Varmepumpe

Få tilbud på varmepumpe

Varmepumper gjør det enkelt å spare energi, men likevel bevare komforten i boligen din. Installer en varmepumpe i dag og få bedre inneklima og reduserte energikostnader.

Legg ut jobb

Hvordan velge riktig varmepumpe?

Pris, modell og hvem som skal gjøre jobben er noe av det du bør tenke på før du velger varmepumpe. Her finner du informasjon som gjør det lettere for deg å velge riktig.

En luft-til-luft-varmepumpe henter varme fra uteluft via en utedel og leverer varmen inne ved hjelp av en vifte.

 • Varmen fordeler seg mest effektivt i boliger med åpen planløsning. Hvor mye av boligen din som kan varmes opp med en luft-til-luft varmepumpe, avhenger av hvor stort hus du har, hvor godt isolert det er og planløsning.
 • Som regel trenger du elektrisk oppvarming eller vedfyring i tillegg til luft-til-luft-varmepumpen på de kaldeste dagene.

En luft-til-luft-varmepumpe koster normalt mellom 15 000 og 30 000 kroner, inkludert montering. Hvis boligen ikke har en egnet jordet kurs, kommer kostnader for elektrisk installasjon i tillegg.

I løpet av et år får du normalt igjen to til tre ganger så mye varme som den strømmen varmepumpen bruker. En vanlig enebolig kan spare 5000 kr eller mer i året.

 • Lavere strømregning betyr at en luft-til-luft-varmepumpe ofte er nedbetalt i løpet av tre til seks år.
 • Du kan forvente at en luft-til-luft-varmepumper holder i 12 til 15 år – hvis den blir korrekt installert og du som eier sørger for nødvendig vedlikehold.

Riktig plassering av varmepumpens innedel og utedel er viktig for å få best mulig komfort og spare mest mulig. De to enhetene kobles sammen, og ledninger og rør blir skjult i kanaler.

 • Tenk gjennom hvor du vil ha innedelen, av hensyn til varmefordeling og støy. Installatøren hjelper deg med dette.
 • Utedelen bør plasseres på et bakkestativ eller festes til grunnmuren, og ha vibrasjonsdempere.

Det vanligste er å ha innedelen til varmepumpen montert høyt på veggen. Du kan velge gulvmodell i stedet, hvis du vil ha en innedel til varmepumpen som kan plasseres diskret. Gulvmodeller er også ekstra stillegående.

Det er stor forskjell på hvor mye lyd ulike varmepumper avgir, og toppmodeller er ofte mer stillegående. Riktig montering og plassering er veldig viktig.

 • Innedelen monteres ofte i et oppholdsrom og sprer varmen ved hjelp av en vifte. Dette gir litt lyd, og det må du tenke gjennom når du velger modell.
 • For utedelen gjelder det å finne en gunstig plassering. Da vil som regel støyen ikke være sjenerende. Du bør unngå å plassere utedelen nær et soveromsvindu, eller inntil naboens bolig.

En luft-til-luft-varmepumpe kan brukes til kjøling som sikrer god komfort også på de varmeste dagene. Normalt vil det gå med lite energi til dette, så det vil ikke påvirke energisparingen din i særlig grad.

 • Luft-til-vann-varmepumpe
 • Bytte oljefyr
 • Fjerne oljetank

Slik velger du riktig varmepumpe-installatør

En god installasjon er minst like viktig som en god varmepumpe, vær nøye når du velger installatør.

Selve installasjonen er en viktig del av jobben. Installatøren må kjenne produktet godt for å sikre at du får en optimal og energieffektiv løsning med høy komfort.

Myndighetene krever at de som installerer luft-til-luft-varmepumper har F-gass-sertifikat. Det gjelder både installatør og bedrift. Velger du en NOVAP-godkjent forhandler, kan du være trygg på at dette er i orden. Sjekk også referanser.

Du bør alltid vurdere tilbud fra flere leverandører. Totalpris avhenger av merke og modell, og hvor krevende installasjonen er. Be alltid om at ekstrakostnader spesifiseres i tilbudet.

Velg et kjent merke og en modell tilpasset nordisk klima, for å sikre at varmepumpen fungerer godt til oppvarming under krevende forhold. Er du opptatt av støy, bør du velge toppmodellen til et av de kjente merkene. Her finner du en oversikt over kjente merker på det norske markedet.

Plassering er veldig viktig for å få best mulig komfort og spare mest mulig energi. Det er lurt å få installatøren på befaring:


• for å finne riktig modell for din bolig
• for å velge optimal plassering av inne- og utedel
• for å avdekke eventuelle ekstrakostnader ved installasjonen

Skriv en tydelig kontrakt for jobben du vil ha gjort, inkludert en beskrivelse av installasjonen med plassering av inne- og utedel. Norsk Varmepumpeforening har en standardkontrakt du kan bruke (Last ned standardkontrakten her). Som forbruker har du fem års reklamasjonsrett på både produkt og installasjon.

Pass på at varmepumpen er ferdig installert, inkludert elektriske arbeider. Installatøren må også sette av tid til å lære deg hvordan du bruker varmepumpen, og hvordan du skal rengjøre og vedlikeholde den. Husk å be om bruksanvisning.

Veien til et bedre inneklima starter her

Motta uforpliktende tilbud for installasjon av varmepumpe. På Mittanbud finner du montører som hjelper deg med varmepumpen.