Innvendig oppussing

Maling, tapetsering, overflater

Skal du pusse opp overflater eller male innendørs?

Planlegger du å male et eller flere rom? Uansett hvilken maling og hvilket uttrykk du ønsker deg, blir resultatet best med hjelp av dyktige fagfolk. Få hjelp av profesjonelle malere og få et resultat som er pent og vil vare lenge.

Legg ut jobben

Hvordan fungerer Mittanbud?

Forklar jobben

Gi en kort beskrivelse av hva du vil ha gjort, så sender vi jobben til aktuelle bedrifter.

Motta tilbud

Innen kort tid vil du motta uforpliktende tilbud fra flere kvalifiserte bedrifter.

Kom i gang!

Sammenlign tilbud, få arbeidet gjort og skriv evaluering etter utført arbeid.

Hvordan fungerer Mittanbud?

Forklar jobben

Gi en kort beskrivelse av hva du vil ha gjort, så sender vi jobben til aktuelle bedrifter.

Motta tilbud

Innen kort tid vil du motta uforpliktende tilbud fra flere kvalifiserte bedrifter.

Kom i gang!

Sammenlign tilbud, få arbeidet gjort og skriv evaluering etter utført arbeid.

Hva koster det å male, tapetsere eller behandle overflater i boligen?

Prisen for maling, tapetsering og andre overflatebehandlinger innendørs avhenger av hvor mange kvadratmeter det er snakk om og hva slags overflatebehandling du skal ha.


Vanligvis koster maling innendørs mellom 170 og 270 kroner per kvadratmeter, inkludert sparkling, pussing og grunning.

Om du skal tapetsere koster dette gjerne mellom 20 000 og 70 000 kroner. Her er det store forskjeller i pris, avhengig av hva slags tapet du velger, utstyret som trengs og hvor mange vegger som skal tapetseres. Skal du legge mikrosement ligger prisen for dette mellom 2500 og 3800 kroner per kvadratmeter.



Omfang og kompleksitet

Dersom du skal male, tapetsere eller pusse opp overflater innendørs, vil omfanget og kompleksiteten på prosjektet i stor grad avhenge av hva du skal gjøre, antall kvadratmeter som skal pusses opp, og hvor mye forarbeid som kreves. Dette vil også påvirke totalprisen på prosjektet ditt.


Vanligvis vil det ta 1 - 2 dager å male overflater, avhengig av hvor mye som skal males og hvor mange strøk med maling det er behov for. Dersom du skal tapetsere vil dette normalt være gjort i løpet av et par timer.


I mange tilfeller vil det være behov for å sparkle, grunne og pusse overflaten du skal male eller tapetsere. Tidsbruken på prosjektet vil påvirkes av hvor mye forarbeid som kreves før du kan gå i gang med å male eller tapetsere.


Om du skal legge mikrosement tar dette gjerne 3 - 4 dager, avhengig av antall lag som trengs og tørketiden.



Håndverkere

Når du skal i gang med maling, tapetsering eller annen oppussing av overflater, er det lurt å benytte flinke håndverkere. Da kan du være sikker på at du unngår søl og andre uhell, og at du får et jevnt og fint resultat.


For å male, tapetsere eller legge mikrosement, vil du ha behov for en maler. En dyktig maler vet hva slags forarbeid det er behov for, og har utstyret og verktøyet som trengs for å utføre jobben effektivt og nøye.



Dette kan øke prisen på prosjektet

Det er flere faktorer som påvirker den totale prisen for maling, tapetsering og annen oppussing av overflater innendørs. Noen vanlige prisdrivere er størrelsen på overflaten, valg av overflatebehandling, samt hvor mye forarbeid som kreves.


Når du skal pusse opp overflater inne, vil det være store forskjeller i kvalitet og pris mellom ulike overflatebehandlinger. Uansett om du skal male, tapetsere eller legge mikrosement, vil det være en god investering å velge noe av god kvalitet. Da reduserer du behovet for vedlikehold i fremtiden.


Dersom du skal male, tapetsere eller legge mikrosement på overflater i et rom med mange vinkler eller utspring, vil dette kunne øke prisen på prosjektet.



Sparkle, pusse og grunne

Når du skal tapetsere eller male en vegg inne, er det viktig med et jevnt underlag før du setter i gang. Dersom det er løs tapet eller maling må dette skrapes vekk, og eventuelle skruer og spikere som stikker ut må fjernes.


Uansett om du skal male eller tapetsere en eksisterende vegg, eller sette opp nye gipsvegger, vil du som regel måtte sparkle for å jevne ut hull, skader og skjøter i veggen. Jo jevnere overflaten er før du maler eller tapetserer, desto penere vil resultatet bli.


Det finnes flere forskjellige måter å sparkle på. Hvilken måte som er best å bruke, avhenger av hva slags ujevnheter det er i overflaten du skal jobbe med.


Dersom du skal sparkle over hull i veggen fra skruer og spikere, eller det er andre små merker i veggen, kan du flekksparkle. Har du satt opp nye gipsplater, vil det være en synlig skjøt mellom platene. For å få en jevn og fin overgang kan du sparkle skjøtene. Dette kalles skjøtesparkling.


Hvis overflaten du skal male eller tapetsere har mye ujevnheter, eller du skal sparkle over et strietapet, kan du helsparkle. Helsparkling vil si å sparkle en hel vegg, gulv eller tak for å være sikker på at resultatet blir jevnt og fint.


Uansett om du flekksparkler, skjøtesparkler eller helsparkler, er det lurt å påføre sparkelen i tynne lag slik at resultatet blir så jevnt som mulig. I tillegg må du pusse veggen etter sparkling for å få det helt slett før du begynner å male eller tapetsere.


I tillegg til å sparkle og pusse veggen, er det også viktig med grunning før maling eller tapetsering. Grunning gjør at malingen sitter bedre, og gir et jevnt og ensfarget grunnlag. I tillegg er grunning med å forhindre sopp og råtedannelser.


Det er spesielt viktig at sugende underlag grunnes. Dette kan for eksempel være treverk eller gipsplater. Dersom et sugende grunnlag ikke grunnes, vil det trekke inn fuktigheten fra maling eller tapetlim, og dermed svekke festeevnen.


Når du skal grunne en overflate finnes det ulike typer grunning med forskjellige egenskaper. Hvilken type grunning du bør bruke kommer an på hva slags underlag du skal male eller tapetsere på.


Dersom du skal male trepanel inne, skal dette alltid grunnes dersom det ikke er malt fra før. Det gjør at malingen sitter bedre, og hindrer kvist i å trenge gjennom malingen. For å grunne trepanel kan du for eksempel bruke en kvist- og sperregrunning.


Skal du male over en tapetsert vegg, kan den fuktige malingen gjøre at tapetet blir boblete. For å få et fint sluttresultat, bør du derfor grunne veggen med en tapetgrunning.



Loftsleilighet under oppussing med hvite vegger og tak med sparkel.

Sparkling og grunning gir et godt utgangspunkt for et jevnt og varig resultat, uansett om du skal male eller tapetsere boligen din.


Pris for sparkling, pussing og grunning

Hva det koster å sparkle, pusse og grunne avhenger av hvor mye som skal gjøres og hva slags type sparkling det er behov for. Ettersom sparkling, pussing og grunning som regel gjøres i forbindelse med en malejobb, har mange håndverkere priser som inkluderer både forarbeid og maling.


Dersom du kun trenger sparkling eller grunning før maling, ligger prisen mellom 170 og 200 kroner per kvadratmeter, inkludert maling. Skal du både sparkle og grunne koster det mellom 220 og 270 kroner per kvadratmeter.




Maling, kalkmaling og våtromsmaling

Dersom du ønsker å fornye hjemmet ditt er maling innendørs et effektivt tiltak. Maling finnes i alle mulige farger, og med forskjellig glansgrad og struktur, slik at du kan finne malingen som passer best hjemme hos deg.


Maling av lister, dører, vinduer og andre overflater krever stor nøyaktighet, slik at du får et pent resultat. Det kan derfor være lurt å få hjelp av en profesjonell maler. Dette kan spare deg for både tid og søl.


Det kan være lurt å gå i gang med maling innendørs på våren eller sommeren, når det er forholdsvis varmt ute. Da tørker malingen raskere, og det vil være mer behagelig å åpne vinduene for å lufte ut kjemikalier fra malingen. I tillegg unngår du risikoen for heksesot.


Når du skal male innendørs finnes det mange ulike typer maling, avhengig av hva slags overflate du skal male. Uansett hva du skal male, vil det ofte være nødvendig med 2 - 3 strøk med maling for å få et bra sluttresultat.


Hvis du skal male en vegg innendørs, kan du bruke veggmaling. Veggmaling fungerer uansett om du skal male mur, betong, gips eller spon.


Ved maling av rom som er utsatt for hardere bruk, som for eksempel kjøkken eller gang, er det lurt å benytte en maling med høy vaskbarhet og slitestyrke. Det gjelder også dersom du skal male dører og lister.


Dersom du skal male trepanel inne, er det viktig å huske at panel endrer seg etter temperatur og luftfuktighet. Ved maling av panelvegger er det derfor lurt å bruke en panelmaling, for at ikke malingen skal sprekke opp.


Om du skal male tak inne, vil dette ha en annen lyssetting enn gulv og vegger. Det finnes derfor egne typer maling til tak. Disse er matte for å unngå uønskede lysrefleksjoner og skjolder.


Hvis du vil ha en mer levende overflate, kan du male med kalkmaling. Kalkmaling består av kalk og naturlige fargepigmenter, og gir en matt og skjoldete overflate som minner om betong.


Kalkmaling kan brukes på puss, betong, bygningsplater eller helsparklede flater. Malingen skal kun brukes på overflater som ikke utsettes for vann, og er altså ikke egnet til bad og andre våtrom.


Ved maling av våtrom er det viktig å benytte våtromsmaling. Våtromsmaling tåler direkte kontakt med vann, og hindrer fukten fra å trenge gjennom malingen så ikke fuktskader oppstår.


Våtromsmaling kan være et alternativ til fliser eller andre overflater på badet. Dersom du skal benytte våtromsmaling i dusjen, er det viktig at det er en godkjent membran under.


Pris for maling, kalkmaling og våtromsmaling

Hvor mye det koster å male innendørs avhenger av antall kvadratmeter som skal males, hva slags maling du skal ha, hvor mange strøk maling det er behov for, og hvor mye forarbeid som kreves.


Maling innendørs koster vanligvis mellom 170 og 270 kroner per kvadratmeter, avhengig av hvor mye du må sparkle, pusse og grunne. Totalprisen for en malejobb ligger som regel et sted mellom 10 000 og 50 000 kroner.




Mikrosement

Dersom du ønsker en betonglignende overflate på gulv eller vegger, kan du legge mikrosement. Mikrosement er en sementbasert overflatebehandling som kan legges direkte på de fleste underlag, og som gir en jevn og robust overflate som er lett å vedlikeholde.


Det vanligste er å bruke mikrosement på bad. Ved totalrenovering av bad kan mikrosement legges direkte på membran. Dersom du skal pusse opp overflatene på et eksisterende bad, kan du legge mikrosement rett på gamle fliser.


Når du skal legge mikrosement finnes det mange farger og teksturer du kan velge mellom. Det er også enkelt å endre uttrykket på et senere tidspunkt ved å legge nye lag mikrosement i andre farger oppå.


Du kan fint legge mikrosement på et gulv med varmekabler. Mikrosement blir kun 3 - 4 millimeter tykt, og vil derfor ikke påvirke varmen fra gulvet i stor grad.


Dersom du skal legge mikrosement på et bad, er det viktig at du passer på at det ikke er fuktskader i overflatene du skal legge mikrosement på. Dersom du mistenker at det er fukt i veggene eller gulvet, eller du ikke har godkjent membran på badet, vil det være lurt å totalrenovere før du legger mikrosement. Da sikrer du at det ikke oppstår lekkasjer og vannskader under mikrosementen.


Ettersom mikrosement fester seg godt på mange forskjellige overflater, kan du fint bruke mikrosement andre steder enn på badet. Du kan for eksempel legge mikrosement på benkeplaten på kjøkkenet, eller dekke trappen eller peisen med mikrosement.


Mikrosement legges i flere tynne lag, og er raskt og enkelt å legge. Ettersom de ulike lagene trenger litt tid til å tørke, vil det ta omtrent 3 - 4 dager å legge mikrosement.


Pris for mikrosement

Hva det koster å legge mikrosement vil i stor grad avhenge av antall kvadratmeter som skal dekkes, kvaliteten på mikrosementen, hva slags overflate den skal legges på, og hvor komplekst det er å legge den.


Vanligvis vil prisen for mikrosement ligge mellom 2500 og 3800 kroner per kvadratmeter. Prisen inkluderer både materialer og arbeid. Ettersom mikrosement er relativt lett å påføre, vil det som regel koste mindre per kvadratmeter enn å legge fliser.


Dersom du skal legge mikrosement over glatte fliser med fuger eller en annen kompleks overflate, vil det gå med mer mikrosement enn på en jevn og tørr overflate. Dette vil øke prisen på prosjektet.


Utformingen av overflatene du skal legge mikrosement i vil også påvirke den totale prisen. Dersom det er mange vinkler eller utspring i rommet, vil dette kunne øke prisen. Det er derfor som regel billigere å legge mikrosement på gulv enn for eksempel en vegg med vinduer.




Tapetsering

Dersom du ønsker et mer spennende og variert uttrykk på en vegg, skap eller andre overflater, kan du tapetsere. Tapet fås i alle mulige forskjellige farger og mønstre, så du har mulighet til å finne tapetet som passer akkurat ditt hjem.


Når du skal tapetsere bør du i tillegg tenke over hvilket materiale og kvalitet du vil ha på tapetet. Et tapet i god kvalitet vil være mye enklere å henge opp enn rimeligere alternativer.


Det kan være lurt å velge en fibertapet eller en non-woven tapet når du skal tapetsere. Denne typen tapet kan limes rett på veggen, for eksempel om du skal legge tapet over strie eller på en pusset vegg. I tillegg er fibertapet slitesterkt og tåler vask.


Du kan også få andre typer tapet med fiberbakside, blant annet vinyltapet, papirtapet og tekstiltapet. Fiberbaksiden gjør det enklere å tapetsere enn om tapetet har en papirbakside.


Når du skal i gang med å tapetsere er det viktig at veggen er tørr, ren og har en jevn overflate. Dersom du skal tapetsere over en gammel tapet som løsner hvis den blir fuktig, eller om veggen har løse malingsrester, bør dette fjernes før du begynner å tapetsere.


Om underlaget du skal tapetsere har spikerhull, hakk eller andre ujevnheter, kan dette bli synlig gjennom det nye tapetet. Det vil derfor være lurt å sparkle og pusse veggen før tapetsering.


Dersom du skal tapetsere over et sugende underlag, for eksempel på gips, sponplater eller mur, vil du måtte grunne før tapetsering. Det er også lurt å grunne veggen dersom du skal legge en lys eller tynn tapet.


Hvis du skal tapetsere et bad eller vaskerom, må du bruke en våtromstapet. Det er en tykk variant av vinyltapet, som har høy slitestyrke og vaskbarhet. For å forhindre at fukt trekker inn gjennom tapetet skal våtromstapet settes opp av fagfolk.


Tapetsering krever at du er svært nøyaktig i utføringen, blant annet når du skal tapetsere hjørner. For å være sikker på at arbeidet blir utført på en pen måte er det derfor lurt å benytte profesjonelle håndverkere, uansett hva slags tapet du skal ha.



Pris for tapetsering

Hvor mye det koster å tapetsere avhenger av antall kvadratmeter som skal tapetseres, valg av tapet, og hvor mye materialer og utstyr som kreves for å utføre jobben.


Vanligvis ligger prisen for tapetsering mellom 20 000 og 70 000 kroner. Prisen inkluderer både materialer og å få jobben utført at profesjonelle håndverkere.






Finn bedrifter som kan hjelpe deg med overflateoppussingen

Finn bedrifter som kan hjelpe deg med overflateoppussingen


Se andre jobber lagt ut på Mittanbud



Les evalueringer fra andre jobber som er lagt ut på Mittanbud

Fjerne/dekke over strie, maling.

Helsparklet og malt gang, stue og kjøkken, samt malt tak. Jobben ble utført til avtalt tid og veggene ble veldig fine.

Kristina Furulund, Hamar om Aicha Maler Service

Sep, 2023

Malejobb ca 115m2

Malerne leverte hele jobben en dag før avtalt tid. De kommuniserte godt underveis. De jobbet effektivt. Og leverte et godt resultat til god pris. Kan virkelig anbefales.

Hedda, Oslo om Ekspress Maler Gkiotsa

Sep, 2023

Apartment surface renovation-door, floor and wall

LOFOTEN DREAMS AS has done an excellent job with my apartment renovation. It is done really quick and very flexible in the starting time. They are also capable to reajust the plan when some unexpected situation occurs. really flexible and very effici...

Shannon, Trondheim om Lofoten Dreams AS

Sep, 2023

Publisert 06. feb. 2023, 18:26

Oppdatert 14. aug. 2023, 07:29

Hvordan fungerer Mittanbud?

Forklar jobben

Gi en kort beskrivelse av hva du vil ha gjort, så sender vi jobben til aktuelle bedrifter.

Motta tilbud

Innen kort tid vil du motta uforpliktende tilbud fra flere kvalifiserte bedrifter.

Kom i gang!

Sammenlign tilbud, få arbeidet gjort og skriv evaluering etter utført arbeid.