Oppussing - Skrevet av Martin Grevstad

Den varme vinteren gir oppussingsrekord

Det varme været har resultert i rekordstor etterspørsel etter håndverkstjenester. I januar var det 20 prosent flere som søkte etter en håndverker enn på samme tid i fjor.

Vanligvis er de kalde vintermånedene lavsesong for oppussing. Men i år holder det varme været hjulene i gang for håndverksbedriftene. Formidlingstjenesten Mittanbud melder om rekordvekst. De to siste ukene av januar ble det lagt ut 20% flere jobber enn på samme tid i fjor.

Uvanlig stor pågang til å være januar

– Den varme vinteren muliggjør utendørs arbeid som vanligvis ikke utføres i vintermånedene, men det varme været påvirker nok også forbrukeres motivasjon til å pusse opp. Vanligvis er det rekordetterspørsel etter påske, men i år har våren kommet tidlig sier daglig leder i Mittanbud, Håvard Bungum.

Ifølge Meteorologisk institutt er årets januarmåned en av de varmeste noensinne. På landsbasis må vi tilbake til 1989 for å finne en lignende vinter, mens for Østlandet vil januar 2020 være den varmeste som er målt.

Folk legger ut «sommerjobber» om vinteren

Mens sportsbransjen merker den snøfattige vinteren godt, kan håndverkerne gni seg i hendene over en svært god start på året. Arbeid som tidligere har vært forbundet med våren er nå plutselig høyaktuelle.

– Hvis vi ser på jobber som omfatter grunnarbeid, ser vi faktisk en vekst på over 50 prosent sammenlignet med januar i fjor, mens vi innenfor mur og betong har en vekst på 24 prosent, forteller Bungum.

Mest oppsiktsvekkende er likevel etterspørselen etter fagfolk som kan legge ferdigplen.

– Dette er en type jobb som utelukkende har vært forbundet med vår, sommer og høst, men i januar var det faktisk 11 personer som søkte etter bedrifter som kan legge ferdigplen. Dette sier noe om hvor spesiell januar har vært, avslutter Bungum.

Vil du få inspirasjon og tips til oppussing av din bolig?

Meld deg på Mittanbuds nyhetsbrev. Hold deg oppdatert på trender, få eksperttips og bli inspirert til ditt neste oppussingsprosjekt.