Sjekkliste: Pusse opp kjøkken

Har du planer om å bygge nytt kjøkken? Det er mange ting det er lurt å ha tenkt gjennom først! Vi gir deg en enkel sjekkliste med ting du bør planlegge og forberede, slik at du kan gjennomføre kjøkkenprosjektet ditt på best mulig måte.

/legg-ut/haandverk?wid=154
Innvendig oppussing

Pusse opp kjøkken

1. Planlegging, prosjektbeskrivelse og forberedelser


Noe av det viktigste i alle renoverings- og oppussingsprosjekter, er planleggingsfasen. Mye av planleggingen er du nødt til å gjøre selv, men du kan også involvere fagfolk ganske tidlig i prosessen dersom du trenger råd og veiledning.




Prosjektbeskrivelse


En detaljert prosjektbeskrivelse er nyttig både for deg selv og for fagpersonene som skal jobbe på prosjektet ditt. Under utarbeidelsen av prosjektbeskrivelsen får du et klarere bilde av hva du ønsker deg, og hva prosjektet faktisk vil innebære. Du må ta konkrete valg og planlegge hvordan du vil at kjøkkenet skal se ut.


Prosjektbeskrivelsen kan du også bruke om igjen når du registrerer prosjektet ditt og henter inn håndverkere. Du kan også hente den frem på befaringen når bedriftene skal se nærmere på boligen og det som skal utføres.



Arkitekt


I planleggingsfasen må du ta stilling til om du skal involvere en arkitekt eller ikke. Ved store prosjekter vil enkelte entreprenører kreve at du har involvert en arkitekt før du hyrer dem inn på prosjektet.

Et kjøkken trenger ikke arkitekttegninger, men om du skal sette inn et kjøkken i et nybygg, endre bærende konstruksjoner eller gjøre mange prosjekter samtidig – så kan det være lurt å snakke med en arkitekt først. Arkitekten kan hjelpe deg med å finne løsninger som utnytter plassen på best mulig måte, og som vil vare i mange år framover.


Les mer om det å benytte arkitekt her.

Søknadsplikt for kjøkken


Et kjøkken trenger som regel ikke byggetillatelse, og du trenger dermed ikke tenke på søknadsplikt. Unntaket for dette er først og fremst dersom du gjør en større renovering som også innebærer å fjerne bærevegger i huset eller leiligheten. Da må inngrepet godkjennes av en statiker eller byggmester, du må søke om lov hos sameie eller borettslag – og til sist må du få godkjenning også hos kommunen.



Husk:


Det er lang leveringstid på kjøkken

Kjøkkeninventar har ofte lang leveringstid, og det er derfor lurt å ha dette i bakhodet når du planlegger. Få hjelp til å bestille kjøkkeninventar fra bedriften du har valgt, så er du sikker på at tidsrammen på prosjektet blir justert til å passe sammen med leveringstiden på kjøkkeninventaret.


Kjøkkenet er en arbeidssone

Et kjøkken er både en arbeidssone og sosial møteplass. Tenk gjennom hvordan du kan få effektiv arbeidsflyt, utnytte plassen og få god utforming når du velger inventar, hvitevarer og materialer.



2. Sikre finansiering og lag et budsjett


Alle oppussings- og renoveringsprosjekter behøver finansiering og et detaljert budsjett. Snakk med banken din om hvilket lån som passer for kjøkkenprosjektet ditt, og budsjetter de ulike kostnadene slik at du har oversikt.

Om du har planlagt økonomien godt fra starten, kan du spare mange utgifter underveis og slipper overraskelser. Husk å planlegge slik at du også har en buffer, i tilfelle det dukker opp uventede økonomiske utgifter du ikke har planlagt for.






3. Hent inn og sammenlign tilbud

Det er viktig å hente inn flere tilbud, og sammenligne ulike bedrifter når du skal utføre et oppussings-, bygge- eller renoveringsprosjekt. Bruk prosjektbeskrivelsen din, og kontakt relevante bedrifter. Hør hva de foreslår, og les tilbudene deres før du tar en avgjørelse.

Om du registrerer prosjektet ditt hos Mittanbud XL hjelper våre veiledere deg med å finne bedrifter som er relevante for ditt kjøkkenprosjekt, og som har kompetanse og tidligere erfaring med lignende jobber. Da slipper du å lete etter bedrift på egenhånd, og trenger kun å ta stilling til hvilket tilbud du liker best.




4. Befaring med aktuelle bedrifter


Når du har mottatt aktuelle tilbud, bør du invitere bedriftene på befaring til boligen din. Da kan de se utgangspunktet for prosjektet med egne øyne, og gi deg konkrete estimater og innspill på hvordan prosjektet kan utføres. Etter en befaring vil bedriften kunne gi deg et mer konkret tall på hvor mye prosjektet vil koste.





5. Kontrakt og forsikring

Når du har bestemt deg for hvilken bedrift som skal utføre prosjektet ditt, må du skrive kontrakt med dem. Kontrakten skal dekke alt som skal utføres, og må signeres av begge parter. Husk at tilleggsarbeid som oppstår underveis også skal føyes på kontrakten.

Seriøse håndverksbedrifter har forsikringer som skal dekke arbeidet. Om du er i tvil, bør du alltid spørre dem om dette er på plass før dere går i gang med prosjektet. Det kan også være lurt å snakke med ditt eget forsikringsselskap, slik at du har oversikt over hva din egen forsikring dekker.


Trykk her for å se Forbrukerrådets maler for håndverkerkontrakter.

6. Klargjøring av bolig


Før håndverkerne kan sette i gang med kjøkkenprosjektet ditt, må du klargjøre boligen. Om du skal rive et eksisterende kjøkken og bygge nytt, betyr det at rommet må tømmes helt og ryddes.


Dersom skap og skuffer ikke er tomme når håndverkerne skal sette i gang med å arbeide, vil det oppstå forsinkelser. Husk å avtale med håndverkerne om klargjøringen. Dersom du bestemmer deg for å rive selv og fjerne avfallet fra inventar og materialer, må du snakke med utførende bedrift om dette først.


Noen ganger foretrekker bedrifter å gjøre alt selv, og vil ikke ta ansvar for et eventuelt forarbeid du har gjort alene. Det kan oppstå skader eller feil når du gjør ting på egenhånd, og håndverksbedrifter kan ikke ta ansvar for at du har utført alt riktig. Som oftest er det smart å la bedriften gjøre alt – både riving, avfallshåndtering og montering.


Det er viktig at du har en god kommunikasjon med bedriften mens de arbeider, slik at du kan svare på eventuelle spørsmål som kan oppstå underveis.

7. God kommunikasjon og dialog


Husk å være tilgjengelig gjennom hele prosjektet, og oppretthold en god dialog underveis. Det er viktig at du har en god kommunikasjon med bedriften mens de arbeider, slik at du kan svare på eventuelle spørsmål som kan oppstå underveis.


Om du ikke er tilgjengelig, kan det hende arbeidet blir forsinket fordi bedriften ikke kan fortsette før de har fått tillatelse til å utføre noe.




8. Sluttbefaring, bilder og inspeksjon


Det er lurt å ta bilder underveis i prosjektet, og dokumentere det som er blitt gjort. Det er nemlig fint å ha bilder å henvende seg til dersom det blir spørsmål om det som blitt utført i ettertid, eller hvis du vil gjøre flere endringer i framtiden.


Publisert 24. okt. 2023, 12:50

Oppdatert 22. mars 2024, 09:12

Prisestimat

Lurer du på hva jobben vil koste?

Vår AI-kalkulator gir deg pris-estimat basert på over 2 millioner jobber utført via Mittanbud.

Prisestimat

Er du en håndverker?

Mittanbud får årlig inn over 220 000 jobber til håndverkere. Vi trenger flere bedrifter som kan ta disse unna!

Registrer bedrift

Finn bedrifter nær deg

Nord-Norge
Sørlandet
Trøndelag
Vestlandet
Østlandet