Tjenester

Alarm og sikkerhet

Skal du øke sikkerheten hjemme eller på hytta?

Dersom du planlegger å øke sikkerheten i boligen eller på hytta, kan et alarmsystem være midt i blinken. Om du i tillegg monterer en elektronisk dørlås gjør du hverdagen enklere, i tillegg til at den er med på å gjøre boligen sikrere.

Start her

Hvordan fungerer Mittanbud?

Forklar jobben

Gi en kort beskrivelse av hva du vil ha gjort, så sender vi jobben til aktuelle bedrifter.

Motta tilbud

Innen kort tid vil du motta uforpliktende tilbud fra flere kvalifiserte bedrifter.

Kom i gang!

Sammenlign tilbud, få arbeidet gjort og skriv evaluering etter utført arbeid.

Hvordan fungerer Mittanbud?

Forklar jobben

Gi en kort beskrivelse av hva du vil ha gjort, så sender vi jobben til aktuelle bedrifter.

Motta tilbud

Innen kort tid vil du motta uforpliktende tilbud fra flere kvalifiserte bedrifter.

Kom i gang!

Sammenlign tilbud, få arbeidet gjort og skriv evaluering etter utført arbeid.

Hva er et alarmsystem?

Et alarmsystem består av ulike enheter som samarbeider for å varsle om unormale hendelser i boligen. Som regel kombinerer systemet overvåkning, sensorer og lyd for å sikre hjemmet mot innbrudd og brann. Det finnes også systemer som varsler om vannlekkasje eller fuktig inneklima.


Det kan være lurt å montere alarmsystem både hjemme og på hytta, for bedre oversikt og trygghet når du er på jobb eller reise, når barna er alene hjemme eller når du sover.


Dette inngår i et alarmsystem for boligen

Når du skal montere alarmsystem i boligen din har du flere muligheter. Et typisk pakketilbud på alarmsystemer inneholder en basestasjon, dør- og vindussensorer som varsler dersom en dør eller et vindu blir åpnet, bevegelsessensor og overvåkningskamera. Du kan selv velge hvor mange og hvilke enheter du har bruk for i boligen din.


Det finnes mange ulike leverandører som tilbyr alarmsystemer, og det kan være vanskelig å velge. Når du skal velge system bør du tenke igjennom om du ønsker med eller uten abonnement, hvordan det skal kobles opp og hvordan det skal varsles. I tillegg bør du vurdere hvor stort alarmsystem du trenger, og hvilke komponenter som er aktuelle i boligen din.


De fleste alarmselskaper tilbyr som regel systemer med abonnement. Det vil si at du betaler en månedlig avgift for at systemet skal fungere. Fordelen med å velge abonnement er at alarmselskapet varsles umiddelbart om det skjer noe, i tillegg til at systemet vil være oppdatert til enhver tid uten at du må gjøre noe. Ulempen er at det blir dyrere over tid enn om du velger et alarmsystem uten abonnement.


De siste årene har det også kommet mange ulike smart-tjenester på banen, og med en kombinasjon av disse kan det være overflødig med abonnement hos et alarmselskap. Det er riktignok også mange av smartenhetene som krever abonnement for å fungere.


Om du velger å sette opp ditt eget system bestående av smart-enheter krever det også litt mer kunnskap og tid fra din side til å sette seg inn i hvordan systemene fungerer. Eventuelt kan du få hjelp av en systemmontør til dette.

Det er mulig å kun installere enkelte komponenter, uten å koble det sammen i et system. Dette kan være et rimeligere alternativ, og er kanskje spesielt aktuelt i mindre boliger. Noen leverandører tilbyr enheter som fungerer uten en basestasjon, men som du kan koble på et system senere om du ser at det er behov for det. 


FG-merking av alarmtjenester

Når du skal kjøpe alarm- eller sikkerhetstjenester til hjemmet bør du sjekke om produktet er FG-godkjent. Dette betyr at produktet er forsikringsgodkjent av FG Skadeteknikk. FG-merking er et kvalitetsstempel, i tillegg til at du kan få en rabatt på boligforsikringen av forsikringsselskapet ditt.



Hvor mye koster et alarmsystem?

Prisen for alarmsystemer vil variere etter flere faktorer. Avhengig av størrelsen på systemet og om du velger et system med eller uten abonnement vil totalkostnaden ligge på mellom 1500 til 15 000 kroner. Hvis du kun ønsker en innbruddsalarm eller en alarmenhet koster det mellom 400 til 4000 kroner.


Størrelse og montering

Montering av et alarmsystem koster som regel rundt 2000 kroner. Noen selskaper leverer også systemer med montering inkludert. Dersom du skal ha et enklere alarmsystem er det mulig å montere selv. Er det derimot mer omfattende er det lurt å få hjelp av en montør.


Har du kjæledyr kan det være lurt å velge såkalt skallsikring av huset, det vil si at alarmen kun går om vinduer eller dører åpnes eller brytes opp. Alternativt finnes det flere alarmer som kan tilpasses slik at sensoren overser mindre kjæledyr.


Størrelsen på systemet vil variere etter hvor stort område du skal dekke, og hvor god oversikt du ønsker. Dersom du velger å skallsikre boligen er det vanlig å montere en magnetlås på alle vinduer og dører i boligen som kan nås utenfra, og eventuelt supplere med en sjokksensor på ruter som kan knuses.


Ønsker du å sikre boligen innvendig er infrarøde bevegelsessensorer effektive, i tillegg kan overvåkningskameraer hjelpe deg med å holde et øye på boligen når du er borte. Da kan du følge med på eventuell aktivitet både innendørs og utenfor boligen. Dette kan være effektivt i kombinasjon med bevegelsessensorer, hvis alarmen går kan du sjekke kameraene før du eventuelt kontakter politiet.


Dette kan øke prisen på alarmsystemer

  • Antall enheter i systemene
  • Kvalitet på utstyret
  • Abonnement hos alarmselskap
  • Basestasjon


Brannalarm

Det er pålagt med brannalarm i alle boliger, og minimum én per etasje. Det er anbefalt å ha en røykvarsler på hvert soverom, i tillegg til en eller flere som dekker fellesarealene i boligen. Da er du sikret at det varsles raskt dersom røykutvikling skulle oppstå. Brannalarmen er det viktigste sikkerhetstiltaket du kan gjøre i boligen og det er veldig lurt å ha et godt varslingssystem på plass.


Når du skal velge røykvarsler har du hovedsaklig to typer å velge mellom. Den vanligste typen, som fortsatt dominerer i norske hjem er den hvite, runde ioniske varsleren. En ionisk varsler reagerer raskest på åpen ild, som gjerne oppstår i lett antennelige og godt brennbare gjenstander, for eksempel en serviett inntil stearinlyset.


Den optiske røykvarsleren reagerer derimot raskest ved ulmebrann, altså brann som gjerne oppstår i brennbare tekstiler og møbler eller i elektrisk utstyr og apparater. Her oppstår det fort en kraftig røyk som spres langsomt, men som kan være veldig giftig. Boligbranner starter som oftest som ulmebranner.


De fleste alarmselskaper anbefaler optiske varslere fremfor ioniske, da det viser seg at de som regel reagerer raskest i ulike tester. Det er i tillegg lurt å velge seriekoblede brannalarmer, spesielt om du bor i et større hus eller over flere etasjer. Da vil alle alarmene varsle samtidig dersom det er oppdaget røykutvikling et sted i boligen.


Hvis brannalarmen er tilknyttet alarmsystemet ditt vil alarmselskapet automatisk varsles om alarmen går av, slik at du ikke trenger å ringe brannvesenet selv.



Hvor mye koster en brannalarm?

En brannalarm er som regel relativt rimelig, og koster mellom 200 til 800 kroner avhengig om du velger enkel- eller seriekobling, og om du ønsker smartfunksjoner.


Det finnes mange alarmsystemer hvor du kan koble en røykvarsler inn i systemet. Om systemet ditt er koblet opp mot en app vil du for eksempel varsles på mobilen om det har oppstått brann mens du er borte. Disse brannalarmene er litt dyrere, men kan være en god investering om du er mye på reise eller har barn som er alene hjemme.


Brannalarmer har lang holdbarhet, og kan være livsviktige om uhellet først er ute. Det er derfor lurt å investere i et godt varslingssystem som fungerer i boligen din, så er du trygg på at du vil varsles raskt dersom det skulle oppstå brann eller røykutvikling.



Elektronisk dørlås

Hvis du ønsker en enklere hverdag uten å holde styr på nøkkelen, kan en elektronisk dørlås være midt i blinken. Med en elektronisk dørlås låser du deg inn enten med kode, fingerscanner, en adgangsbrikke eller med mobilen.


Hvert medlem i husstanden kan få hver sin kode, og det er mulig å opprette midlertidige koder dersom rørleggeren eller kattepasseren skal stikke innom. En elektronisk dørlås er også veldig praktisk om du periodevis leier ut boligen eller hytta, da kan du enkelt opprette ny kode for hvert besøk.


Montering av elektronisk dørlås

Når du skal montere en elektronisk dørlås er det lurt å få hjelp av en låsesmed til dette. I noen tilfeller kan den nye låsen monteres direkte på den gamle, men ofte må det gjøres mindre tilpasninger for at den elektroniske dørlåsen skal passe.


Hvilken elektroniske dørlås skal du velge?

Når du skal velge elektronisk dørlås har flere modeller og varianter å velge i mellom. Det første du bør tenke igjennom er hvordan du vil låse deg inn – med kode, fingerscanner, kodebrikke eller med telefonen.


Det finnes også mange varianter med ulike tilleggsfunksjoner. Blant annet er det mulig å få elektronisk dørlås med kamera slik at du kan se hvem som er på døren, eller elektronisk dørlås med bluetooth, så kan du låse deg inn med mobilen. Velger du en elektronisk dørlås med wifi-tilkobling vil du også kunne holde oversikt via en app, hvor du kan legge til og endre koder, følge med på hvem som har tilgang og tidsstyre kodene.


Det finnes også elektroniske dørlåser du kan koble opp mot alarmsystemet i boligen. For eksempel kan du bestemme at når ytterdøren låses aktiveres boligalarmen, og når du kommer hjem igjen og låser opp døren skrus alarmen av. Da er det litt mindre å tenke på når du skal ut og inn døren, og du slipper å bekymre deg for om du glemte å aktivere alarmen.



Hvor mye koster en elektronisk dørlås?

Som regel ligger prisen for en elektronisk dørlås mellom 900 til 5000 kroner, avhengig av hvilken kvalitet du velger, og hvor avansert du ønsker den skal være.


Modellene som scorer best på funksjonalitet og brukervennlighet koster mellom 2500 og 4000 kroner.


Fordelen med å velge en elektronisk dørlås av god kvalitet er at den vil vare lenge. Hvis du i tillegg kjøper en lås som er FG-godkjent vil du kunne få billigere boligforsikring hos ditt forsikringsselskap.







Finn bedrifter som kan hjelpe deg med alarm og sikkerhet

Finn bedrifter som kan hjelpe deg med alarm og sikkerhet



Se andre jobber lagt ut på Mittanbud



Les evalueringer av andre jobber lagt ut på Mittanbud

Rep av lås

God kommunikasjon og rask levering. Anbefales!

sebastian, Oslo om Absolutt Låsservice

Okt, 2023

Bytte av Yale lås LS2 mot LS3

Raskt og godt utført håndverk 👍

Christer, Oslo om Lås & Dør Service AS

Okt, 2023

Bytte lås på postkasse

Raskt, god kvalitet og til en veldig hyggelig pris. Fikk vi byttet låsen på postkassen. Anbefales.

Ulrik Christoffer, Oslo om Sko Og Lær Reparasjon AS

Sep, 2023

Publisert 06. feb. 2023, 19:44

Oppdatert 25. sep. 2023, 09:17

Hvordan fungerer Mittanbud?

Forklar jobben

Gi en kort beskrivelse av hva du vil ha gjort, så sender vi jobben til aktuelle bedrifter.

Motta tilbud

Innen kort tid vil du motta uforpliktende tilbud fra flere kvalifiserte bedrifter.

Kom i gang!

Sammenlign tilbud, få arbeidet gjort og skriv evaluering etter utført arbeid.