Trygghet og Kvalitetssikring

Sertifiseringer og godkjenninger

Mittanbud samarbeider med de fleste sertifiserings- og godkjenningordninger for å kunne synliggjøre kompetanse og kvalitet av bedriftene hos oss. Slik at du kan gjøre et trygt valg av bedrift til din jobb.

Håndverker i aksjon

Det er viktig at du benytter bedrifter som kan dokumentere at de har riktig kompetanse med tanke på oppgaven som skal utføres. Dette gir også en viss sikkerhet for at vedkommende kan faget sitt.

Her finner du noen av de viktigste sertifiseringene du bør se etter slik at du lettere kan sjekke at bedriften du velger sitter med riktig fagkompetanse. Har du valgt bedrift kan det lønne seg å sjekke om bedriften har den fagkompetansen de gir uttrykk for å ha før du går videre.

Godkjent for ansvarsrett

Sentral godkjenning er en ordning der håndverkeren har en godkjenning basert på forskriftsfestede kriterier. Firmaer uten sentral godkjenning må søke lokal godkjenning for å gjennomføre søknadspliktige tiltak. Er jobben søknadspliktig kan det vært lurt å velge en håndverker som har sentral godkjenning for ansvarsrett. Informasjon om hvilke oppussingsprosjekter eller arbeid som er søknadspliktig finner du på nettsidene til Direktoratet for Byggkvalitet. Du kan også spørre håndverkeren om du må sende søknad for ditt oppussingsprosjekt.

Mesterbrev

Mittanbud har en samarbeidsavtale med Mesterbrev, som er en lovbeskyttet tittel på en håndverksmester. En mester har fag-/svennebrev, to-årig mesterutdanning, lang praksis i yrket sitt og anses som en seriøs yrkesutøver. Å bruke en formell mester gir en viss sikkerhet for at vedkommende kan faget sitt. På Mittanbud får du automatisk beskjed om firmaet du er i kontakt med har mesterbrev. Du kan også kryssjekke dette i Mesterregisteret på Mesterbrevs hjemmeside.

Godkjent Våtromsbedrift

Våtromsnormen er en oppskrift for hvordan man bygger et robust og sikkert baderom. Det er ikke lovpålagt for bedrifter å følge denne, men det er en ekstra trygghet å velge en håndverker som kan dokumentere at de følger den. For å sjekke om virksomheten er en godkjent våtromsbedrift kan du sjekke Fagrådet for våtroms nettside. Fagådet for våtrom har også lansert, i samarbeid med Direktoratet for Byggkvalitet og Mesterbrevnemda, en tjeneste der forbrukere enkelt kan sjekke om håndverkerbedriften har den kompetansen de sier de har. På Kompetansesjekk kan man søke opp bedrifter med sentral godkjenning, mesterbedrifter og om de er godkjente våtromsbedrifter på en rask og enkel måte.

Merverdiavgift

Finansdepartementet krever at alle foretak som omsetter for 50 000 NOK skal registreres i momsregisteret og sende inn momsoppgaver. På bedriftens profilside på Mittanbud kan du se om bedriftene er registrert i momsregisteret eller ikke. I tillegg er det lovpålagt for alle bedrifter i Norge å registrere seg i Brønnøysundregisteret. Du kan søke opp bedriften på brreg.no og finne ut om firmaet er konkurs eller bedriver svart arbeid. Finner du ikke bedriften i Brønnøysundregisteret bør du velge en annen bedrift.

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap

Kun bedrifter, inkludert enkeltmannsforetak, som har tillatelse til å utføre elektrisk arbeid, skal være registrert i Elvirksomhetsregisteret hos DSB. Det er ulovlig for bedrifter å utføre elektriske arbeider uten å være registrert, og det er din plikt å sjekke at personer eller bedrifter du hyrer inn står oppført i registeret. Virksomheter som utfører elektrisk arbeid uten å være registrert her, driver ulovlig. Du kan selv sjekke i Elvirksomhetsregisteret på DSB sine hjemmesider om virksomheten har tillatelse til å utføre elektrisk arbeid i Norge.

Godkjent av Statens vegvesen

Hensikten med godkjenningsordningen fra Statens vegvesen er å sikre at reparasjoner blir utført på en profesjonell og trafikksikker måte. Forskriftene stiller spesifikke krav til lokaler og teknisk utstyr, teknisk leder, personale og til kvalitetsstyringssystem. Sammen skal disse reglene sikre reparasjoner med god kvalitet. Reparasjoner på kjøretøy kan derfor som hovedregel kun utføres av verksteder som er godkjent av Statens vegvesen. På vegvesen.no/finnverksted finner du oversikt over godkjente verksteder.

Offentlig godkjent renholdsvirksomhet

I dag skal alle virksomheter som tilbyr renholdstjenester være godkjent av arbeidstilsynet for å kunne drive lovlig. Dette gjelder for alle virksomheter som helt eller delvis tilbyr renholdstjenester i Norge. Alle offentlig godkjent renholdsvirksomheter er registrert i et sentralt register som er tilgjengelig hos Arbeidstilsynet. Det er kun tillatt å kjøpe renholdstjenester fra virksomheter som er registrert i dette registeret. Det vil si at alle renholdsvirksomheter i Norge skal være godkjent for å vaske både i private hjem og hos bedrifter.

Sikre deg en seriøs håndverker

Det er flere ting du kan gjøre for å sikre deg at bedriften du velger er seriøs. I samarbeid med handlehvitt.no har vi en forenklet sjekkliste du kan bruke.

  • Sjekk organisasjonsnummer, og om bedriften er MVA-registrert. Dette kan du gjøre på bedriftens profilside her på Mittanbud, på proff.no eller andre lignende sider.
  • Be om skatteattest fra bedriften, og sjekk evalueringer og referanser. Du kan be bedriften bestille skatteattest via skatteetaten sine nettsider.
  • Sjekk om bedriften har riktig fagkunnskap, kompetanse og referanser. På profilsiden til bedriften kan du finne mer informasjon om dette.
  • Skriv alltid kontrakt med bedriften du velger - uansett om det er en stor eller liten jobb.
  • Pass på at ansatte har HMS-kort
  • Få en gyldig faktura, med MVA, og betal via bank. Les mer om hva en gyldig faktura inneholder her.
  • Ta vare på all dokumentasjon. Dette kan bedriften legge direkte i boligmappa, en tjeneste som samler dokumentasjon om din bolig.
På handlehvitt.no sine nettsider kan du lese enda mer utfyllende om alle disse punktene, og få god hjelp til å sikre deg at også du handler hvitt.