Innvendig oppussing

Sjekkliste: Pusse opp loftet

Sjekkliste for deg som skal pusse opp loft

Oppussing av loftet kan gi boligen din et stort løft, både med tanke på økonomisk verdi og bruksverdi. Det at prosjektet gjøres kvalitetsmessig og grundig er kritisk for et vellykket resultat. Siden loftsoppussing er et relativt komplekst prosjekt, må både du og håndverkerne forberede dere godt i forkant. Derfor har vi laget en komplett sjekkliste, slik at jobben blir skikkelig gjort og ikke noe viktig går i glemmeboken!

Kom i gang med oppussingen av loftet!

Planlegg godt


Alle oppussingsprosjekter bør begynne med god planlegging! Tenke nøye gjennom hva du ønsker å bruke det nye loftet til, og hva prosjektet skal omfatte.


Involver gjerne fagfolk helt fra starten av, så er du sikker på at du ikke glemmer noe viktig i den innledende fasen.




Sett opp et budsjett


Hva det vil koste å renovere loftet, er avhengig av flere faktorer – som blant annet om (og hvor mye) du må heve taket og isolere.


Prisen påvirkes naturlig nok også av hvilken størrelse du vil ha på loftet. Det er viktig at du ikke setter i gang med oppussing før du har finansieringen i orden – det kan nemlig føre til utfordringer og utsettelser underveis og etter prosjektets gjennomføring.


Videre er det lurt å ha en buffer på rundt 10–15 prosent av totalbudsjettet.




Få hjelp av en arkitekt


Det er lurt å involvere en arkitekt tidlig i prosjektet. Da får du hjelp til å finne smarte løsninger – noe som er spesielt viktig på loftet, hvor det ofte kan være vanskelig å møblere på grunn av skråtak.


I tillegg får du konkrete tegninger som du kan legge ved i byggesøknaden til kommunen. Disse tegningene er også til god hjelp for håndverkerne, da de lettere kan danne seg et godt bilde av prosjektet, og hva det vil koste.


Det er lurt å involvere en arkitekt tidlig. Da får du hjelp til å finne smarte løsninger – noe som er spesielt viktig på loftet, hvor det ofte kan være vanskelig å møblere på grunn av skråtak.


Få fagfolk på befaring


Veldig mange utfordringer i etterkant av en oppussing, skyldes feil og mangler som kunne vært oppdaget i forkant.


Få derfor dyktige fagfolk til å inspisere loftet under befaring, før du setter i gang med renoveringen. Be dem se etter fukt, råte og sopp, og ikke minst be dem om å undersøke eksisterende bærende konstruksjoner.



Søk om godkjenning


Ønsker du å få loftet godkjent som varig oppholdsrom, må du søke kommunen om lov. Selv om du i utgangspunktet kan søke på egen hånd, bør du få et profesjonelt firma til å stå som ansvarlig søker.


De vet hva som kreves, og sørger for at prosjektet utføres i henhold til alle gjeldende lover og regler.


Les mer om søknadsprosess og byggetillatelse her

Lag en god oppdragsbeskrivelse


Før du innhenter tilbud fra ulike håndverkere, bør du utarbeide en detaljert oppdragsbeskrivelse. Denne bør inneholde informasjon om når du vil ha arbeidet utført, hva prosjektet skal omfatte og hvilken kvalitet du ønsker.


Med tegninger fra en arkitekt blir det også enklere for håndverkerne å danne seg et godt bilde av prosjektet – og dermed gi deg et mer konkret pristilbud.




Innhent og sammenlign tilbud fra flere håndverkere


Når du legger ut en jobb på Mittanbud vil du få tilbud fra flere bedrifter. Bruk god tid når du vurderer de ulike tilbudene, inviter dem gjerne på befaring, og velg det firmaet som passer deg og prosjektet ditt best.


For at det skal være enkelt for deg å også sammenligne tilbudene du får, er det viktig at du skriver en detaljert oppdragsbeskrivelse.


Jo mer detaljert oppdragsbeskrivelsen er, desto enklere blir det for deg å sammenligne de ulike tilbudene siden de tar utgangspunkt i den samme informasjonen du har oppgitt.


Tilbudene fra håndverkerne bør inneholde en god beskrivelse av arbeidet, priser for de ulike delene og en tidsramme for når arbeidet skal bli utført.



Inngå kontrakt


Du må alltid inngå kontrakt med håndverker før prosjektet igangsettes. Sørg for at den inneholder avtalt pris, betalingsbetingelser og datoer for oppstart, fremdrift og ferdigstillelse.


Dersom det er behov for å gjøre arbeid ut over det som er inkludert i oppdragsbeskrivelsen, må dette avtales særskilt. Sørg for at du får pris på tilleggsarbeidet skriftlig.





Publisert 26. okt. 2023, 13:31

Oppdatert 22. mars 2024, 08:52