Få tilbud på oppussing av kjøkkenet

Pusse opp kjøkken

Å pusse opp et kjøkken er omfattende - er usikker på hvor du skal starte? På Mittanbud kan du få tilbud fra flere dyktige og seriøse håndverkere som kan hjelpe deg med å bygge drømmekjøkkenet.

Få tilbud fra flere bedrifter

Kom i gang med oppussingen av kjøkkenet

Kjøkkenet er et naturlig samlingspunkt, og ofte et av de rommene vi engasjerer oss mest i når det kommer til oppussing. Pris, beregning av tid samt hvem som skal utføre jobben er viktig å tenke på når du skal pusse opp kjøkkenet ditt. For at det skal bli slik du ønsker, er det viktig at du planlegger prosjektet nøye.

På denne siden får du råd om hva du bør tenke på før og under oppussingen. Samtidig gir vi deg mulighet til å innhente tilbud fra flere håndverkere.

7 tips til en vellykket kjøkkenrenovering

Vi nordmenn elsker å pusse opp. Kjøkken og bad er de rommene flest av oss ønsker å fornye, viser tall fra Prognosesenteret. Veksten er klart størst på kjøkken, og sammenlignet med 2018 har mer enn 25 prosent flere fornyet kjøkkenet i 2019. Kjøkkenet er et av hjemmets viktigste rom og består av komponenter som skal vare i mange år. Derfor er det viktig at du bruker god tid på planlegging og får hjelp av dyktig fagfolk underveis.

Hovedregelen når du skal pusse opp eller renovere et kjøkken er å sette av god tid! Tenk over hvordan du ønsker at det nye kjøkkenet skal se ut, samtidig som det skal være funksjonelt og dekke dine behov. God kjøkkenplanlegging kan ha mye å si for å få et lettvint og anvendelig kjøkken.

Med riktig tilbehør og med rett fagfolk kan du i større grad tilpasse stilen til deg og din bolig. er et av husets samlingspunkt, så bruk god tid på å planleggingen. Start med å definere hva prosjektet ditt skal omfatte. Den største feilen mange gjør er at de glemmer å legge en helhetlig plan fra starten av, og dermed ender opp med et dårligere og mindre gjennomtenkt sluttresultat.

Det er mulig du allerede har funnet ut hvordan du ønsker kjøkkenet ditt skal se ut estetisk sett, men det er allikevel flere ting som må avgjøres med tanke på funksjonalitet og teknisk standard. Bruk gjerne god tid hjemme til å tenke over hva som er viktig for deg med rommet. Er det god benkeplass eller skapplass, eller skal drømmen om kjøkkenøy endelig realiseres? Finn inspirasjon og lag deg en liste over tingene du ønsker deg i ditt nye kjøkken. Ikke glem detaljer rundt hvitevarer, håndtak, blandebatteri eller materialvalg.

Start med en befaringsrunde hos de ulike kjøkkenleverandørene, og finn en kjøkkenmodell du liker. Ved å dra innom de ulike forhandlerne, får du enkelt oversikt over ulike kjøkkenmodeller, leveringstid og pris, som kan variere veldig.

Du kan bestille en tegnetime hos kjøkkenleverandøren og utforme en oversikt over løsninger som du liker basert både på det estetiske og det praktiske. Til tegnetimen anbefaler vi å ta med en skisse av rommet, med mål av vegger, dører, vinduer, samt merking av elektriske uttak og vanntilførsel. Ta gjerne i bruk arbeidstriangelet, også kjent som kjøkkentrekanten, for å skape et velfungerende kjøkken der alt er innen rekkevidde.

Ikke glem å ta med viktige detaljer som lyssetting, gulv og hva du ønsker ha på veggen over kjøkkenbenken. Tenk også hvor mye skapplass du ønsker og plassering av disse. Blant annet bør du unngå å ha det åpent mellom skaptoppene og taket i og med at dette gjerne er sted der det samler seg støv og fett. Vurder derfor å ha vegg opp helt opp til taket eller høye skap når du tegner opp det nye kjøkkenet.

Kjøkkenet skal også gjennomgå mye så velg materialer som tåler en del. Husk også at selv om man i dag ikke bruker kjøkkenvasken i så stor grad som tidligere, er det kjekt å sette av plass til en stor vask som har plass til store gryter og panner som skal vaskes. Vurderer du kjøkkenkvern i vasken bør du sjekke om kommunen du bor i tillater dette.

Det er ingen hemmelighet at det kan være kostbart å pusse opp et kjøkken, men husk at dette vil være en god investering du vil få mye glede av. Start med å lage en helhetlig plan for hvordan du ønsker at ditt nye kjøkken skal være og hvordan du skal finansiere prosjektet. Noen velger å sette en makspris på forhånd og jobbe etter det, mens andre baserer valg på det de liker best og tar prisvurderinger fortløpende. Dårlig planlegging og endringer underveis er hovedgrunnen til at mange budsjetter og tidsplaner sprekker. Prioriter ønskene for ditt nye kjøkken etter behov og kostnad.

Når du har funnet drømmekjøkkenet og fått det tegnet opp til riktig mål bør du være tidlig ute med å bestille da det kan ta opptil tre måneder fra bestilling til du får satt opp kjøkkenet. Forsinkelser er vanlige, og det er alltid en fordel å være tidlig ute. Hvis du ikke har helt klart for deg hvordan det skal se ut ennå kan vi hjelpe deg med inspirasjon til drømmekjøkkenet.

Før du kommer i gang med planleggingen for alvor, bør du avtale befaring med profesjonelle fagfolk. Oppussingen av et kjøkken må som regel koordineres med kjøkkenleverandør, snekker, rørlegger, flislegger, elektriker og maler. Logistikk av de ulike håndverkerne kan være en utfordring, så du bør vurdere om du ønsker en totalleverandør som kan ta seg av dette, om du ikke har lyst til å være din egen prosjektleder for renoveringen. Det er en del forarbeid som må til før et kjøkken kan rives og et nytt monteres. Bruk også befaringen til å få en profesjonell oppmåling av rommet slik at du vet nøyaktig hva du har å gå på i planleggingen.

Vær tidlig ute med å få inn en rørlegger i prosessen, særlig om du skal gjøre store endringer på et kjøkkenet, som å legge om avløpsrør, slanger og tilkoblinger. Tenk likevel nøye gjennom om det er nødvendig å flytte vasken og/eller oppvaskmaskinen, og sjekk de ekstra kostnadene dette vil medføre før du bestemmer deg. Har du i tillegg planlagt å sette inn et kjøleskap med vanndispenser, må kanskje dette også tilkobles vannledningen.

Husk at alle installasjoner innen rørarbeid bør være dokumentert og er forskriftsmessig gjort, enten det er du eller en rørlegger som har utført jobben. Hvis det oppstår en vannskade og det slås fast at den skyldes dårlig håndverk, kan du ikke vente deg full utbetaling fra forsikringsselskapet hvis det er du selv som har gjort jobben. Vi anbefaler derfor at du lar en godkjent rørlegger gjøre alt av rørarbeider på kjøkkenet. Et moderne kjøkken i dag bør også ha montert Waterguard som forhindrer oversvømmelser.

Et kjøkken i dag krever også gjerne mer strøm enn de gamle, siden vi ofte har flere elektriske apparater, lengre benkeplater og apparater som blender, mikro, juicepresse, kaffetrakter, kjøkkenmaskin m.m. Du bør derfor involvere elektrikeren tidlig i prosessen, og gjerne før montering, slik at du kan tilrettelegge for økt wattbehov i forkant.

I tillegg er det en del krav som må følges ved oppussing av kjøkken. Det kreves flere mindre kurser for å fordele belastningen per kurs, fremfor å ha få kurser med høy belastning. Det er pålagt å ha en egen stikkontakt for alt elektrisk utstyr som er fast. For eksempel fryser, stekeovn, komfyrtopp, kjøleskap, mikrobølgeovn, kaffemaskin m.m. Det er også krav til komfyrvakt i alle nye boliger. Kravet kom i 2010 og gjelder også dersom det legges opp ny kurs til komfyr i eldre boliger. De samme reglene gjelder for fritidsboliger. Det er også krav til komfyrvakt for å redusere risiko for brann, og må installeres på alle komfyrer som ikke har dette innebygget.

Tips!

  • Når du planlegger nytt kjøkken er det viktig å legge opp til naturlig arbeidsflyt. Arbeidstriangelen brukes for å gi naturlig og god plassering av funksjoner som arbeidsplass, koketopp, kjøleskap og oppbevaring.
  • Ikke kast den gamle kjøkkeninnredningen på dynga. Selg den videre for en fin sum – så får du et ekstra tilskudd til oppussingsbudsjettet

70 000 kroner - 200 000 kroner

Hvor mye koster det å pusse opp kjøkkenet?

Snittprisen for å totalrenovere kjøkkenet er 120 000 kr, men det kommer an på hvor mye som må gjøres. Valg av innredninger og hvitevarer, planløsning og hvor stort kjøkkenet er påvirker kostnadene. Prisen for totalrenovering kan derfor variere fra 70 000 til 200 000 kroner, men den kan selvfølgelig bli mye høyere om du går for eksklusive løsninger.

Ikke glem oppussingsforsikring

Utbygging og oppussing er ofte en stor økonomisk investering, og heldigvis går det som regel bra. En sjelden gang kan det dessverre galt, og da er det godt å være forsikret. Med oppussingsforsikring fra Mittanbud og Tryg Forsikring slipper du å bekymre deg. Vi hjelper deg og tar ansvar for å rette opp det som går galt. Les mer om vår oppussingsforsikring.

Slik velger du riktig håndverker

Bedriften og håndverkeren du velger til å gjøre jobben er viktig for sluttresultatet. Håndverkeren burde ha relevant erfaring og visse sertifiseringer for å sikre at resultatet blir optimalt. Sjekk bedriftenes profilsider på Mittanbud.no. Her kan du sjekke evalueringer fra tidligere kunder, sertifiseringer, om de er en mesterbedrift og lignende.

Du bør alltid vurdere tilbud fra flere leverandører. Husk at det billigste ikke alltid er det beste. Vurder derimot pris opp mot kvalitet. Be også om at eventuelle ekstrakostnader spesifiseres i tilbudet.

Skriv alltid kontrakt for jobben du vil ha gjort. Les guide til hvordan du kan opprette Mittanbuds digitale kontrakt mellom deg og bedrift. De fleste firmaer tilbyr garanti på tetthet og inventar - kontroller at denne garantien er gjort rede for.

Pass på at alt er klart til bruk når du betaler. Be også alltid om sluttdokumentasjon på arbeidet som er utført. Du har også krav på FDV-instruks (forvaltning, drift og vedlikehold), som helt enkelt er en perm med en bruksanvisning for det nye kjøkkenet ditt.

Start oppussingen

Legg ut prosjektet ditt og få tilbud fra flere dyktige håndverkere som kan hjelpe deg fra A til Å.

Start prosjekt ditt nå