Inspirasjon

Den store julerengjøringen

Førjulstiden er travel med alle julens forberedelser og kan fort bli stressende. Vi gir deg løsningen på hvordan du kan bruke litt mindre tid på stress og vask, og litt mer tid på pepperkaker og kos.

Nyavsket
Nyavsket og pyntet kjøkken klart til jul

Julen nærmer seg med stormskritt og det samme gjør alle julens gjøremål. Gaver skal kjøpes, adventskalender lages, vinduene skal pusses, sølvet skal skinne og huset være grundig rengjort før vi endelig kan la roen senke seg på julekvelden. Alt i tradisjons tro, og alle viktige forberedelser til julefeiringen.

Men hadde det ikke vært litt bedre hvis vi kunne bruke litt mer av førjulstiden på pepperkaker og kos, og litt mindre av den på stress å vask? Det kan du!

Rent til jul i en fei!

Veien mot et rent og juleklart hjem trenger nemlig ikke være lang og bratt. Flott tenker du – betyr det at jeg kan droppe den store julerengjøringen? Ikke helt.

Selv om jevnt renhold året igjennom er det aller viktigste, kan det være godt å få tatt en grundigere vask før jul. En grundig julerengjøring inneholder for eksempel vindusvask, støvsuging av madrass og alle de tingene vi ofte overser i hverdagsvasken.

Målet er enkelt – du vil bli kvitt smuss og møkk som har satt spor igjennom hele året. Dette høres kanskje omfattende ut. Den gode nyheten er derimot at du ikke trenger å ta denne jobben selv. Ved å hyre inn profesjonelle renholdsarbeidere er du sikker på at du får et godt resultat, og du kan bruke mer av tiden din på pepperkaker og det som er viktig for deg.

Lag en liste

Alt du trenger å gjøre er å sette opp en liste over hva du ønsker å inkludere i julerengjøringen. Da får du en rask oversikt over alt du trenger hjelp til og er sikker på at ingen ting blir glemt. Hvor nøye julevasken bør være er selvsagt opp til deg, men en god, gammeldags julerengjøring bør inkludere:

1. Vask av stue og oppholdsrom

Bør inkludere lufting av pledd og puter, og vasking i de krikene og krokene der du vanligvis ikke går over så nøye. Sofaen bør også rengjøres for støv, kjekssmuler og andre hemmeligheter som kan gjemme seg i mellom putene. Husk at ikke alle gulv er like glad i grønnsåpe. Pass derfor på å bruke en gulvvask som er beregnet for gulvet ditt, så holder det seg pent lengre.

2. Vinduer, dører og håndtak

Dette er deler av huset vi oftest utelater i vasken. Vinduene vaskes helst opp til fire ganger i året for å unngå fremtidige skader og bør derfor inkluderes i julerengjøringen.

3. Kjøkken

Ta steget et skritt lenger enn du gjør i den dagligdagse rengjøringen og inkluder vask på innsiden av skuffer og skap, vask av hvitevarene og utvask av stekeovnen.

4. Badet

En grundig vask av badet er alltid godt å få gjort – vekk med alle kalkflekker og såperester!

5. Soverom

Få madrassen støvsugd, gardinene vasket og persiennene renset for støv. Rydd i skapet, fjern støv og benytt de blå desembergradene til å lufte dyner og puter.

6. Gang

Gangen er av de rommene det samler seg mest møkk, særlig i vinterhalvåret med snø og slaps som følger skoene våre inn i varmen. Sørg for å få gulvet skikkelig rent og dørmatten ristet ut.

Når listen er satt opp er det bare å hyre inn hjelpen du trenger. Pass på at du benytter deg av et vaskefirma som er registrert og godkjent. Mange vaskefirmaer tilbyr julevask som en ferdig ’pakke’, men du kan selv skreddersy vasken dersom noe mangler og eller du vil føye til noe.

Finn noen til å ta julevasken

Finn noen til å ta julevasken

Spør hva som følger med i pakken dersom du er usikker og få akkurat en så grundig vask som du ønsker deg. Husk å rydde godt før de kommer. Et rotete hjem er vanskelig å vaske, så dropper du ryddingen vil det påvirke resultatet. Deretter er det bare å lene seg tilbake, og nyte førjulstiden i nyvasket hjem! God fornøyelse!

Trenger du noen råd for å skape den gode, lune julestemningen? Her er noen tips til hvordan du best lyssetter inne