Slik lager du et utekjøkken

Sommertid betyr utetid, og få ting er vel bedre enn å samle gode venner og familie til deilige måltider utendørs. Så hvorfor ikke la sommerens prosjekt være et utekjøkken? Med litt planlegging trenger det ikke bli et dyrt eller veldig omfattende prosjekt. Det er likevel noen ting som er viktig å tenke over før du setter i gang. Her får du tipsene og inspirasjonen du trenger for å komme i gang!

Slik lager du et utekjøkken
Inspirasjon

Slik planlegger du det nye utekjøkkenet ditt

Alle prosjekter starter med en idé. Har du en klar tanke om hvordan du ser for deg at det nye utekjøkkenet ditt skal se ut, hvilke behov skal det dekke og hvor hvor stort det skal være?



Bestem deg for stil, størrelse og funksjon for utekjøkkenet

Utekjøkken kan komme i mange ulike fasonger, materialer og størrelser, så det kan være fornuftig å tenke gjennom både plassering av kjøkkenet og deretter hvilke materialer du skal bruke.

Bruk derfor litt tid i forkant på å tenke gjennom type materiale til møbler eller inventar, plasseringen på tomten din og selve gjennomføringen av prosjektet.



Eldre kvinne legger basilikum på en fargerik salat.

Det er hyggelig å samle familie og venner på middag i hagen!



Ikke glem oppbevaring på det nye utekjøkkenet ditt

Tenk også gjennom mulighetene for oppbevaring, slik som hyller, skuffer og knagger til å henge ting på. Med god oppbevaring kan du skape et komplett utekjøkken hvor du har enkel tilgang til redskaper og utstyr. Da slipper du å ta med deg ting innenfra, og deretter rydde ut og inn hver gang utekjøkkenet er i bruk.



Velg riktige materialer til utekjøkkenet


  • Tre: Tre gir et lunere inntrykk, og kan behandles med ulike typer beis eller lakk for forskjellige fargekombinasjoner. Husk på at tre må vedlikeholdes når det står utendørs, og vil ikke være like motstandsdyktig som andre mer robuste materialer.
  • Mur: Om du vil ha et mer robust utekjøkken kan du bruke murstein for å lage kjøkkenbenk og annet inventar. Mur kan også overflatebehandles, slik at du kan få ulike farger og uttrykk.
  • Betong: Betong er slitesterkt, og vil ikke kreve mye vedlikehold. Husk at blanding og støping av betong kan være utfordrende, og for å få det til riktig bør du få en håndverker til å gjøre det.
  • Stein: Naturstein kan være en både estetisk pent, og ikke minst kan det være svært robust over tid. Ulike steinsorter vil gir variasjoner i farge og uttrykk. Bruk en for eksempel en steinplate til benkeplate, da kan du sette varme gjenstander direkte på overflaten uten at den vil ta skade av det.


Materialvalg kan avgjøre levetid og funksjon på utekjøkkenet

Et utekjøkken kan bygges i mange ulike størrelser og materialer, så her gjelder det å tenke godt gjennom hvilke materialer som passer til dine behov og ønsker!


Velg slitesterke trematerialer til utekjøkkenet

Treverk tåler naturlig nok vær og vind dårligere enn mur og betong, og krever dermed mer vedlikehold i form av beis og lakkering. Går du for treverk, så velg gjerne impregnerte materialer i furu. Impregneringen beskytter mot vann og råte.



Betong og mur gir et robust og vedlikeholdsfritt utekjøkken

Ønsker du et utekjøkken i betong må du være klar over at dette er et noe mer tidkrevende prosjekt, da det må støpes, mures og pusses. Betong og stein er derimot vedlikeholdsfritt, har god levetid og tåler vær og vind godt.

Prosjekter som krever støping lønner seg som regel å få utført av fagpersoner, med mindre du har erfaring med å gjøre dette selv.

Ønsker du muligheten til å flytte rundt på utekjøkkenet ditt? Bygg et litt enkelt kjøkken i en mindre størrelse og fest på hjul.


Tips!
Dekk til kjøkkenet med et overtrekk eller presenning når det ikke er i bruk. Dette beskytter mot vær og vind og gir kjøkkenet lengre levetid.
Pent dekket opp spisebord i hagen

Med utekjøkken kan du nyte middager i det fri!

Grill til utekjøkkenet

Få ting slår lukten av nygrillet mat på en varm sommerdag, og for de fleste er grillen helt sentral på utekjøkkenet. Bygg gjerne et eget lite område rundt grillen, med benk til avlastning og anretning. Da er det enklere å flytte mat til og fra grillen, og du får god plass til utstyret du trenger.



Velg mellom ulike typer grill

Husk på at du kan både mure opp eller støpe en tradisjonell fyringsgrill som står der hele året, eller gå for en moderne gassgrill som du kan flytte på. Tenk på hvordan du helst vil bruke grillen, og hva som er enklest for deg å bruke.




Ikke bare for sommeren: Bruk utekjøkkenet året rundt!

Bruken av utekjøkkenet trenger så absolutt ikke begrenses til kun sommerhalvåret. Ved å plassere et utekjøkken i tre under tak kan du skåne det for belastning og slitasje fra vær og vind, og ikke minst kan du også benytte utekjøkkenet ditt året rundt.



Tak over utekjøkken: Husk på sikkerheten

Når du har en grill på utekjøkkenet må du ta stilling til takhøyde når du skal plassere det under tak. Da unngår du sorte merker i taket, eller enda verre, brann. Dette er det viktig å tenke på , slik at du unngår noe som kan bli en kostbar og skummel affære.

Skal du ha kran og tilgang på vann på utekjøkkenet? Vann på utekjøkkenet gjør det utvilsomt lettere når du skal lage mat. Her kan du velge å legge inn vann eller å legge opp en fast kran. Å legge inn vann er naturlig nok en mer omfattende og kostbar oppgave enn å montere kran, da er du nødt til å få hjelp av rørlegger til å legge opp rør og avløp.

En enklere løsning er å montere kran som er montert i hageslangen, med bøtte under oppvaskkummen som kan tømmes.



Publisert 15. mai 2023, 13:25

Oppdatert 23. april 2024, 08:27