Få tilbudene som matcher dine planer og ditt budsjett

På tide med en fasadeendring? Kom i gang med disse tipsene!

For oss som bor i et land med mye hardt vær, er det spesielt viktig å ivareta husets fasade. Fukt, frost og dårlig vedlikehold kan nemlig gi unødvendig høye strømregninger og uforutsette utgifter. Men hvordan kommer du i gang med fasadeendring? Her hjelper vi deg litt på vei!

Start med å beskrive prosjektet ditt

Kom i gang med fasadeendring av boligen din

Å pusse opp fasaden kan helt klart virke som et stort og overveldende prosjekt, og mange utsetter arbeidet – år etter år. På Mittanbud får du heldigvis gode tilbud fra dyktige fagfolk som har lang erfaring med fasadeendring og -renovering, som hjelper deg uansett om du vil vaske og male veggene, bytte ut vinduer og dører eller endre hele den utvendige kledningen.

Planlegg godt og langsiktig

Uansett hvorfor fasaden trenger en oppgradering, er det lurt å planlegge og tenke langsiktig. Dette gir deg trygghet og kan samtidig spare deg for fremtidige – og helt unødvendige – kostnader.

Det første du bør gjøre, er å få hjelp av profesjonelle fagfolk til å inspisere fasaden. Se etter sprekker, og se ekstra godt etter på oversiden av vinduene og nederst på veggene – dette er nemlig de mest utsatte områdene. Tenk også på fasadens tilstand. Hva vet du om den? Vet du for eksempel når fasaden sist ble renovert? Når vinduene ble skiftet? Når bygget ble isolert? Når taket ble lagt? Dette er ting det er lurt å kartlegge.

Vurder deretter om boligen har behov for full fasadeendring eller om det holder med litt vedlikehold, og kartlegg hva slags fagfolk du har behov for. Fasaderenovering er (heldigvis) ikke noe du trenger å gjøre særlig ofte, spesielt ikke hvis du gjør det ordentlig. Å få hjelp av profesjonelle fagfolk kan derfor være lurt – og ikke minst kostnadsbesparende på lang sikt

Viktige ting å huske på under en fasadeendring.

Det kan dukke opp mange spørsmål når du skal pusse opp fasaden. Her er noen av de vanligste.

Du må ikke alltid søke om å endre på fasaden, men det kan koste deg dyrt ikke å undersøke først. Ønsker du å tilbakeføre til et tidligere visuelt uttrykk, trenger du ikke å søke, men du må kunne dokumentere hvordan bygget så ut. Du trenger heller ikke å søke om godkjenning dersom du ikke planlegger å endre det visuelle uttrykket. Er du usikker på hvordan du søker, er det også her lurt å ta kontakt med profesjonelle fagfolk – de kan hjelpe og veilede deg trygt gjennom hele søknadsprosessen.


Informasjon om søknadsprosessen finner du som oftest på din kommunes nettsider.


Eksperter råder oss til å vaske huset i hvert fall én gang i året, helst når utetemperaturen er over fem grader, og gjerne på en regnfull høstdag. Kanskje er det akkurat dette, en skikkelig skrubb, fasaden din trenger. Og legger du til et nytt malingsstrøk eller to, vil du kanskje oppnå akkurat den fasadeendringen som du ønsket deg. Husk at når du skal male huset, er det svært viktig at det gjøres riktig. Med godt forarbeid og en grundig malingsjobb, holder resultatet seg pent mye lenger. Ved å bruke profesjonelle fagfolk får du samtidig undersøkt om veggene lider av mugg- og råteskader, og om noe eventuelt må repareres eller byttes ut.


LES OGSÅ: Derfor bør du bruke en faglært maler


Nye dører kan løfte helhetsinntrykket og er en fin måte å endre fasaden på. I tillegg er nye dører ofte mye tettere og bedre isolert enn gamle, og er derfor også et smart, energisparende tiltak.


Akkurat som med dører kan nye vinduer gi fasaden et skikkelig ansiktsløft. Om de må byttes ut eller kan repareres, er avhengig av vinduenes tilstand, men husk at gamle vinduer kan være dårlige for inneklimaet. Råte og fukt ødelegger karmene og slipper altfor lett på varmen. Å bytte ut vinduene bidrar dermed ikke bare til en fin fasadeendring – det sparer deg også for penger på lang sikt.


Terrasser får ofte hard medfart. De må tåle varme, frost, regn og ikke minst vekten av møbler og mennesker. Godt vedlikeholdte terrasser er ikke bare pent – det kan også øke byggets verdi. I tillegg er det mye hygge i å ha et velstelt uteareal.


Ønsker du å bygge ny terrasse eller renovere den du allerede har, gjelder det å planlegge nøye. På den måten får snekkeren et tydelig bilde av hva du ønsker deg, og kan dermed gi deg et godt pristilbud. Tenk over hvor stor du vil at terrassen skal være, og hvilke materialer du ønsker å bruke. Søk på nett, ta en titt over til naboen og bruk litt tid på å utforske ulike alternativer og løsninger.


Må du søke om godkjenning for å gjennomføre oppussingsprosjektet, er du også pliktet til å varsle naboene og innhente signaturer på at varselet er mottatt. Nabovarsler kan både sendes digitalt og på papir og må inneholde beskrivelse av prosjektet, dokumentasjon (for eksempel byggesøknaden), samt frist for når du skal ha mottatt merknader fra naboene.


Klar for oppussing av fasade?

Når du har fått svar på det du lurer på, kan det være lurt å starte med å hente inn tilbud. Gjennom Mittanbud kommer du i kontakt med dyktige håndverkere som kan hjelpe deg med jobbe.

Start med å beskrive jobben.

Noen ekstra tips

  • I et land med mye ruskevær, gjelder det å følge med på taket. Hvordan står det egentlig til der oppe? Et velstelt tak tar seg bra ut og kan dessuten være med på å øke verdien på boligen din. Med et nytt tak forebygger du også fuktskader. Les mer om andre takprosjekter her.

  • Skal du sette inn varmepumpe, får du noen gode tips i denne artikkelen.

  • Selv om tilbygg i praksis endrer hvordan fasaden ser ut, er dette en egen kategori, som du kan lese mer om her.

LES OGSÅ: Skal du legge tak? Dette er de ulike alternativene dine