Skal du bygge hytte?

Planlegger du å realisere hyttedrømmen? Enten du skal bygge laftet eller moderne hytte kan du få hjelp av dyktige håndverkere på Mittanbud. Legg ut jobben i dag og få gode tilbud – helt gratis!

  • Legg ut jobben helt kostnadsfritt
  • Motta uforpliktende tilbud fra bedrifter
  • Velg det tilbudet som passer deg best

Få tilbud fra kvalitetssikrede bedrifter

Skal du bygge hytte?

Planlegger du å realisere hyttedrømmen? Enten du skal bygge laftet eller moderne hytte kan du få hjelp av dyktige håndverkere på Mittanbud. Legg ut jobben i dag og få gode tilbud – helt gratis!

  • Legg ut jobben helt kostnadsfritt
  • Motta uforpliktende tilbud fra bedrifter
  • Velg det tilbudet som passer deg best

Hva koster det å bygge hytte?

En ny hytte koster i gjennomsnitt 33 000 kroner per kvadratmeter å få bygget. Det er dog store variasjoner i pris, som påvirkes av:

  • Hva slags standard du ønsker
  • Hvor stor den skal være
  • Arkitekttegnet eller ferdighytte
  • Adkomstmuligheter

Totalkostnaden på en nøkkelferdig hytte på 70 kvadratmeter i eller nær et hyttefelt ligger som regel rundt 3 millioner kroner. Denne prisen inkluderer da grunnarbeid, tomtepris og diverse omkostninger i tillegg til nøkkelferdig hytte.







Omfang og kompleksitet

Når du skal bygge ny hytte kan du velge mellom arkitekttegnet eller ferdighytte. Det er også mulig å bestille en nøkkelferdig hytte, da får du en hytte helt klar for innflytting, ferdig møblert.


Det er flere faktorer som påvirker hvor omfattende det er å bygge hytte. Blant annet vil størrelsen påvirke prosjektet, det er naturlig nok mer tidkrevende å bygge store hytter, enn om du har tenkt til å bygge en liten.


Hvordan hytta skal plasseres på tomten vil også ha en innvirkning på omfanget. Hvis det skal gjøres store endringer på tomten, så krever dette mye grunnarbeid. Har du en tomt med mye ulendt terreng kan en arkitekt hjelpe deg med å planlegge hytta etter tomten. Om du velger en ferdighytte vil tomten mest sannsynlig planeres, slik at det blir enkelt å plassere hytta etterpå.


Hvor i landet du skal bygge hytte vil også ha betydning for prosjektet. Om du skal bygge hytte ved sjøen, er det gjerne andre kvaliteter som vektlegges enn om du skal bygge hytte på fjellet. Båtplass, strandsone og vannstand er alle faktorer som påvirker en hytte ved sjøen, og det er lurt å sette seg inn i hvilke krav som gjelder for tomten.


Skal du bygge hytte på fjellet er det lurt å vurdere nærområdet før du velger tomt. Hvor ligger tomten i forhold til turstier, slalåmbakker og skiløyper? Avhengig av hva du ønsker å bruke hytta til er det lurt å bruke litt tid på valg av tomt.



Hvilke typer håndverkere trengs for å bygge hytte?

Dersom du har tenkt å bestille ferdighytte, så vil firmaet du kjøper hytta av ofte kunne ta seg av hele prosessen. Du trenger kun å forholde deg til en person under hele byggeprosjektet.


Om du derimot skal utføre prosjektet selv, er det lurt å ansette en totalentreprenør. De har full oversikt over prosjektet, og hjelper deg med å både planlegge og bygge hytta. I tillegg vil som regel totalentreprenøren ansette håndverkere og kjøpe inn materialer, slik at du ikke trenger å tenke på dette.


Det kan også være du trenger en arkitekt til å tegne hytta dersom du ønsker et unikt uttrykk tilpasset tomten din. Da er det lurt å bruke god tid sammen med arkitekten, slik at dere blir enige om akkurat hvordan hytta skal se ut før byggingen settes i gang.


Når du skal bygge ny hytte vil du ha behov for en rekke ulike håndverkere. Først og fremst trenger du en snekker, og mest sannsynlig en taktekker eller blikkenslager. Du trenger trolig også en maler eller murer til det utvendige arbeidet. Med mindre du skal bygge en hytte uten innlagt strøm og vann, vil du ha behov for en rørlegger til å håndtere vann og avløp, og en elektriker til å installere det elektriske anlegget.



Dette kan øke prisen på hytteprosjektet

Det er mange ulike faktorer som bestemmer prisen på hytteprosjektet. Dette er noen av de tingene som vil øke totalprisen på hyttedrømmen:

  • Størrelse på hytta
  • Materialer
  • Behov for grunnarbeid eller planering av tomten
  • Tomteprisen
  • Tilbygg som garasje eller anneks
  • Spesialløsninger eller smarte løsninger



Oppussing og totalrenovering av hytte

Dersom du skal pusse opp hytta er det lurt å planlegge godt. Hvor omfattende oppussingen blir avhenger av hyttas nåværende standard, hvor mye du skal endre og om du skal gjøre noe grunnarbeid eller utvendige endringer på hytta.


Hvis hytta er i dårlig forfatning og det er mye som skal gjøres, er det lurt å ansette en totalentreprenør. Da er det enklere å få god oversikt over prosjektet, og du får gode råd og veiledning underveis. Totalentreprenøren vil i tillegg hjelpe deg med å finne riktige materialer og hente inn håndverkerne du trenger til oppussingen.


Er det kun enkelte ting som må utbedres på hytta, kan det være like greit å hyre inn håndverkere selv. Lekker taket eller det er over 30 år gammelt burde du få en taktekker til å ta en kikk. Er det andre forbedringer som bør gjøres på fasaden, kan du lese mer om det her.


Om du skal pusse opp innendørs vil omfanget på prosjektet avhenge av hvilket rom du skal pusse opp. Det vil være betydelig mer omfattende å totalrenovere kjøkkenet, enn å legge nytt gulv i gangen. Samtidig kan det være lurt å gjøre flere prosjekter samtidig når du først er i gang. Det er ofte mer lønnsomt, i tillegg til at det kan være enklere å koordinere de ulike prosjektene.



Pris for oppussing av hytte

Prisen for å pusse opp hytta varierer etter hva du skal gjøre. Som regel koster overflateoppussing rundt 4000 kroner per kvadratmeter, mens en totalrenovering koster rundt 14 000 kroner per kvadratmeter.


Hvor mye oppussingen koster varierer spesielt etter hva slags materialer du velger, og hvilken standard du skal pusse opp til. I tillegg kommer det an på hvilke rom du skal pusse opp. Om du planlegger å pusse opp badet, vil dette være et relativt kostbart prosjekt. Nest etter kommer kjøkkenoppussing, dette er som regel også ganske dyrt.


Hvis du derimot planlegger å pusse opp stue, soverom eller gang kan dette gjøres ganske rimelig, dersom du ikke velger de dyreste materialene og du utfører det enkleste arbeidet selv.



Ulike hytteprosjekter

Om selve hytta er på plass og i orden, kan det være andre prosjekter du har lyst til å gå i gang med. Kanskje et nytt anneks på hytta hadde vært praktisk, enten for ekstra gjester eller til oppbevaring. Eller har du vurdert å montere solcellepanel på hytta, for økt komfort og lavere strømregning?



Bygge garasje, anneks eller andre tilbygg på hytta

Dersom du har tenkt å bygge garasje eller anneks på hytta, regnes dette som tilbygg. Så lenge tilbygget du planlegger er under 15 kvadratmeter er dette som regel ikke søknadspliktig. Det er lurt å planlegge godt før du setter i gang. Da sørger du for en oversiktlig byggeprosess og at bygget blir slik du ønsker.


Hvis du skal bygge anneks på hytta bør du tenke igjennom hvor stor plass du har til rådighet, hva du skal bruke det til, og hvordan solforhold og klima er på tomta. Hvis du bruker litt tid på planleggingen, vil det lønne seg når bygget står klart.


Les mer om å bygge tilbygg her.


Solcellepanel på hytta

Hvis det ikke er innlagt strøm på hytta kan det være lurt å installere solcellepanel. Solcellepanel er bra for både miljøet og lommeboka, og med nyere teknologi koster det heller ikke så mye å installere. Da kan du øke komforten på hytta betraktelig og det er relativt enkelt å sette opp.


I en hytte med innlagt strøm kan det også være smart å installere solcellepanel. Da får du lavere strømregninger, samtidig som du bruker fornybar energi. I tillegg er det mulig å søke om støtte fra Enova når du installerer solcellepanel, slik at det lønner seg enda mer.


Solcellepanelet er som regel mest effektivt om det blir plassert sørvendt og vinkelrett mot sola. Aller helst bør det monteres på taket, men det kan også monteres på stativ eller hytteveggen hvis lysforholdene er gode.


Les mer om varme og energi her

Pipe og peis på hytta

Ikke bare er vedfyrt peis en effektiv måte å varme opp hytta på, det er også en viktig del av hyttekosen. Ved å bruke peisen som primær oppvarmingskilde får du i tillegg lavere strømforbruk på hytta.


Om det allerede er et pipeløp på hytta, er det som regel en grei jobb å bygge peis. Har du derimot ikke pipe kan du kjøpe en gasspeis. Den varmer mer effektivt enn en vedfyrt peis, i tillegg til at den gir like god stemning og hygge.


Du kan lese mer om peis og pipe her









Publisert 05. feb. 2023, 15:38

Oppdatert 18. mars 2024, 09:00