Få tilbudene som matcher dine planer og ditt budsjett

Pusse opp kjøkkenet? Her er våre beste tips!

Planlegger du å bygge helt nytt kjøkken – eller skal du pusse opp det du har, og gi det en etterlengtet oppgradering? Lurer du på hva det vil koste å bygge en kjøkkenøy, eller om du trenger nytt elektrisk anlegg? Her er noen tips til hvordan du bør gå fram for å sikre deg akkurat den hjelpen du trenger.

Få tilbud fra flere bedrifter

Seks smarte tips til deg som skal pusse opp kjøkkenet

Enten du skal bygge nytt kjøkken eller pusse opp det gamle, bør du alltid begynne med å skaffe deg en oversikt over hva som faktisk må gjøres. Jo mer du har kartlagt på forhånd, desto raskere får du avklart disse tre nøkkelspørsmålene: Hva slags type hjelp trenger du? Hvor lang tid vil det ta? Og ikke minst – hvor mye kommer det til å koste? Har du gode svar på dette, kan du sette opp et budsjett før du begynner på selve oppussingen – så du kan velge stil, løsninger, kjøkkeninnredning og alt annet du drømmer om, uten å bekymre deg for ubehagelige økonomiske overraskelser underveis. På Mittanbud hjelper vi deg med å hente inn tilbud fra ulike håndverkere, så du kan finne dem som matcher akkurat dine planer og ditt budsjett. Her er noen tips til hvordan du kan sikre at kjøkkenoppussingen blir en suksess:

Før du går i gang med å pusse opp, er det et par sentrale ting det kan være lurt å tenke igjennom: Kommer du til å bli boende lenge i boligen, eller er det noen andre som snart skal ta over? Bør kjøkkenet ha ekstra plass til nye familiemedlemmer i fremtiden? Eller bruker du så lite tid på kjøkkenet at noe av plassen kanskje kan brukes til noe annet? Husk at det antagelig går noen år til neste kjøkkenoppussing, så forsøk å tenke langsiktig.


Det kan også være lurt å ta en runde på ditt nåværende kjøkken og vurdere hva du kan få bruk for på det nye – skapstammer, underskap og hyller kan bli som nye med litt oppstramming og noen nye fronter, og samtidig spare deg for noen tusenlapper. Disse pengene kan komme godt med mot slutten av prosessen.

Før du begynner å tegne opp og bestiller det nye kjøkkenet ditt, kan det være smart å få noen kyndige til å se over plassen din. Folk som har pusset opp selv og har litt erfaring, kan gi deg gode råd om hvilken rekkefølge oppussingen bør foregå i, cirka hvor mye arbeid som kreves – og samtidig gi deg smarte tips som kan spare deg for både tid og penger.


Får du denne oversikten tidlig, blir det også enklere å koordinere med kjøkkenleverandør, snekker, rørlegger, elektriker og eventuelt flislegger og maler i tide. Jo tidligere du avtaler, desto lavere blir risikoen for at du trenger å vente på og irritere deg over et halvferdig kjøkken.


Dersom du ikke har tid eller lyst til å være din egen prosjektleder for renoveringen, kan det være lurt å få en totalleverandør til å ta seg av jobben. Husk også å bruke befaringen til å gjøre en grundig oppmåling av rommet ditt, slik at du har nøyaktige mål å gå etter videre i planleggingen. Prøv å se for deg alt du kan trenge hjelp til. Kanskje bør du også legge nytt gulv?


Når du har oversikten du trenger, kan du endelig begynne å tegne opp det nye drømmekjøkkenet ditt. Ofte er det lurt å begynne med en tegning av selve rommet, der du noterer ned mål samt plassering av dører, vinduer og nåværende elektriske uttak og avløpsrør.


Deretter kan du begynne planleggingen. Still deg selv gjerne noen spørsmål: Er dere ofte flere som lager mat sammen? Vil du ha en stor spiseplass? Kommer kjøkkenet til å bli brukt til andre aktiviteter? Bruk tid på å finne en praktisk løsning som matcher dine behov.


Til tross for at alle har ulike preferanser, er noen ting likevel likt for de fleste. Tenk over at det skal være en praktisk avstand mellom de sonene vi oftest beveger oss mellom, og sørg for at kjøleskap, komfyr og kjøkkenbenk er plassert noenlunde strategisk i forhold til hverandre.


Bestiller du tegnetime hos en leverandør, kan du få god hjelp til å finne praktiske løsninger og samtidig se eksempler på ulike fronter og stiler. På den måten får du et inntrykk av hvordan det nye kjøkkenet ditt vil bli seende ut.


Husk likevel at det kan dukke opp ting underveis i oppussingen som gjør at du endrer på planene dine – som budsjettbegrensninger, avløpsplassering eller elektriske hensyn. Selv om du har planen klar i hodet, kan det altså være lurt å anse dette som en arbeidsskisse.


Planlegger du å flytte oppvaskmaskin, oppgradere til et kjøleskap med vanndispenser eller kanskje legge hele kjøkkenet til et annet rom? I så fall anbefaler vi å rådslå med en rørlegger. Omlegging av avløpsrør, slanger og tilkoblinger er oppgaver som krever faglig ekspertise, og jo tidligere du får et nøyaktig prisestimat, desto raskere vet du hva du har å gå på økonomisk under resten av oppussingen.


Rørleggeren kan raskt fortelle deg hvilke muligheter du har til å flytte på avløp og vanntilførsel, og trolig også komme med tips til hvordan du kan redusere kostnader. Kanskje er det mange tusenlapper å spare, bare du justerer litt på de opprinnelige planene dine.


Husk også at selv om det ikke er noen lover som hindrer deg i å utføre rørleggerarbeidet på egen hånd, er det ikke dermed sagt at du bør gjøre det. Snarere tvert imot. For dersom du har utført jobben selv og det slås fast at årsaken til en eventuell vannskade er slett håndverk – vel, da kan du heller ikke regne med full utbetaling fra forsikringsselskapet.


Derfor anbefaler vi på det sterkeste at du sørger for at alt av rørleggerarbeid er forskriftsmessig utført av en profesjonell håndverker, slik at du har papirene i orden i tilfelle uhellet skulle være ute.

Når du har bestemt deg for hvor du vil plassere oppvaskkum, kjøleskap, komfyr, kjøkkenbenk og spiseplass, bør neste skritt være å kartlegge det elektriske anlegget. Hvor kommer du til å trenge nye elektriske uttak? Må det legges ny kurs til komfyren? Har du plass nok i sikringsskapet? Er det installert komfyrvakt?


Er det en stund siden det nåværende kjøkkenet ditt ble bygget, ble det trolig ikke tatt høyde for all den nye elektronikken vi bruker i dag. Derfor er det viktig at du rådfører deg med en elektroinstallatør tidlig, så du finner ut hva som kreves for å sikre at det elektriske anlegget på kjøkkenet ditt etterlever dagens krav og normer. Alt dette bør være på plass før montering.


Et greit utgangspunkt er å tenke at du trenger to elektriske uttak per meter med benkeplate, og fire ved spiseplassen. Husk også at oppvaskmaskin, komfyr, kjøleskap og alt annet som står stasjonært, skal ha sitt eget faste uttak.


Les mer om energismart kjøkkenoppussing


Når du har prisestimater fra håndverkere og en god arbeidsskisse å jobbe med, er det ofte lurt å sette opp et endelig budsjett. Har du satt en makspris for deg selv på forhånd, har du nå en god oversikt over hvor mye du har igjen til snekkerarbeid, skapløsninger, fronter og benkeplater. Skal du søke finansiering, gir dette deg også et mer nøyaktig utgangspunkt du kan forholde deg til


Men selv om du allerede har tenkt på vanntilførsel, elektrisk anlegg og god arbeidsflyt, er det fremdeles mange valg som gjenstår. Mye av dette handler om hva som er viktig for deg, og hva du har lyst til å bruke kjøkkenet ditt til. Trenger du ekstra benkeplass til store kokkeleringsprosjekter? Har du behov for mye skapplass til nedarvet servise? Eller skal drømmen om kjøkkenøy endelig bli realisert?


Ikke glem å sette av tid til å avgjøre viktige ting som hvitevarer, blandebatteri, belysning og materialvalg – et kjøkken skal kunne tåle en trøkk, så velg robuste materialer som holder en stund. Søk inspirasjon og lag deg en liste over tingene du ønsker deg – og hva som passer inn i budsjettet ditt.


Stikk gjerne innom forskjellige kjøkkenleverandører og opplev ulike kjøkkenmodeller på nært hold. Drar du innom flere ulike forhandlere, får du en bedre oversikt og kan sammenligne leveringstid og priser – begge deler kan variere ganske mye.


Når brikkene har falt på plass og du endelig har funnet drømmekjøkkenet, er det som regel lurt å være tidlig ute med å bestille. Det kan nemlig ta både uker og måneder fra bestilling til kjøkkenet er klart.


Da er du klar til å akseptere tilbud som matcher dine planer og ditt budsjett – og å sette i gang med arbeidet. Husk å signere kontrakt etter at du har godtatt tilbud, så du sikrer at alt går etter planen. Lykke til!

70 000 - 200 000 kroner

Hvor mye koster det å pusse opp kjøkkenet?

Det koster i gjennomsnitt cirka 120 000 kroner å totalrenovere et kjøkken. Men som du har lest i guiden vår over, er det mye som kan påvirke den endelige prisen – planløsning, størrelse, rørleggerarbeid og hvor mye som må gjøres på det elektriske anlegget.

I tillegg kommer valg av kjøkkeninnredning, hvitevarer og andre løsninger på toppen, så den endelige prisen på en kjøkkenoppussing pleier derfor å variere fra cirka 70 000 til rundt 200 000 kroner.

Få mer inspirasjon og info når du skal pusse opp kjøkkenet!

På Mittanbud har vi en rekke inspirerende artikler som kan hjelpe deg når du skal pusse opp kjøkkenet ditt.

Et siste tips! Husk å bestille kjøkkenet i tide

Når brikkene har falt på plass og du endelig har funnet drømmekjøkkenet, er det som regel lurt å være tidlig ute med å bestille. Det kan nemlig ta både uker og måneder fra bestilling til kjøkkenet er klart. Da er du klar til å akseptere tilbud som matcher dine planer og ditt budsjett – og å sette i gang med arbeidet. Husk å signere kontrakt etter at du har godtatt tilbud, så du sikrer at alt går etter planen. Lykke til!

Legg ut jobben, og motta tilbud!