Dette er oppussingen som lønner seg

Hva bør du pusse opp for å øke verdien av boligen, og hvilke grep er unødvendige pengesluk? Eiendomsfullmektig, Michelle Lehn Jensen, gir tips til hvordan du kan øke verdien av boligen din, og hva som er lønnsom oppussing.

Av Emmeline Hammer Knudsen


Sist oppdatert: 22. nov. 2021 09:56

Det er ikke alltid de største grepene som nødvendigvis gir størst valuta. Noen ganger kan det enkle være det beste. Å freshe opp slitne overflater og lister med noen strøk ny maling kan ofte ha stor innvirkning på boligens verdi og hvordan den blir oppfattet.

– Fargevalg har mye å si! Nøytrale, lyse toner er alltid innbydende og gir et flott inntrykk av boligen. Men bruk litt tid på å sett deg inn i dagens trender før du går i gang med malekosten. Michelle Lehn Jensen er partner og eiendomsmegler hos Eie Løren, og gir ofte anbefalinger til kundene sine om hvilke grep som er lønnsomme å ta.

– Jeg fikk en kunde til å male sitt litt trauste hvite kjøkken til sort og fikk 200 000 mer enn forventet, forteller hun.

Les også: Bruk en proff maler neste gang du skal male huset

– Jeg fikk en kunde til å male sitt litt trauste hvite kjøkken til sort og fikk 200 000 mer enn forventet
Michelle Lehn Jensen ,
Eie Løren
Før og etter: En gammeldags stue blir fort moderne med rett grep
Før og etter anbefalingene til Michelle Lehn Jensen om maling og styling. Foto: Eie Løren

Prioriter gulv — jo lysere jo bedre

Det er noe som heter at man ikke kan reversere et førsteinntrykk, og et flott gulv hever førsteinntrykket i enhver bolig. Lehn Jensen mener derfor at gulv er en av de smarteste tingene å prioritere ved en oppussing.

Er du så heldig å allerede ha et tregulv, kan du slipe det ned og lakke over med en gulvolje i en lys tone. Lys parkett er fortsatt i vinden.

– Jo lysere jo bedre, er tipset fra Lehn Jensen. Kombinasjonen av lyse vegger og lyst gulv gir større romfølelse og virker innbydende for kjøperen.

Rimeligere løsninger for bad

Badet er et av de mest kostbare rommene å pusse opp, men også dette rommet kan fornyes uten at det koster skjorta.

– Har du et utdatert, men velfungerende bad med tilstandsnivå TG1 eller TG2, kan det være en god løsning å legge flis på flis eller vurdere mikrosement for å heve inntrykket. Kjøper du i tillegg nytt baderomsmøblement vil badet fremstå som nytt eller det vi kaller "flytt rett inn" sier Lehn Jensen.

Mikrosement på badet, i grå fargetoner.
Mikrosement er en smart måte å oppgradere et velfungerende badet på. Foto: Zenzorama

Totalrenovering av bad

Hun er imidlertid tydelig på at dersom badet har TG3 eller har større tekniske feil og mangler, så er det totalrenovering som anbefales. Lehn Jensen forteller at det sjeldent lønner seg å totalrenovere et bad for salg, men at dersom tanken er å renovere for å bo der, er det noe man bør vurdere på det sterkeste.

Er du usikker på den tekniske standen, er det en god start å innhente en tilstandsrapport. Deretter bør du få tilbud fra kvalifiserte håndverkere og oversikt over kostnadene. Så er det opp til deg selv om det er noe du vil ta deg råd til.

– Det er ingen garanti for at du får igjen pengene om du totalrenoverer et bad, men i mange tilfeller vil det nok lønne seg.

Uansett om du går for en rimelig eller dyr løsning, har Lehn Jensen en klar oppfordring; bruk kvalifiserte fagfolk!

– Sørg for å bruke et godkjent firma som kan dokumentere arbeidet. Ved mangel på dokumentasjon av arbeid på våtrom vil takstmannen gi en dårligere tilstandsgrad, forklarer hun.

Les mer: Vinteren er høysesong for brann: Dette må du passe på i din bolig!

Endre planløsning

Et omfattende men ofte lønnsomt grep kan være å endre planløsningen i boligen. Lehn Jensen har selv erfart at særlig mindre boliger i sentrale strøk har steget mye i verdi ved å for eksempel flytte kjøkkenet inn i stuen, slik at man frigjør plass til et ekstra soverom. Da endres målgruppen og boligen blir attraktiv for flere.

Enkle grep som gir stor valuta

Det er ikke alltid de største grepene som nødvendigvis gir størst valuta. Rot, dårlig renhold eller småfeil kan påvirke hvordan hele boligen oppleves. Legg litt ekstra arbeid i å gå over og sjekke løse håndtak, knirkete dører, løse lister, lysbrytere eller andre slitasjeskader. Det koster så lite, og du slipper mye irritasjon.

– Nye moderne håndtak eller knotter på garderobeskap eller kjøkken er en enkel oppgradering som får boligen til å virke mer eksklusiv, sier Lehn Jensen.

Før og etter av en stue. Riktige farger skaper riktig inntrykk.
Små endringer gjør stor forskjell. Før og etter anbefalingene til Michelle Lehn Jensen Foto: Eie Løren

Oppussing for å selge

Lehn Jensen har lang erfaring med folk som skal pusse opp i forbindelse med salg. Hun forteller at boligkjøpere generelt forventer mer enn tidligere når de kommer på visning, og at visse grep kan ha stor effekt.

Start alltid med en helhetlig vurdering av boligen din og vurder omfanget av oppussingen.

Hva gjøres og hva bør gjøres?

– Utgangspunktet for boligen har selvfølgelig mye å si, samtidig varierer det veldig hva folk er på utkikk etter. En bevisst kjøper vil være opptatt av teknisk standard, mens en førstegangskjøper ofte er mer visuell. Gjennomgående er det de mest tiltalende boligene, der kjøperen kan se potensialet, som selger best, sier Lehn Jensen.

Hun mener alle prosjektene hun har nevnt, er lønnsomme hvis man skal selge. Spørsmålet du må stille deg er imidlertid om verdiøkningen blir høyere enn kostnaden.

– Det er liten vits i å bruke 300 000 på et nytt bad hvis verdien på boligen øker med 300 000. Da kunne du heller spart deg for den tiden.

Skal du selge bolig? Få tilbud av flere meglere på Meglersiden.

Få hjelp av proffe fagfolk

Selv om det kan være fristende å tenke at man enkelt kan spare mye ved å pusse opp det meste på egenhånd, mener Lehn Jensen at det er enkelt å falle i noen feller.

– Tid er også penger, og dersom du har lite eller ingen kunnskap om oppussing kan det få unødvendige konsekvenser.

Ansetter du erfarne fagfolk vet du at arbeidet som blir gjort er av fagmessig kvalitet.
– Og kvalitet er noe som alltid øker verdien av boligen din, mener Lehn Jensen.

Kom i gang med ditt oppussingsprosjekt!

Sammenlign tilbud fra flere fagfolk

Kom i gang med ditt oppussingsprosjekt!

Sammenlign tilbud fra flere fagfolk