Dette planlegger Oslofolket å pusse opp i 2021

Ferske rapporter fra Prognosesenteret viser at flere nordmenn planlegger å pusse opp i 2021. Tallene viser at både innvendig og utvendig oppussing har økt med henholdsvis 8 prosent og 21 prosent på landsbasis sammenlignet med i fjor.

Av Emmeline Hammer Knudsen


Sist oppdatert: 13. jul. 2021 13:29

Innvendig oppussing: Topp 5 planlagte prosjekter

Basert på tallene fra Byggmonitor kan vi se at de fem mest populære innendørsprosjektene i Oslo-regionen er oppussing av kjøkken, stue, soverom, gang og bad.

1. Kjøkken

Hele 37 % av Oslofolket har tenkt til å pusse opp kjøkkenet de kommende månedene. Det er ikke så rart da kjøkkenet er et av hjemmets viktigste rom og består av komponenter som skal vare i mange år. Det er en stor beslutning å pusse opp kjøkkenet, og de fleste gjør det bare noen få ganger i livet. Samtidig er det utallige muligheter når det gjelder kjøkkeninnredning, så det kan noen ganger være vanskelig å velge den riktige kjøkkenløsningen til deg og din familie.

Grundig planleggingsarbeid fører til et vellykket prosjekt

God planlegging har mye å si for å få et lettvint og anvendelig kjøkken. I tillegg til design og fargevalg, er funksjonalitet spesielt viktig.

Det kan være lurt å starte med å tenke på hvordan du ser for deg at det nye kjøkkenet ditt skal være. Tenk gjennom familiesituasjonen din, og hvordan livet ditt vil bli de neste årene. Skal du ha åpen løsning mot stuen eller spiseplassen, baker du mye og trenger ekstra benkeplass, eller ønsker du en kjøkkenøy som kan samle familien rundt matlagingen? Et moderne kjøkken er i dag mer multifunksjonelt enn det var før i tiden. Ofte bruker vi kjøkkenet både som oppholdsrom, hjemmekontor og leksestasjon for ungene.

Jo mer du har kartlagt på forhånd, desto raskere får du avklart disse tre nøkkelspørsmålene: Hva slags type hjelp trenger du? Hvor lang tid vil det ta? Og ikke minst – hvor mye kommer det til å koste? Har du gode svar på dette, kan du sette opp et budsjett før du begynner på selve oppussingen. Da kan du velge stil, løsninger, kjøkkeninnredning og alt annet du drømmer om, uten å bekymre deg for ubehagelige økonomiske overraskelser underveis.

Vil du vite mer om oppussing av kjøkken? Les vår artikkel: Pusse opp kjøkkenet? Her er våre beste tips!

Bla for å bli inspirert av flotte kjøkken!

Hva er ditt prosjekt i år?

Kom i gang før alle andre!

Hva er ditt prosjekt i år?

Kom i gang før alle andre!

2. Stue

Stuen ligger også høyt opp på listen over rom som skal pusses opp i Oslo-regionen i år. 30 % planlegger å pusse opp stuen eller spisestuen. Etter mye tid hjemme ser flere behovet for å oppgradere det rommet man er i kanskje aller mest. I tillegg er det å pusse opp stuen eller spisestuen er et av de enkleste grepene for å gjøre hjemmet til ditt eget. Oppussing av disse rommene er som regel heller ikke så inngripende, da de sjelden har tekniske bruksområder.

Smarte løft som kan fornye stuen eller spisestuen din er å male om, legge nytt gulv eller definere rommets eller rommenes soner med for eksempel avpassede tepper.

TV – "Elefanten i rommet"

TV-apparatet er elsket og hatet, men er uunnværlig i de fleste norske hjem. For å gjøre TV mindre fremtredende er det allikevel noen grep du kan gjøre.

Ved å male stuen i en mørkere farge vil kontrasten til det mørke TV-apparatet ikke være like stor, alternativt kan du få en møbelsnekker til å bygge en plassbygd bokhylle med et eget rom til TV slik at interiøret blender sammen.

Ønsker du flere tips til hvordan du kan fornye stuen? Se artikkelen vår: Slik oppgraderer du stuen og spisestuen.

Bli inspirert av plassbygde løsninger til stuen!

Klar for å sette i gang med ditt prosjekt?

Få tilbud fra dyktige håndverkere, les evalueringer og velg den beste til ditt prosjekt

Klar for å sette i gang med ditt prosjekt?

Få tilbud fra dyktige håndverkere, les evalueringer og velg den beste til ditt prosjekt

3. Soverom

Soverommet er det rommet hvor vi sammenlagt tilbringer mest tid, derfor er det heller ikke så rart at det står høyt på listen over de rommene vi ønsker å pusse opp i år. 26 % av Oslofolket planlegger å pusse opp stuen de kommende månedene.

Soverommet har fått et større bruksområde de siste årene, og forventningene våre til dette rommet har steget. Vi ønsker at soverommet skal være som et hotellrom med flere funksjoner: Det skal være tilrettelagt for alenetid, en god natts søvn, å lese en god bok eller for å jobbe uforstyrret. I tillegg trenger vi i de fleste tilfeller også godt med oppbevarings- og skapplass på soverommet.

Symmetri, tekstur og ulike materialer på soverommet

Vi har snakket med interiørarkitekt Kamille Louise Bjordal Pedersen, og fått hennes beste tips til hvordan du kan innrede soverommet. Visste du for eksempel at sengen bør være i fokus, og plassert symmetrisk midt i rommet? Og at ved å blande ulike teksturer og materialer vil du oppnå en en følelse av helhet og luksus.

Få flere tips fra interiørarkitekten om hvordan du kan få hotellstilen på soverommet her.

Blått soverom med seng som står i stil
Foto: Fargerike v/Per Erik Jæger, Styling: Siv Brenne

4. Gang eller entré

Gang, inngangsparti, korridor, entré, yttergang? Kjært barn har mange navn. Felles for disse betegnelsene er at de beskriver et værelse som gjerne knytter ett oppholdsrom til et annet. Også dette rommet planlegger Oslo-regionen å pusse opp i år, nærmere bestemt 21 %

En gang er vanligvis ikke ment for varig opphold, men rommet har likevel en svært viktig praktisk funksjon i et hjem.


En gang skal tåle og yte mye

Tenk over hvilke krav vi stiller til gangen: Vi ønsker at det skal være gode muligheter for oppbevaring, vi legger fra oss skitne og våte sko der – og i tillegg ønsker vi en innbydende følelse av å ha kommet hjem.

Praktiske løsninger i gangen er å tenke så praktisk som mulig, og samtidig utnytte det arealet du har på best mulig måte.

Varmekabler i gangen kan være en smart investering. Da er det enklere å unngå både våte sko og en skitten, fuktig gang forårsaket av norske vintre. Samtidig bør du tenke nøye gjennom hvilket gulv du velger til gangen eller entreen din.

Gulvet du velger i gangen bør være i høy kvalitet, og tåle daglige runder med fukt, grus og skitt. Det samme gjelder også til en viss grad veggene. Forhør deg derfor med en fagperson om hvilke materialer som er slitesterke og holdbare, og som passer dine behov.

Les mer i vår artikkel: Slik får du en praktisk gang

5. Bad

Vi elsker oppussing, og vi elsker å pusse opp badet. Og selv om det er kostbart å totalrenovere badet planlegger likevel 21 % å pusse opp badet i år.

Pris, løsninger og hvem som skal gjøre jobben er viktig å tenke på når du skal pusse opp badet ditt.


Få oversikt over baderommet og avklar teknisk standard

Skal du totalrenovere badet kan det være hensiktsmessig å skaffe en målsatt oversiktstegning av rommet. Tegningen bør vise rørløp, sluk, vinduer, og dører.

På den måten får du og den som skal hjelpe deg å tegne det nye badet et godt grunnlag for planleggingen av jobben. Å flytte avløp og rørløp er både tidkrevende og kostbart, og kan unngås ved god planlegging.

Det er også viktig at du får en oversikt over badets tekniske standard. Selv om badets utseende ikke avslører noen feil og mangler, og du ikke tidligere har opplevd lekkasje, er dette fortsatt ingen garanti for at badet oppfyller alle tekniske krav. Få derfor en rørlegger på befaring som kan avdekke om det er behov for mer omfattende arbeid enn du selv har sett for deg.

Få flere tips til hvordan du skal pusse opp badet i artikkelen vår: Tips til deg som skal pusse opp badet

Et nytt lekkert baderom hever verdien av boligen din


Utvendig oppussing: Topp 5 planlagte prosjekter

Vi ser på tallene fra Byggmonitor at de fem mest populære utendørsprosjektene i Oslo-regionen er maling utvendig, samt annet utvendig arbeid som terrasse, nytt takbelegg, ytterkledning og fasade og tilbygg.

1. Male utendørs

Ferske tall fra prognosesenteret viser at hele 53 % av Oslo-regionen planlegger å male utendørs i løpet av 2021.

Våren er på vei og vi får lysere dager, og i den forbindelse ser vi at mange ønsker å bruke tiden som kommer på å pusse opp huset sitt utvendig. Det positive med å få malt huset er at om jobben blir gjort skikkelig, så er det mange år til du trenger å tenke på det igjen.

Det er mye du må tenke på for at resultatet både skal bli pent og holdbart, og en av de viktigste tingene er et godt forarbeid. Har du ikke gjort et grundig forarbeid får du heller ikke er bra resultat. En grundig rengjøring med kraftvask må til før du starter prosessen med malerarbeidet. Denne delen kan du gjerne gjøre tidligere på sommeren eller våren, da kan du også utnytte en regnværsdag til å skylle av kjemikaliene etter vaskingen.


Været er avgjørende – forbered deg tidlig!

Det er fornuftig å male huset i en periode med tørt og stabilt vær. Du skal helst unngå at gradestokken beveger seg under 10 grader på natten, slik at tørketiden og prosessen ikke blir unødvendig lang. I tillegg bør ikke fuktigheten i treet overstige 15-18 %. Dette kan måles med en fuktmåler.

Fordelene med en faglært maler

Selv om det på kort sikt vil kunne lønne seg å male selv, er det å velge en faglært maler en investering i hjemmet på lang sikt. Malere har kunnskap om hvordan underlag og materialer fungerer mot hverandre, og selv om utstyret ikke er veldig avansert, så vet en faglært maler akkurat hvordan det skal brukes.

Velger du en profesjonell maler vil jobben bli utført mye raskere og med et bedre og mer holdbart resultat.

Skal du male huset? Les mer i artikkelen vår: Slik finner du den perfekte fargen til huset ditt


2. Annet utvendig arbeid

Rapporten fra prognosesenteret viser at 36 % av Oslo har planer om annet utvendig arbeid. Under følgende kategori går bygging av terrasse, utestue, pergola eller annet hagearbeid.

Bygge ny terrasse eller platting

Sommeren tilbringes ofte ute, og da er det fint å ha det hyggelig rundt seg. Ingenting er like fint som å nyte late sommerdager på en ny platting.


Tenk på materialvalg

En dyktig fagperson kan jobbe med de aller fleste materialer, og norsk klima setter ikke nødvendigvis begrensninger.

Vurder vedlikeholdsbehovet. Hvor mye vedlikehold er du villig til å ta selv? Vedlikehold av plattingen er ofte avgjørende for at den skal holde seg fin år etter år.

Skal du bygge ny platting? Les mer om ekspertenes tips her.


Vedlikehold av terrasse og platting

Dersom du allerede er så heldig å ha et fint uteområde eller en terrasse, er det alltid en del vedlikehold som må til når snøen har smeltet.

Etter en lang vinter ser vi fort hva som har skjedd med terrassen gjennom den harde sesongen. Dersom du har et uteområde eller en terrasse, anbefaler vi deg å gjøre en årlig vårsjekk – så er du sikker på at terrassen blir klar for sommeren!

Les mer i vår artikkel: Få terrassen din sommerklar! Gode råd for oppfriskning av uteplassen

Platting i solveggen med hvitt kafebord. Kafesett med to stoler i tre.
En uteplass forlenger arealet på huset ditt


3. Nytt utvendig takbelegg

Mange i Oslo-området planlegger også å bytte eller legge nytt tak. Er du en av dem? Det finnes mange ulike takbelegg å velge blant. Ser du etter noe som er enkelt å vedlikeholde, noe som holder i mange år eller noe som ser unikt ut?


Hvilket type tak skal jeg velge?

Noen av de mest populære valgene er tegl, takpapp eller betong.

Takpapp eller takbelegg er et godt alternativ om du har et flatt tak. Før var det gjerne laget av tjærepapp eller asfalt, men i dag produseres det av polymermodifisert bitumen.

Tegl er gjerne det som refereres til som den opprinnelige taksteinen. Det egner seg godt til å ha på taket siden det er det nest sterkeste materialet du kan dekke taket ditt med – kun slått av betong. Forventet levetid på teglstein er mellom 50 og 75 år, noe som er en god investering i forhold til prisen.

Betong på den andre siden har hakket lengre levetid og høyere robusthet enn tegl. Det er en takstein i god kvalitet som dessuten er enkel å vedlikeholde. Siden det er mange utformingsmuligheter ved betong er dette et materiale som passer til både tradisjonelle og moderne boliger, og kommer i ulike farger og overflatebehandlinger.

Les om flere typer takbelegg i artikkelen vår: Skal du legge nytt tak? Dette er de ulike alternativene dine.

Hus med takpapp

4. Bytte kledning og renovere fasaden

Norge er et værhardt land med sol og varme, is og snø, piskende regn og mye vind. Naturlig nok fører dette til slitasje på kledningen og fasaden. Skadene blir større etter hvert som tiden går og slitasjen forverres.

Sjekk tilstanden på kledningen

Hvis du sjekker tilstanden på kledningen regelmessig, så slipper du kanskje unna med å bare reparere én yttervegg. Er slitasjen for stor, må hele kledningen erstattes. Er det lenge siden du sjekket tilstanden på kledningen, bør du se etter sopp eller råte snarest. Dersom det trekker i huset selv om vinduene er lukket eller du finner tydelige sår og sprekker i treverket, er dette også tydelige tegn på at kledningen må skiftes ut.

Den årlige fasadesjekken

Forurensning som eksos, sur nedbør og støv kan forårsake skader på treverket og gjøre fargen på veggen grumsete. I tillegg vil skitne vegger tiltrekke seg fukt, og gi grobunn for alger og svertesopp. Dette kan ødelegge overflaten på maling og beis, og på sikt forårsake råte. Med regelmessig vedlikehold og enkle utbedringer kan du spare deg for store, økonomiske kostnader i fremtiden.

Har du sjekket fasaden din? Les flere tips i vår artikkel: Husk vedlikehold av fasaden.

5. Tilbygg

Ønsker familien seg et større hus, men dere trives i det dere allerede bor i? Eller kanskje dere vil bygge en utleiedel? Da er det lurt å undersøke om du kan bygge ut huset eller hytta. Her finner du det du trenger for å komme godt i gang med byggingen av ditt nye tilbygg.

Det finnes flere måter å utvide boligen på. Påbygg, tilbygg og kjeller er de tre vanligste. Et tilbygg er hvis du velger å utvide husets grunnflate, mens et påbygg er en bygningsdel som plasseres oppå en eksisterende bygning. Et vanlig eksempel på påbygg er en ekstra etasje.

Vi har samlet mer informasjon om tilbygg og påbygg her

Kom i gang med ditt prosjekt

Få tilbud fra dyktige håndverkere

Kom i gang med ditt prosjekt

Få tilbud fra dyktige håndverkere

Vil du få inspirasjon og tips til oppussing av din bolig?

Meld deg på Mittanbuds nyhetsbrev. Hold deg oppdatert på trender, få eksperttips og bli inspirert til ditt neste oppussingsprosjekt.