Sjekkliste: Dette må du gjøre på sluttbefaring

Prosjektet er endelig ferdigstilt, og håndverkerne har avsluttet jobben. Det er på tide med en sluttbefaring av arbeidet, men hva innebærer egentlig det? Les vår sjekkliste for hvordan du gjennomfører en sluttbefaring her!

Sjekkliste: Dette må du gjøre på sluttbefaring
Aktuelt

Første steg: Velg gode håndverkere


Når du skal gjennomføre sluttbefaringen, må du ta utgangspunkt i at bedriften har utført arbeidet etter alle gjeldende forskrifter og regler. Du må gå ut fra at de har den kunnskapen som trengs, og at arbeidet derfor er korrekt utført.


Det er enklere å føle seg trygg på at bedriften har riktige sertifiseringer, kompetanse og fagkunnskap om du velger seriøse og trygge bedrifter. Det er ikke alltid lurt å velge det rimeligste tilbudet: Et altfor billig pristilbud er ofte for godt til å være sant. Velg en bedrift med god økonomi, som er sertifisert og ikke minst – som du går godt overens med!



Sjekkliste for sluttbefaring


Vi har samlet seks punkter med ting det er smart å gjøre på sluttbefaringen. Les hva du må sjekke, og hvordan du går fram på best mulig måte.




1. Sjekk kraner, vann og avløp


Prøv alle kraner på bad eller kjøkken, og sjekk at du får både kaldt og varmt vann. Om det er badet som er pusset opp, må du undersøke om vannet renner skikkelig til sluket. Om fallet i gulvet er godt nok, skal avløpet ta unna vann effektivt.



2. Prøv dører, brytere og dimmere


Du må sjekke om nye eller gamle dører fungerer slik de skal, og åpner seg riktig. De skal ikke være trege eller sitte fast, eller komme borti inventar. Prøv også lysbrytere og dimmere, og sjekk at de fungerer slik som de skal.



3. Undersøk alle overflater i dagslys


Alle overflater, gulv, vegger, tak og lister, bør undersøkes i dagslys. Se etter at malejobben er gjort skikkelig, eller om flisene er lagt ordentlig. Om du har beiset, oljet, slipt eller gjort andre overflatebehandlinger, må du også påse at dette er gjort riktig.

Det er viktig med godt lys når du ser på overflater som har blitt behandlet, så pass på at du gjør dette om dagen når det er godt dagslys.






4. Skriv ned alle spørsmål i en liste


Om det dukker opp noe du er usikker på underveis i sluttbefaringen, er det lurt å samle alt i en liste. En oppsummering av spørsmål er ikke en formell klage, og det helt normalt å gå gjennom slike spørsmål sammen med bedriften som har utført jobben.


Da kan du be om forklaring om det er noe du ikke forstår, eller som du er usikker på om er korrekt utført. Bedriften kan sjekke om det er snakk om et avvik som må utbedres, eller om jobben er utført korrekt.



5. Fyll ut overtakelsesdokument sammen med bedriften


Du bør fylle ut et overtakelsesdokument sammen med bedriften som har jobbet på prosjektet ditt. I overtakelsesdokumentet skal eventuelle avvik føres opp, og det skal settes en tidsfrist for når det skal være utbedret.



6. Motta FDV dokumentasjon


FDV-dokumentasjonen står for forvalting, drift og vedlikehold. I denne dokumentasjonen skal det stå hva slags produkter som er brukt og hvordan de vedlikeholdes. Denne dokumentasjonen skal du som forbruker og eier beholde, og overlevere til en eventuell ny eier av boligen senere.


Du kan også be de fleste seriøse håndverkere om å laste opp den nødvendige dokumentasjonen i Boligmappa. Boligmappa er en digital lagringsplass for all relevant informasjon om din bolig. Du kan også laste opp informasjon om bolig, oppussing og renovering i boligmappa selv.


Dette må du huske på etter sluttbefaring og overtakelse



  • Ved overtakelse etter sluttbefaring, så vil sluttfakturaen gå til forfall uansett om det skal utføres tilleggsarbeid på grunn av avvik.

  • Etter overtakelsen vil garantitiden på arbeidet begynne å løpe.

  • Dersom du ikke gjennomfører en sluttbefaring og en formell overtakelse av prosjektet, må du huske at prosjektet likevel kan regnes som offisielt overtatt dersom du tar rommet eller objektet i bruk. Dette avhenger av hvilken kontrakt du har skrevet med bedriften. Om du tar rommene i bruk kan prosjektet i så fall regnes som “godkjent”, selv om du skulle oppdage avvik. Husk å undersøke dette på forhånd, og prøv å få gjennomført en sluttbefaring slik at du vet at alt blir gjort riktig.

  • Dersom du ikke oppdager alt på sluttbefaringen men det dukker opp komplikasjoner senere, er det ikke et problem – du har likevel rett til å få eventuelle feil rettet opp gjennom håndverkertjenesteloven.

Er du usikker på om et avvik krever utbedring fra bedriften, eller om det faller innenfor godkjent arbeid? Standard Norge har fastsatt retningslinjer for hvilke avvik som regnes som skader som må utbedres, eller som er innenfor gyldig og korrekt utført arbeid.

Publisert 24. okt. 2023, 11:51

Oppdatert 26. juni 2024, 13:06