Graf med normalfordeling

10 000 kroner - 25 000 kroner

Hva koster et nytt sikringsskap?

Det korte svaret er at snittprisen på nytt sikringsskap ligger på omtrent 18 000 kr. Det kan imidlertid være store prisvariasjoner, og du må beregne alt fra 10 000 til 25 000 kr. Kostnaden varierer basert på hvor mye strøm du bruker, og hvor stort sikringsskap du trenger. Andre kostnader kan også påløpe, blant annet fra innkjøp av materialer, kjøregodtgjørelse og lignende utgifter.

Installere nytt sikringsskap

På tide å skifte sikringsskap?

Det viktigste skapet i huset ditt er hverken klesskapet eller kjøkkenskapet, men sikringsskapet. Det sørger for at det er helt trygt å bruke elektriske installasjoner og apparater, uten å risikere overspenning eller støt. Med tanke på dagens tilgang til teknologi og stadig nye duppeditter, er det spesielt viktig å passe på at sikringsskapet er oppgradert. Men hva koster et nytt sikringsskap? Her ser vi nærmere på priser og hva som er lurt å huske på.

Det er mer vanlig at nye boliger i dag får større sikringsskap. Boliger som trenger mye strøm har gjerne skap som går helt fra gulvet til taket. Men som oftest er skapene små og gjemmes vekk på steder i boligen som ikke er sjenerende. Det er imidlertid viktig å passe på at du har enkel tilgang til sikringsskapet til alle tider.

Sikringsskap i eldre boliger

Det er spesielt viktig å sjekke om du trenger nytt sikringsskap om du bor i en eldre bolig. De gamle sikringsskapene er ofte ikke i god nok stand til å takle dagens krav til strømtilførsel, og skapet kan mangle viktige og nødvendige funksjoner.

For eksempel ble det innført krav om jordfeilbryter for kjøkken, bad og utendørs i 1991. Kravet om jordfeilbryter for alle kurser i nye boliger kom i 2002. Det ble også innført krav om overspenningsvern i 2010. Hvis det er lenge siden du sist oppgraderte sikringsskapet eller du nylig har flyttet inn i et eldre hus, bør du sjekke at skapet ditt oppfyller alle moderne krav.

Kostnaden for nytt sikringsskap med komponenter og arbeid

Det er ikke så dyrt å bare skifte selve sikringsskapet, og noen ganger kan du slippe unna med kun 10 000 kr inkludert arbeid og ekstra deler. Elektrikeren vil kunne gi deg råd om hva som er viktig å oppgradere, og hva du kan vente med.

Spørsmål du bør stille deg er:

 • Hvor mange skap skal du bytte?
 • Skal du bytte ut hele skapet eller bare innmaten?
 • Hvor høyt bør sikkerhetsnivået være?
 • Trenger du overspenningsvern og jordfeilbrytere?

Det er derimot full oppgradering av el-anlegg i boliger som kan bli dyrt, særlig om du også må skifte ledninger og stikkontakter. Den nøyaktige prisen på tjenestene påvirkes også av andre faktorer, som materialutgifter. Det er så store variasjoner at det er vanskelig å si en nøyaktig pris. Ved å legge ut jobben på Mittanbud har du mulighet til å sammenligne ulike leverandører, og danne deg et bilde av hva som passer dine behov.

Les også: «Nytt elektrisk anlegg? Dette kan du gjøre samtidig».

Legg ut jobben på Mittanbud

Det lønner seg å få et pristilbud fra forskjellige elektroinstallatører. Prisen mellom ulike elektrobedrifter kan være svært varierende. Du kan spare tid og krefter ved å legge oppdraget inn på Mittanbud, fremfor å kontakte elektrikere selv.

Det anbefales å få pristilbudet skriftlig. Muntlige avtaler er ofte vanskeligere å forholde seg til, og misforståelser er ikke uvanlig. Du bør gå nøye gjennom prisene og sørge for at du sjekker alle detaljer. Da slipper du ubehagelige overraskelser når regningen kommer i posten.

En viktig ting å passe på, er å sjekke om prisen inkluderer merverdi eller ei. I dag er det vanlig at håndverkere oppgir pris eks. mva., til tross for at dette kan virke forvirrende for kunden.

Er det virkelig nødvendig å bytte til nytt sikringsskap?

Sikringsskapet er hjertet i huset når det gjelder elektrisitet. Å oppgradere sikringsskap, stikkontakter og ledninger er et viktig grep for brannsikring, særlig hvis du bor i et eldre hus og bruker mye teknologi. Strømforbruket er mye høyere i dag enn det var for bare 10-20 år siden, og det er først og fremst forbruket som avgjør om sikringsskapet holder mål eller ikke.

Du kommer hjem etter en regntung dag og tørker skoene på varmekablene i gulvet. Samtidig setter du på tørketrommelen med klær og fyller opp en ny ladning i vaskemaskinen. Barna setter på musikk og får i gang PC-en for å gjøre lekser. Samtidig varmer du opp ovnen og begynner på middagen, mens kaffemaskinen tilbereder en kjapp espresso til deg. Kanskje har du til og med en elbil som står og lader. Mange bruker mye mer strøm enn de er klar over.

Tegn på at du må ha nytt sikringsskap

Takler sikringsskapet jobben den må gjøre? Jordfeilbrytere bør testes årlig, og du bør skifte overspenningsvern om den har fått et smell. Husk at den forebygger brann, skade på elektrisk utstyr og forhindrer at du får elektrisk sjokk.

Hvis du er usikker, bør du kontrollere tilstanden og se etter faresignaler:

 • Flere lyspærer blinker og blafrer på én gang
 • Det lukter brent fra sikringsskapet
 • Døren på sikringsskapet føles varm
 • Sikringene ryker flere ganger i året
 • Sikringene føles varme
 • Ledninger er grønne av irr
 • Knitring fra sikringsskapet

Du bør kontakte en godkjent elektriker snarest hvis du opplever én eller flere av punktene overfor. Alt dette er tegn på at du må bytte sikringsskap for å forhindre at noe går galt. Ifølge Norsk Brannvernforening, skyldes omtrent halvparten av boligbranner feil i el-anlegg eller feil bruk av elektrisk utstyr.

Hvor mye koster nytt sikringsskap? Vi kan finne svaret for deg!

Det er raskt og enkelt å finne ut av prisen på nytt sikringsskap ved å bruke våre tjenester. Legg ut en jobb med alle detaljer for å motta tilbud fra bedrifter. Deretter kan du kontakte dem og velge den mest aktuelle kandidaten for jobben. Ikke utsett brannsikringen av hjemmet ditt!

Få tilbud fra flere håndverkere

Skal du gjennomføre større prosjekter lønner det seg alltid å få tilbud fra flere håndverkere.