Luft-til-vann-varmepumpe

Få tilbud på installering av luft-til-vann-varmepumpe

Varmepumper er både lønnsomt og gjør det enkelt å spare energi. Få tilbud fra håndverkere i dag som kan hjelpe deg med og få bedre inneklima og reduserte energikostnadene.

Legg ut jobb

Hvordan velge riktig varmepumpe?

Pris, modell og hvem som skal gjøre jobben er noe av det du bør tenke på før du velger varmepumpe. Her finner du informasjon som gjør det lettere for deg å velge riktig.

Varmen hentes via en utedel og sendes til en innedel, som gjerne plasseres på vaskerom, bad eller i teknisk rom.

 • Innedelen fordeler varmen i boligen via et vannbårent varmesystem med radiatorer, gulvvarme, viftekonvektorer eller en blanding av dette.
 • Siden varmen hentes fra utelufta, gir varmepumpa lite varme på de aller kaldeste vinterdagene. Da trenger du en ekstra varmekilde. Elektrisk tilleggsvarme er vanligvis innebygget i varmepumpa. Har du vedovn eller peis, er det et gunstig supplement.

Du må vanligvis regne med å betale 100 000 kr eller mer for en ferdig installert luft-til-vann-varmepumpe. Prisen avhenger blant annet av hvor stor boligen er, hvor godt isolert den er og hvilken varmepumpemodell du velger.

 • I løpet av året vil en luft-til-vann-varmepumpe normalt levere 2,5 til 3,5 ganger mer varme enn hva den bruker i strøm. Det tilsvarer 60- 70 % energisparing sammenliknet med bruk av vanlig elektrisitet.
 • Luft-til-vann-varmepumpe er billigere enn bergvarmepumper fordi du slipper å bore energibrønn, men til gjengjeld sparer du mindre energi på de aller kaldeste dagene.

 • Du kan forvente at en luft-til-vann-varmepumpe varer 12 til 15 år, forutsatt at den blir riktig installert, og at du sørger for nødvendig vedlikehold gjennom levetiden.

Innedelen til en luft-til-vann-varmepumpe gir lite sjenerende lyd. Utedelen lager litt lyd, men med riktig plassering er det vanligvis ikke noe problem, men du bør for eksempel unngå å plassere utedelen nær soveromsvinduer eller inntil naboens bolig.

Både i nye boliger og i boliger som har et vannbårent varmesystem kan du få montert en luft-til-vann-varmepumpe.

 • Nye boliger med gulvvarme passer perfekt for luft-til-vann-varmepumper.

 • Har du vannbåren gulvvarme og elektrokjel, er det som regel ukomplisert å erstatte elektrokjelen med varmepumpe.

 • Har du radiatorer og elektrokjel eller oljekjel, kan du også installere luft-til-vann-varmepumpe. Det kan hende du må forbedre det vannbårne anlegget litt.

 • Skal du skifte gulv, kan det være smart å legge vannbåren gulvvarme samtidig. Da får du behagelig inneklima og optimale forhold for en luft-til-vann-varmepumpe.

En luft-til-luft-varmepumpe henter varme fra uteluft via en utedel og leverer varmen inne ved hjelp av en vifte.

 • Varmen fordeler seg mest effektivt i boliger med åpen planløsning. Hvor mye av boligen din som kan varmes opp med en luft-til-luft varmepumpe, avhenger av hvor stort hus du har, hvor godt isolert det er og planløsning.
 • Som regel trenger du elektrisk oppvarming eller vedfyring i tillegg til luft-til-luft-varmepumpen på de kaldeste dagene.

Slik velger du riktig varmepumpe-installatør

Skal du ha en luft-til-vann-varmepumpe, trenger du en installatør med god kunnskap om vannbårne varmeanlegg.

Selve installasjonen er en stor og viktig del av jobben. Installatøren må ha god kunnskap om varmepumper og vannbårne anlegg. For å sikre at du får en optimal og energieffektiv løsning med høy komfort, bør du også sjekke referanser.

Du bør alltid vurdere tilbud fra flere leverandører. Totalpris avhenger av merke og modell, og hvor krevende installasjonen er. Be alltid om at ekstrakostnader spesifiseres i tilbudet.

Velg et kjent merke og en modell tilpasset nordisk klima, for å sikre at varmepumpa fungerer godt til oppvarming under krevende forhold. Her finner du en oversikt over kjente merker på det norske markedet.

Skal du ha luft-til-vann-varmepumpe i ny bolig, må du planlegge dette fra starten av.

Har du et vannbårent varmeanlegg fra før, er det veldig viktig med en grundig befaring for å avklare om varmeanlegget bør forbedres slik at varmepumpa kan fungere optimalt.

Befaring er uansett viktig:

 • For å finne ut hvilken varmepumpe som er riktig for din bolig
 • For å avdekke eventuelle ekstrakostnader ved installasjonen
 • For å sjekke om du har nok strøm (effekt) tilgjengelig for varmepumpa

Skriv en tydelig kontrakt for jobben du vil ha gjort, inkludert en beskrivelse av installasjonen. Her finner du en standardkontrakt fra Norsk Varmepumpeforening du kan bruke. Som forbruker har du alltid fem års reklamasjonsrett på både produkt og installasjon.

Pass på at varmepumpa er ferdig installert, inkludert elektriske arbeider. Installatøren må stille inn varmepumpa riktig, og sette av tid til å lære deg hvordan du bruker og vedlikeholder den. Husk også å be om bruksanvisning.

Få installatøren til å sjekke hele anlegget og alle innstillinger for varmepumpa noen uker etter at anlegget er satt i drift. Dette bør være inkludert i prisen.

Få tilbud på installering av luft-til-vann-varmepumpe

Legg ut jobb og motta uforpliktende tilbud fra håndverkere til installering av varmepumpe. På Mittanbud finner du dyktige håndverkere som kan hjelpe deg.