Dette planlegger nordlendingene å pusse opp i 2021

Ferske rapporter fra Prognosesenteret viser at flere nordmenn planlegger å pusse opp i 2021. Tallene viser at både innvendig og utvendig oppussing har økt med henholdsvis 8 prosent og 21 prosent på landsbasis sammenlignet med i fjor.

Av Emmeline Hammer Knudsen


Sist oppdatert: 13. jul. 2021 13:39

Hva er ditt prosjekt i år?

Kom i gang før alle andre!

Hva er ditt prosjekt i år?

Kom i gang før alle andre!

Innvendig oppussing - Topp 5 planlagte prosjekter

Basert på tallene fra Byggmonitor kan vi se at de fem mest populære innendørsprosjektene i Nord-Norge er oppussing av entre, kjøkken, bad, kjeller og soverom.

1. Gang eller entré

Gang, inngangsparti, korridor, entré, yttergang? Kjært barn har mange navn. Felles for disse betegnelsene er at de beskriver et værelse som gjerne knytter ett oppholdsrom til et annet. Delt førsteplass med kjøkken ser vi at det er 33 % som planlegger å pusse opp gangen i år.

En gang er vanligvis ikke ment for varig opphold, men rommet har likevel en svært viktig praktisk funksjon i et hjem.

En gang skal tåle og yte mye

Tenk over hvilke krav vi stiller til gangen: Vi ønsker at det skal være gode muligheter for oppbevaring, vi legger fra oss skitne og våte sko der – og i tillegg ønsker vi en innbydende følelse av å ha kommet hjem.

Praktiske løsninger i gangen er å tenke så praktisk som mulig, og samtidig utnytte det arealet du har på best mulig måte.Varmekabler i gangen kan være en smart investering. Da er det enklere å unngå både våte sko og en skitten, fuktig gang forårsaket av norske vintre. Samtidig bør du tenke nøye gjennom hvilket gulv du velger til gangen eller entreen din.

Gulvet du velger i gangen bør være i høy kvalitet, og tåle daglige runder med fukt, grus og skitt. Det samme gjelder også til en viss grad veggene. Forhør deg derfor med en fagperson om hvilke materialer som er slitesterke og holdbare, og som passer dine behov.

Les mer i vår artikkel: Slik får du en praktisk gang

2. Kjøkken

33 % av Nord-Norge planlegger også å pusse opp kjøkkenet. Det er ikke så rart da kjøkkenet er et av hjemmets viktigste rom og består av komponenter som skal vare i mange år. Det er en stor beslutning å pusse opp kjøkkenet, og de fleste gjør det bare noen få ganger i livet. Samtidig er det utallige muligheter når det gjelder kjøkkeninnredning, så det kan noen ganger være vanskelig å velge den riktige kjøkkenløsningen til deg og din familie.

Grundig planleggingsarbeid fører til et vellykket prosjekt

God planlegging har mye å si for å få et lettvint og anvendelig kjøkken. I tillegg til design og fargevalg, er funksjonalitet spesielt viktig.

Det kan være lurt å starte med å tenke på hvordan du ser for deg at det nye kjøkkenet ditt skal være. Tenk gjennom familiesituasjonen din, og hvordan livet ditt vil bli de neste årene. Skal du ha åpen løsning mot stuen eller spiseplassen, baker du mye og trenger ekstra benkeplass, eller ønsker du en kjøkkenøy som kan samle familien rundt matlagingen? Et moderne kjøkken er i dag mer multifunksjonelt enn det var før i tiden. Ofte bruker vi kjøkkenet både som oppholdsrom, hjemmekontor og leksestasjon for ungene. Jo mer du har kartlagt på forhånd, desto raskere får du avklart disse tre nøkkelspørsmålene: Hva slags type hjelp trenger du? Hvor lang tid vil det ta? Og ikke minst – hvor mye kommer det til å koste? Har du gode svar på dette, kan du sette opp et budsjett før du begynner på selve oppussingen. Da kan du velge stil, løsninger, kjøkkeninnredning og alt annet du drømmer om, uten å bekymre deg for ubehagelige økonomiske overraskelser underveis.

Vil du vite mer om oppussing av kjøkken? Les mer i vår artikkel: Pusse opp kjøkkenet? Her er våre beste tips!

Bla for å bli inspirert av flotte kjøkken!


3. Baderom

Vi elsker oppussing, og vi elsker å pusse opp badet. Og selv om det er kostbart å totalrenovere badet planlegger likevel 29 % som har planer om å pusse opp badet i år.

Pris, løsninger og hvem som skal gjøre jobben er viktig å tenke på når du skal pusse opp badet ditt.

Få oversikt over baderommet og avklar teknisk standard

Skal du totalrenovere badet kan det være hensiktsmessig å skaffe en målsatt oversiktstegning av rommet. Tegningen bør vise rørløp, sluk, vinduer, og dører.

På den måten får du og den som skal hjelpe deg å tegne det nye badet et godt grunnlag for planleggingen av jobben. Å flytte avløp og rørløp er både tidkrevende og kostbart, og kan unngås ved god planlegging.

Det er også viktig at du får en oversikt over badets tekniske standard. Selv om badets utseende ikke avslører noen feil og mangler, og du ikke tidligere har opplevd lekkasje, er dette fortsatt ingen garanti for at badet oppfyller alle tekniske krav. Få derfor en rørlegger på befaring som kan avdekke om det er behov for mer omfattende arbeid enn du selv har sett for deg.

Få flere tips til hvordan du skal pusse opp badet i artikkelen vår: Tips til deg som skal pusse opp badet

Et lekkert baderom hever verdien på boligen din

4. Kjeller

Å renovere kjelleren er et omfattende prosjekt, men det er fortsatt 24 % av nordlendingene som planlegger å renovere kjelleren sin i år. Det er et prosjekt som både kan være kostbart og tidskrevende, men også kan gi en god verdiøkning av boligen.

Før du starter å renovere kjelleren, må arealet være godkjent som boareal. Godkjenningsprosessen kan variere, avhengig av gjeldende regler. Sjekk hva som gjelder i ditt tilfelle.

Avklar innvendige og utvendige tiltak

Først må du kartlegge både innvendige og utvendige tiltak. Tiltakene vil avhenge av hvilken stand kjelleren allerede er i. Om du har en råkjeller som er fuktig, vil planleggingsfasen kreve vesentlig mer arbeid enn en tørr, innredet kjeller med oppgraderingsbehov. Drenering, lysinnslipp og fukt er sentrale elementer i kjellerrenovering. Om gulvet senkes for å få godkjent takhøyde, kan det hende at dreneringen blir liggende for høyt. Dessuten finnes det krav om rømningsveier og vinduer, og terrenget må muligens senkes for å få kravene oppfylt.

Hvilket forarbeid må til for kjellerrenoveringen?

Utendørs er graving og støping for å drenere sentrale oppgaver som du må regne med å få utført når du skal renovere kjelleren. Dette er oppgaver knyttet til fundamentet, og som er med på å føre fukt unna husveggen. Når kjelleren skal brukes som oppholdsrom, må dreneringen ligge under gulvnivået i kjelleren, noe som ikke nødvendigvis er en selvfølge om kjelleren er en råkjeller. Å grave lenger ned og støpe opp vil derfor høre med arbeidet, slik at det ikke blir rått og fuktig i kjelleren når den skal brukes.

Avhengig av hvilke bruksrom du ønsker vil de innvendige oppgavene variere. Skal du for eksempel bygge bad eller kjøkken, må rør og elektrisk anlegg tilpasses.

5. Soverom

Soverommet er det rommet hvor vi sammenlagt tilbringer mest tid, derfor er det heller ikke så rart at det står høyt på listen over de rommene vi ønsker å pusse opp i år. 24 % av nordlendingene planlegger å pusse opp stuen de kommende månedene.

Soverommet har fått et større bruksområde de siste årene, og forventningene våre til dette rommet har steget. Vi ønsker at soverommet skal være som et hotellrom med flere funksjoner: Det skal være tilrettelagt for alenetid, en god natts søvn, å lese en god bok eller for å jobbe uforstyrret. I tillegg trenger vi i de fleste tilfeller også godt med oppbevarings- og skapplass på soverommet.

Symmetri, tekstur og ulike materialer på soverommet

Vi har snakket med interiørarkitekt Kamille Louise Bjordal Pedersen, og fått hennes beste tips til hvordan du kan innrede soverommet. Visste du for eksempel at sengen bør være i fokus, og plassert symmetrisk midt i rommet? Og at ved å blande ulike teksturer og materialer vil du oppnå en en følelse av helhet og luksus.

Få flere tips fra interiørarkitekten om hvordan du kan få hotellstilen på soverommet her.

Blått soverom med seng som står i stil
Et vakkert soverom er avgjørende for god søvn

Utvendig oppussing - Topp 5 planlagte prosjekter

Vi ser på tallene fra Byggmonitor at de fem mest populære utendørsprosjektene i Nord-Norge er maling utvendig, annet utvendig arbeid som terrasse, skifting av ytterdører og vindu samt ny ytterkledning og annet fasadearbeid.

1. Male utvendig

Ferske tall fra prognosesenteret viser at så mange som 69 % av den nordnorske befolkningen planlegger å male utendørs i løpet av 2021.

Med godt vær og lysere dager på sommeren, ser vi at mange ønsker utnytte tiden å gi huset et utvendig løft. Det positive med å få malt huset er at om jobben blir gjort skikkelig, så er det mange år til du trenger å tenke på det igjen.

Det er mye du må tenke på for at resultatet både skal bli pent og holdbart, og en av de viktigste tingene er et godt forarbeid. Har du ikke gjort et grundig forarbeid får du heller ikke er bra resultat. En grundig rengjøring med kraftvask må til før du starter prosessen med malerarbeidet. Denne delen kan du gjerne gjøre tidligere på sommeren eller våren, da kan du også utnytte en regnværsdag til å skylle av kjemikaliene etter vaskingen.

Været er avgjørende – forbered deg tidlig!

Det er fornuftig å male huset i en periode med tørt og stabilt vær. Du skal helst unngå at gradestokken beveger seg under 10 grader på natten, slik at tørketiden og prosessen ikke blir unødvendig lang. I tillegg bør ikke fuktigheten i treet overstige 15-18%. Dette kan måles med en fuktmåler.

Fordelene med en faglært maler

Selv om det på kort sikt vil kunne lønne seg å male selv, er det å velge en faglært maler en investering i hjemmet på lang sikt. Malere har kunnskap om hvordan underlag og materialer fungerer mot hverandre, og selv om utstyret ikke er veldig avansert, så vet en faglært maler akkurat hvordan det skal brukes.

Velger du en profesjonell maler vil jobben bli utført mye raskere og med et bedre og mer holdbart resultat.

Skal du male huset? Les mer i artikkelen vår: Slik finner du den perfekte fargen til huset ditt


2. Annet utvendig arbeid

Rapporten fra prognosesenteret viser at 25 % av Nord-Norge har planer om annet utvendig arbeid. Under følgende kategori går bygging av terrasse, utestue, pergola eller annet hagearbeid.

Bygge ny terrasse eller platting

Sommeren tilbringes ofte ute, og da er det fint å ha det hyggelig rundt seg. Ingenting er like fint som å nyte late sommerdager på en ny platting.

Skal du bygge ny platting? Les mer om ekspertenes tips her.

Tenk på materialvalg

En dyktig fagperson kan jobbe med de aller fleste materialer, og norsk klima setter ikke nødvendigvis begrensninger. Vurder vedlikeholdsbehovet: Hvor mye vedlikehold er du villig til å ta selv? Vedlikehold av plattingen er ofte avgjørende for at den skal holde seg fin år etter år.

Det vanligste materialet er terrassebord i tre, men du kan også bruke stein, fliser eller komposittmateriale. Prisen på de ulike materialene varierer stort. I samarbeid med håndverkeren din kan du finne den beste løsningen, som både ser flott ut og passer ditt oppussingsbudsjett.


Vedlikehold av terrasse og platting

Dersom du allerede er så heldig å ha et fint uteområde eller en terrasse, er det alltid en del vedlikehold som må til når snøen har smeltet. Etter en lang vinter ser vi fort hva som har skjedd med terrassen gjennom den harde sesongen. Dersom du har et uteområde eller en terrasse, anbefaler vi deg å gjøre en årlig vårsjekk – så er du sikker på at terrassen blir klar for sommeren!

Les også: Gjør hus og hage klar til våren

3 + 4. Skifte ytterdører og vinduer

Å skifte ut dører og vinduer kan både gi boligen din et estetisk løft og være energi- og strømbesparende.

Gode vinduer er avgjørende for et godt og trivelig innemiljø i boligen. De skal både slippe inn rikelig med dagslys, sørge for effektiv lufting og samtidig isolere mot kulde.

Det kan lekke mye varme ut av gamle vinduer og dører. Ved å bytte til nye vinduer med god isolasjonsevne kan du redusere energiforbruket til oppvarming, og få en mer stabil innetemperatur i boligen din. Dette er både kostnadsbesparende og mer miljøvennlig.

Lyst kjøkken med store vindusflater og balkongdør i glass.
Gode vinduer er avgjørende for et godt og trivelig innemiljø

5. Ytterkledning og fasade

Norge er et værhardt land med sol og varme, is og snø, piskende regn og mye vind. Naturlig nok fører dette til slitasje på kledningen og fasaden. Skadene blir større etter hvert som tiden går og slitasjen forverres.

Sjekk tilstanden på kledningen

Hvis du sjekker tilstanden på kledningen regelmessig, så slipper du kanskje unna med å bare reparere én yttervegg. Er slitasjen for stor, må hele kledningen erstattes. Er det lenge siden du sjekket tilstanden på kledningen, bør du se etter sopp eller råte snarest. Dersom det trekker i huset selv om vinduene er lukket eller du finner tydelige sår og sprekker i treverket, er dette også tydelige tegn på at kledningen må skiftes ut.

Den årlige fasadesjekken

Forurensning som eksos, sur nedbør og støv kan forårsake skader på treverket og gjøre fargen på veggen grumsete. I tillegg vil skitne vegger tiltrekke seg fukt, og gi grobunn for alger og svertesopp. Dette kan ødelegge overflaten på maling og beis, og på sikt forårsake råte. Med regelmessig vedlikehold og enkle utbedringer kan du spare deg for store, økonomiske kostnader i fremtiden.

Har du sjekket fasaden din? Les flere tips i vår artikkel: Husk vedlikehold av fasaden.

Kom igang med ditt prosjekt!

Få hjelp av dyktige håndverkere

Kom igang med ditt prosjekt!

Få hjelp av dyktige håndverkere

Vil du få inspirasjon og tips til oppussing av din bolig?

Meld deg på Mittanbuds nyhetsbrev. Hold deg oppdatert på trender, få eksperttips og bli inspirert til ditt neste oppussingsprosjekt.