Forventer økt pågang i rørleggerjobber
Sprengkulda som har herjet over store deler av landet de siste ukene har ført til en økt pågang av henvendelser hos landets rørleggere.
Årets to første uker har vært preget av temperaturer godt under frysepunktet, og med stadig nye kulderekorder øker også sjansen for frostskader på boligen. Skader som kan bli svært så kostbare. Hos flere av landets rørleggere har telefonen knapt stått stille den siste uka. Også hos Mittanbud, Norges største anbudstjeneste for håndverksjobber, har de merket et økt trykk av jobber.
– Siden starten av året i år har det blitt registrert 520 flere jobber sammenliknet med samme periode i fjor. Det er en vekst på 13 prosent. Med kulda vi har sett den siste tida, som forventes å returnere igjen neste uke, forventer vi at tallene fortsetter å øke, også i tida fremover, sier administrerende direktør for Mittanbud, Håvard Bungum.
Lurt å forebygge
Flere kan oppleve å få problemer som følge av kulda i tida framover.Det kan derfor være lurt å ta forebyggende grep. Rørlegger og vinner av «Norges Hyggeligste Rørlegger 2023», Petter Warnes, har jobbet over halve livet i bransjen og har i løpet av disse årene sett mye rart. Han er klar på hvor viktig det er med forebygging når kuldegradene kryper nedover.
– Forebygging er det viktigste av alt. Mange er kanskje mer opptatt av å holde strømkostnadene nede, og skrur dermed av varmen, men når kulda setter inn må varmen opp i rom der det er rør, det er alfa omega. I tillegg bør det være tett.
Gamle hus mer utsatt
Han anbefaler derfor å sette på varmekabler, eventuelt termostatstyrte ovner, for å være sikker på å unngå skader.
– Vann som fryser ekspanderer og siden vannrør ofte er veldig tynne blir de dermed ødelagt. Gamle hus er mer utsatt da de ofte er utstyrt med gamle kobberrør, dårligere isolasjon og kalde kjellere. Kobberrør vil utvide seg når vannet fryser i dem, når det deretter tiner ender du opp med voldsomme vannlekkasjer, sier Warnes.
Travle dager for landets rørleggere til tross, det finnes grep du kan ta selv også:
- Er skaden ute, få opp varmen!
- Du kan fint varme opp et frossent rør ved hjelp av for eksempel en hårføner, men du skal vite litt hva du holder på med. Unngå for all del åpen ild.
- Har røret sprukket, må du kontakte rørlegger. Noen ting må gjøres av fagfolk.
Publisert 21. okt. 2024, 12:23
Oppdatert 20. nov. 2024, 13:22