Bygge garasje? Her er våre beste tips

Skal du bygge garasje?

Planlegger du å bygge garasje? Kanskje en liten carport eller en dobbeltgarasje med hybel i overetasjen? Bruker du profesjonelle håndverkere, er imidlertid risikoen minimal for at du går på en dyr smell underveis.

Start med å beskrive jobben

Slik kommer du raskt i gang med garasjeprosjektet ditt

Uansett hva slags garasje og hvor stort du planlegger å bygge, lønner det seg alltid å starte prosessen med å få en oversikt over alt som faktisk må gjøres – både i forkant, underveis og når garasjen endelig er klar til bruk. Jo mer forarbeid du gjør, desto raskere får du svar på hva slags hjelp du trenger, hvor lang tid vil det ta, og ikke minst – hvor mye garasjen din kommer til å koste.

For å unngå irriterende og kostbare smeller underveis lønner det seg alltid å få hjelp av profesjonelle håndverkere. Det er nemlig flere regler du må passe på å overholde når du skal bygge på egen eiendom. På Mittanbud kan du innhente tilbud fra flere erfarne håndverkere som hjelper deg med å bygge drømmegarasjen på en forskriftsmessig måte – til en pris som passer ditt budsjett.

Seks steg for å lykkes med garasjeprosjektet

Garasjen har enormt med potensiale! Desto viktigere er det derfor å holde tungen rett i munn, og være godt forberedt på alt som kan dukke opp. Les våre tips i forkant av prosjektet!

Valgene du tar i forkant av og underveis i garasjeprosjektet ditt, kan få stor innvirkning på flere ting: sikkerhetstiltak, endelig pris og en eventuell søknadsprosess. Aller først er det derfor viktig å tenke nøye gjennom hva du vil bruke garasjen din til, hvor du vil at den skal ligge og ikke minst hvordan du vil at den skal se ut.

Har du flere biler i husstanden, kan det være lurt å bygge dobbeltgarasje – men husk at det kan være både enklere og billigere å bygge en enkeltgarasje og en tilstøtende carport for bil nummer to. Hva slags garasjeport du helst vil ha, er også noe du bør begynne å vurdere tidlig.

Tenk også gjennom om du ønsker lagringsplass til gressklipper, snøfreser, sykler og ski – eller om du kanskje har større behov for plass til et lite verksted. Garasje med loft er ofte en god løsning når du trenger ekstra plass til oppbevaring.

Hva som er den beste plasseringen for garasjen din, avhenger av flere ting. Her lønner det seg å tenke gjennom tre ting: hvilken løsning som blir mest praktisk for deg, hva som er mest kostnadseffektivt, og hvordan eiendommen din kan utnyttes best mulig. Husk også at det finnes krav til brannsikkerhet avhengig av hvor du plasserer garasjen.

Selv om garasjen i utgangspunktet skal være en trygg parkeringsplass for bilen din, er det ikke uvanlig at den fyller noen andre praktiske funksjoner i tillegg. Kanskje ønsker du å bruke garasjen til utvendig og innvendig oppbevaring, hobby- og reparasjonsverksted eller som en levegg for hage og blomster? Skal det for eksempel være enkelt å trille en gressklipper ut og inn? Alt dette er ting du bør tenke på når du bestemmer plassering.


Når du får hjelp av entreprenører eller håndverkere, blir det enklere å utarbeide grundige planløsninger og tegninger som kan hjelpe deg med å ta den beste beslutningen.

Les mer: Slik utnytter du garasjen din til det fulle


Vurderer du for eksempel å legge en TV-stue, et spillrom eller en koselig lesekrok over garasjen? En garasje gir deg mye nyttig plass som kan fungere som en praktisk utvidelse av boligen din. Husk likevel at hva du bruker plassen til, betyr en del for hvordan du må gå fram i byggeprosessen.

Skal garasjen inneholde et annet oppholdsrom, må det for eksempel bygges en gasstett skillevegg mellom garasjen og dette rommet. Dette er for å unngå fare for at det siver ut gass og eksos.


Mange velger også å bygge garasje med en egen hybeldel. Dette kan være praktisk om man har voksne barn som trenger litt mer plass for seg selv – i tillegg til at det kan gi deg en mulighet til å leie ut.

NB! Husk at det stilles krav til oppholdsrom over garasje, og at dette som regel krever at du søker byggetillatelse.


Skal du bygge en garasje på 50 kvadratmeter eller mindre, trenger du i utgangspunktet ikke å søke om byggetillatelse. Det må du derimot gjøre hvis du skal bygge en hel loftsetasje eller ha kjøkken, våtrom eller soverom i bygningen. I begge tilfeller må du uansett forsikre deg om at byggingen av den nye garasjen din ikke medfører brudd på plan- og bygningsloven, vegloven, jernbaneloven, kommunale planer eller andre regelverk.

Er du usikker på hvilke regler som gjelder for akkurat ditt prosjekt? Direktoratet for byggkvalitet har utviklet en smart veiviser som raskt gir deg oversikt over hva du kan og ikke kan bygge uten å sende inn søknad til kommunen.

Her finner du veiviseren til Direktoratet for byggkvalitet

Trenger du ikke å sende inn byggesøknad?


Da er du i prinsippet klar til å gå i gang med arbeidet. Husk at selv om det ikke er noen regler som sier at du må sende ut nabovarsel før byggingen, lønner det seg som regel å gjøre det. En byggeprosess kan tross alt innebære mye trafikk og lyd for de rundt deg. Husk også å melde fra til kommunen når garasjen din er ferdigbygget, slik at de kan oppdatere kartdataene sine.

Skjemaet «Melding om bygning eller tilbygg som er unntatt søknadsplikt» finner du her

Må du sende inn byggesøknad?


Har du funnet ut at du må søke tillatelse til å bygge den nye garasjen din, lønner det seg å være tidlig ute. Det kan nemlig ta tid å fylle ut og få innvilget en byggesøknad. Først må du samle inn all relevant informasjon om eiendommen din, som arealplan, oversikt over vannledninger og avstand til vei og nabo. For enkelte er dette en jobb som er gjort på et par dager, mens det for andre kan ta uker. Deretter må søknaden sendes til kommunen, hvor saksbehandlingsprosessen kan ta inntil 12 uker.


Her finner du søknadsskjemaer for mindre byggeprosjekter på boligeiendom


Når du har funnet ut av hva slags garasje du skal bygge og fått oversikt over regelverket, kan du og håndverkeren begynne å legge en detaljert plan for arbeidet. Det er nemlig flere jobber som må gjennomføres for at en garasje skal bli best mulig.

Forutsatt at grunnarbeidet på eiendommen er gjort, er første steg som regel å støpe et gulv til garasjen. Garasjegulv må kunne tåle hard medfart, spesielt på vinterstid. Piggdekk, salt fra veien og smeltende snø kan fort gjøre stor skade dersom garasjegulvet ikke er lagt skikkelig.

Les mer: Slik velger du riktig garasjegulv

Når garasjegulvet er på plass, er det på tide å bygge selve garasjen. Dette kan du gjøre fra bunnen av eller ved å montere ferdige garasjemoduler. Her lønner det seg å gjøre en avtale med en leverandør i god tid før arbeidet skal utføres.


Skal du bruke garasjen som verksted eller planlegger å tilbringe en del tid der, kan det være greit å isolere garasjen. Dette kan også bidra til å gjøre kalde morgener litt lunere og bedre, og det gjelder særlig om du har en frittstående garasje som ikke umiddelbart er tilknyttet boligen.

Les mer: Slik kan du innrede garasjen din


På Mittanbud hjelper vi deg med å innhente tilbud fra flere ulike håndverkere og entreprenører som hjelper deg gjennom hele garasjeprosjektet ditt. Husk at mange bedrifter samarbeider med leverandører av moduler og ferdiggarasjer, noe som gjør at de kan oppgi mer nøyaktige priser – og at byggingen går enda raskere.

Tiden det tar fra start til slutt, vil variere avhengig av valgene du har gjort underveis: Dersom du bygger fra bunnen av, vil det naturlig nok ta vesentlig lenger tid enn om du setter opp ferdige garasjeelementer. I snitt tar det gjerne én til seks måneder fra du har valgt håndverker og leverandør til jobben er gjort – og da er grunnarbeid, muring og taktekking inkludert.

Les mer: Slik velger du riktig garasjeport

Legg ut jobben på Mittanbud og motta tilbud fra flere håndverkere, så du får akkurat den hjelpen du trenger


Hvor mye koster det å bygge en garasje?

5 000 – 15 000 kroner per kvadratmeter

Som du ser, er det mange valg som må tas før du bygger en garasje – og hva prisen blir, avhenger av hvilken løsning du går for. Ofte lønner det seg derfor å forhøre seg med profesjonelle håndverkere på forhånd, eller å få noen på befaring. Da sikrer du at du finner løsningen som passer aller best for ditt budsjett.

Endelig på tide med garasje?

Kom i gang med prosjektet nå: Legg ut beskrivelse av jobben på Mittanbud, og du vil bli kontaktet av dyktige håndverkere som gjerne vil hjelpe deg!

Start her!