målebåndet og undersøke takhøyden. Kravet for bygg som er bygget før 1.juli 2011, er 2 meter, mens det for nybygg er 2,2 meter. Samtidig er det viktig å merke seg at dette er minimumskravet.


For å sikre god bokvalitet anbefales en takhøyde på 2,4 meter eller mer. Hvis taket ikke er høyt nok, må du i gang med å pigge opp og grave ut gulvet – og da melder det seg raskt flere spørsmål: Er gulvet bærende? Hvordan er det med drenering og avløp? Og går grunnmuren dypt nok? Har du ikke dyptgående erfaring med dette selv, er det lurt å få hjelp av erfarne fagfolk.

For å kvalifisere til godkjent oppholdsrom må kjellerrommet ha en trygg rømningsvei. Det er nok med ett vindu, men vinduet må føre direkte ut i friluft og ha en samlet bredde og lengde på 150 centimeter i åpen tilstand. Du må også sørge for enkel adgang til vinduet, enten ved å plassere det én meter opp fra gulvet, eller ved å montere en benk under slik at det blir lettere å klatre ut.

Dersom du har et godkjent rømningsvindu, har du også oppfylt kravene til dagslys og ventilasjon – det vil si, hvis boligen er oppført før 1.juli 2011. For nyere bygg må vinduet også tilsvare 10 prosent av gulvarealet. Et oppholdsrom skal i tillegg kunne holde en temperatur på minst 19 grader, også i vinterhalvåret.

LES OGSÅ: Har du fukt i kjelleren og skal drenere? Etterisoler samtidig


Hvordan kan kjelleren bli godkjent som utleiedel?

Ønsker du å gjøre om kjelleren til utleidel, må du sørge for å ha:

  • en takhøyde på minst 2,0 meter
  • godkjent rømningsvindu
  • vinduer/lufteventiler på kjøkken, soverom og stue
  • isolering (dog ikke presisert hvor mye)
  • godkjent radonmåling
  • skap-/oppbevaringsskap på alle soverom
  • bad, toalett, kjøkken, stue og soveplass
  • egen inngang (fysisk adskilt fra andre enheter)
  • brannskille mellom leiligheter, både horisontalt og vertikalt
  • røykvarsler og brannvarslingsapparat

Har du først fått godkjent søknaden din, er det bare å leie den ut. Du trenger med andre ord ikke søke om å leie ut i tillegg til å søke om godkjenning.

LES OGSÅ: Byggetillatelse: Når trenger jeg det, og hvor søker jeg?

10 000 kr/kvm - 20 000 kr/kvm (inkl. mva)

Hva koster det å pusse opp kjelleren?

Hva det koster å pusse opp kjelleren, er naturlig nok avhengig av hva du planlegger å bruke den til, prosjektets omfang og ikke minst uforutsette hendelser underveis. Likevel ser det ut til at de fleste boligeiere betaler i snitt kr 15 000 inkl. mva./kvm. Det er også mange eksempler på prosjekter hvor prisen er noe lavere – det vil si rundt kr 10 000 inkl. mva./kvm – og noe høyere, altså kr 20 000 inkl. mva./kvm. På Mittanbud kan du enkelt innhente pristilbud på oppussing av kjeller fra mange flinke fagfolk.

Vil du motta tilbud til oppussing av kjeller?

Legg ut en beskrivelse av jobben på Mittanbud, og motta tilbud fra interesserte bedrifter!

Start her
Logoer til Sentral godkjenning, Byggebransjens våtromsnorm og Mesternemda

Vi stiller krav til bedriftene

Å finne dyktige fagfolk når du skal pusse opp badet skal være trygt, enkelt og effektivt. Derfor stiller vi krav til dokumentasjon, administrasjon og erfaring hos bedrifter som skal utføre større jobber via Mittanbud. Les mer om hvilke krav vi setter her.

Start oppussingen av kjelleren

Legg ut kjellerprosjektet ditt og få tilbud fra flere dyktige og seriøse håndverkere som kan hjelpe deg fra A til Å.