Hvor mye koster platting eller terrasse?

Vår priskalkulator for platting og terrasse bruker historiske prisdata fra tusenvis av tidligere jobber på Mittanbud for å estimere pris. Husk at det for denne type jobb vil være store prisutslag basert på materialvalg og hvor mye grunnarbeid som må gjøres. Start med å velge type prosjekt.

Hvor mye koster platting eller terrasse?Tilbake

Hvor mye koster platting eller terrasse?


Tilbake

Hvor mye koster platting eller terrasse?

Legg ut jobben på Mittanbud, og kom i kontakt med dyktige håndverkere i dag.

Kom i gang med ditt oppussingsprosjekt

Start her

God planlegging gir gode resultater

En god terrasse eller platting utvider bruksarealet på tomten og inviterer til hyggelige dager utendørs. Er du klar for å nyte solrike dager utenfor boligen din, men lurer på hvor mye det koster å bygge platting eller terrasse? Det korte svaret er at prislappen avhenger av flere faktorer, hovedsakelig størrelse og materialer.

Når du skal bygge platting eller terrasse vil du raskt oppdage at nøye planlegging gir deg et godt bilde av hva det vil koste. Jo mer detaljert du går til verks, jo enklere blir det for snekkeren å gi deg et pristilbud.

Du vil få bedre og mer nøyaktige tilbud om du er tydelig på hvor stor terrassen skal være. Det er også viktig å presisere hvilke materialer du ønsker å benytte. Bruk gjerne litt tid på å utforske forskjellige alternativer.

Du bør også sammenlikne flere ulike bedrifter på pris og tilbud, slik at du blir klar over valgmulighetene du har. Hvis den ene håndverkeren er mye billigere enn den andre, kan det lønne seg å stoppe opp litt og spørre hvorfor.

Billige løsninger kan ende opp med å bli svært kostbare i lengden, og derfor er det viktig å sjekke nøye.

Uventede kostnader kan påvirke prisen

 • Velg kvalitetsmaterialer
  Du bør velge materialer av god nok kvalitet og som er egnet for formålet. Du kan spare penger på sikt ved å velge terrassematerialer som varer lenge, og som ikke krever mye vedlikehold. Du må også ta prisen på fundament, tilfare og bjelker med i beregningen.
 • Husk å sjekke alle kostnader og utgifter
  Du bør sjekke hva håndverkeren inkluderer i prisen når du skal ha hjelp til å bygge platting eller terrasse. De uforutsette kostnadene som kan dukke opp kan føre til hodebry, så det er lurt å være tydelig på hva som inkluderes i prisen du betaler. Derfor er det en fordel for alle parter at dere lager en grundig og nøyaktig avtale.
 • Byggetillatelse og søknadsplikt
  Undersøk om du må søke byggetillatelse. Vær oppmerksom på at det er nye regler for byggetillatelse fra 1. mai 2021. Ofte er en terrasse eller platting ikke søknadspliktig, så lenge den oppfyller de rette kravene. Kravene kan også variere basert på hvilken kommune du bor i. Husk derfor på å sjekke kommunens nettsider før du begynner å planlegge.

Prisen på materialer for å bygge platting eller terrasse

Det anbefales å sette av god tid til å sjekke priser. Vedlikeholdsfrie løsninger er atskillig mye dyrere enn materialer som må beises eller oljes på regelmessig basis. Du kan også kjøpe materialer med garanti mot råte.

Prisen på materialene stiger i takt med lengden på garantien, noe som kan være så mye som 70 år.

Det kan være mange tusenlapper å spare på grundige forberedelser. Ulike byggevareforhandlere har kalkulatorer på nettsidene deres som lar deg beregne prisen. Disse kan være nyttige under planleggingsfasen.

Det lønner seg også å spørre fagfolk om råd underveis. Det kan være at du oppdager andre måter å bygge terrassen på som er rimeligere. Spør håndverkeren din om tips og råd.

Tenk nøye gjennom når du lager budsjett

Investeringen i terrassen kan øke verdien på boligen

Du bør også ha i tankene at en ny terrasse kan øke verdien på boligen din. Selv om kostnaden kan virke stor her og nå, kan du kanskje få igjen for det med økt boligverdi.

Akkurat dette vil i stor grad variere og avhenger av boligpriser i området, om det eksisterte en terrasse der fra før, størrelsen på plattingen og lignende faktorer.

Har du en gammel platting som skal rives før du bygger ny? I så fall bør du passe på å skrive det i prosjektbeskrivelsen din. Husk at prisen øker hvis håndverkeren skal fjerne en eksisterende terrasse og kjøre bort materialer.

Les også: Ekspertens tips når du skal bygge platting.

Husk på timeprisen

Timeprisen kan variere veldig, og derfor kan det lønne seg å sette opp en fastpris per kvadratmeter. Du bør sørge for å dokumentere alle avtalene skriftlig, inkludert ekstraarbeid.

Dere bør tydelig klargjøre arbeidets omfang i kontrakten, ettersom mange unødvendige misforståelser og tvister kan unngås med klare forventinger. Undersøk om prisen inkluderer merverdi eller ei. Det er vanlig at håndverkere oppgir pris eks. mva., til tross for at dette kan virke forvirrende.

Du bør også tenke over hvor stor plattingen skal være om du velger timepris. Jo større terrassen er, jo lengre tid tar det å bygge den og desto flere materialer trenger du. Hvilke ønsker og behov har du? Kommer en vedlikeholdsfri terrasse høyt opp på prioriteringslisten?

Dersom du ønsker en liten platting med dyre materialer, er det ikke sikkert at det koster så veldig mye mer enn en stor terrasse med billige materialer.

Billige løsninger kan bli veldig dyre

Det er ikke sjeldent at håndverkere må rykke ut for å fikse opp i dårlig arbeid. Du bør derfor vurdere nøye om du ønsker å bygge plattingen selv, eller du vil ansette en snekker til å bygge terrassen for deg.

Det er veldig kjedelig med terrasser som begynner å sige eller må rives på grunn av unødvendige feil.

Du bør også betale for hvitt arbeid, fremfor å falle for fristelsen å betale svart. Husk at du ikke har noen garanti på arbeidet hvis ikke arbeidet er hvitt, og du kan derfor ende opp med å betale noen nye håndverkere for å fikse opp i feilen til den første.

Det fører til at prisen på terrassen blir langt høyere enn beregnet.

Vi gjør det enkelt å sammenligne pris

Det er ikke alltid så enkelt å finne frem til en håndverker som utfører kvalitetsarbeid. Vi gjør undersøkelsene enda enklere for deg.

Last opp en detaljert prosjektbeskrivelse på nettsiden vår, og du vil motta tilbud fra flere håndverkere. Du kan bruke denne listen til å be om befaring med de ulike kandidatene.

Trenger du inspirasjon til plattingen? Les om hvordan du får terrassen sommerklar her.

Nye regler for bygging av terrasse og platting

Fra 1. mai 2021 er det nye regler for byggetillatelse for terrasse og platting, samt tilbygg.

Dette er de nye reglene:

 • Bygging av terrasse og platting på inntil 1 meter over bakken er fritatt for søknadsplikt
 • Terrassen kan legges inntil 1 meter fra nabogrensen, men den kan ikke være frittstående og må være forbundet med en bygning
 • Terrassen kan ikke stikke ut mer enn fire meter fra bygningen
 • Rekkverket kan være på maksimalt 1,2 meter
 • Plattingen eller terrassen kan ikke være overbygd

Viktige spesifiseringer for de nye reglene

Sjekk alltid kommunens reguleringsplan for hvilke regler som gjelder for din spesifikke tomt. Den som bygger tilbygg eller terrasse er selv ansvarlig for at byggverket er i samsvar med regelverket. Informasjon om dette finner du på din kommunes nettsider.

Husk også på at det er begrensinger for hvor tett på offentlige toglinjer, trikk- og t-baneskinner du kan bygge. Du må også ta hensyn til offentlige vann- og kloakkrør. Dette kan du også finne informasjon om på din kommunes nettsider.

Så lenge tiltaket er innenfor begrensningene som er nevnt ovenfor, er ikke byggeprosjektet søknadspliktig. Tiltaket skal likevel meldes inn til kommunen, slik at de får oppdatert kart- og matrikkeldata. Det skal meldes inn senest fire uker etter ferdigstillelse.

Meldingen til kommunen skal inneholde:

 • Dato for når tiltaket ble ferdigstilt
 • Matrikkelnummer, jf. matrikkelloven § 3 første ledd bokstav c (kommune-, gårds- og bruksnummer, ev. festenummer og seksjonsnummer)
 • Kart over eiendommen som viser omriss av tiltaket med målte avstander til grenser og andre bygninger på eiendommen
 • Tiltakets areal i bruksareal (BRA), bebygd areal (BYA) og bruttoareal (BTA) pr. etasje
 • Bygningstype etter matrikkelen for frittstående bygg
 • Hva rommet eller rommene i tilbygget skal brukes til

Se endringen i byggesaksforskriften hos Lovdata her.

Få tilbud fra flere håndverkere

Skal du gjennomføre større prosjekter lønner det seg alltid å få tilbud fra flere håndverkere.