Inspirasjon

Dette er de ulike lyspærene

I dag finnes det en rekke ulike typer man kan velge mellom når man skal kjøpe lyspære, og det kan være vanskelig å velge riktig. Er du usikker på hvilken lyspære du skal velge, eller hva forskjellen på lumen og watt er?

Dette er de ulike lyspærene

Fra glødepære til LED


Glødepæren var lenge standard i alle lamper, etterfulgt av halogen- og sparepærer. Glødepæren består av en metalltråd festet på en spenning, som blir varmet nok til at den begynner å gløde. Dette er lite energieffektivt, da mesteparten av energien går ut i varmeenergi og ikke som lys.

Glødepæren ble forbudt i 2012 og det ble bestemt at halogenpærer skal fases ut fra 2018. Det er derfor LED-pæren som dominerer markedet i dag, og det produseres ikke lenger verken gløde-, halogen eller sparepære i EU.



Tre ulike lyspærer: glødelampe, sparepære og LED.

Lyspærens utvikling har gått fra glødepærer, til sparepære og til slutt LED.


LED-pære passer de aller fleste lamper

LED-pæren er svært energieffektiv, har lang levetid og inneholder ingen farlige gasser. Den er i tillegg svært fleksibel når det kommer til fargetemperatur og dimming, hvilket gjør den til et allsidig og sikkert valg. En LED-lyspære består av lysemitterende dioder, som bruker all nesten all energien på å sende ut lys. De blir derfor ikke varme slik som glødepæren.

Det finnes LED-pærer som passer til stort sett alle lamper, og de kan også settes inn i lamper med dimmer beregnet på andre lamper. Husk at du må få hjelp av en elektriker hvis du skal tilpasse dimmeren for LED-lys.



Dette betyr de ulike begrepene på en lyspære


Watt (W)

Watt beskriver hvor mye energi lyspæren bruker hvert sekund, og gir ikke noe informasjon om hvor sterkt lys den sender ut. Watt har blitt brukt som referanse på glødepærer tidligere, og det er disse de kjente begrepene 30 W, 40 W og 60 W gjelder for. I dag har man lyspærer som bruker mye mindre energi enn disse. Fordi watt ikke gir noe informasjon om lysintensiteten på en lyspære er det nå vanligere å bruke lumen (lm).


Lumen (lm)

Lumen beskriver hvor mye lys som strømmer ut fra en lyskilde – jo høyere lumen, jo kraftigere lys. Lumen er begrepet som oftest brukes til å beskrive lysmengden for lyspærer i dag, og det er alltid den som oppgis for LED-pærer.


Lux (lx)

Lumen må ikke forveksles med lux (lx), som er måleenheten for lumen/m2. Lux beskriver hvor mye lys som treffer en overflate, og brukes som regel i sammenheng med å beregne lysbehov eller lysmengde i et rom. Vanlig lux-verdi for et oppholdsrom ligger som regel rundt 50 lx, mens et rom lyst opp av dagslys har ofte en verdi på opp mot 100 000 lx.


Kelvin (K)

Kelvin er standard måleenhet for fargen på lyset, eller lysets fargetemperatur. En høy kelvinverdi betyr kaldere lys, mens en lavere verdi betyr et varmere lys. For innendørs belysning hjemme anbefales ofte en lystemperatur på mellom 2500K og 3000K, som ofte betegnes som varm hvit. 3000-5000K brukes ofte i større kontorlandskap, gallerier og butikker, og gir et klarere lys som kan minne mer om dagslys. Dette betegnes ofte som kald hvit.


Volt (V)

Volt er et mål på hvor høy spenning pæren tåler. Det er vanlig med en spenning på 220-240V i norske hjem, og det er derfor anbefalt med en lyspære som tåler 240V.


En grei tommelfingerregel for å gjøre om watt for glødepære til lumen for LED-pære er å gange med 10. Da vil du få omtrent samme verdi i lumen.


Husk å velge riktig sokkel

Det viktigste å se etter når du skal kjøpe ny lyspære er hva slags sokkel lampen har. Det finnes mange ulike sokkeltyper, men de vanligste kan deles inn i E- og GU-sokkel.



E-sokkel: standardsokkel for glødepæren

E-sokkelen er rund med skrugjenger og er den vanligste sokkeltypen. Den deles som regel inn i E14 og E27, hvor tallet viser diameteren på sokkelen i millimeter. E-sokkel var standardsokkel for glødepæren, og er fortsatt en vanlig sokkel i mange lamper.

Du trenger ikke bytte ut lampen selv om den har en E-sokkel. Det finnes mange ulike LED-alternativer til glødepæren, blant annet til ulike stemningslys.

Filamentpæren er et populært alternativ som en dekorativ lyspære, hvor LED-lyset er formet som en glødende tråd og glasset ofte er sotet, slik at hele lyspæren kan henge synlig.



Dekorativ filamentpære i hengelampe i industriell stil med stemningsfullt lys.

Filamentpærer er dekorative lyspærer som egner seg godt som stemningslys.


GU-sokkel er standard for spotpærer

GU-sokkelen er vanlig i spotpærer, og består av en rund sokkel med to hull. Disse deles som regel inn i GU5.3 og GU10, hvor tallet er avstanden mellom stikkene på lyspæren i millimeter. Fordelen med disse er at du kan rette lyskilden direkte dit du ønsker, og skape en fin stemning i rommet.



G9 for de minste lampene

G9-sokkel har vært populær lenge og var tidligere en halogenpære. I dag finnes den også som LED-pære, og er vanlig i mange ulike lamper. Den er svært liten og kompakt – kun 5 centimeter lang og stråler sterkt. Har du en lampe med smalt design, men uten innebygget LED-teknologi er det mest sannsynlig en G9-pære.



Egne sokkeltyper for lysrør

Lysrør, tidligere kalt lysstoffrør, har egne sokkeltyper. Du finner enkelt ut av sokkeltypen ved å lese på lysrøret eller lysarmaturet. Lysrør kommer i mange ulike tykkelser, lengder og former, og er en vanlig lyskilde på kjøkkenet, baderommet eller i garasjen.



Hvordan finner jeg ut hvilken sokkel jeg har?

Du vil som regel kunne lese av på lampen hva slags sokkel den har, eller på den gamle lyspæren. Om du er usikker kan du ta bilde av sokkelen, eller ta med deg den gamle lyspæren til en forhandler og spørre om hjelp til å finne riktig lyspære.



Dimmer for enhver stemning

Med dimmer får du en fleksibel belysning hvor du kan justere lysmengden etter hva slags stemning du vil ha. Det er i tillegg energieffektivt å bruke dimmer, fordi du kun bruker akkurat den lysmengden du trenger.



Hvilke lyspærer er dimbare?

Mens de gamle glødepærene alltid kunne dimmes uansett type, må du i dag kjøpe LED-pære som er dimbar. Om du bruker en vanlig LED-pære i en dimbar lampe vil du kunne oppleve at lyset blinker, at lyspæren lager lyd eller i verste fall blir ødelagt. Det er derfor viktig både å kjøpe riktig lyspære og sikre at dimmesystemet for lampen er tilpasset LED-dimming.

Kjøper du en ny lampe er det enkelt å kjøpe en LED-dimmer og installere sammen med lampen. Hvis du derimot ønsker å bruke en lampe med et eldre dimmesystem må du få hjelp av en elektriker til å tilpasse den for LED-dimming. Smartpærer kommer ofte med innebygd dimming uten behov for egen bryter.



Skap et smart hjem med smarte lyspærer

Smart belysning har inntatt det norske markedet, og er en essensiell del av det som inngår i et såkalt smarthjem. Med smart belysning kan du styre lyset i boligen din gjennom en app, hvor du kan tidsstyre lyset – i tillegg til å endre lysstyrke og fargetemperatur. Du kan også programmere ulike stemninger slik at du med et enkelt trykk kan skape en hyggelig atmosfære. Smart belysning fungerer ofte med talestyrte assistenter som Alexa eller Siri.



Hvordan går jeg over til smart belysning?

Det er enkelt å bytte til smart belysning – det eneste du trenger er en smart lyspære. Det finnes smartpærer til de fleste vanlige sokkeltypene, og du kobler enkelt til via Bluetooth og en egen app. Det er mange ulike merker som har begynt å selge smartpærer, blant annet har Philips Hue vært populær lenge. Philips har spesialisert seg på smart lys, og har mange ulike og spennende spesialfunksjoner.



Bevegelsessensor for belysning

En bevegelsessensor er en elektrisk enhet som er koblet til et eller flere lyskilder. Den fungerer som regel ved hjelp av infrarød stråling fra omgivelsene, som aktiveres når den mottar en større eller plutselig endring i omgivelsene rundt seg.

Bevegelsesstyrt belysning er praktisk både ute og inne. Det har lenge vært vanlig for utendørslamper, men det begynner også å bli mer vanlig innendørs. Bevegelsesstyrt lys er lurt i for eksempel trapperom, kjellerboder eller garasjen, hvor man som regel ikke oppholder seg så lenge av gangen og ofte går mye inn og ut. Ved å plassere sensoren ved dørkarmen vil du enkelt kunne bevege deg inn og ut av rommet med hendene fulle av ting uten å måtte famle etter lysbryteren.



Kan jeg installere bevegelsesstyrt belysning selv?

Det er som regel enkelt å installere bevegelsessensorer selv. Det er også mulig å kjøpe lyspærer med innebygde sensorer. Om du ønsker et bevegelsesstyrt system i større deler av boligen din kan det være lurt å få hjelp av en elektriker, slik at du er sikker på at det fungerer optimalt. Det kan nemlig være litt knotete å kalibrere sensorene riktig, slik at de skrur seg på når de skal og ikke blir stående på for lenge.



Publisert 08. mai 2023, 13:22

Oppdatert 09. jan. 2024, 11:01