Inspirasjon

Ekspertens tips til deg som skal velge nye fliser

​Fliser skal ikke bare være pene å se på – de skal også tåle bruken. Her gir vi deg noen råd om hva du skal se etter når du velger fliser til boligen din.

Denne artikkelen er eldre enn 12 måneder.

Ekspertens tips til deg som skal velge nye fliser

Alltid tenk bruksområde

Rundt 80-90 prosent av nyere norske bad har enten fliser på gulv eller vegg. I tillegg velger mange fliser i gangen, på kjøkken og i vaskerom – for å nevne noen av de mest vanlige rommene.


Arne Nesje er seniorforsker på Sintef Byggforsk og har forsket på fliser i flere tiår. Han forteller at det viktigste du gjør når du skal velge fliser er å velge etter bruksområde.

– Ulike bruksområder trenger ulike kvaliteter. Skal du legge flis utendørs må du være sikker på at de tåler frost. Innendørs kan du tenke på helt andre kvaliteter. En gulvflis og en veggflis har for eksempel vidt forskjellige egenskaper. Det er det mange som ikke er klar over, sier Nesje.

Utsnitt av bad med vask og grønne fliser.

Fliser kan brukes for å dekorere også. Denne stripen med grønne flirser på badet gir et fint fargeinnslag.



Stor forskjell på veggfliser og gulvfliser

En veggflis er ifølge Nesje mindre hardbrent, mer porøs og vil kunne oppta mer vann enn en hardbrent. Derfor tåler den også mindre belastning og egner seg dårlig til å legge på gulv. En glatt glasert flis gjør at veggfliser heller ikke er så bra med tanke på sklisikkerhet. Legger du veggfliser på gulv kan du derfor risikere at det blir for glatt.

Nesje forteller at det er vanlig å dele fliser inn i skliklasser, for å gjøre det enklere å velge riktig flis.


– Gulvfliser er mer hardbrent og tåler derfor mye mer belastning enn veggfliser. De er også mye mer sklisikre enn veggfliser og egner seg bedre i rom der det kan bli vått - som bad og i gang.





Snakk med håndverkeren

En vanlig feil mange gjør når de skal kjøpe fliser, er at de kun kjøper ut fra utseende, men glemmer å snakke med håndverkeren først.


Mye er løst hvis man tidlig i planleggingsfasen tenker på hvilke fliser man skal ha, mener Nesje.


– Det er en veldig god ide å prate med håndverkeren før du kjøper inn fliser. Håndverkerne må forholde seg til standarder og forskrifter - som fall på gulvet på badet, og det er viktig at man tar høyde for dette når man velger fliser.



Moderne bad med hvite fliser og mikrosement, vinduskarm og tak i lyst treverk.

Du har mange muligheter når du skal pusse opp badet. Hva med å bruke både fliser og mikrosement?

Les mer: Mikrosement på bad: Hva er det og hva koster det?

Store fliser kan også gi nok fall mot sluk

En av de vanligste mytene når det kommer til flislegging er at det ikke er mulig å få tilstrekkelig med fall med store fliser og at man derfor må velge mindre fliser, spesielt i dusjsonen. Nesje mener dette kun skyldes manglende planlegging eller at entreprenører og håndverkerne velger minste motstands vei hva gjelder å lage egnet underlag.


– Mange velger små gulvfliser fordi de blir fortalt av håndverkeren at dette er det eneste som lar seg gjøre, men sannheten er at det ikke er så vanskelig. Det er ikke mulig å bøye en flis, men har håndverkeren en fallplan fra starten av er det bare å ta dette med i beregningen når det skal støpes. Da er det fullt mulig å legge store fliser og få nok fall.


Flisbransjen har, via Norsk Byggkeramikkforening, blant annet laget en egen fallveileder med mange gode gulveksempler som er tilgjengelig på nett, forteller Nesje.


– Utfordringen er at altfor mange snakker med håndverkeren eller entreprenøren for sent. De kommer med flisen de har valgt først etter at underlaget som flisene skal ligge på er støpt. Da er det vanskelig å få til endringer.



Et utvalg store marmorfliser.

Du kan bruke store fliser, også på badet. Bare husk å snakke med håndverkeren før du velger fliser.


Dyre fliser er ikke alltid best

Utvalget av fliser er enormt, og prisforskjellene likeså. Et enkelt søk i Google på ordet fliser gir deg alt fra fliser til 49 kroner kvadratmeteren til fliser for 1000 kroner per kvadratmeter.

Men er kvalitetsforskjellen like stor som prisforskjellen?

Ikke nødvendigvis, skal vi tro Nesje. Han forteller at moderne "trendfliser" har en tendens til å bli priset høyt på grunn av popularitet og etterspørsel, men at kvaliteten ikke nødvendigvis er høyere enn rimeligere fliser.



Kan være forskjell på størrelsene

Generelt mener Nesje det stort sett er god kvalitet på fliser i Norge. Der det skiller mest mellom såkalte billigfliser og litt dyrere fliser er når det kommer til overflater og dimensjonstoleranser. Det vil si at målene på flisene ikke alltid er like presise på de billigste flisene som de litt dyrere. Dette kan påvirke helhetsinntrykket , men også gjøre det utfordrende for håndverkeren som skal lime og fuge.




Lyssetting like viktig som fargevalg

En vanlig problemstilling når man skal velge fliser er hvilken farge man skal ha på flisene. Valgene er mange og svarene likeså.

I følge Nesje er lyssetting av rommet minst like viktig som fargene du velger på flisene. Lyssetting er viktig både for romfølelsen, men også med tanke på hvordan sluttproduktet fremstår.

– Feil lyssetting kan få frem ujevnheter i flisleggingen som du aldri ville lagt merke til dersom lyset stod riktig. Den vanligste feilen som gjøres er såkalt slepelys, som vil si at lyset kommer rett ned langs en vegg. Da skal det ikke mange unøyaktigheter til før du får skygger, sier Nesje.


Les mer: Ekspertens tips til belysning i hjemmet
Moderne kjøkken med mørke fronter og hvite subwayfliser.

Såkalte metro eller subwayfliser er et populæt valg for et nøytralt uttrykk på både kjøkken og bad.


Nøytrale farger er lettere å selge

Ser man for seg å skulle selge boligen man bor i en dag, mener Nesje det kan være smart å tenke nøytrale farger. Sannsynligheten for at du finner kjøpere som liker de nøytrale flisene du har valgt er større enn at du finner en som liker de knæsje flisene som du elsker. Han understreker imidlertid at det viktigste er å velge en farge man selv er fornøyd med. Flisflater kan også om ønskelig skiftes ved å legge nytt lag oppå eksisterende.



Nærbilde av hvit servant, foran hvite marmorfliser med heksagonform og gullfarget fugemasse.

Fugene trenger ikke være enten hvit eller sort. Det finnes mange ulike farger å velge mellom.


Tenk farge på fugene fra starten

Mange tenker ikke på hvilken farge de skal ha på fugene, og spesielt ikke hvordan fargen blir påvirket av renhold. I følge Nesje kan helt hvite eller helt svarte fuger være problematiske å få jevne i fargen. Hvitt har en tendens til å bli grått der det blir mest smuss og belastning, mens mørke varianter kan bli skjoldete. Nesje anbefaler å velge fugemasser i ulike gråvarianter. Da synes ikke skjolder og smuss.

"Til syvende og sist så er det deg selv du bygger eller pusser opp for, ikke en fremtidig kjøper. Men det kan være greit å ha i bakhodet at du en dag kanskje skal flytte."

Arne Nesje

Seniorforsker, Sintef Byggforsk



Publisert 11. sep. 2023, 12:42

Oppdatert 09. jan. 2024, 11:01