Oppussing - Skrevet av Claudia Caroline Bajek

Dette rommet fornyet flest nordmenn i 2019

Ingen bruker mer penger på oppussing enn nordmenn. I 2019 var bad, kjøkken, gang og stue rommene vi oftest ville fornye.

Vi elsker oppussing, og 2019 var intet unntak. Tall fra Prognosesenteret viser at ingen pusser opp mer enn nordmenn, og at nesten en million husstander utførte et oppussingsprosjekt innvendig eller utvendig i 2019.

De mest populære rommene å fornye er bad, kjøkken, gang, stue, soverom og kjeller, det viser tall fra Mittanbuds årsoversikt.

– Bad og kjøkken har vært de mest populære rommene å fornye i flere år. Strengere krav til utforming av bad kan nok forklare noe, men vi ser også at mange ønsker å sette sitt eget preg på boligen - nesten uavhengig av standard, sier analytiker i Mittanbud, Jacob Lorentzen Mandal.

Bad og kjøkken har vært de mest populære rommene å fornye i flere år, sier analytiker i Mittanbud, Jacob Lorentzen Mandal

Kjøkken vokser mest

I 2019 formidlet Mittanbud over en kvart million håndverksjobber fra privatpersoner til bedrifter. Årsoversikten viser at veksten er størst på kjøkken. Sammenlignet med 2018 har mer enn 25 prosent flere fornyet kjøkkenet i 2019.

– Vi ser at mange som pusser opp kjøkken også tar for seg stuen. Kjøkkenet har blitt et oppholdsrom og mange ønsker løsninger som knytter kjøkkenet og stuen sammen, sier Mandal.

På tredje- og fjerdeplass over de mest populære rommene å fornye finner vi gang og stue. Mandal tror de reelle tallene for disse rommene er enda større.

– Gangen er det første du møter i et hus og danner gjerne et førsteinntrykk, mens stuen er rommet vi tilbringer mest tid i. Stue og gang vil nok alltid være populære rom å pusse opp, men de reelle tallene for disse rommene er nok enda større, da mange velger å gjøre mye av oppussingen i disse rommene selv, sier Mandal.

Store geografiske forskjeller

Ser man på hvor i landet folk pusser opp mest, er det ikke overraskende i og rundt de store byene.

Sammenlignet med 2018 er veksten størst i Oslo og Agder-fylkene. I Oslo er veksten på 15 prosent, mens den i Agder-fylkene er på 14 prosent. På plassene bak følger Møre og Romsdal og Østfold.

I motsatt ende av skalaen finner vi Sogn og Fjordane og Nordland. Som de to eneste fylkene i Norge, er det her negativ vekst i antall som pusser opp.

Disse rommene pusset vi opp mest i 2019:

  1. Bad
  2. Kjøkken
  3. Gang
  4. Stue
  5. Soverom
  6. Loft
  7. Kjeller
  8. Garasje

Vil du få inspirasjon og tips til oppussing av din bolig?

Meld deg på Mittanbuds nyhetsbrev. Hold deg oppdatert på trender, få eksperttips og bli inspirert til ditt neste oppussingsprosjekt.