70 000 kroner - 200 000 kroner

Hvor mye koster det å pusse opp et kjøkken?

Snittprisen for å pusse opp kjøkkenet er 120 000 kr., men det kommer an på hvor mye som må gjøres, hvilke innredninger og hvitevarer du ønsker, hvor stort kjøkkenet er, osv. Prisen for en totalrenovering kan derfor variere fra 70 000 til 200 000 kroner, men den kan selvfølgelig bli langt høyere om du går for de mer eksklusive løsninger.

Pusse opp kjøkken

Få tilbud fra flere håndverkere

Skal du gjennomføre større prosjekter lønner det seg alltid å få tilbud fra flere håndverkere.

Planlegg nøye for å få nøyaktig pristilbud

Lengter du etter et nytt kjøkken? Er det på tide å oppgradere benkeplate, kjøkkenvask, fliser og skap, eller trenger du nye løsninger som passer bedre for familien din? Budsjettet er noe av det første du bør tenke over. Hvor mye det koster å pusse opp kjøkkenet kan variere veldig, alt etter om du skal ha et nytt kjøkken eller gjøre små endringer.

Det er viktig å lage en grundig og detaljert prosjektbeskrivelse for å kunne sette opp et riktig budsjett. Du bør derfor vurdere størrelsen på kjøkkenet, samt hvilke materialer og produkter du ønsker.

Tenk nøye over om det holder med oppussing eller om du må totalrenovere kjøkkenet. Kostnadene kan fort bli høyere enn antatt, og noen ganger kan det derfor bli rimeligere å totalrenovere. Hvis du ønsker å spare penger på oppussingen er det viktig å vurdere alle alternativer nøye.

Be om befaring og priser

Det neste du bør gjøre er å innhente priser fra flere ulike entreprenører. Du bør vurdere å velge en totalentreprenør om du har behov for elektriker, rørlegger og murer, fremfor å leie inn hver enkelt separat. Det kan være behov for å bruke mange forskjellige håndverkere til det nye kjøkkenet ditt, og det kan fort bli stressende og uoversiktlig om du skal koordinere alt selv.

Du bør også se etter hva som inkluderes i pristilbudet. Det er ikke alltid at alt av nødvendige produkter er inkludert i tilbudet, og derfor bør du spørre entreprenøren om nærmere detaljer. Det anbefales å notere alt ned underveis for å ha god kontroll over budsjettet. Du kan unngå en overraskende høy sluttregning, så lenge du har en god dialog med entreprenøren og sørger for at du får tilbudet skriftlig.

Undersøk om prisen inkluderer merverdi eller ei. Det er vanlig at håndverkere oppgir pris eks. mva., til tross for at dette kan virke forvirrende.

Stor prisvariasjon på hvitevarer og kjøkkeninnredning

Det er ikke bare selve arbeidet som koster. Hvilke løsninger du velger og trenger avgjør i stor grad om prislappen blir høy eller lav. Du kan finne gode kvalitetsløsninger i de fleste priskategorier, særlig hvis du har tenkt over hva du vil prioritere. Kanskje det ikke er så viktig med en benkeplate av stein, så lenge du får en kjøkkenøy med god oppbevaringsplass til alt bakeutstyret ditt? Dine individuelle behov er utvilsomt med på å bestemme prisen på det nye kjøkkenet ditt.

Mange bruker mye tid på kjøkkenet, og du kan planlegge godt ved å tenke over hvor mye tid du tilbringer der. Ikke bare lager vi mat på kjøkkenet, men vi tilbringer hyggelig kvalitetstid sammen rundt bordet. Uansett hvordan du bruker rommet, er det viktig å finne løsninger som fungerer optimalt og som matcher budsjettet ditt. Disse spørsmålene kan være et godt utgangspunkt:

  • Hvor mye tid tilbringer du på kjøkkenet?
  • Hvor mange er vanligvis på kjøkkenet samtidig?
  • Hvor ofte lager du mat eller baker?
  • Hvor mye oppbevaringsplass trenger du?

Bruk svarene dine til å vurdere hvilke hvitevarer og kjøkkenmaskiner du trenger, samt hvilke typer innretninger som er mest optimale for deg. Alt dette kan gi store utslag på sluttregningen, og det kan derfor lønne seg å prioritere nøye for å få et drømmekjøkken til en god pris.

Hva med den gamle kjøkkeninnredningen?

Du må beregne tid og penger til å rive det gamle kjøkkenet. Pass derfor på at du får rivningsarbeidet med i pristilbudet. Er det noe i det gamle kjøkkenet som kan gjenbrukes? Dette er både økonomisk og bærekraftig å ha i mente. I så fall må du fortelle dette til entreprenøren i forkant, slik at kjøkkenet tas fint fra hverandre uten at det blir ødelagt.

Du bør også tenke over hva annet du må sette av penger til når du skal pusse opp kjøkkenet. Du trenger kanskje en håndverker til å legge nytt gulv eller en murer til å legge fliser. Det er som nevnt tilstanden på kjøkkenet og omfanget av arbeidet som utgjør hvor mye oppussingsprosjektet ditt vil koste totalt.

Hvis du skal bevare deler av det gamle kjøkkenet, må du passe på å beskytte det godt under arbeidet. Gulvet bør for eksempel dekkes med tykk papp. Det er svært kjedelig å ende opp med enda større utgifter, fordi noe ble ødelagt underveis.

Pass på garantier

Du bør ikke benytte svart arbeid til å pusse opp kjøkkenet. I tillegg til at det er ulovlig, er det svært risikabelt. Mye av arbeidet på kjøkkenet bør kun utføres av fagfolk, og du bør passe på at arbeidet utføres av en sertifisert våtromsbedrift. Du har ingen garanti om du ikke gjør dette, og du blir holdt ansvarlig for eventuelle skader som skyldes dårlig arbeid.

Elektrisk arbeid og arbeid med rør bør kun utføres av fagkyndige med riktige godkjenninger. Ikke bare risikerer du å ikke få noe penger igjen på forsikringssaker uten gyldig dokumentasjon, men verdien på boligen kan også synke uten riktige dokumenter. Det er viktig å kunne dokumentere arbeidet hvis du noen gang skal selge boligen.

Hvordan kan du finansiere renoveringen av kjøkkenet?

Hvordan kan du finansiere kjøkkenrenoveringen? Det beste utgangspunktet er om du har en buffer tilgjengelig som du nettopp kan bruke til dette formålet. Oppgraderingen av kjøkkenet vil som regel gi boligen økt verdi, noe du kan gå til banken med og enten få en bedre rente på boliglånet eller få muligheten til å gjøre en refinansiering. Dersom du ikke har en slik buffer tilgjengelig finnes det ulike muligheter. Det vil i slike tilfeller lønne seg å ta opp et lån til oppussing i stedet for å inngå avbetalingsløsninger hos en kjøkkenleverandør eller bruke kredittkort. Dette fordi slike handlekontoløsninger og kredittkort ofte har en gjennomsnittlig effektiv rente på rundt 25 prosent, noe som vil bli mye dyrere for deg i lengden.