Få tilbud på fasadeendring

Fasaderendring

Å endre eller rehabilitere fasade er en stor jobb. På Mittanbud kan du få tilbud av dyktige fagfolk som hjelper deg med ditt fasadeprosjekt.

Start med å beskrive prosjektet ditt

Kom i gang med fasadeendring av boligen din

Fasadeendring, fasaderenovering eller fasaderehabilitering - uansett hva du skal ha gjort på fasaden på boligen din, finner du alt du trenger å vite her.

Hvor mye jobb det er å gjennomføre fasadeendring av boligen din avhenger av hva du ønsker å gjøre. Kanskje vil du bytte til større vinduer eller vil endre kledning?

Det er flere ting du bør huske på når du skal sette i gang med fasadearbeid. Det første, og kanskje viktigste, du er nødt til å finne ut av er om endringen krever godkjenning av kommunen.

Hva omfatter en fasadeendring?

Du finner noen av de vanligste jobbene når man skal endre fasade i denne listen. Merk at fasadearbeid ofte er komplekse jobber. Noen vil bare skifte vinduene, mens andre skal rehabilitere hele huset. Sammen med håndverkeren du velger kan du finne løsningen som passer deg best.

Å endre fasade og yttervegger kan inkludere å etterisolere, rehabilitere, tilbakeføre eller endre fasadekledningen.

  • Om du skal etterisolere, vil prisen vanligvis variere mellom 1800 kr pr kvadratmeter til 3500 kr pr kvadratmeter veggflate.
  • Prisen på rehabilitering vil variere avhengig av materialet, men kan være fra 500 kr pr kvadratmeter til 2500 kr pr kvadratmeter veggflate.
  • Hvis du planlegger å endre fasadekledningen, vil prisen først og fremst styres av materiale, kvadratmeter og arbeidsmengde. Et utgangspunkt er et sted mellom 2000 kr pr kvadratmeter og 3500 kr pr kvadratmeter veggflate.

Merk at å endre fasadekledning kan være søknadspliktig. Dersom du skal tilbakeføre til et tidligere dokumentert visuelt uttrykk, er det i de fleste tilfeller ikke nødvendig med søknad til kommunen.

Arbeid i forbindelse med vinduer kan inkludere å bytte vinduer, sette inn nye i yttervegg, på tak, loft og/eller kjellerÅ skifte vinduer vil vanligvis koste fra 4 000 til 25 000, avhengig av materialer, størrelse på jobben og antall vinduer. Det finnes flere type vinduer du kan velge mellom. Ønsker du å sette inn vindu i skråtak, vil det være en høyere kostnad enn om du vil skifte ut et gammelt vindu.

Hvor ofte du bør skifte vinduer avhenger av vinduenes stand. Noen ganger kan det være nok å reparere dem, mens det i andre tilfeller vil være nødvendig å sette inn nye. Det finnes flere ulike typer glass, og noen isolerer mer enn andre.

Dette omfatter blant annet å bytte dører eller sette inn nye dører i for eksempel yttervegg eller kjeller.

Å bytte en dør kan koste mellom 2500 og 5000 kr.

Dette er en fin måte å endre utseendet på fasaden på boligen din. En ny dør kan løfte helhetsinntrykket, og det finnes mange ulike dører å velge mellom.

Arbeid relatert til balkong kan være å bygge inn balkongen, for eksempel med glassvegger, eller bygge, rive eller utvide.

Om du ønsker å bygge en balkong, vil prisen avhenge av materialer, størrelse og arbeidsmengde. Fordi dette varierer stort, er det vanskelig å gi et nøyaktig pristilbud, men må kan regne med å måtte betale mellom 8 000 kr pr kvadratmeter og 15 000 kr pr kvadratmeter.

Skifte taket eller etterisolere.

Du kan lese mer om prosjekter knyttet til tak her. Her får du mer informasjon om pris, omfang og hva du er nødt til å tenke på.

Selv om tilbygg i praksis endrer hvordan fasaden ser ut, er dette en egen kategori, som du kan lese mer om her.

Ekstra elementer kan være å montere varmepumpe, sette opp markise eller skilt.

  • Skal du sette inn varmepumpe, kan du lese mer om hva du må tenke på i denne artikkelen.
  • Markiser varierer i pris, og det er prisen på markisen pluss arbeidsmengden som bestemmer hva det vil koste. De fleste betaler et sted mellom 15 000 og 100 000 kroner for en terrassemarkise. Det finnes markiser i alle prisklasser, og du kan velge mellom ulike materialer, mønster og farger. Det er også mulig å velge om du vil ha elektrisk drevet markise eller manuell som du må sveive ut selv.

Tips til vellykket fasadeendring

Husk god planlegging og forarbeid

Når du skal gjennomføre fasadeendring, lønner det seg med godt forarbeid relatert til det du ønsker å gjøre.

Om arbeidet omfatter rehabilitering, kan det være lurt å få et bilde av bygningens alder og stand.

En enkel sjekkliste du kan følge

  • Når ble siste endringer utført; for eksempel vinduene skiftet sist, bygget isolert eller taket lagt?
  • Hvilken stand er fasaden i? Hvis bygget er av murpuss, se etter sprekker, avskalling og misfarging. Det samme gjelder teglstein, i tillegg til saltutslag eller erodert og oppsmuldret mørtel mellom steinene. Med andre ord, få et bilde av fasadens nåværende stand.
  • Trengs det rehabilitering, eller holder det med vedlikeholdsarbeid?
  • Krever arbeidet leie av stillas?

Informer nærmeste naboer.
Fasadeendring kan være et omfattende prosjekt på gårdsplassen og du bør finne ut av om det kreves nabovarsel. Kontakt i så fall naboene dine i god tid, og få signatur på mottatt varsel.

Tegn oppussingsforsikring og skriv alltid arbeidskontrakt

I samarbeid med Tryg Forsikring tilbyr Mittanbud alle kunder å tegne oppussingsforsikring på arbeid utført gjennom Mittanbud. Med denne forsikringen er du sikret i tilfelle du skulle være uheldig med prosjektet. Forsikringen dekker kostnader til utbedring når arbeidet ikke er fagmessig utført, konkurs og en del andre uforutsette hendelser som kan oppstå, og du er dekket opptil 1 million. Minstepris på forsikringen er 1000 kr.

Du bør også alltid skrive kontrakt med håndverkeren du velger til å utføre prosjektet for deg. Skriv ned alt arbeidet som skal utføres. På den måten er du tryggere dersom det skulle oppstå misforståelser.

Må du søke?

Endringer på fasade er ikke alltid søknadspliktige, men det er likevel lurt å finne ut av dette før du begynner. En dyktig entreprenør vil bistå deg i denne prosessen om du ønsker det.

Nøkkelordet er dokumentasjon. Dersom du ønsker å restaurere fasaden tilbake til en tidligere dokumentert utførelse, er dette ikke søknadspliktig. Vil du altså restaurere fasaden til en utførelse som ikke endrer det visuelle uttrykket, eller om du vil endre til et tidligere dokumentert uttrykk behøver du ikke søke om det.

Om fasadens karakter endres betydelig, kan det være søknadspliktig. Dette avhenger av hvor i landet du holder til, og bygningens status. Arbeid som kan endre bygningens karakter er for eksempel å sette inn flere vinduer eller bytte kledning. Er bygget verneverdig, må byantikvaren engasjeres.

Som regel finner du informasjonen du trenger om søknadsprosessen på din kommunes nettsider.

Ikke glem oppussingsforsikring

Fasadeendring og oppussing er ofte en stor økonomisk investering, og heldigvis går det som regel bra. En sjelden gang kan det dessverre galt, og da er det godt å være forsikret. Med oppussingsforsikring fra Mittanbud og Tryg Forsikring slipper du å bekymre deg. Vi hjelper deg og tar ansvar for å rette opp det som går galt.


Les mer om vår oppussingsforsikring.

Start fasadeendringen i dag!

Legg ut en beskrivelse av prosjektet du trenger hjelp til, og bli kontaktet av håndverkere som kan hjelpe deg - fra A til Å.

Start prosjektet ditt nå

Slik velger du riktig håndverker

At fasadeendringen er utført etter gjeldende forskrifter og standarder er avgjørende for kvaliteten på sluttresultatet. Vær derfor nøye når du velger håndverker.

Bedriften og håndverkeren du velger til å gjøre jobben er viktig for sluttresultatet. Håndverkeren burde ha relevant erfaring og visse sertifiseringer for å sikre at resultatet blir optimalt. Sjekk bedriftenes profilsider på Mittanbud.no. Her kan du sjekke evalueringer fra tidligere kunder, sertifiseringer, om de er en mesterbedrift og lignende.

Mesterbrev

En mester har fag-/svennebrev, toårig mesterutdanning, lang praksis i yrket sitt og anses som en seriøs yrkesutøver. På Mittanbud fremhever vi håndverkere som har Mesterbrev – alle mesterbedrifter har merket på profilsiden sin.

Godkjent for ansvarsrett

Sjekk om bedriften har Sentral Godkjenning, som er en ordning der snekkeren får en godkjenning basert på forskriftsfestede kriterier. Er jobben søknadspliktig bør dere velge en snekker som har sentral godkjenning for ansvarsrett.

Informasjon om hvilket arbeid som er søknadspliktig finner du på nettsidene til Direktoratet for Byggkvalitet. Du kan også spørre håndverkeren om du må sende søknad for ditt oppussingsprosjekt.

Momsregisteret

Finansdepartementet krever at alle foretak som omsetter for over 50 000 kroner skal registreres i momsregisteret og sende inn momsoppgaver. På bedriftens profilside på Mittanbud kan du se om bedriftene er registrert i momsregisteret eller ikke.

Brønnøysundregisteret

I Norge er alle bedrifter lovpålagt å registrere seg i Brønnøysundregisteret. Du kan søke opp bedriften på brreg.no og finne ut om firmaet er konkurs eller driver svart arbeid. Finner du ikke bedriften i Brønnøysundregisteret bør du velge en annen bedrift.

Du bør alltid vurdere tilbud fra flere leverandører. Husk at det billigste ikke alltid er det beste. Vurder derimot pris opp mot kvalitet. Be også om at eventuelle ekstrakostnader spesifiseres i tilbudet.

Ved større oppussingsprosjekter kan det være lurt å sjekke håndverkerens økonomi i tilfelle det skulle oppstå noen problemer senere. Ønsker du en kort overblikk over bedriftenes økonomiske situasjon kan du søke dette på proff.no eller purehelp.no. Du kan også sjekke dette på bedriftenes profilsider.

Det er lurt å få håndverker på befaring:

• for å velge best plassering av endringene du ønsker

• for å avdekke eventuelle ekstrakostnader

• for å få et ordentlig inntrykk av bedriften

Etter befaring bør du påse at alt dere ble enige om er spesifisert i tilbudet du har fått. Det er ofte nødvendig med befaring før håndverkeren kan gi et endelig pristilbud.

Skriv alltid kontrakt for jobben du vil ha gjort. Les guide til hvordan du kan opprette Mittanbuds digitale kontrakt mellom deg og bedrift. De fleste firmaer tilbyr garanti på tetthet og inventar - kontroller at denne garantien er gjort rede for.

Pass på at alt er klart til bruk når du betaler. Be også alltid om sluttdokumentasjon på arbeidet som er utført.