Alt du trenger å vite om brannslukningsapparatet
Brannslukningsapparatet er noe av det viktigste du har om det begynner å brenne hjemme. Hvilke typer finnes det og hvilket apparat er mest effektivt? Hvor lenge varer de egentlig, og hvordan sjekker man at de fungerer? Her er det du trenger å vite om brannslukningsapparat.
Denne artikkelen er eldre enn 12 måneder.
Hvordan fungerer et brannslukningsapparat?
Det finnes flere ulike typer brannslukkere, men de vanligste i norske hjem er pulver- og skumapparat. Begge to er sikre valg og er effektive i slukking av branner i hjemmet.
Slik fungerer et pulverapparat
Pulverapparat er det mest effektive brannslukningsapparatet, og er som regel det som anbefales å ha hjemme. Det har best slukkeeffekt, bredt bruksområde, tåler frost, er lett å bruke og har et lavt servicebehov.
Pulveret består av store mengder pulverkorn med en blanding av kjemiske stoffer. Disse skaper en stor overflate når pulverapparatet brukes og binder opp varmeenergi fra brannen som stanser forbrenningsprosessen. De fine kornene trenger inn i alle små kriker og kroker, og er derfor svært effektiv til å stoppe store branner. Pulverapparat er også den eneste brannslukkeren som slukker gassbranner.
Har du gasskomfyr eller andre gassapparater hjemme? Da bør du ha et brannslukningsapparat med pulver tilgjengelig.
Ulempen med pulverapparat
Den store ulempen med pulverapparat er at det skaper store materielle skader. De små pulverkornene fester seg i alt og kan være veldig vanskelig å fjerne. Ofte kan rengjøringskostnadene være høyere enn selve brannskaden.
Hvilket pulverapparat bør jeg kjøpe og hvor lenge varer det?
Pulverapparat har lengst levetid av alle brannslukkere, og skal leveres på service eller eventuelt skiftes ut hvert 10. år. Forbrukerrådet anbefaler en 6 kg beholder med minimum effektklasse 43A og 233B for vanlige husstander.
Slik fungerer et skumapparat
Brannslukningsapparat med skum har en kvelende og kjølende effekt på brannen. Innholdet i beholderen består av lettskum og vann. Skummet legger seg som en hinne over brannen og fjerner tilførsel av oksygen, som stopper forbrenningen.
Skummet er ikke skadelig å få på seg, og skaper mindre skader på materiell enn et pulverapparat. Skumslokkere er best egnet til å slokke væskebranner og fungerer godt på brann i tekstil eller tre. Det er derfor et godt alternativ til brannslukker i boligen.
Kortere levetid på skumapparat
På grunn av vanninnholdet er skumapparatet som regel ikke frostsikkert og det kan ikke slukke gassbranner. Brannslukkere med skum har en kortere levetid enn pulverapparatet og bør leveres på service eller skiftes ut innen 5 år. Forbrukerrådet anbefaler en 6 L beholder og minimum effektklasse 27A og 183B.
Pulverapparat har lengst levetid av alle brannslukkere, og skal leveres på service eller eventuelt skiftes ut hvert 10. år.
Andre brannslukkere til hjemmet
Forbrukerrådet anbefaler at du har skum- eller pulverapparat hjemme, men det finnes også andre type slukkemidler som du kan ha i tillegg til brannslukningsapparatet. Brannslangen er blant annet fortsatt vanlig mange hjem. Om du har en brannslange hjemme er det viktig at den alltid har tilgang på vann og at slangen kontrolleres årlig.
Brannteppe og brannspray for ekstra sikkerhet
I tillegg til brannslukkere kan det være lurt å ha brannteppe eller brannspray på kjøkkenet. Det er fordi disse er effektiv å bruke på mindre branner i elektriske anlegg eller frityrbranner. Brannteppe og brannspray gjør liten materiell skade og tar lite plass, i tillegg er de enkle å bruke for barn eller personer med nedsatt funksjonsevne.
Brannspray er det eneste brannslukningsapparatet som fungerer mot frityrbrann, men det bør ikke være den eneste brannslukkeren og det er viktig å undersøke nøye at du kjøper en god spray.
Forbrukerrådet har gjennomført en test av ulike typer, og det er lurt å se på denne listen før du eventuelt går til innkjøp av en boks. Det er også viktig å merke seg at brannsprayer har kortere holdbarhet enn vanlige brannslukningsapparat, og at de bør skiftes ut når de har passert utgangsdato.
Hvilket brannslukningsapparat er best?
Det anbefales å ha et pulverapparat på soverommet og et skumapparat på kjøkkenet. Da har du det mest effektive apparatet tilgjengelig hvis det oppstår brann i løpet av natten. Skumapparatet er lurt å ha lett tilgjengelig til mindre branner man oppdager på dagtid, da du kan begrense de materielle skadene med et skumapparat.
Det er fordeler og ulemper med begge typene, og du må vurdere etter hvilke egenskaper som passer best for din bolig.
Forbrukerrådet anbefaler pulverapparat om du kun skal ha én brannslukker i boligen.
Dette betyr gradene på brannslukningsapparatet
Klasse A: Brann i faste organiske stoffer, som for eksempel tekstiler, tre, papir o.l.
Klasse B: Brann i væsker som bensin, olje, lakk, maling o.l.
Klasse C: Brann i gasser som propan, butan, metan o.l.
Klasse F: Brann i matoljer og frityr
Jo høyere tallet bak bokstaven er, jo bedre er apparatet til å slukke brann. Minstekrav for brannslukkere er 21A.
Hvor mange brannslukkere bør jeg ha og hvor skal de plasseres?
Hvor mange apparat du bør ha er avhengig av hvor stort hus du har. Om du bor i en liten leilighet eller et mindre hus kan det være nok med ett apparat. Forbrukerrådet anbefaler pulverapparat, og dette bør plasseres på soverommet. Alternativt kan du ha en husbrannslange, men husk at den skal være lett tilgjengelig og koblet på vannet.
Om du bor i stort hus bør du ha minimum to brannslukningsapparat. Det er anbefalt med et pulverapparat på soverommet, og et skumapparat i gangen eller på kjøkkenet. Om du har flere enn to etasjer i boligen din bør du ha et apparat per etasje, og disse bør plasseres i nærheten av soverommene.
Du bør gjennomføre egenkontroll av brannslukningsapparatet hvert kvartal, og levere den på service hos en godkjent bedrift minimum hvert femte år.
Hvordan kontrollerer jeg brannslukningsapparatet?
Du bør kontrollere brannslukningsapparatet ditt fire ganger i året. Se sjekklisten for hvordan du utfører en kontroll selv.
Du bør få brannslukningsapparatet kontrollert hos en godkjent bedrift hvert femte år for skumapparat, eller hvert tiende år for pulverapparat. Det finnes egne bedrifter som spesialiserer seg på denne typen service, sjekk om bedriften er godkjent gjennom Rådet for vedlikehold av brannslukningsmateriell.
Sjekkliste for kontroll av brannslukkeren
1. Sjekk at pilen står på grønt på trykkmåleren
2. Kontroller at slokkeren står godt synlig og lett tilgjengelig
3. Sjekk at slangen er hel og pen (ikke morken eller sprukket gummi)
4. Sjekk at plombering er intakt og at sikkerhetssplinten er på plass
5. Sjekk at bruksanvisning er hel og leselig
6. Sjekk at beholderen ikke er rusten eller skadet
7. Sjekk datoen for neste service8. Vend på beholderen hvert kvartal om du har et pulverapparat
Ikke glem røykvarsleren! Husk at du skal sjekke batteriet en gang i året. 1. desember er røykvarsler-dagen, og mange har dette som en årlig dato for sjekk av røykvarslere.
Hva gjør jeg med utgåtte eller tomme brannslukkere?
Du kan levere ødelagte eller gamle brannslukningsapparat på betjente gjenvinningsstasjoner. Husk at det lønner seg for både lommeboken og miljøet å ta vare på brannslukningsapparatet så lenge som mulig, så ikke kjøp nytt med mindre du vet at det gamle ikke kan brukes lenger. Dette kan du sjekke der du får utført service på brannslukningsapparatet.
Hvordan sikre hjemmet ditt mot brann
Du er lovpålagt til å sikre hjemmet ditt mot brann. Boligen brannsikres blant annet ved å installere og kontrollere røykvarslere, og ved å ha minimum é brannslukker tilgjengelig.
Etter loven om brannsikkerhet skal boligen ha minst èn av følgende:
- Brannslange
- Pulverapparat på minimum 6 kg med ABC-pulver
- Skum- eller vannapparat på enten 9 L eller 6 L med effektivitetsgrad på minst 21A
- Tilsvarende slukningsutstyr
Tiltak for brannsikkerhet i hjemmet
Brannsikkerhet er noe av det viktigste du gjør i hjemmet ditt, og det lønner seg å ta det på alvor. Det finnes en rekke enkle grep du kan gjøre for å sikre boligen din.
- Test røykvarslere regelmessig og skift batteri om nødvendig
- Skru av alle elektriske apparater før du legger deg
- Ikke lad telefonen om natten
- Kontroller brannslukkere hvert kvartal
- Test jordfeilbryteren. Sjekk om det er svimerker eller sterk varmgang i sikringsskapet
- Rengjør og fjern fett fra kjøkkenvifta med jevne mellomrom
- Gjennomfør en årlig brannøvelse med familien, og sikre at alle vet hvor slokkeutstyret er
- Gjennomfør en kontroll av det elektriske anlegget minimum hvert 5. år
Skal du pusse opp eller oppgradere hjemmet ditt?
Om du benytter fagfolk med riktige sertifiseringer og god kompetanse, får du et hjem som er bedre sikret mot uhell.
Snakk gjerne med håndverkeren din om gode løsninger for sikring mot brann, og velg kvalitetsløsninger som vil være trygge og robuste over mange år.
Kom i gang med ditt prosjekt
Motta tilbud fra flere håndverkere
Publisert 19. sep. 2023, 12:20
Oppdatert 26. juni 2024, 11:26