Tjenester

Solskjerming

Trenger du solskjerming?

Solskjerming foran vinduer eller dører er praktisk for å redusere sollys, varme og innsyn inn i boligen. Det finnes mange ulike løsninger, både utvendig og innvendig. Her er en oversikt over noen av de vanligste typene solskjerming, og hvor mye de koster.

Legg ut jobben
Piece of tape
Tjenester

Solskjerming

Trenger du solskjerming?

Solskjerming foran vinduer eller dører er praktisk for å redusere sollys, varme og innsyn inn i boligen. Det finnes mange ulike løsninger, både utvendig og innvendig. Her er en oversikt over noen av de vanligste typene solskjerming, og hvor mye de koster.

Legg ut jobben

Hvordan fungerer Mittanbud?

Forklar jobben

Gi en kort beskrivelse av hva du vil ha gjort, så sender vi jobben til aktuelle bedrifter.

Motta tilbud

Innen kort tid vil du motta uforpliktende tilbud fra flere kvalifiserte bedrifter.

Kom i gang!

Sammenlign tilbud, få arbeidet gjort og skriv evaluering etter utført arbeid.

Hvordan fungerer Mittanbud?

Forklar jobben

Gi en kort beskrivelse av hva du vil ha gjort, så sender vi jobben til aktuelle bedrifter.

Motta tilbud

Innen kort tid vil du motta uforpliktende tilbud fra flere kvalifiserte bedrifter.

Kom i gang!

Sammenlign tilbud, få arbeidet gjort og skriv evaluering etter utført arbeid.

Innhold

Utvendig solskjerming

Dersom du vurderer utvendig solskjerming har du mange typer å velge mellom. Utvendig solskjerming er mest praktisk når det kommer til å begrense lys og varme inn i boligen. Det finnes også ulike markiser som gir skjerming mot både sol, vind og regn på uteplassen.


Markise

Markisen har lenge vært et populært valg – og ikke uten grunn. En markise har flere bruksområder, den skjermer for sollys, varme og innsyn i tillegg til å skjerme for vær og vind utendørs. Dette gjør at uteplassen kan brukes både i stekende sol og i regnvær.


Når du skal velge markise finnes det mange muligheter. Du har den klassiske markisen, som monteres på husveggen i en såkalt kassett, og som rulles ut eller inn etter behov. Her kan du i tillegg velge mellom markise med sveiv eller elektrisk markise etter hva som passer best for din bruk. Det er også mulig å få markise med timer eller solsensor, da vil markisen rulles ut automatisk etter hva du har programmert inn.


En frittstående markise kan plasseres hvor du selv ønsker, og kan flyttes etter behov. Denne kan være praktisk dersom du har flere uteplasser eller sitteområder, for eksempel ulike steder i hagen. Fordelen her er at den krever lite montering, og den kan enkelt pakkes bort på vinteren.


En pergolamarkise er en markise med solid ramme og fastmonterte bein i bakken, som gjør den svært vindbestandig. I tillegg har den ofte et fleksibelt tak som kan tas ut eller inn etter behov, slik at du kan bruke uteplassen både i regn og sol. Det er også mulig å montere vegger på pergolamarkisen for en enda lunere plass, med bedre skjerming mot både vind og innsyn.


Screen

Et populært valg for utvendig solskjerming er såkalte screens eller ZIP screens. Dette er utvendige rullegardiner som enkelt monteres med braketter på utsiden av vinduet, og som beskytter godt mot både sollys, varme og innsyn inne i boligen. Fordelen med en screen er at de tar lite plass og oppmerksomhet i fasaden. I tillegg tåler de godt vind, og krever lite vedlikehold.


Du kan velge mellom manuell eller elektrisk screen. Det kan ofte være praktisk med en elektrisk screen, selv om dette er noe dyrere. Screens fungerer også godt som solskjerming på skyvedøren, siden de kan plasseres tett inntil vinduet og tar lite plass når de ikke er i bruk.



Innvendig solskjerming

Dersom du først og fremst ønsker solskjerming som begrenser lys og innsyn er innvendig solskjerming et godt valg. Denne monteres på innsiden av vinduet og justeres etter behov, enten manuelt eller elektrisk.


Rullegardinen er den rimeligste varianten, og kan kjøpes enten etter standardmål eller spesialtilpasses. Rullegardinen er praktisk som solskjerming på soverommet, siden de er svært lystette og enkle å håndtere.


Plisségardinen har etterhvert blitt et svært populært valg, fordi den er dekorativ og svært justerbar. Den kan justeres slik at den dekker enten hele eller deler av vinduet, og er praktisk om du ønsker å redusere innsyn eller direkte sol, men likevel vil ha dagslyset inn. Plisségardinen er også praktisk som solskjerming i takvindu, siden den er festet til tråder hele veien, og derfor sitter fast i vindusrammen.


Lamellgardinen er perfekt dersom du ønsker å begrense innsyn, men likevel slippe inn lys. Den er spesielt godt egnet for større vindusflater og foran skyvedører. Lamellgardinen er også et godt alternativ for solskjerming i skråvinduer, som ofte kan være problematiske å skjerme med vanlige gardiner.



Hvor mye koster solskjerming?

Prisen for solskjerming varierer mye, og det kan være vanskelig å finne konkrete pristilbud hos leverandør. Dette er fordi mange forhandlere tilbyr gratis befaring, og kommer med pristilbud tilpasset nøyaktig hva du ønsker til boligen din.


Pris for utvendig solskjerming

Prisen for markiser ligger som regel mellom 5000 til 100 000 kroner og vil først og fremst variere etter størrelse, om den er elektrisk eller manuell, og om den skal spesialtilpasses.


ZIP screens (utvendige rullegardiner) og utvendige persienner koster som regel mellom 5000 til 20 000 kroner per vindu. Også her vil prisen først og fremst avhenge av om solskjermingen er elektrisk eller manuell, og om den skal spesialtilpasses.


Pris for innvendig solskjerming

Som regel vil innvendig solskjerming være rimeligere enn den utvendige, siden de ikke må tåle like mye slitasje og vær. Likevel vil også prisen her variere mye, og det er derfor lurt å vurdere hva du trenger til boligen din. Ofte kan en enkel rullegardin med snor være like praktisk som mer avanserte og dyrere løsninger.


Prisen for innvendig solskjerming ligger som regel mellom 200 til 30 000 kroner per vindu, avhengig av størrelse og om den skal være elektrisk eller manuell.


Rullegardinen er som regel den rimeligste løsningen og ligger mellom 200 til 10 000 kroner. Prisen for plisségardin og persienner koster fra 200 opp mot 20 000 kroner. Lamellgardinen er som regel den dyreste varianten, og kan koste opp mot 30 000 kroner.


Dette kan øke prisen på solskjermingen

Det er i hovedsak tre faktorer som påvirker prisen for solskjermingen: størrelsen, om den skal være elektrisk og om den skal spesialtilpasses. De rimeligste løsningene kan du kjøpe i vanlig butikker, da vil du ha et begrenset utvalg av farger, mål og størrelser.


Ønsker du en skreddersydd løsning, finnes det svært mange muligheter. Om du inviterer en bedrift eller forhandler på befaring, vil du kunne få solskjerming spesielt tilpasset dine vinduer og dører, og du kan velge mellom mange ulike farger og materialer. Dette kan være spesielt nyttig dersom du har skrå eller runde vinduer. På en befaring kan du også få gode råd til hva som er lurt å velge til boligen din.


Elektrisk solskjerming har blitt mer og mer populært, og mange av de utvendige løsningene kommer ofte med en motor som standard. Da kan du styre solskjermingen enten med bryter, fjernkontroll eller via app.


Det finnes også varianter med solsensor, slik at solskjermingen aktiveres automatisk om det er direkte sollys. Disse løsningene er naturligvis dyrere enn de manuelle, men kan være praktisk om du for eksempel har store vindusflater, eller plages av at boligen blir veldig varm når solen står på.


Montere solskjerming

Hvor komplisert det er å montere solskjermingen varierer etter hva slags type du velger. Innvendig solskjerming kan du som regel montere på egenhånd. Har du derimot en mer komplisert løsning, eller mye som skal monteres og kobles på for eksempel et smartsystem kan det være lurt å få hjelp av en montør.


Utvendig solskjerming kan være mer omfattende å montere, men også her vil det variere etter hva slags solskjerming du velger. En utvendig screen monteres med braketter på utsiden av vinduet, og er mulig å montere selv. Om du derimot skal montere en markise er det som regel lurt å få hjelp av en montør til denne jobben.



Lignende prosjekter

Når du skal investere i ny solskjerming, kan det også være lurt å ta en titt på vinduene og dørene. Kanskje er det på tide å skifte ut disse? Hvis det derimot er uteplassen som er klar for en oppgradering, finnes det mange muligheter. Kanskje du vurderer en ny terrasse? Med en hagestue eller pergola kan utesesongen utvides både vår og høst.


Vinduer og dører

Trekker det ved dørene, eller er det is på innsiden av vinduet om morgenen? Da kan det være på tide å skifte ut vinduer og dører. Dette kan nemlig være en av hovedårsakene til varmetap i boligen, og det er en kostnad som fort kan spares inn igjen i lavere strømregning.


Vurderer du ny solskjerming til vinduene, kan du også vurdere vindusglass med innebygd solskjerming. Dette er spesielt godt egnet for store vindusflater plassert mot sør eller vest, som gjerne tar inn mye lys og varme. Med et UV-glass begrenser du mye av varmestrålingen og det direkte sollyset, uten at rommet oppleves mørkere.



Her kan du lese mer om vindu og dører.

Platting og terrasse

Terrassen kobler huset og hagen sammen, og er en flott plass å invitere gjester på sommeren. Om du kombinerer terrassen med en markise vil du i tillegg kunne bruke den uansett om solen steker eller sommerregnet skyller inn.



Du kan lese mer om platting og terrasse her.

Pergola og hagestue

Dersom du ønsker å oppgradere uteplassen kan en pergola eller hagestue være et godt valg. Da får du et delvis innebygd uterom som er skjermet mot vær og vind, slik at du kan utnytte hagen større deler av året.


Les mer om pergola og hagestue her.




Få hjelp til å montere solskjermingen i dag

Registrer jobben hos Mittanbud

Hvordan fungerer Mittanbud?

Forklar jobben

Gi en kort beskrivelse av hva du vil ha gjort, så sender vi jobben til aktuelle bedrifter.

Motta tilbud

Innen kort tid vil du motta uforpliktende tilbud fra flere kvalifiserte bedrifter.

Kom i gang!

Sammenlign tilbud, få arbeidet gjort og skriv evaluering etter utført arbeid.