Hus og hage

Isolering

Skal du isolere eller etterisolere?

Trenger du hjelp med å legge isolering, eller planlegger du å etterisolere ditt gamle hus? Enten du skal ha lydisolering, isolere en garasje eller etterisolere en yttervegg: Hos Mittanbud finner du dyktige håndverkere som kan hjelpe deg med isolering og etterisolering.

Start her

Hvordan fungerer Mittanbud?

Forklar jobben

Gi en kort beskrivelse av hva du vil ha gjort, så sender vi jobben til aktuelle bedrifter.

Motta tilbud

Innen kort tid vil du motta uforpliktende tilbud fra flere kvalifiserte bedrifter.

Kom i gang!

Sammenlign tilbud, få arbeidet gjort og skriv evaluering etter utført arbeid.

Hvordan fungerer Mittanbud?

Forklar jobben

Gi en kort beskrivelse av hva du vil ha gjort, så sender vi jobben til aktuelle bedrifter.

Motta tilbud

Innen kort tid vil du motta uforpliktende tilbud fra flere kvalifiserte bedrifter.

Kom i gang!

Sammenlign tilbud, få arbeidet gjort og skriv evaluering etter utført arbeid.

Hva koster det å isolere eller etterisolere?

Prisen på etterisolering eller isolering av hus avhenger av hvor du skal isolere, hva slags type isolering du trenger, hvordan type hus du har og om det finnes isolering i huset fra før.


I snitt ligger prisen på isolering på omtrent 2500 kroner per kvadratmeter, men prisen kan variere mellom 2000 og 4000 kroner per kvadratmeter. Prisen inkluderer da alle kostnadene knyttet til materialer og arbeid. Totalprisen for isolering kommer gjerne mellom 50 000 og 200 000 kroner, avhengig av hvor omfattende arbeidet er.


Å isolere boligen er som regel en lønnsom investering. Du vil kunne redusere varmetapet betraktelig, og kan derfor tjene inn utgiftene i løpet av noen år gjennom lavere strømregninger.
Omfang og kompleksitet

Dersom du skal isolere eller etterisolere vil omfanget og kompleksiteten på prosjektet i stor grad avhenge av hvor mye som skal isoleres, og om du skal ha etterisolering innvendig eller utvendig.


Skal du bygge nytt er det enkelt å komme til med isolering der det trengs underveis i byggeprosessen. For å sikre at nye hus er energieffektive, finnes det krav til hvor mye isolering du trenger.


Om du skal etterisolere vil omfanget og tidsbruken avhenge av hvor komplisert isoleringsarbeidet er. Dersom du må fjerne taktekke eller rive vegger for å legge isolering, vil prosjektet bli betraktelig dyrere og mer omfattende.


Hva slags type isolering som brukes vil også påvirke hvor omfattende prosjektet blir. Isolering på rull eller plater kan i mange tilfeller gjøre det vanskelig å fylle ut hulrom og hjørner, mens spray- og blåseisolasjon er mer effektive løsninger.


Ved etterisolering av gamle hus kan isoleringen kreve tilleggsarbeid. Dette kan være utbedring av lekkasjer, eller fjerning og omlegging av rørledninger eller andre hindringer. Dette vil også påvirke den endelige prisen på prosjektet.


Det vil vanligvis ta rundt 4 til 6 uker å etterisolere en mindre enebolig, mens en større enebolig gjerne tar rundt 8 til 10 uker.
Håndverkere

Når du skal legge isolering eller etterisolering er det lurt å få hjelp av flinke fagfolk. For at isolasjonen skal bli så effektiv som mulig er det viktig at den blir lagt jevnt og helt tett. Ved å benytte dyktige håndverkere sikrer du at resultatet holder høy kvalitet og at du ikke må rette opp feil i ettertid.


For å isolere eller etterisolere vil du vanligvis trenge en snekker eller tømrer. Dersom du skal isolere taket, kan det hende at du i tillegg har behov for en taktekker.
Dette kan øke prisen på prosjektet

Det er flere faktorer som påvirker den totale prisen for isolering og etterisolering av hus. Noen vanlige prisdrivere er husets størrelse og alder, type isolering, og hvor mye tilleggsarbeid som kreves for å få lagt isoleringen.


Den billigste typen isolering er som regel fiberglass på rull eller plater. Spray- og blåseisolasjon koster mer, men vil ha bedre effekt og kan derfor lønne seg i det lange løp.Ulike isoleringsprosjekter


Isolere tak, gulv eller vegg

Skal du isolere taket er det flere måter å gjøre det på, og hva som lønner seg avhenger av forholdene til huset ditt. I tillegg til å redusere varmetapet og forbedre inneklimaet, kan isolasjon av tak bidra til å gjøre et kaldt loft om til beboelig areal.


Utvendig isolasjon av tak har vanligvis størst effekt, men innebærer også mer arbeid ettersom det krever at du må fjerne taktekke. Isolering av tak fra innsiden er også mulig, og kan være et alternativ dersom det er vanskelig å få lagt isolering på utsiden. Dette kan for eksempel være om du bor i en vernet bolig.


Isolasjon av gulv er først og fremst viktig i skiller mellom et oppvarmet og et uoppvarmet rom, som et kaldt loft eller kjeller. Dette vil senke oppvarmingskostnadene og gjør at du unngår kalde overflater. Mellom to oppvarmede rom handler isolasjon av gulv mer om lydisolering og brannsikkerhet.


Dersom du ikke er avhengig av at loftet skal holde en bestemt temperatur, kan du legge isolering på loftsgulvet i stedet for å isolere taket. Dette vil være en betraktelig enklere og rimeligere jobb enn å isolere taket utvendig.


God isolering av yttervegger er viktig for å ha en energieffektiv bolig, og et behagelig inneklima uten trekk. Det er også anbefalt med isolering av innervegger. Det gjør det enklere å holde ulik temperatur i forskjellige rom, samtidig som det gir lydisolering. Dersom du ikke har lyst til å åpne opp veggene for å legge isolasjonsrull eller isolasjonsplater, er det lurt å velge spray- eller blåseisolasjon.
Etterisolering

Etterisolering av yttervegg, loft eller tak vil gi deg bedre bokomfort og lavere energiutgifter. Dersom du skal pusse opp, er det en god idé å etterisolere i samme slengen.


Har du et hus som er bygget på 80-tallet eller tidligere, er det lurt å tenke på etterisolering om dette ikke har blitt gjort tidligere. Disse husene har ofte langt mindre isolering enn dagens krav, og isoleringen kan ha blitt sammentrykt eller deformert. Med tanke på både komfort, økonomi og miljø vil det derfor være lurt å etterisolere huset, spesielt loftet.
Lydisolering

Dersom du plages av støy i huset, som trinnlyd fra overetasjen eller lyd mellom ulike rom, kan lydisolering være en god løsning. Det finnes flere måter å lydisolere på, avhengig av hvor lyden kommer fra.


Om du vil dempe lyd som kommer fra etasjen over, kan du for eksempel legge trinnlydsplater på gulvet over. Kommer lyden fra etasjen under derimot, kan det være lurt å montere en ny himling med lydbøyler i taket under. Dette er vanligvis den mest krevende jobben innen lydisolering.


Hvis du sliter med lyd mellom to rom i samme etasje, bør du legge lydisolering i veggen. Dette gjøres ved å ta av platene på den eksisterende veggen og legge lydisolasjonsplater mellom.


Skal du legge lydisolering i et rom eller hus må du også tenke på hva slags dører og vinduer du har. Her lekker det ofte mye lyd, så det er viktig at disse også er lydtette.Isolering av grunnmur

Har du fukt i kjellerveggene kan dette løses ved drenering og isolering av grunnmuren. Etterisolering av grunnmur bør legges på utsiden av veggen mot terrenget, for å redusere kuldebroer og gi en fuktsikker konstruksjon. Det er svært anbefalt å isolere, dersom du uansett skal grave opp og drenere grunnmuren.

Finn bedrifter som kan hjelpe deg med isolering på Mittanbud

Finn bedrifter som kan hjelpe deg med isolering på Mittanbud


Se andre jobber lagt ut på Mittanbud


Les evalueringer av andre jobber lagt ut på Mittanbud

Endre husets kledning, vinduer, dører, tak, og isolasjon

Everything went well. Filipe helped us throught a number of choices and was very accomodating to our changes of plans. Once we had made up our minds the work was done smoothly and to a good standard of quality.

Emmanuel, om Filipe Snekker AS

Sep, 2023

Utskifting av bordkledning samt ny isolasjon

Vært profesjonell fra første kontakt til jobben var fullført. God kommunikasjon hele veien, ryddig, pålitelig og meget tilfreds fagmessig. Veldig fornøyd med Dev Bygg AS og kan absolutt anbefales!

Dolores, Oslo om Dev Bygg AS

Sep, 2023

Fasade / kledning + større vinduer

Kjempefornøyd

Alexandre, Paradis om Nyborg Glass Og Interiør AS

Sep, 2023

Publisert 30. jan. 2023, 12:49

Oppdatert 27. sep. 2023, 13:38

Hvordan fungerer Mittanbud?

Forklar jobben

Gi en kort beskrivelse av hva du vil ha gjort, så sender vi jobben til aktuelle bedrifter.

Motta tilbud

Innen kort tid vil du motta uforpliktende tilbud fra flere kvalifiserte bedrifter.

Kom i gang!

Sammenlign tilbud, få arbeidet gjort og skriv evaluering etter utført arbeid.