Alt du må vite om oppussing av badet

Pusse opp bad

Å pusse opp et bad er omfattende - På Mittanbud kan du få tilbud fra flere dyktige og seriøse håndverkere som tar ditt baderomsprosjekt fra A til Å.

Få tilbud fra flere bedrifter

Regn ut prisen på drømmebadet

Før du starter baderomsprosjektet ditt har du kanskje lyst til å sjekke hvor mye det vil koste. Med vår priskalkulator kan du få et estimat på hvor mye du bør budsjettere med. Test vår kalkulatoren under for å finne prisen på ditt neste bad.

Utførelse
Standard
Prisestimat

Beregn pris på badet

Regn ut hva oppussing av badet ditt vil koste med vår oppdaterte baderomskalkulator

Hva skal gjøres?UTVALGTE SAMARBEIDSPARTNERE

Trenger du finansering?

Noen ganger blir oppussingsprosjektet litt dyrere enn man hadde tenkt. Derfor kan det være lurt å kombinere oppsparte midler med et oppussingslån. Vi hjelper deg med å få de beste tilbudene hos bankene, med vår samarbeidspartner Lendo.

Les mer hos Lendo

(Eks: Eff. rente 11%, kr 120.000, o/5 år. Kostnad kr 34.341, totalt kr 154.341)

Hvordan pusse opp badet steg for steg

Pris, beregning av tid samt hvem som skal gjøre jobben er viktig å tenke på når du skal pusse opp badet ditt. På denne siden får du råd om hva du må tenke på før og under oppussingen. Samtidig gir vi deg muligheten til å innhente tilbud fra flere håndverkere. Slik forsikrer du deg om at du velger den beste løsningen.

Noen ganger holder det også å kun utbedre feil og mangle, og heller bevare baderommet i størst mulig grad. Dette vil du kunne få nærmere informasjon om under en befaring. I tillegg til størrelsen på badet, er det hovedsakelig følgende faktorer som gjør størst utslag på prislappen:

  • Badekar eller dusj
  • Design
  • Materialer
  • Interiør

Pris henger sammen med ønsket standard. Enklere standard er billigere enn det du finner på øverste hylle. Det finnes heldigvis mange gode løsninger for alle priskategorier. Det viktigste er at løsningene fungerer optimalt for deg og dine behov. Ikke bare skal badet være praktisk, men rommet skal også føles avslappende og innbydende ut. Tenk derfor over hvilke kriterier som er viktigst å prioritere, som for eksempel:

  • Flis, panel eller vinyl
  • Prisforskjellen på ulike innredninger
  • Må gulv eller vegger utbedres eller kan de bare forsterkes?

Det er ingen hemmelighet at det å pusse opp bad kan være kostbart, men husk at kostnaden kan være en investering som over tid vil lønne seg og som du senere vil tjene på. Har du for eksempel planer om å en gang selge boligen din, vil badets standard ha mye å si for hvor mye du får solgt boligen for.

Start med å lage en helhetlig plan for hvordan du skal finansiere prosjektet og hvor mye penger du kan legge i det før du setter i gang arbeidet – og hold deg til den! Dårlig planlegging og endringer underveis er hovedgrunnen til at mange budsjetter og tidsplaner sprekker. Prioriter ønskene for ditt nye bad etter behov og kostnad

Teknisk stand på badet indikerer hvorvidt det er på tide å fornye.

Skal du helrenovere badet kan det være hensiktsmessig å skaffe til veie en målsatt oversiktstegning av rommet. Tegningen bør vise rørløp, sluk, vinduer, og dører. På den måten får du og den som skal hjelpe deg å tegne ditt nye bad et godt grunnlag for planleggingen av jobben. å flytte avløp og rørløp er både tidskrevende og kostbart, og kan unngås ved god planlegging.

Det er også viktig at du får en oversikt over badets tekniske standard. Selv om badets utseende ikke avslører noen feil og mangler, og du ikke tidligere har opplevd lekkasje, er dette ingen garanti for at badet oppfyller alle tekniske krav. Få derfor en rørlegger på befaring som kan avdekke om det er behov for mer omfattende arbeid enn du selv har sett for deg.

Å pusse opp bad er en kompleks affære. Nå som du har fått en bedre oversikt over badets tilstand, er det tid for å tenke på det desidert viktigste i forbindelse med baderom - fuktbeskyttelse. Ingen ting er viktigere enn membran når du skal fuktsikre badet, vær derfor ekstra kritisk i valg av produkt. Ikke tenk at det er her du skal spare penger, det kan fort bli kostbart dersom badet viser seg å ikke være tett.

Det finnes flere typer ulike membran. Hvilken du går for er ikke så viktig – at membranen blir lagt riktig er derimot avgjørende for et sikkert resultat. Sørg også for at produktet du velger har en teknisk godkjenning fra SINTEF. Er du usikker på hva som lønner seg for ditt bad, spør fagpersoner om råd.

Det er også selve arbeidet som bestemmer hva det koster å pusse opp badet. Hvis du velger vinyl istedenfor fliser, kan du spare litt penger. Det tar nemlig mindre tid å legge vinyl, enn det gjør å legge fliser. Du bør imidlertid være sikker på at du får den stilen og utseende du ønsker på badet, ettersom dette er et rom du skal bruke mye i de kommende årene.

Hvis du er usikker på hva som er mest praktisk og hva som lønner seg, er baderomsentreprenørene villige til å veilede deg. Du vil kunne få mange gode råd på befaringen. En god våtromsbedrift går gjerne gjennom tilbudet med deg og diskuterer mulige løsninger. Du må imidlertid påse at alt dere avtaler blir skrevet ned. Det er fort gjort å misforstå eller glemme noe hvis dere sitter og planlegger over en kopp kaffe.

Du må ha nok kompetanse og tid om du ønsker å koordinere prosjektet selv. Mange synes det er krevende, og det er derfor en god løsning å benytte seg av en totalentreprenør. Husk at du kan få bruk for mange ulike håndverkere som rørlegger, murer, maler og elektriker, hvor den ene er avhengig av at den andre gjør ferdig jobben sin til rett tid. Det kan fort bli en stressende affære om du må ta ansvar for dette selv.

Her kommer den morsomme delen. Baderommet er et av husets viktigste rom, så bruk god tid på å planleggingen. Det er lett å la seg rive med av inspirasjon og spennende løsninger, men det er allikevel en del praktiske ting du bør tenke igjennom. Hvem skal bruke badet og hva har du faktisk behov for?

Kanskje må drømmen om dobbelservant eller badekar vike for behovet for vaskemaskin. Når det kommer til selve interiøret kan det lønne seg å styre unna trender og holde en nøytral linje og heller satse på å krydre med detaljer.

Å pusse opp et bad tar som regel 3-6 uker. Dersom du ikke har tilgang til annet bad i din egen bolig bør du tenke på hvor vidt du bør flytte ut under oppussingsperioden eller om du har en nabo som kan hjelpe deg.

Mittanbud i Sverige

Har du bolig i Sverige som krever en oppgradering? Hos vårt søsterselskap Servicefinder får du hjelp til oppussing av bad, eller badrumsrenovering som det heter på svensk.

Slik velger du riktig håndverker til badet

At badet er bygget etter gjeldende forskrifter og standarder er avgjørende for kvaliteten på sluttresultatet. Vær derfor nøye når du velger håndverker.

Vi anbefaler at du får tilbud fra flere håndverkere ved større oppussingsprosjekter. Dette gir deg en bedre oversikt over mulighetene du har, og gjør det lettere å sammenligne løsninger, kvalitet og pris.

Bruk fagfolk med erfaring og nødvendig kompetanse, det øker sjansen for et godt sluttresultatet. Sjekk hva bedriften er godkjent for å gjøre og hvilke sertifiseringer de besitter.

At baderomsbyggingen blir gjort forskriftsmessig og med kvalitet til minste detalj er avgjørende for sluttresultatet. Sjekk bedriftenes profilsider på Mittanbud om de er en mesterbedrift og hvilke sertifiseringer de har.

At håndverker har visse sertifiseringer gir deg som forbruker en trygghet i at alt blir gjort riktig og at resultatet blir best mulig. Noen viktige sertifiseringer er:

Våtromsnormen gir retningslinjer for hvordan man bygger et sikkert og robust baderom. Den er ikke lovpålagt og følge, men det gir en ekstra trygghet å velge noen som kan dokumentere at de følger den.
Våtromssertifisering betyr at håndverker har gjennomgått relevante kurs for å bygge et tett og sikkert bad. Alle håndverkere som følger våtromsnormen har våtromssertifisering.
• Er bedriften godkjent som våtromsbedrift av Fagrådet for våtrom (FFV) følger de våtromsnormen. Søk etter bedrift her.

Ved større oppussinger kan det være lurt å sjekke håndverkerens økonomi. Ønsker du en enkel oversikt over bedriftenes økonomiske situasjon kan du sjekke bedriften profilside på Mittanbud, eller søke på Proff.

Les evalueringer fra tidligere kunder og be alltid om referanser fra bedriftene. Når du har valgt hvilke bedrifter som kan være aktuelle, kan du invitere de på befaring. Husk å gå nøye gjennom jobben sammen med håndverkeren før du ber om et tilbud.

Befaring kan lønne seg av flere grunner:

• for å velge best plassering av inventar

• for å avdekke eventuelle ekstrakostnader

• for å bli enige om den optimale løsningen for deg

Etter befaring bør du påse at alt dere ble enige om er spesifisert i tilbudet du har fått. Det er ofte nødvendig med befaring før håndverkeren kan gi et endelig pristilbud.

Skriv alltid kontrakt med bedriften du har bestemt deg for å bruke. Alle seriøse håndverkere skriver kontrakt med kunden på jobber de skal utføre. Mittanbud har i samarbeid med Forbrukerrådet utarbeidet en digital kontrakt for håndverkerjobber som er trygg og enkel å bruke.

Les guide til hvordan du kan opprette Mittanbuds digitale kontrakt mellom deg og bedrift. De fleste firmaer tilbyr garanti på tetthet og inventar - kontroller at denne garantien er gjort rede for. Som forbruker har du uansett i følge Lov om håndverkertjenester rett på opptil fem års garanti.

Det er viktig å beskrive jobben så godt som mulig. Bruk gjerne bilder for å gi bedriftene som er interessert i oppdraget et innblikk i hva jobben innebærer. For å få en raskere prosess og motta relevante svar på jobben du legger ut på anbud, er det viktig å ta med informasjon som håndverker trenger.

Svart arbeid er faktisk mindre utbredt gjennom anbudstjeneste enn ellers i samfunnet, viser en undersøkelse utført av Skatteetaten. Du bør ikke falle for fristelsen å betale svart, det kan fort koste deg dyrt. Vi anbefaler også at du unngår å betale på forhånd. Du kan betale underveis, men ikke betal før du ser at jobben blir gjort tilfredsstillende.

Pass på at alt er klart til bruk når du betaler. Be også alltid om sluttdokumentasjon på arbeidet som er utført. Fagrådet for våtrom (FFV) har skrevet en liste over punkter du bør ha med i sluttdokumentasjonen. Du har også krav på FDV-instruks (forvaltning, drift og vedlikehold). Dette er en enkel perm med en bruksanvisning for det nye badet ditt. FDV-instruksen er dessuten gull verdt hvis du skulle fått lekkasje i en kran og lurer på hvor hovedkranen sitter.

Logoer til Sentral godkjenning, Byggebransjens våtromsnorm og Mesternemda

Vi stiller krav til bedriftene

Å finne dyktige fagfolk når du skal pusse opp badet skal være trygt, enkelt og effektivt. Derfor stiller vi krav til dokumentasjon, administrasjon og erfaring hos bedrifter som skal utføre større jobber via Mittanbud. Les mer om hvilke krav vi setter her.

Skaff deg drømmebadet ditt

Legg ut jobben og motta uforpliktende tilbud fra håndverkere til oppussing av badet ditt. På Mittanbud finner du dyktige håndverkere som kan hjelpe deg med å få akkurat det badet du ønsker deg.