Proff
Aktuelt

Sertifiseringer og godkjenninger

Sertifiseringer og godkjenninger

Mittanbud samarbeider med de fleste sertifiserings- og godkjenningsordninger. Det er fordi vi ønsker å synliggjøre kompetansen til bedriftene som bruker tjenesten vår, og for å hjelpe privatpersoner med å finne riktig håndverker til sitt prosjekt.

Dokumentasjon av kompetanse er viktig

Når du skal gjennomføre et bygge- eller oppussingsprosjekt er det viktig at håndverkerne har riktig kompetanse når det kommer til oppgaven som skal utføres. En måte å sjekke dette på er å se hvilke sertifiseringer og godkjenninger bedriften har.


Her finner du noen av de viktigste sertifiseringene du bør se etter slik at du lettere kan sjekke at bedriften du velger sitter med riktig fagkompetanse.Sentral godkjenning

Sentral godkjenning er en frivillig ordning, og det finnes ulike godkjenninger innen ulike fagfelt.


For å få sentral godkjenning stilles en rekke krav til bedriften, innenfor blant annet:

  • Kvalifikasjoner
  • Utdanning
  • Sikkerhetsrutiner
  • Økonomi


Firmaer uten sentral godkjenning må søke lokal godkjenning for å gjennomføre søknadspliktige tiltak. Er jobben søknadspliktig kan det være lurt å velge en håndverker som har sentral godkjenning for ansvarsrett.


Informasjon om hvilke oppussingsprosjekter eller arbeid som er søknadspliktig finner på Direktoratet for Byggkvalitet. Du kan også spørre håndverkeren om du må sende søknad for ditt oppussingsprosjekt.Mesterbrev

Mesterbrev er en lovbeskyttet tittel på en håndverksmester. En mester har fag-/svennebrev, toårig mesterutdanning, lang praksis i yrket sitt og anses som en seriøs yrkesutøver. Å bruke en formell mester gir en viss sikkerhet for at vedkommende kan faget sitt.


På Mittanbud får du automatisk beskjed om firmaet du er i kontakt med har mesterbrev. Du kan også kryssjekke dette i Mesterregisteret på Mesterbrevs hjemmeside.Godkjent Våtromsbedrift

Våtromsnormen er en oppskrift for hvordan man bygger et robust og sikkert baderom. Det er ikke lovpålagt for bedrifter å følge denne, men det er en ekstra trygghet å velge en håndverker som kan dokumentere at de er en godkjent våtromsbedrift.


For å sjekke om virksomheten er en godkjent våtromsbedrift kan du søke i listene på Fagrådet for våtrom sin nettside.
Merverdiavgift

Finansdepartementet krever at alle foretak som omsetter for 50 000 NOK skal registreres i momsregisteret og sende inn momsoppgaver. På bedriftens profilside på Mittanbud kan du se om bedriftene er registrert i momsregisteret eller ikke.


I tillegg er det lovpålagt for alle bedrifter i Norge å registrere seg i Brønnøysundregisteret. Du kan søke opp bedriften på brreg.no og finne ut om firmaet er konkurs eller bedriver svart arbeid.


Finner du ikke bedriften i Brønnøysundregisteret bør du velge en annen bedrift.Elvirksomhetsregisteret

Alle bedrifter, inkludert enkeltmannsforetak, som utfører arbeid og reparasjoner på elektrisk arbeid være registrert i Elvirksomhetsregisteret.


Elvirksomhetsregisteret er en del av direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).

Det er ulovlig for bedrifter å utføre elektriske arbeider uten å være registrert, og det er derfor viktig å sjekke at personer eller bedrifter du hyrer inn står oppført i registeret.


Du kan sjekke i Elvirksomhetsregisteret om virksomheten har tillatelse til å utføre elektrisk arbeid i Norge.Godkjent av Statens vegvesen

Det er ikke lov til å skru og reparere kjøretøy som ikke tilhører din egen husstand. Derfor skal alle bilverksted være godkjent av Statens vegvesen.


Hensikten med godkjenningsordningen er å sikre at reparasjoner blir utført på en trygg, profesjonell og trafikksikker måte.


Forskriftene stiller spesifikke krav til:

  • Lokaler
  • Teknisk utstyr
  • Teknisk leder og personale
  • Kvalitetsstyringssystemer

Reparasjoner på kjøretøy kan som hovedregel kun utføres av verksteder som er godkjent av Statens vegvesen.
Offentlig godkjent renholdsbedrift

Alle virksomheter som tilbyr renholdstjenester, både offentlig og privat, skal være godkjent av arbeidstilsynet for å kunne drive lovlig. Dette gjelder for alle virksomheter som helt eller delvis tilbyr renholdstjenester i Norge.


Alle offentlig godkjente renholdsbedrifter er registrert i Renholdsregisteret, en del av Arbeidstilsynet.


Du kan søke i Renholdsregisteret her, hvis du lurer på om virksomheten du har valgt er en offentlig godkjent renholdsbedrift.