Oppussing

Husk dette når du skal renovere badet

Å renovere et bad er ofte en omfattende jobb. Det er derfor lurt å forberede seg godt slik at badet blir akkurat slik du hadde tenkt deg. De fleste som skal pusse opp badet ønsker derfor håndverkere som kan sikre god kvalitet til en god pris.

Lite
Lite bad med vindu, blomster, dusj og toalett. Brune fliser og brun benk med vask

Likevel er det få som vet hva det vil koste å pusse opp et bad, og har i tillegg lite kjennskap til blant annet rørleggerbransjen. Mange velger derfor å benytte seg av anbudstjenester for å komme i kontakt med tilbydere og spare tid, da spesielt i et større renoveringsprosjekt.

Vi har derfor satt sammen noen tips til deg som skal renovere badet for å gjøre det enklere å komme i gang, velge riktige rørleggere, og samtidig være trygg i ditt valg.

1. Få inspirasjon og planlegg ditt nye bad

Bruk god tid på å planlegge baderommet. Tenk gjennom hvordan du faktisk bruker badet og tilpass planløsningen, praktiske løsninger, materialvalg og VVS produkter etter dine behov. Bestem på forhånd hvor mye penger du vil bruke på oppussingen og tenk gjennom hvordan du eventuelt skal finansiere prosjektet, og prioriter ønskene dine etter behov og kostnad. Trenger du mer inspirasjon til badet?

Oppussing av badet tar gjerne tar gjerne 4-6 uker, så tenk gjennom hvordan det praktiske løses og finn en tid det passer å faktisk ikke ha tilgang til badet.

2. Hent inn flere tilbud og inviter til befaring

Hent alltid inn tilbud fra flere leverandører og sammenlign dem nøye. Det første tilbudet du mottar er ikke nødvendigvis det beste, så ha litt is i magen og ta deg tid til å vurdere ulike tilbud. Når du har valgt hvilke bedrifter som kan være aktuelle, be de komme på befaring, og gå nøye gjennom jobben sammen med håndverkeren og påse at du har fått med alt arbeid du vil ha gjort. Det er ofte nødvendig med befaring før håndverkeren kan gi et endelig pristilbud.

3. Sjekk referanser og sertifiseringer

Det er visse krav som skal oppfylles når du pusser opp eller bygger nytt bad. TEK10 er en forskrift fra Plan- og bygningsloven som tar for seg hvilke krav som skal oppfylles på våtrom, som bad, toalett og dusjrom for å forhindre vannskader. Det kan nemlig fort bli dyrt dersom disse forskriftene ikke bli fulgt. Les mer om kravene for våtrom her.

Bruk alltid fagfolk med nødvendig kompetanse for jobben. Sjekk om bedriften har Mesterbrev. En mester har fag-/svennebrev, toårig mesterutdanning og lang praksis i yrket sitt.

Det kan også være smart å undersøke om du er søknadspliktig. Det er ikke lenger nødvendig å søke kommunen om å bygge nytt bad eller pusse opp bad i enebolig eller hytte. Men det er fortsatt noen unntak hvor våtromsarbeid fortsatt er det søknadsplikt til kommunen.

Informasjon om hvilket arbeid som er søknadspliktig finner du på nettsidene til Direktoratet for byggkvalitet. Du kan også spørre håndverkeren om du må sende søknad for ditt oppussingsprosjekt.

Spør også om bedriften følger Våtromsnormen. Dette er en oppskrift for hvordan man bygger et robust og sikkert baderom. Det er ikke lovpålagt for bedrifter å følge denne, men det er en ekstra trygghet å velge en håndverker som kan dokumentere at de følger den.

I tillegg kan det være smart å velge en håndverker som andre kunder har vært fornøyd med. Ved større oppussinger kan det også være lurt å sjekke håndverkerens økonomi, dersom det blir behov for å reklamere noe i ettertid.

På Mittanbud kan du få tilbud fra flere dyktige rørleggere når du skal renovere badet.

4. Få alt skriftlig

Skriv en tydelig kontrakt for arbeidet. Forbrukerrådet har god informasjon om hva kontrakten bør inneholde. Be også alltid om sluttdokumentasjon på arbediet som er utført. Du har rett til å be håndverkeren om en såkalt DDV-instruks (Dokumentasjon, Drift og Vedlikehold), som helt enkelt er en perm med en bruksanvisning for det nye badet ditt. DDV-instruksen er gull verdt den dagen du skulle få lekkasje i en kran og lurer på hvor hovedkranen sitter.

Vi i Mittanbud jobber mye for å utelukke useriøse bedrifter. Husk å alltid betal hvitt. Betaler du svart risikerer du å bli stående igjen uten noen form for garanti eller reklamasjonsrett dersom noe går galt. Forsikringsselskapet kan nekte å betale ut erstatning, og du bidrar til økonomisk kriminalitet. Les mer på handlehvitt.no.

Husk at baderommet ikke bare handler om lekkert design, men at rommet også skal holde til daglig bruk over mange år, samtidig som det skal tåle store variasjoner i temperatur og luftfuktighet. Du bør derfor tenke grundig gjennom hvilke hensyn som skal tas under planleggingen. Med riktig tilbehør og rett fagfolk kan du i større grad tilpasse stilen som passer ditt baderom.

Vil du få inspirasjon og tips til oppussing av din bolig?

Meld deg på Mittanbuds nyhetsbrev. Hold deg oppdatert på trender, få eksperttips og bli inspirert til ditt neste oppussingsprosjekt.