Skal du montere varmepumpe?

Skal du montere varmepumpe? Uansett om du skal montere luft-til-luft, luft-til-vann eller vann-til-vann varmepumpe kan du få hjelp på Mittanbud. Legg ut jobben og få tilbud fra flere sertifiserte varmepumpemontører.

  • Legg ut jobben helt kostnadsfritt
  • Motta uforpliktende tilbud fra bedrifter
  • Velg det tilbudet som passer deg best

Få tilbud fra kvalitetssikrede bedrifter

Skal du montere varmepumpe?

Skal du montere varmepumpe? Uansett om du skal montere luft-til-luft, luft-til-vann eller vann-til-vann varmepumpe kan du få hjelp på Mittanbud. Legg ut jobben og få tilbud fra flere sertifiserte varmepumpemontører.

  • Legg ut jobben helt kostnadsfritt
  • Motta uforpliktende tilbud fra bedrifter
  • Velg det tilbudet som passer deg best

Luft-til-luft varmepumpe

Luft-til-luft varmepumpe er den vanligste varmepumpen i norske hjem. Den henter luft fra en utedel og omgjør det til varm- og kald luft i boligen. Dette er en praktisk varmepumpe, og krever kun små inngrep under installasjon. Den kan også tilpasses de fleste hjem.



Luft-til-luft varmepumpe egner seg for deg som:


  • Bor i enebolig, rekkehus og tomannsbolig. Hvis du ønsker å montere varmepumpe i en blokkleilighet må du sjekke hva som er tillatt der du bor, og eventuelt søke om tillatelse.
  • Har behov for en ekstra varmekilde i boligen.
  • Har åpen planløsning i rommet der varmepumpens innedel skal monteres.



Hvor mye koster en luft-til-luft varmepumpe?

En luft-til-luft varmepumpe koster mellom 15 000 til 30 000 kroner, inkludert montering. Den totale kostnaden for en luft-til-luft varmepumpe avhenger av hvilken modell du velger.




Spesifikke kostnader for en luft-til-luft varmepumpe

Prisen for montering av en luft-til-luft varmepumpe ligger på 5000 til 6000 kroner. Dersom du ønsker å montere to innedeler på varmepumpen må du regne med å betale ekstra for monteringen.



Så mye kan du spare med en luft-til-luft varmepumpe:

En bolig som bruker 20 000 kWh i året, vil kunne spare 3 500 kroner i året ved å investere i en luft-til-luft varmepumpe.


Med en varmepumpe til 25 000 kroner vil det ta 7 år før du går i null med investeringen din.


Levetiden til en luft-til-luft varmepumpe er 15 år. Det betyr at du kan spare 52 500 kroner i strøm på 15 år. Hvis du velger en varmepumpe til 25 000 kroner, betyr det at du sparer 27 500 kroner. Dette er ikke inkludert service.


Husk! Det kan være smart å kombinere luft-til-luft varmepumpe med andre tiltak som reduserer boligens energibruk. Enova tilbyr støtte til en rekke energitiltak, som for eksempel smart strømstyring for boliger.

Luft-til-vann varmepumpe

Luft-til-vann varmepumpe henter energi fra luften, som brukes til å varme opp vann til vannbåren gulvvarme, tappevann, radiatorer og viftekonvektorer. En luft-til-vann varmepumpe vil redusere strømforbruket til oppvarming, samtidig som det gir en jevn og behagelig temperatur i hele boligen.



Luft-til-vann varmepumpe egner seg for deg som:


  • Bruker ca 25 000 kWh i året og har et stort forbruk av tappevann.
  • Har et eksisterende vannbårent varmesystem, som for eksempel radiator eller elektrokjel. I noen tilfeller må du oppgradere det eksisterende systemet for å få mest mulig ut av den nye varmepumpen din.
  • Skal bygge ny bolig, og ønsker energieffektiv og miljøvennlig vannbåren varme.
  • Skal legge nytt gulv og planlegger å montere vannbåren gulvvarme samtidig.


Hvor mye koster en luft-til-vann varmepumpe?

Du må vanligvis regne med å betale rundt 120 000 kr eller mer for en ferdig installert luft-til-vann varmepumpe.


Selve varmepumpen ligger ofte på mellom 60 000 og 130 000 kroner, og prisen for installasjon kommer i tillegg.


Luft-til-vann varmepumpe gir 2,5 til 3,5 mer varme enn strømmen den bruker. Det betyr at du kan spare mellom 60 % og 70 % energi når du bruker varmepumpe til oppvarming av bolig og vann.




Spesifikke kostnader for en luft-til-vann varmepumpe

Prisen for en luft-til-vann varmepumpe vil avhenge av størrelsen på boligen, hvor godt isolert den er og hvilken varmepumpemodell du velger. Innedelen til en luft-til-vann varmepumpe er større enn innedelen til en luft-til-luft varmepumpe, du bør derfor ha et egnet rom hvor det er plass til å montere den.




Så mye kan du spare med en luft-til-vann varmepumpe

Jo høyere behov boligen har for varme, desto mer er det mulig å spare på å montere en luft-til-vann varmepumpe.


Som eksempel kan vi si at en husholdning som bruker omtrent 25 000 kWh i året vil spare omtrent 8 800 kroner i året på å montere luft-til-vann varmepumpe i boligen, dersom gjennomsnittsprisen på strøm ligger på 1 kr per kWh.


Levetiden til en luft-til-vann varmepumpe er vanligvis 12 til 15 år. Med en gjennomsnittspris på 1 kr per kWh vil du spare rundt 120 000 kroner i løpet av denne tiden.




Væske-til-vann varmepumpe

Væske-til-vann varmepumpe er en fellesbetegnelse for berg-, jord- og sjøvarmepumpe. Denne typen varmepumpe henter solenergi som er lagret under bakken eller i sjøen til å varme opp varmtvann og boligen.


De ulike væske-til-vann varmepumpene er i praksis helt like. Forskjellen ligger i hvor varmen hentes fra.


Væske-til-vann varmepumper kan være omfattende å montere, og er den mest kostbare på markedet. Samtidig er det en meget energieffektiv løsning, og vil kunne dekke behovet for oppvarming og varmtvann i boligen din året rundt.



Væske-til-vann varmepumpe egner seg for deg som:

  • Har en bolig med et stort behov for oppvarming og varmtvann.
  • Har eksisterende vannbårent varmesystem i boligen.
  • Skal bygge ny bolig og ønsker et smart oppvarmings- og varmtvannssystem.
  • Ønsker et varmesystem med lang levetid og lave driftskostnader.
  • Skal bytte ut oljefyren med et miljøvennlig og effektivt varmesystem.



Hvor mye koster en væske-til-vann varmepumpe?

Væske-til-vann varmepumper koster fra 120 000 kroner og oppover. I tillegg kommer installasjon og boring, dersom det er behov for det.


En bergvarmepumpe med energibrønn koster fra 220 000 kroner. Prisen på en jordvarmepumpe ligger på 170 000 til 250 000 kroner.




Spesifikke kostnader for en en væske-til-vann varmepumpe

Når du skal montere en væske-til-vann varmepumpe må du i de fleste tilfeller bore og legge rør under bakken.


Prisen for boring og materialer ligger på rundt 100 000 kroner, avhengig av hvordan grunnen er der du skal bore, og hvor dypt du må bore for å lage en energibrønn.


Du må regne med ekstra utgifter dersom boligen ikke har et eksisterende vannbårent varmesystem. Prisen for å legge vannbåren gulvvarme ligger på rundt 1000 kroner per kvadratmeter.




Så mye kan du spare ved å montere væske-til-vann varmepumpe

Hvor mye du sparer ved å montere en væske-til-vann varmepumpe avhenger av boligens størrelse og energibehov. Jo større energibehov boligen har, desto mer kan du spare.


En bolig med et strømforbruk på 25 000 kWh i året vil kunne spare 11 100 kWh ved å montere en væske-til-vann varmepumpe.


Hvis vi tar utgangspunkt i en strømpris på 1 krone per kWh vil en husholdning spare 150 000 kroner i løpet av varmepumpens levetid.


Størrelse og plassering av varmepumpen, i tillegg til drift og utforming av boligens varmesystem påvirker også hvor mye du kan spare.



Visste du at…?

  • De fleste varmepumper kan brukes til både oppvarming og nedkjøling av boligen.

  • Mange montører tilbyr serviceavtale, slik at du er sikret optimal drift og levetid på varmepumpen din.




Ofte stilte spørsmål om varmepumpe

  • En varmepumpe er et varmesystem som bruker naturlig og fornybar energi for å varme opp en bolig. I motsetning til andre oppvarmingsmetoder, som produserer ny varme, henter varmepumpen energi som allerede finnes i naturen, som kan brukes til både oppvarming og nedkjøling av boligen.

  • Varmepumper henter energi fra omgivelsene og bruker dette til oppvarming av boligen, enten som varmluft eller vannbåren varme og tappevann. Energien hentes fra enten luft, berg, fjell, sjø eller grunnvann, avhengig av hvilken varmepumpetype du har valgt.

  • En gjennomsnittlig norsk bolig bruker omtrent 25.000 kWh i året. Med en luft-til-luft varmepumpe kan du spare omtrent 4.800 kWh i året. Med luft-til-vann varmepumpe kan du spare rundt 8.800 kWh i året, og med væske-til-vann kan du spare opptil 11.000 kWh i året. Nøyaktig hvor mye strøm du kan spare ved å montere en varmepumpe avhenger av flere faktorer: Hvilken varmepumpetype du velger og hvordan den er montert, hvor stor boligen er og hvor godt isolert boligen er – for å nevne noen.

  • En varmepumpe trenger regelmessig service. Det anbefales å få utført service hvert andre eller tredje år for å sikre optimal funksjon i mange år framover. Mange varmepumpemontører tilbyr service på varmepumpene de har montert, så spør gjerne din varmepumpeleverandør om de har en serviceavtale.

  • Det anbefales å rengjøre varmepumpen med noen ukers mellomrom for å sikre frisk luft og optimal ytelse. Du kan rengjøre varmepumpen ved å rense filtrene på varmepumpens innedel. Disse befinner seg under lokket, som er mulig å ta av for å komme til for rengjøring. Vær oppmerksom på at ulike modeller har ulike lokk, så sjekk gjerne hva som gjelder for akkurat din varmepumpe. Bak støvfilteret ligger det lameller, hvor det ofte kan samle seg litt støv. Det er lurt å fjerne dette når du først er i gang med rengjøringen.

  • Hvor lang levetid en varmepumpe har avhenger av hvilken type du har valgt og hvor ofte du får utført service. Luft-til-luft og luft-til-vann varmepumper har en levetid på omtrent 15 år, og en væske-til-vann varmepumpe har en levetid på rundt 20 år.

  • Det er ulovlig å montere en varmepumpe på egenhånd. Varmepumper skal monteres av en F-gass sertifisert installatør, og firma som utfører installasjonen skal være F-gass godkjent.

  • Plasseringen av en luft-til-luft varmepumpe har mye å si for hvilken varmeeffekt den har. Denne typen varmepumpe gir best effekt i en åpen planløsning. Det er også mulig å montere to innedeler på én utedel på en luft-til-luft varmepumpe, dersom du har behov for oppvarming i flere rom. Luft-til-vann og væske-til-vann monteres på et eksisterende vannbårent varmesystem eller radiatorer. Plasseringen av innedelen har derfor ikke så mye å si for varmeeffekten, men varmepumpen er relativt stor og vil kreve et eget område eller rom hvor den kan plasseres.

  • Det finnes i hovedsak tre ulike varmepumper: Luft-til-luft, luft-til-vann og væske-til-vann. Prinsippet for de ulike varmepumpene er i utgangspunktet likt – de skal hente varme fra naturen som omgjøres til varme i boligen. Forskjellene ligger i hvor varmen hentes fra, og hvordan den spres i boligen. Luft-til-luft varmepumpe henter varme fra luften på utsiden, og omgjør dette til varme og kulde i boligen ved hjelp av et kuldemedium i varmepumpen. Varmen spres i boligen ved hjelp av en vifte. Luft-til-vann varmepumpe henter også varme fra luften. Forskjellen ligger i at denne typen varmepumpe omgjør den varme lufta til varmt vann, som fordeles i boligen og tappevann via et vannbårent varmesystem. Du kan lese mer om luft-til-vann varmepumpe her. Væske-til-vann varmepumpe er en samlebetegnelse på varmepumper som henter varme fra enten berg, fjell eller sjø. Varmepumpen for de ulike varmekildene er den samme, og varmen som produseres fordeles i boligen til tappevann og via et vannbårent varmesystem.

  • Hvilken varmepumpe du bør velge avhenger av hvilken boligtype du har, hvor stor den er og hvor godt isolert den er. En luft-til-luft varmepumpe er den vanligste på det norske markedet. Den har én utedel og én innedel, som gjør den enkel å montere på de fleste boliger. Luft-til-vann og væske-til-vann krever at du har et eksisterende vannbårent varmesystem, planlegger å montere vannbåren varme eller skal bygge ny bolig med vannbåren varme. Begge har en litt større innedel. Vi anbefaler alltid at du får en leverandør av varmepumpe på befaring, slik at du får den beste løsningen og en plassering som passer til boligen din.









Publisert 16. aug. 2023, 13:43

Oppdatert 22. mars 2024, 08:11