Derfor bør du ikke vente til våren med å pusse opp

Går du med en plan om å gjøre noe med huset eller hytta? Ikke vent til våren med å komme i gang – da risikerer du at de dyktige håndverkerne har mindre ledig tid.


Sist oppdatert: 05. aug. 2021 13:11

Mange håndverkere har ledig tid om vinteren

Vinteren betyr tradisjonelt roligere tider for håndverkere. Men straks påsken er over, snøen har smeltet og gradestokken kryper oppover, får håndverkerne hendene fulle igjen. Sånn er det hvert år. Nordmenn elsker å pusse opp om våren.

For deg som skal pusse opp betyr det at kampen om de dyktigste håndverkerne øker jo nærmere sommeren man kommer. Har du muligheten til å pusse opp nå, kan du derfor spare mye på å komme i gang med prosjektet allerede nå.

"Alle" pusser opp i mai og august

– Vi ser det hvert år. Våren og sommeren er månedene "alle" skal pusse opp, mens vinteren og høsten er roligere perioder. I fjor ble det lagt ut i underkant av 6000 jobber på Mittanbud hver uke i perioden april til mai, mens tallet var 3500 i månedsskiftet januar til februar, forteller administrerende direktør i Mittanbud, Håvard Bungum.

Håndverker som klapper sammen hender med arbeidshansker og støv
Uansett når du velger å pusse opp, er det viktig at du velger riktig håndverker.

Bungum forstår at mange venter til det er varmere i luften med å gjøre ting i hus og hytte, men råder flere til å legge ut oppussingsjobben når håndverkerne har mindre å gjøre.

– Pusser du opp i roligere perioder er sjansene for at du får svar fra mange dyktige håndverkere større, og du kan sikre deg en gunstig deal. Enten jobben er liten eller stor, innendørs eller utendørs, hjemme eller på hytta, sier Bungum.

Pusser du opp i roligere perioder er sjansene for at du får svar fra mange dyktige håndverkere større.
Portrett i svart-hvitt av Håvard Bungum
Håvard Bungum ,
Mittanbud

LES OGSÅ: Tips til deg som skal pusse opp badet

Uansett når du velger å pusse opp er det viktig at du velger riktig håndverker. Vil du unngå konflikter og dårlig utført arbeid, anbefales det å gjøre en grundig jobb i forkant.

Her finner du noen sjekkpunkter som hjelper deg å velge riktig håndverker.

1. Slik velger du riktig håndverker

1.1 Innhent tilbud fra flere

Enten du legger ut jobben på Mittanbud eller forhører deg med venner og bekjente om aktuelle håndverkere, anbefaler vi alltid at du får tilbud fra minst tre til fire håndverkere. Dette gir deg en bedre oversikt over mulighetene du har, og gjør det lettere å sammenligne tilbudene du får.

Når du legger ut jobben på Mittanbud er det viktig at du tar deg tid til å beskrive jobben som skal gjøres på en god måte. Gjerne med bilder. Vi ser at jobber som er ordentlig beskrevet og har bilder, får flere svar enn de som er korte og uten bilder.

1.2 Sjekk alltid referanser

Når jobben er lagt ut og du begynner å få svar, må du gjøre jobben med å sjekke seriøsiteten til håndverkeren eller håndverkerfirmaet. Be alltid om referanser og les evalueringer fra tidligere kunder. Vi anbefaler alltid at man spesielt ser etter evalueringer på jobber som ligner det man selv skal få utført.

På Mittanbud blir håndverkeren evaluert etter at en jobb er gjort, der både gode og dårlige evalueringer blir publisert på bedriftenes profilsider.

1.3 Inviter på befaring

Når du har valgt hvilke bedrifter som kan være aktuelle, be dem om å komme på befaring, og gå nøye gjennom jobben sammen med håndverkeren. Påse at du har fått med alt arbeid du vil ha gjort. Det er ofte nødvendig med befaring før håndverkeren kan gi et endelig pristilbud.

2. Bruk fagfolk med riktig kompetanse

2.1 Mesterbrev

Det er alltid smart å bruke fagfolk med nødvendig kompetanse for jobben. En start kan være å sjekke om bedriften har Mesterbrev. En mester har fag- eller svennebrev, toårig mesterutdanning, og lang praksis i yrket sitt.

2.2 Godkjent for ansvarsrett

Sjekk om bedriften har Sentral Godkjenning, som er en ordning der håndverkeren får en godkjenning basert på forskriftsfestede kriterier. Er jobben søknadspliktig bør dere velge en håndverker som har sentral godkjenning for ansvarsrett.

Informasjon om hvilket arbeid som er søknadspliktig finner du på nettsidene til Direktoratet for Byggkvalitet. Du kan også spørre håndverkeren om du må sende søknad for ditt oppussingsprosjekt.

2.3 Momsregisteret

Finansdepartementet krever at alle foretak som omsetter for over 50 000 kroner skal registreres i momsregisteret og sende inn momsoppgaver. På bedriftens profilside på Mittanbud kan du se om bedriftene er registrert i momsregisteret eller ikke.

2.4 Brønnøysundregisteret

I Norge er alle bedrifter lovpålagt å registrere seg i Brønnøysundregisteret. Du kan søke opp bedriften på brreg.no og finne ut om firmaet er konkurs eller driver svart arbeid. Finner du ikke bedriften i Brønnøysundregisteret bør du velge en annen bedrift.

3. Sjekk håndverkerens økonomi

Ved større oppussinger kan det også være lurt å sjekke håndverkerens økonomi i tilfelle det skulle oppstå uforutsette problemer senere. ønsker du en kort overblikk over bedriftenes økonomiske situasjon kan du søke dette på proff.no eller purehelp.no. Du kan også sjekke dette på bedriftenes profilsider.

Er bedriftens økonomi dårlig kan det være fornuftig å styre unna, blant annet fordi bedrifter med dårlig økonomi ofte ønsker forskuddsbetaling.

3.1 Skriv alltid kontrakt

Eksempel på digital signatur av kontrakt
Med digital kontrakt kan du signere kontrakten med håndverkeren uansett hvor du er – direkte fra din mobil, nettbrett eller PC

Alle seriøse håndverkere vil be om å skrive kontrakt med kunden for den jobben de skal utføre. Mittanbud har utviklet en digital kontrakt for håndverkerjobber som er trygg, enkel og sparer deg og firmaet for mye tid.

Med digital kontrakt kan du signere kontrakt med håndverkeren uansett hvor du er – direkte fra din mobil, nettbrett eller PC. Kontrakten har naturligvis samme juridiske gyldighet som tradisjonelle papirkontrakter. Løsningen har vi laget i samarbeid med et selskap som heter Swiftcourt.

Kontraktsmalen er anbefalt av Forbrukerrådet og baserer seg på håndverkertjenesteloven.

3.2 Betal hvitt og betal aldri på forskudd

Ikke fall for fristelsen å betale svart, det kan fort koste deg dyrt. Betaler du svart risikerer du å bli stående igjen uten noen form for garanti eller reklamasjonsrett dersom noe går galt, og forsikringsselskapet kan nekte å betale erstatning. Ikke betal på forhånd og unngå depositum. Du kan betale underveis, men betal aldri alt før du ser at jobben blir gjort tilfredsstillende.

Få tilbud fra flere dyktige håndverkere

Registrer prosjektet hos Mittanbud

Få tilbud fra flere dyktige håndverkere

Registrer prosjektet hos Mittanbud

Vil du få inspirasjon og tips til oppussing av din bolig?

Meld deg på Mittanbuds nyhetsbrev. Hold deg oppdatert på trender, få eksperttips og bli inspirert til ditt neste oppussingsprosjekt.