Skal du fornye fasaden?

Planlegger du å fornye fasaden på boligen din? Enten du skal male fasaden eller gjennomføre en større fasadeendring kan du få hjelp av dyktige håndverkere fra Mittanbud. Legg ut jobben i dag – helt gratis!

  • Legg ut jobben helt kostnadsfritt
  • Motta uforpliktende tilbud fra bedrifter
  • Velg det tilbudet som passer deg best

Få tilbud fra kvalitetssikrede bedrifter

Skal du fornye fasaden?

Planlegger du å fornye fasaden på boligen din? Enten du skal male fasaden eller gjennomføre en større fasadeendring kan du få hjelp av dyktige håndverkere fra Mittanbud. Legg ut jobben i dag – helt gratis!

  • Legg ut jobben helt kostnadsfritt
  • Motta uforpliktende tilbud fra bedrifter
  • Velg det tilbudet som passer deg best

Hva koster det å fornye fasaden?

Prisen for fasadeendring vil variere etter hvor mye som skal endres, hva du skal endre på og hvor stor boligen er. En komplett fasaderenovering koster omtrent 300 000 til 400 000 kroner. Denne prisen omfatter prosjekter som utskiftning av kledning og tak, nye vinduer og dører, etterisolering og overflatebehandling.


Delprosjekter på fasaden vil naturlig nok være mindre kostbare, og ligger som regel på mellom 400 til 2000 kroner per kvadratmeter veggflate. Dette kan for eksempel være fasadevask, maling av kledning og vinduskarmer, eller ny murpuss på grunnmuren.


Omfang og kompleksitet

Omfanget på fasadeprosjektet vil variere etter hvor mye du skal renovere eller endre på. Om du skal totalrenovere hele fasaden vil dette være mer omfattende enn om du kun skal gjennomføre vedlikehold eller oppussing av fasaden.


Andre faktorer som påvirker omfanget på fasadefornyingen vil være størrelsen på boligen, hvilken stand den er i og hvilke materialer du skal bruke. Om du skal skifte ut vinduer eller dører vil dette også gjøre prosjektet mer omfattende.


Håndverkere

Når du skal fornye fasaden er det lurt å bruke flinke fagfolk. Avhengig av hva slags prosjekt du skal gjennomføre vil du trenge ulike håndverkere.


Om du skal skifte ut kledning, dører eller vinduer har du behov for en snekker. Snekkeren kan også hjelpe deg med etterisolering av fasaden dersom du skal gjøre dette samtidig. Hvis du skal isolere, reparere eller skifte taket trenger du en taktekker.


Dersom du planlegger å utføre en fasade i aluminium, kobber eller annet metall vil du ha behov for en blikkenslager til å tilpasse og montere dette. Blikkenslageren kan også reparere eller skifte ut takrenner og pipeløp.


Skal du male fasaden, vinduskarmer, trapper eller rekkverk trenger du en maler. Hvis du ønsker å fornye en fasade i mur, eller du skal gjøre endringer på grunnmuren vil du ha behov for en murer til denne jobben.


Dette kan øke prisen på fasadeprosjektet


Prisen for fasadefornying vil variere etter flere faktorer, men dette er typiske prisdrivere for prosjektet:


  • Størrelse på boligen
  • Materialer
  • Bruk av arkitekt
  • Søknadsprosess og byggetillatelser
  • Utbedring av elektrisk anlegg
  • Drenering rundt boligen
  • Skifte ut tak, vinduer eller dører
  • Tilleggsprosjekter som ny balkong eller garasje


Fasadeendring

Dersom du skal utføre en fasadeendring på boligen din er dette som regel søknadspliktig.

Søknadspliktig fasadeendring omfatter blant annet å skifte fra stående til liggende kledning, fjerne eller sette inn vinduer eller dører, heve taket, bygge ny terrasse eller andre elementer som endrer på fasadens utseende.


Om du er usikker på om fasadeendringen du skal utføre er søknadsspliktig kan du forhøre deg med en fagperson, de har god oversikt over hvilke prosjekter som er søknadspliktige.


Det er noen typer fasadeendring som ikke pleier å være søknadspliktige, blant annet maling av fasaden, skifting eller fjerning av vinduer hvor boligens stil ikke endres og skifting av tak så lenge takhøyden er den samme. Det er heller ikke søknadspliktig om du endrer hele fasaden tilbake til en tidligere godkjent utførelse.


I noen tilfeller vil det likevel være søknadspliktig å endre farge på fasaden eller taket til boligen. Dette gjelder kun i visse områder, og vil isåfall være oppført i reguleringsplanen for det bestemte området.


Fasaderenovering

Om du kun skal reparere eller forbedre den eksisterende fasaden er ikke dette søknadspliktig, så lenge fasaden beholder samme uttrykk. Dette kan være utskiftning av gammel kledning, reparasjon av tak, utbedring av grunnmur eller annet vedlikeholdsarbeid på boligen.


Det er lurt å vedlikeholde fasaden, da vil materialene vare lenger og boligen ser finere ut. Fasadevedlikehold innebærer blant annet å vaske fasaden årlig, både kledning, vinduer og dører. Samtidig som du gjennomfører fasadevasken er det lurt å sjekke over kledning og grunnmur på huset, og se etter eventuelle sprekker eller andre skader som bør repareres. 



Ulike typer fasadefornying

Når du skal endre på eller fornye fasaden har du mange muligheter. Avhengig av hvor mye du skal endre og hvilken stand boligen er i, er det aktuelt å gjennomføre en eller flere av disse prosjektene.


Bytte kledning

Hvis du har en eldre kledning på boligen din kan det være på tide å skifte ut denne. Tegn på at kledningen er råtten er først og fremst mykt eller fuktig treverk, men du kan også se etter om det er misfarging eller sprekker i malingen.


Dersom flere av bordene i kledningen er råtne burde du skifte ut hele kledningen, er det kun enkelte bord kan det være nok å skifte ut disse.


Sette inn nye vinduer og dører

Vinduene kan være den store synderen når det kommer til varmetap i boligen. Hvis du kjenner kaldt trekk innendørs, eller ser tegn til dugg eller kondens på innsiden av vindusruta er det på tide å skifte ut vinduene. Dersom vinduene i boligen din er over 20 år vil du merke stor forskjell med nye vinduer, både i komfort og på strømutgiftene.


Har du en gammel og sliten inngangsdør kan denne også være moden for utskiftning. Det finnes mange ulike dører å velge mellom, som både stenger kulden og innbruddstyver ute. Når du skal sette inn ny dør bør du tenke over hva slags farger du ønsker på fasaden, om det skal være glass i døren og hva slags vær den må tåle.


Isolering og etterisolering

Om du planlegger å skifte kledning på boligen er det lurt å etterisolere samtidig. Dette gjelder spesielt hvis du har en eldre bolig med lite eller dårlig isolasjon. Det vil heller ikke være så kostbart å utføre etterisolering hvis du uansett skal rive kledningen.


Dersom boligen din er bygd på 80-tallet eller tidligere vil du merke stor forskjell med ny isolasjon. Etterisolering gir jevnere innetemperatur både sommer og vinter, i tillegg til lavere strømutgifter.



Reparere og legge tak

Når du skal renovere eller fornye fasaden kan det være lurt å undersøke tilstanden på taket i tillegg. Selv om det er en krevende jobb å legge nytt tak øker dette både levetiden og verdien på boligen. Et gammelt tak kan nemlig gi flere problemer på sikt, som for eksempel vannlekkasjer eller fuktskader, i tillegg til at gammel takstein kan løsne og skape farlige situasjoner.


Ved å jevnlig vedlikeholde taket vil det være enklere å holde oversikt over når taket bør skiftes ut, samtidig som du kan reparere eller skifte ut enkelte takstein ettersom de blir ødelagt. Dersom taket på boligen din er over 30 år gammelt bør du få en taktekker til å undersøke tilstanden på taket.


Her kan du lese mer om vedlikehold, reparasjon og legging av tak.

Male fasaden

Skal du male boligen din er det viktig at dette blir gjort skikkelig. Maling er nemlig kledningens beste beskyttelse mot vær og vind, i tillegg til at den har mye å si for boligens utseende.


Før du går i gang med malejobben er det viktig at fasaden rengjøres, og at gammel maling skrapes ned. Da får den nye malingen bedre heft, i tillegg til at den legger seg jevnere. Det er mye arbeid å male boligen selv og det kan være lurt å ansette en dyktig håndverker til jobben. Da er du garantert et godt resultat og en fin fasade.



Her kan du lese mer om å male boligen

Bygge terrasse, balkong eller veranda

Planlegger du å bygge ny terrasse, balkong eller veranda på boligen din? Hvis du har plass er dette et godt valg til boligen. Du får et ekstra uterom, i tillegg til at det kan øke boligens verdi. Når du skal bygge terrasse, balkong eller veranda er det lurt å tenke over hva du skal bruke den til, tilgang til terrassen og hvordan solforholdene er på det aktuelle området.


Husk at tilbygg som balkong eller veranda som regel søknadspliktig fordi det regnes som fasadeendring. Hvis du bruker en arkitekt eller entreprenør til prosjektet kan de søke hos kommunen for deg.


Drenere rundt boligen

Om du skal gjennomføre et større prosjekt på fasaden eller grunnarbeid på tomten kan det være lurt å legge ny drenering rundt boligen samtidig. God drenering hindrer fukt i å trenge seg inn i grunnmuren, og det er viktig at den er i orden.


Ny drenering innebærer å grave rundt boligens grunnmur, før det legges drensrør og plater inntil muren. Hvis det er mulig er det også lurt å planere tomten slik at overflatevann føres bort fra boligen og hagen.


Ny trapp til inngangspartiet

Dersom du skal bygge ny trapp til inngangspartiet er dette lurt å gjøre samtidig som du pusser opp fasaden. Det er mange valgmuligheter når du skal ha ny trapp, blant annet kan du bygge trapp i treverk, støpe en murtrapp, eller så kan det være fint med en trapp i skifer eller annen stein.


Når du skal bygge ny trapp til inngangspartiet bør du tenke igjennom hva den skal tåle, hvor værutsatt den er og hvilket uttrykk du ønsker for boligen din. Avhengig av hvor stor og synlig trappen er, kan det være du må søke om byggetillatelse.








Publisert 16. feb. 2023, 13:38

Oppdatert 13. mars 2024, 15:31