Tips og råd - Skrevet av Martin Grevstad

Dette må du tenke på når du skal pusse opp badet

Å pusse opp badet er en av de største investeringene du gjør i boligen din. Men det er ikke alltid så lett å vite hva som skal gjøres. Her er ekspertenes beste råd.

Vi elsker oppussing, og vi elsker å pusse opp badet. I 2018 var badet det mest populære rommet å fornye på Mittanbud - foran kjøkken og gang.

Men hvordan får man egentlig drømmebadet?

Kom i kontakt med dyktige håndverkere

Kom i kontakt med dyktige håndverkere

– En vellykket baderomsrenovering starter med planlegging. Bruk god tid til å planlegge hele prosjektet i forkant. Endringer underveis vil ofte fordyre og forkludre kvaliteten på arbeidene, sier fagsjef i Fagrådet for våtrom, Bjørn A. Grimsrud.

Han har listet opp sine beste tips når man skal pusse opp badet.

Fagsjef i FFV, Bjørn Grimsrud har 40 års erfaring fra håndverksbransjen, hvorav de siste årene med fokus på våtrom. Foto: Rune Midtskogen, FFV

1. Veien til drømmebadet starter med gode forberedelser

Start med å gjøre deg opp en mening om hva du ønsker deg, og hvor mye penger du har og er villig til å bruke på badet. Tenk over hvilke behov du ønsker at badet skal dekke. Er dere en familie kan det for eksempel være praktisk med doble servanter. Dusj, boblebad eller badekar - kanskje “både og”? Og hva med vaskemaskin og tørketrommel? Tenk også over hvilke fliser og overflater du vil ha på badet.

2. Inviter på befaring og velg en kvalifisert håndverker

Når forberedelsene er gjort, kan du starte arbeidet med å finne riktig håndverker for jobben. De fleste håndverkere er dyktige på sitt fag, men oppussing av bad krever fler-faglighet. Her skal nær sagt alle håndverksfagene inn i samme rom, og er avhengig av hverandre. Når du skal velge håndverker så anbefaler vi derfor at du ser etter bedrifter med dokumentert kompetanse og referanser fra lignende prosjekter.

Legg jobben ut på nett og inviter to, tre eller fire firmaer hjem på befaring. Fortell hvilke ønsker du har og spør om ting du lurer på. En dyktig håndverker kan komme med tips og løsninger som du kanskje ikke har tenkt på.

– Bedrifter med gode referanseprosjekter og anbefalinger å vise til, er i utgangspunktet tryggere å velge enn bedrifter uten. Noen garantier for riktig jobb gir det ikke, men vi ser helt klart at referanser har bidratt til å luke ut useriøse aktører.

3. Be om skriftlig tilbud

Hvor mye det koster å pusse opp et bad avhenger blant annet av størrelsen på badet, hvor mye du velger å gjøre selv, hva slags standard du ønsker, alder på badet og hvilken forfatning baderommet er i. Men uansett kostnad anbefales det alltid å få tilbudet skriftlig.

Et skriftlig tilbud bør inneholde mange av de samme elementene som en kontrakt inneholder. Som et minimum bør tilbudet inneholde pris, oppdragsbeskrivelse og tidsramme. I tilfeller hvor arbeidsomfanget ikke er kjent, anbefales det å innhente timepriser og påslagsprosenter på materiell.

– Kostnader ved oppussing av bad varierer, alt etter boenhetens alder, størrelse på badet, utstyrsnivå og kvaliteten på materialene. Men på generelt grunnlag bør man påregne kostnader fra 250.000 kroner og oppover.
Bjørn Grimsrud ,
Fagrådet for våtrom

Så mye koster i gjennomsnitt badene som pusses opp av håndverkerne på MIttanbud

4. Skriv kontrakt

Det er viktig at du i god tid før arbeidet starter inngår en skriftlig kontrakt med bedriften du har valgt. Legger du ut jobben på Mittanbud kan du enkelt opprette Mittanbuds digitale kontrakt. Denne er anbefalt av Forbrukerrådet og svært enkel å benytte seg av. Forbrukerrådet har også egne håndverkerkontrakter som ligger ute på hjemmesidene deres.

I en kontrakt bør følgende punkter inngå:

  • Beskrivelse og kvalitetskrav
  • Ansvarsfordeling mellom aktørene
  • Fremgangsmåte/arbeidsprosedyrer
  • Tidsramme
  • Fremdriftsplan
  • Pris
  • Dagmulkt - forutsatt at det er utarbeidet fremdriftsplan

– En god kontrakt gjør det enklere å fastslå hva man har blitt enige om, og forhindrer tvister i etterkant.

5. Avtal tilleggsarbeider skriftlig

Viser det seg behov for tilleggsarbeider underveis, skal håndverkeren kontakte deg. Ved tilleggsarbeid eller endring av oppdraget, skal det skrives særskilt avtale om dette hvor merpris, tid etc. kommer tydelig fram.

6. Avslutt oppdraget formelt

Det anbefales alltid at det gjøres en befaring før overtakelse, og sluttoppgjør betales. Her har du muligheten til å komme med tilbakemeldinger og gi beskjed om ting som skal rettes opp i.

Eventuelle reklamasjonsarbeider skal utføres i henhold til avtalt tidsfrist og før endelig sluttoppgjør. Holdes det tilbake et beløp for feil eller mangler som ikke er rettet opp, skal beløpet reflektere verdien av disse arbeidene.

Husk at det alltid skal overleveres dokumentasjon på utført arbeid. Denne dokumentasjonen skal vise hvordan badet skal brukes og vedlikeholdes i badets levetid (20 – 30 år).

– Når badet er ferdig skal det foreligge FDV-dokumentasjon (slutt-dokumentasjon) som bekrefter hvordan badet er bygget, hvem som har utført arbeidet, og hvilke produkter som er benyttet og hvordan disse skal brukes og vedlikeholdes. Slik dokumentasjon er viktig både i forhold til forsikring og ved kjøp/salg av bolig.

Kan jeg gjøre noe selv?

Fagrådet for våtrom anbefaler ikke at man pusser opp badet selv. De mener faglig kompetanse er helt nødvendig for å få et bad som tilfredsstiller dagens krav. Det er imidlertid noen få ting Grimsrud mener du kan gjøre selv.

– Etter at elektriker og rørlegger har koblet fra strøm, vann og avløp kan du gjøre mye av rivingsarbeidene selv. Det vil nok spare deg for en del tusen, men jeg anbefaler at du alltid konfererer omfanget av dette med håndverksbedriften først, avslutter Bjørn Grimsrud i Fagrådet for våtrom.

Vil du få inspirasjon og tips til oppussing av din bolig?

Meld deg på Mittanbuds nyhetsbrev. Hold deg oppdatert på trender, få eksperttips og bli inspirert til ditt neste oppussingsprosjekt.