Håndverksordbok fra A til Å
Alle som har gjennomført et større oppussings- eller byggeprosjekt vet at det er mye å holde orden på, og mange nye ord og uttrykk som du lærer underveis. Derfor har vi laget en håndverksordbok med de vanligste ordene og begrepene som du møter når du skal bygge nytt, pusse opp eller totalrenovere.
0/0
0/0
A
- Administrativt
Administrativt er det arbeidet som utføres på kontor til støtte for byggearbeidet.
- Anbud
Et anbud er et tilbud fra en bedrift om å utføre et oppdrag fra en kunde. Et anbud kan også være et tilbud om å levere en tjeneste eller varer på betingelsene oppgitt av oppdragsgiver.
Når du mottar anbud på en jobb du har lagt ut på Mittanbud, kan du velge mellom flere bedrifter. Et anbud på Mittanbud.no er dermed ikke bindende før en avtale er inngått mellom deg og bedriften du har valgt.
- Ansvarlig prosjekterende
Ansvarlig prosjekterende er den bedriften som har ansvar for prosjekteringen på et søknadspliktig prosjekt. Prosjekteringen av et byggeprosjekt skal vise at prosjektet er bygget i henhold til Plan- og bygningsloven. Ansvarlig prosjekterende har som ansvar å erklære at prosjekteringen er sluttført i søknaden om igangsettingstillatelse.
Du trenger ansvarlig prosjekterende på alle prosjekter som er søknadspliktige.
- Ansvarlig søker
Ansvarlig søker er den bedriften eller foretaket som har ansvaret for byggesaksprosessen. Ansvarlig søker er bindeleddet mellom kommunen og tiltakshaver, og er den som skal koordinere og samle inn alle søknadsdokumenter fra byggeprosjektet, og sende det til kommunen.
Du trenger en ansvarlig søker i alle prosjekter som er søknadspliktige
- Ansvarlig utførende
Ansvarlig utførende er den bedriften som har erklært ansvar for utførelsen av et søknadspliktig prosjekt. Ansvarlig utførende skal sørge for at arbeidet utføres i henhold til prosjekteringen, og melde fra hvis prosjekteringsgrunnlaget er feilaktig.
Du trenger ansvarlig utførende på alle prosjekter som er søknadspliktige.
- Ansvarlig kontrollerende
Ansvarlig kontrollerende er den bedriften som har ansvar og utfører kontroll på et søknadspliktig tiltak. Ansvarlig prosjekterende og ansvarlig utførende skal sende dokumentasjon til ansvarlig kontrollerende på at jobben er utført i henhold til Plan- og bygningsloven, og at utførelsen er i henhold til prosjekteringen.
Det er byggherren sitt ansvar å engasjere en ansvarlig kontrollerende. Kontrollen skal være uavhengig og vedkommende skal ikke ha personlig eller juridisk tilknytning til hverken ansvarlig prosjekterende eller ansvarlig prosjekterende.
- Ansvarsrett
Ansvarsrett handler om å erklære ansvar i et søknadspliktig tiltak. Alle roller i et bygge- eller oppussingsprosjekt må erklærer ansvar før et tiltak kan godkjennes for igangsetting
- Arkitekt
Arkitekten er den som utformer og tegner en bygning, endringer, påbygg eller tilbygg, med hensyn til funksjon, materialer, tomt og lignende. En arkitekt kan også stå som ansvarlig søker ved søknadspliktige tiltak.
- Arkitekttegninger
Arkitekttegninger, (også kalt hustegninger eller byggesakstegninger) er tegninger av bygg som skal bygges, og som oppfyller kommunens krav. Du kan sende arkitekttegninger til kommunen for å få godkjent byggetiltaket, og håndverkeren kan bruke disse tegningene for å bestille materialer og starte på byggearbeidet.
Husk at tekniske installasjoner som elektrisk anlegg, vann og avløp ikke er tegnet inn på arkitekttegningene.
- Arkitektur
Arkitektur er utformingen av byggverk og anlegg.
- Avløp
Avløp er rør, pumper, kanaler og lignende som leder kloakk og avløpsvann fra bygget til lagring eller vannbehandling.
- Avløpsledninger
Avløpsledninger er det samme som avløpsrør,
- Avløpsrør
Avløpsrør er rørene som leder avløpsvann ut fra bygget og til lagring eller behandling. Avløpsrør legges ofte med helning, slik at det skal renne vekk av seg selv, og noen ganger installeres det pumper for å hjelpe med høydeforskjeller.
Ulikt utstyr trenger forskjellige størrelser på ledningene. Et klosett har for eksempel behov for en større avløpsrør enn en servant.
- Avrette
Avrette betyr å rette opp noe som er skjevt, eller å lage helling på noe som skal lede vekk vann. Det er vanlig å bruke begrepet avrette når du jobber med gulv, gårdsplass eller terreng.
- Avfall
Avfall er restprodukter. Avfallet skal sorteres, og på større byggeprosjekter skal det lages en avfallsplan. Avfallsplanen skal vise hvordan avfallet på byggeplassen skal håndteres, hva slags avfall som produseres og hvor mye.
- Armering
Armering er når jernstenger blir støpt inn i forskalingen, altså betongmassen. Dette gjøres for å forsterke betongen slik at det tåler større påkjenninger.
- Arbeidstegninger
Arbeidstegninger brukes som grunnlag for utførelsen av et prosjekt. Arbeidstegninger inneholder detaljerte beskrivelser av konstruksjonen som skal oppføres, og sørger for at entreprenøren bygger i henhold til prosjekteringen.
B
- Baderomsinnredning
Baderomsinnredning er betegnelsen for møbler på badet, som for eksempel skap, servanter, knotter og knagger.
- Baderomsrenovering
Baderomsrenovering er renovering av våtrom som brukes til bad. Baderomsrenovering kalles også våtromsrenovering.
- Balkong
En balkong er en utendørs oppholdsplass over første etasje, hvor gulvet på balkongen er en fortsettelse av gulvet i rommet innenfor. Balkongen holdes som regel oppe av horisontale bærebjelker, støttes opp av konsoller eller henger i skråstilte opphengsstag som festes i vegg.
- Befaring
Befaring er når kunden og bedriften fysisk er til stede og ser på jobben som skal utføres, og sammen blir enig om hvordan oppdraget best kan løses. En befaring gjennomføres ofte før pristilbud fra bedriften, eller dersom det har oppstått en skade.
- Behandlingstid
Behandlingstid er den tiden det tar fra saken, for eksempel en byggesøknad, er mottatt til den er ferdigbehandlet.
- Bestillingstid
Bestillingstider hvor lang det tar fra bestilling til levering skjer.
- Betong
Betong er et sterkt og solid byggemateriale som dannes ved å blande sement og vann. Betongen blir solid når den tørker, fordi vannet har en kjemisk reaksjon med sementen.
- Betongmasse
Betongmasse er sement, sand og vann blandet sammen til en masse med bindende egenskaper.
- Betalingsbetingelser
Betalingsbetingelsene står vanligvis oppført på pristilbud eller kontrakt, og gir informasjon om hvordan betalingen av prosjektet skal gjennomføres.
- Blandebatteri
Blandebatteriet er en kran som tilføres kaldt og varmt vann, som blandes til du oppnår ønsket temperatur på vannet. Blandebatteri er montert på kjøkken, servant, badekar og i dusj, og kan være ettgreps og togreps.
- Brannskille
Brannskille er det som skiller to brannceller fra hverandre, og hindrer spredning av brann fra en celle til en annen En leilighet er som regel en branncelle, og mellom leilighetene er det brannskille.
- Brannsikkerhet
Tiltak som er utført for å sikre at brann oppstår og/eller spres.
- Brannvegg
Brannvegg er et eksempel på brannskille. En brannvegg utføres i forskjellige brannklasser avhengig av plassering og funksjon.
- Bruksareal (BRA)
Bruksareal brukes om alle målbare flater med tak. Vær oppmerksom på at bruksareal regnes på loft med skråtak og rom med mer enn 4,9 meter takhøyde. Bruksareal skal alltid nevnes i takstrapporter.
- Bruksendring
Bruksendring er når du skal forandre bruken av et rom eller bygg. For eksempel hvis du skal gjøre om en bod til soverom, eller en garasje til en leilighet.
- Bruttoareal (BTA)
Det totale arealet i et bygg, inkludert yttervegger. Størrelsen på et bygg oppgis i totalt bruttoareal. Dette inkluderer også trapper og boder, men ikke terrasser.
- Boareal (BOA)
Boareal (forkortes BOA) er et utgått begrep om arealet i boligen som du kan bo og leve i. Det vil si soverom, stue, kjøkken og gang. Det som ikke medregnes i boareal er garasje, uinnredet loft og kjeller. I dag brukes ikke BOA etter Norsk Standard 3940:2012. Nå brukes begrepene P-rom (Primærrom) og S-rom (Sekundærrom).
- Boenhet
En boenhet er en plass beregnet for varig opphold, for eksempel en leilighet. Et leilighetsbygg inneholder flere boenheter, mens en enebolig er én boenhet. For å få benevnelsen boenhet må enheten inneholde noen grunnleggende funksjoner: stue, kjøkken, soverom (soveplass), bad og toalett. Det stilles også krav til takhøyde, lys og rømningsveier.
- Borettslag
Borettslag er et samvirkelag der flere andelseiere har borett i objektet. Det kan sammenlignes med et aksjeselskap.
- Byggebransjens våtromsnorm (BVN)
Byggebransjens våtromsnormer utviklet av Sintef og er et verktøy som kan brukes til å planlegge og bygge våtrom. Det er frivillig å bruke våtromsnormen. Hvis en bedrift forplikter seg til å følge våtromsnormen, skal dette kontraktsfestes.
- Byggematerialer
Byggematerialer er alle materialer som brukes i et bygge- eller oppussingsprosjekt.
- Byggeprosjekt
Et prosjekt hvor noe skal bygges, kalles et byggeprosjekt. Det innebærer ofte flere fagfelt, oppgaver og deler som settes sammen til et byggeprosjekt.
- Byggesaksforskrift
Byggesaksforskriften (forkortes SAK10) er en forskrift til Plan- og bygningsloven. Byggesaksforskriften er delt inn i fem deler og inneholder utdyping av en del bestemmelser i Plan- og bygningsloven.
- Byggeplass
Byggeplass er der det utføres byggearbeid. En byggeplass kan være alt fra eneboliger, leiligheter og hytter, til store byggeprosjekter. Det finnes lover rundt byggeplasser, hvordan de skal utformes, beskyttes, jobbes på og besøkes, og en entreprenør plikter å overholde disse.
- Byggesøknad
En byggesøknad er en prosess som må gjennomføres ved et byggeprosjekt som er søknadspliktig
- Byggetillatelse
Byggetillatelse, rammetillatelse eller tillatelse til tiltak får du når du har sendt søknad til Plan- og bygningsetaten om lov til å bygge et spesifikt byggverk.
Les mer om byggesøknad og byggetillatelse her!
- Byggherre
En byggherre er den som bestiller arbeidet i et bygge- eller oppussingsprosjekt. Et prosjekt har alltid to parter; byggherren som kjøper eller oppdragsgiver, og entreprenøren som utfører arbeidet.
- Bygningsdel
Bygningsdel er en del av en bygning, for eksempel gulv, vegg, tak eller etasjeskiller.
- Bygningsinformasjonsmodellering (BIM)
Bygningsinformasjonsmodellering henviser til arbeidsprosessen som baserer seg på modeller brukt til planlegging, design, konstruksjon og utforming av prosjekter innen bygg og infrastruktur.
- Bygård
En bygård er en bygning i urbane omgivelser, som regel en stor eiendom med flere leiligheter.
- Budsjett
Et budsjett er forventede utgifter til et prosjekt. Gjerne satt opp etter hva de forskjellige delene koster og en buffer til uforutsette kostnader.
- Bærende funksjon
Bærende funksjon er en konstruksjon som har til funksjon å bære en last, for eksempel en bjelke.
- Bærende konstruksjon
Bærende konstruksjon er enden konstruksjonen som har til funksjon å være bærende, for eksempel en takbjelke.
- Bæreevne
Bæreevne er evnen en konstruksjonen har til å bære en last.
- Bærekraft
Bærekraft innen håndverksbransjen handler om å redusere miljøpåvirkningen og ressursforbruket knyttet til materialer og byggearbeidet. Dette inkluderer alt fra miljøvennlige materialer, energieffektive løsninger, minimering av avfall og gjenvinning, i tillegg til å redusere klimagassutslipp.
C
- Carport
Et areal som er beregnet for parkering og le av kjøretøy. En carport består kun av et tak og støttebjelker, i motsetning til en garasje som også har vegger og garasjeport.
- Container
Et stort kar som er egnet for samling av bygningsavfall.
D
- Dagmulkt
Dagmulkt er daglige bøter for bedriften dersom byggeprosjektet blir forsinket. Dagmulkt er kontraktfestet og minimumsstørrelsen for dagmulkter er regulert i håndverkertjenesteloven og bustadoppføringslova.
Du har ikke hjemmel for dagmulkt dersom forsinkelsene er utenfor bedriftens kontroll.
- Detaljbelysning
Lys som har som funksjon å lyse opp en spesifikk detalj, som en tavle eller et speil.
- Direktoratet for byggkvalitet
Direktoratet for byggkvalitet (forkortes DIBK) er et nasjonalt kompetansesenter vedrørende bygningsområdet. Direktoratet for byggkvalitet er tilsynsmyndighet for byggevaremarkedet og har ansvaret for den sentrale godkjenningsordningen for foretak.
- Dimensjoner
Dimensjoner er et målebegrep som brukes for å forklarestørrelsen på forskjellige materialer og konstruksjoner.
- Dokumentasjon
Dokumentasjon er registrering av produkter og utført arbeid.
- Drenering
Drenering betyr å lede eller fjerne vann fra et område. Dette kan være overvann, regnvann eller annen væske. Ved drenering av en bolig eller bygg legges det grunnmurspapp inntil grunnmuren og dreneringsrøret som leder vannet bort.
- Downlights
Lys innfelt i tak med nedadgående lysstråle.
E
- Ekstrakostnader
Ekstrakostnader er utgifter som kan oppstå når noe uforutsett inntreffer på et byggeprosjekt. Da kan det bli ekstraarbeid, som i sin tur gir ekstrakostnader.
- Elektriker
En elektriker er en håndverker med fagbrev innen elektrofag. Det finnes forskjellige klasser som angir hvilke slags anlegg den aktuelle elektrikeren kan jobbe på.
- Elektrisk anlegg
Elektrisk anlegg, også kalt EL-anlegg, er alt som inngår for å transportere og bruke elektrisitet i et bygg.
- Enebolig
Enebolig er et byggverk beregnet som bolig for en husstand.
- Energismart
Å være energismart er å velge de mest gunstige løsningene sett fra et energisparende og miljøvennlig perspektiv.
- Energibesparende løsninger
Det finnes en rekke energibesparende løsninger som både kan spare deg for kostnader og spare miljøet for farlige utslipp. For å få en oversikt over hvilke tiltak som kan fungere i ditt hjem kan du ta kontakt med en energirådgiver.
- Energirådgiver
En energirådgiver avgjør hvilke tiltak som burde utføres i din bolig for at du skal få mer energibesparende løsninger og et grønnere hjem. En energirådgiver er en fagperson som gir deg råd og veiledning til mer energieffektive løsninger.
- Enova
Enova er en organisasjon som jobber for utslippskutt. Som privatperson kan du søke om støtte hos Enova for energisparende tiltak på din bolig.
- Entreprise
En entreprise er et bygg- eller anleggsprosjekt der byggherre har utarbeidet planer og prosjektering, og én eller flere entreprenører står for utførelsen.
- Entreprenør
En bedrift som utfører bygningsarbeider, for eksempel graveentreprenør eller byggentreprenør. En entreprenør er en selvstendig oppdragstaker som tar på seg et større teknisk arbeid.
- Etterisolere
Etterisolering er når du monterer mer isolasjon i et allerede eksisterende bygg. Det kan etterisoleres på utsiden eller innsiden. Etterisolering er et økonomisk tiltak som kan gi støtte fra Enova.
F
- Faktura/Fakturering
En regning, forespørsel fra bedrift til oppdragsgiver om oppgjør for levert arbeid og/eller materialer.
- Fasade
Fasaden er i hovedsak den siden av et byggverk som vender mot gaten og/eller den siden som hovedinngangen er plassert, men brukes også for å beskrive hele byggets utside.
- Ferdigattest
Du skal søke om ferdigattest når et søknadspliktig tiltak er ferdigstilt. Søknad om ferdigattest skal sendes til Plan- og bygningsetaten. Ved å søke om ferdigattest erklærer alle ansvarlige foretakene at arbeidene er ferdig. Når du har mottatt ferdigattesten, betyr det at bygningen er godkjent til å tas i bruk.
- Ferdigdokumentasjon
Ferdigdokumentasjon er dokumentasjon som overleveres til byggets eier sammen med søknad om ferdigattest.
- Ferdigmodul
Ferdigmodul er en bygningskonstruksjon som er forhåndsprodusert og kan monteres på plass i bygget.
- Ferdigstillelse
Når alle arbeidsoppgaver er sluttført så er tiltaket ferdigstilt.
- Finansiering
Finansiering er anskaffelse av kapital til å gjennomføre et bestemt tiltak.
- Finish
Sluttresultatet på en overflate betegnes ofte som finish.
- Fliser
Fliser er kledningsplater i små format. De finnes blant annet i plast, metall, asfalt, keramikk eller glass.
- Flislegger
En flislegger er en fagperson som monterer fliser. Fagbetegnelsen til en flislegger er ofte murer.
- Fremdrift
Arbeidsoppgaver som gjennomføres i en plan benevnes som fremdrift.
- Fremdriftsplan
En plan som viser når forskjellige oppgaver skal gjennomføres.
- Fukt
Vann som trenger inn i konstruksjoner.
- Fuktsikring
Metoder og produkter for å stenge ute fukt fra konstruksjoner.
- Fuktsperre
Fuktsperre er en metode for fuktsikring. Fuktsperrer leveres vanligvis på rull i form av plastduk.
- Fuktskader
Skader som oppstår på grunn av vann i konstruksjonen.
- Fuging
Fuging er å påføre fyllmasse mellom materialer for tette igjen, enten for estetikk, vanntetting eller begge deler.
- Fundament
Et fundament er underlaget til et bygg, altså det som bærer vekten av bygningen og overfører belastningen til grunnen.
- FDV-dokumentasjon
FDV-dokumentasjon står for forvalting, drift og vedlikehold. FDV-dokumentasjon skal leveres til byggets eier når arbeidene er ferdigstilt. Den skal inneholde all informasjon som er nødvendig for å kunne drifte bygget.
- Forskrift
En forskrift er noe som ett departement har fått i oppdrag av regjeringen å lage tilhørende en lov. Forskriften skal alltid ha hjemmel i den aktuelle loven.
- Forskriftsendring
En forskriftsendring er en endring i forskriften som nevnt ovenfor. En forskriftsendring kan også forekomme dersom den aktuelle loven forandres.
G
- Geotekniske undersøkelser
En geoteknisk undersøkelse vil gi deg en vurdering av grunnforholdene på tomten til din bolig eller ditt prosjekt. Undersøkelsen vil si noe om grunnforholdene, massen og stabiliteten på tomta, og er et viktig verktøy i prosjekteringen av fundament og konstruksjonen av ditt prosjekt.
- Gips
Gips er et mineral som ofte brukes til gipsplater, kalkgjødsel og tilsetning til portlandsement.
- Gipsplater
Gipsplater er dekket med et papirlag for å holde materialet sammen. De finnes i forskjellige størrelser og hardhet egnet til forskjellige formål. Gipsplater brukes ofte til vegger, tak og gulv.
- Grunnarbeid
Grunnarbeid er alt arbeid som utføres på tomten før et byggverk oppføres.
H
- Hjullaster
Hjullaster er et kjøretøy på hjul (ikke belter) som er egnet for å løfte tunge gjenstander.
- Hybel/hybelleilighet
Hybel er i utgangspunktet en boligtype ment for én person, men nå brukes det som benevnelse for en leilighet til bruk for separat utleie i et større bygg.
- Hybelkjøkken
Et lite ferdiglagd kjøkken med innebygget komfyr, kjøleskap og noen ganger mikro.
- Håndverker
En person som utfører arbeid knyttet til håndverksfag.
I
- Impregnere
Impregnere betyr å gjøre bygningsmateriell mer motstandsdyktig mot fukt og råte.
- Inneklima
Inneklima handler om luftkvalitet og termisk klima innendørs. Lufttemperatur, luftfuktighet, lufthastighet, gasser, støv og partikler påvirker inneklima.
- Inntakssikring
Inntakssikring er en sikring som sitter på det elektriske anlegget, der hovedledningen kommer inn.
- Indeksregulering
Indeksregulering er når prisen på for eksempel en vare eller lønninger justeres basert på prisstigning, som uttrykt gjennom en prisindeks.
- Intergrert
Integrert betyr innebygget, for eksempel integrert oppvaskmaskin på kjøkkenet.
- Inventar
Inventar betyr alt av innbo og løsøre.
- Isolasjon/isolering
Isolasjon er produkter som monteres inne i vegg, tak eller gulv for å holde en stabil temperatur innendørs, stenge varmen ute på sommeren og holde varmen inne om vinteren. Noen typer isolasjon kan også forhindre spredning av brann og røyk i en bolig.
- Isolasjonsverdi
Isolasjonsverdi er produktets evne til å holde kulde, varme, brann eller røyk ute fra konstruksjonen.
J
- Jekk
En jekk er et verktøy beregnet til å løfte tunge gjenstander. En jekk kan enten være mekanisk eller hydraulisk.
- Jekketralle
En jekketralle er et verktøy beregnet til å løfte og flytte tunge gjenstander.
K
- Karm
Karmen er den veggfaste delen av en dør eller et vindu. Dørbladet eller vindusrammen er hengslet i karmen.
- Klargjøring (av bolig)
Klargjøring av bolig kan ha flere betydninger. Før byggeprosjektet starter kan klargjøring bety at tomten tilrettelegges for bygging, ved renovering fjernes løsøre og gjenstander for å gi rom til arbeidene. Etter et byggeprosjekt kan klargjøring være at objektet vaskes og møbleres.
- Kledning
Kledning er det dekkende laget på vegger, gulv eller tak i hus. Kledning finner du både ute og inne i en bolig.
- Kompaktere/kompaktering
Kompaktere eller kompaktering handler om å gjøre noe mer kompakt ved å presse det sammen. Søppel kan for eksempel kompakteres for å ta mindre plass.
- Konstruksjon
En konstruksjon er et byggverk, altså måten noe er satt sammen på eller konstruert.
- Kontrakt
Kontrakt er den avtalen som du og håndverkeren eller håndverksbedriften er enig om og signerer før arbeidet settes i gang. De vanligste kontraktene i byggeprosjekter er i henhold til kjøp av arbeider på fast eiendom og bustadoppføringslova.
Det finnes mange typer kontrakter. Det beste er å bruke kontrakter fra Standard Norge. De omtales gjerne som NS-kontrakter.
- Kondens
Kondens er væske som bygges opp når kald luft møter varm luft, og det ikke er tilstrekkelig utlufting. Kondens kan oppstå på for eksempel yttervegger, på eller i vinduer, yttertak og vannrør.
- Krypkjeller
En krypkjellerer et rom under første etasje i en bolig. Vanligvis med lav takhøyde hvor det ikke er mulig å stå oppreist. Det er vanlig at krypkjelleren ikke har gulv, og at veggene er i betong eller tre.
L
- Lafting
Lafting er en sammenføyning av hjørner ved bygging av hus, ved at trestokkene skjæres til for å passe i hverandre.
- Laminat
Laminat er et slitesterkt og syntetisk materiale som er bygget opp av to eller flere lag. Laminat brukes vanligvis som gulvbelegg, og produseres ofte slik at det ser ut som treverk.
- Leverandør
En leverandør er den som har påtatt seg å levere varer til et prosjekt.
- Lister
Lister er tynne striper med materiale, vanligvis tre, som brukes for å dekke over forbindelser mellom gulv og vegg, vegg og tak, hjørner og lignende.
- Litex
Litex er et merke på membranplater. Det finnes mange forskjellige typer membranplater. De brukes på våtrom og rom som trenger motstandsdyktighet mot fukt.
- Linoleum
Linoleum er et slitasjebestandig og lyddempende gulvbelegg produsert av linolje, harpiks og kork. Linoleum er vanlig å legge på steder som utsettes for betydelig mengde slitasje, som kontorbygg, fellesarealer og offentlige plasser, og kan produseres i de fleste farger og finisher.
- Lydisolasjon
Lydisolasjon er å utføre en konstruksjon for å fjerne eller redusere lyd. Det er vanlig å lydisolere mot lyd fra utsiden, mellom rom eller etasjer, eller for å forhindre akustikk i et rom.
- Luftekanal
En luftekanal er et rør som fører luft fra en plass til en annen.
M
- Membran
Membran er tettesjikt egnet for å stenge vann ute fra bygningsmessige konstruksjoner. Membran legges der det er fare for vannskader eller fukt, for eksempel på våtrom, tak, grunnmur, terrasser og balkonger.
Det finnes mange ulike typer membran til ulike formål, for eksempel smøremembran, banemembran og foliemembran.
- Musebånd
Et musebånd er et bånd i metall med lameller som monteres i bunnen av kledningen på hus for å forhindre at mus kommer inn i boligen.
N
- Nabovarsel
Nabovarsel skal sendes ut når det skal utføres et søknadspliktig tiltak som berører naboer og gjenboere. Det står forklart i SAK10 om hva et nabovarsel skal inneholde og hvordan det skal sendes og behandles.
O
- Ombygging
Ombygging betyr å bygge noe for en ny funksjon. Ombygging kan også brukes ved renovering fra gammel til ny standard.
- Oppdragsbeskrivelse
Oppdragsbeskrivelsen er en beskrivelse av oppdraget som tiltakshaver ønsker å få utført. Oppdragsbeskrivelsen kan inneholde hva som skal gjøres, størrelsen på prosjektet, hvilke materialer som skal brukes, tidsbruk og lignende.
Les mer om hvordan du skriver en god oppdragsbeskrivelse her!
- Oppholdsrom
Oppholdsrom er rom som er beregnet til varig opphold. Det finnes regler i TEK17 på hvordan rom skal utformes for at kunne regnes som oppholdsrom.
- Overflatebehandling (av materialer)
Overflatebehandling betyr å behandle bygningskonstruksjonen med et overflatesjikt, for eksempel maling, tapet, parkett eller laminat.
- Overtakelse
Overtakelse betyr å overlevere for eksempel et ferdig bygg eller produkt.
P
- Parkett
Parkettgulv består av parkettbord. Parkettbord er er lagd av flere sjikt som er limt sammen. Parkettbordene legges sammen i forband og lager et parkettgulv.
- Pigging
Pigging betyr å fjerne betong med hjelp av en borhammer. Borhammeren banker vekk betongen med banking og en spiss pigg.
- Pristilbud
Pristilbud er en pris på levering av varer, tjenester eller begge deler. Et pristilbud må inneholde gyldighet/frist, ellers er det ikke tilbud. Pristilbudet bør inneholde kontaktinformasjon til oppdragsgiver, bedrift, dato, beskrivelse av tjenesten, pris og signaturer.
- Prosjektleder
Prosjektlederen er den som koordinerer prosjektet. Prosjektlederen skal sørge for at håndverkere kommer når de skal og gjør det de skal, i tillegg til å kontrollere og overse materialbestillinger. Prosjektlederen har også økonomisk ansvar og utarbeider budsjett, dokumentasjon og skriver kontrakter.
- Prosjektplan
Prosjektplan er et styringssystem tilpasset et spesielt prosjekt. Prosjektplan kalles også for kvalitetsplan eller kvalitetshåndbok.
- Prosjektbeskrivelse
Prosjektbeskrivelse er en overordnet beskrivelse av prosjektet, tidsplan og budsjett.
- Påbygg
Påbygg betyr å bygge på en bolig i høyden.
- P-rom (Primærrom)
P-rom er et begrep som brukes for å definere de viktigste bruksarealene i en bolig eller annen bygning. P-rom er rommene som er viktigst for boligen, som for eksempel bad, kjøkken, soverom og stue.
- Pukk
Pukk er en form for grus, men den har ujevn form og skarpe kanter. Pukk er lagd av knust stein og brukes i veidekker, vei og fundamenter, og som tilslagsmateriale ved fremstilling av betong.
Q
R
- Radon
Radon er en usynlig luktfri gass som kommer fra uran i bakken. Radon er en helseskadelig gass, og derfor legger byggteknisk forskrift en rekke føringer på hvordan byggverk skal sikres mot innsig av radon.
- Renovering
Renovering er rehabilitering, modernisering og oppussing, og handler om å gjenskape noe til sin opprinnelige stand eller forbedre noe etter slitasje. Ofte snakker man om totalrenovering eller delrenovering. Totalrenovering er en fullstendig renovering, og delrenovering er når du skal fornye deler av rommet.
- Regulering
Regulering handler om å gjøre et område til et spesielt formål gjennom en reguleringsplan.
- Reguleringsplan
Reguleringsplan er en plan for regulering av et område.
- Rømningsvei
Rømingsvei er en vei egnet for evakuering ved uønsket hendelser som for eksempel brann. Teknisk forskrift legger en rekke funksjonskrav på hvordan rømningsveier skal være utformet.
- Råkjeller
Råkjeller er et uinnredet areal under første etasje.
- Råloft
Råloft er et uinnredet areal over øverste etasje.
- Råte
Råte er skade på trekonstruksjoner som kommer av fukt.
S
- S-rom (Sekundærrom)
S-rom er en betegnelse som brukes om de rommene i en bolig som ikke er en del av primærrommene, men som likevel utgjør en del av boligen. S-rom kan for eksempel være bod, loft, kjeller og teknisk rom.
- Saling
Saling er en teknikk som brukes for å markere konturlinjer, akser eller punkter i et bygg som skal bygges. Saling består av stokker banket ned i jorden, med horisontale bord (salingsbord) spikret på tvers. Disse fungerer som feste for snorer som brukes som markører.
- Samsvarserklæring
En samsvarserklæring er din garanti på utført elektrisk arbeid og skal følge med boligdokumentasjonen.
Les mer: Mittanbud stiller krav til samsvarserklæring for elektrisk arbeid
- Skisser
Skisser er uformelle tegninger der mål og form ikke er bindende. Skisser utarbeides ofte for å sette opp et budsjett eller et prisoverslag.
- Skurlast
Skurlast er planker der stokkens opprinnelige kanter ikke er fjernet.
- Slemming
Slemming er tynn overflatebehandling av betong eller murvegg for å tette porer og små hull etter støping. Slemming består av en mørtelvelling av sement, fin sand og vann som påføres og arbeides inn i overflaten med en murkost.
- Sluttbefaring
Sluttbefaring skal gjennomføres når prosjektet er fullført, og skal sikre at arbeidene er utført etter avtale. Sluttbefaringen skal utføres med prosjektleder eller håndverker.
- Sløyfe
En sløyfe er en tynn trelist. Trelisten legges på tvers under taklektene, og har som funksjon å sørge for at vann skal kunne passere fritt.
- Soilrør
Soilrør er et avløpsrør som fører kloakk og avløpsvann fra boligen til det offentlige avløpsnettet, kum eller til et privat renseanlegg.
- Stender
En stender er en vertikal bærende stolpe i bindingsverkskonstruksjoner. En stender kan være i stål eller treverk.
- Stussfuger
Stussfuger er fugen som legges mellom mursteinenes kortender.
- Stubbeloft
Stubbeloft er en type underlag for isolasjon i etasjeskillere av tre. Stubbeloft er vanligst i eldre boliger, og ble brukt som underlag for isolasjonen.
- Støpe
Å støpe betyr å fremstille noe ved å helle flytende materiale i en form hvor det stivner.
- Spiler
En vegg som er bygget opp av lekter, altså smale og dekorative treplanker, med mellomrom i mellom kalles spilevegg. Lektene kalles da spiler.
- Spikerslag
Spikerslag er festematerialer som monteres inne i veggen for å holde oppe tyngre konstruksjoner eller utstyr.
- Sperretak
Et sperretak er det bærende takverket for skråtak. Sperretak er bygget opp av sperrer. En sperre er to bjelker som er satt sammen i en vinkel på den ene siden, og holdes oppe av veggene på den andre siden.
- Sville
Sville er den nederste eller øverste bjelken av en vegg. Sviller som ligger langs gulvet fungerer som bærere for stolper eller stendere.
- Sluttbefaring
Sluttbefaring skal gjennomføres når prosjektet er fullført, og skal sikre at arbeidene er utført etter avtale. Sluttbefaringen skal utføres med prosjektleder eller håndverker.
- Søknadspliktig
Bygge- og oppussingsprosjekter som berører naboer, natur, arbeidsplasser, kommunen eller staten er søknadspliktig. Et søknadspliktig tiltak innebærer at du må utarbeide tegninger, planer og erklæringer som forklarer for bygningsetaten at lover og regler etterfølges.
- Søyle
En søyle er en frittstående stolpe med bærende funksjon.
T
- Tak
Tak er den øvre dekkende konstruksjonen og tekkingen på en bygning. Taket beskytter de underliggende rommene mot nedbør og sol. Begrepet tak inkluderer ofte både den bærende konstruksjonen, den øvre takhuden og tekkingen.
- Takrenne
Takrenne er en renne nederst på taket som samler opp regnvann, fører det til et nedløpsrør og ned på terreng eller drenering. Rennen er normalt festet under takskjegget med fall mot nedløpsrøret for naturlig avrenning.
- Taktekker
Taktekkere bygger og rehabiliterer ulike typer takbelegg på hus.
- Taktekking
Taktekking beskriver ulike teknikker og materialer som holder et tak tett mot vær og vind.
- Takhøyde
Takhøyde (også kalt romhøyde) er høyden i et rom målt fra undergulv til himling. Det stilles krav til romhøyde for at et rom skal kunne godkjennes til varig opphold.
- Takstmann
En takstmann setter verdi på boligen ved å vurdere boligens tilstand og måle boligens areal.
- Terrasse
Terrasse er et utendørs gulv, ofte plassert litt opp fra terrenget og koblet til bygningen. Terrasser bygges vanligvis av impregnert tre. Terasse kan også bygges i andre vedlikeholdsfrie materialer som for eksempel kompositt.
- Terrassebord
Dekket av en terrasse består av terrassebord. Terrassebord kommer i forskjellige størrelser, og er laget av impregnert tre eller kompositt.
- Tiltakshaver
Tiltakshaver er byggherren. Tiltakshaveren er den som står for gjennomføringen av et byggeprosjekt. Det er tiltakshaver som har bestilt prosjektet og som betaler for det.
- Tilbygg
Tilbygg er en utvidelse av et byggverk, reist ved siden av bygget og er tilknyttet denne.
- Tilleggsarbeid
Tilleggsarbeid er ekstraarbeid som kommer i tillegg til det avtalte arbeidet som skal utføres eller det som er avtalt i en kontrakt. Det kan være lurt å spørre om pris for tilleggsarbeid.
- Timepris
Timeprisen forteller hvor mye det koster i timen for å utføre arbeidet, for eksempel for en rørlegger eller elektriker. Det er vanlig å ha timepris på tilleggsarbeid, altså ekstraarbeid som utføres utenom det som allerede er avtalt.
- Toppsvill
Toppsvill er det motsatte av bunnsvill. Toppsvillen monteres horisontalt på toppen av en vegg, og stendere festes i denne.
- Tomme
Tomme er en gammel lengdeenhet som fortsatt brukes i noen land, blant annet USA.
- To-tom-fire
To-tom-fire er en gammel måleenhet som i dag tilsvarer 48 mm x 98 mm.
- To-tom-seks
To-tom-seks er en gammel måleenhet som i dag tilsvarer 48 mm x 148 mm.
- To-tom-åtte
To-tom-åtte er en gammel måleenhet som i dag tilsvarer 48 mm x 198 mm.
- Trekantlekt
Trekantslekten plasseres på yttertakets kortsider før du dekker taket med underlagspapp. Trekantlekt er underlaget for pappens oppbrett mot vannbrettet.
- Tømrer
En tømrer er en fagperson som bygger ulike typer trekonstruksjoner. Arbeidsområdene til en tømrer er konstruksjons- og innredningsarbeid i bygninger, i tillegg til produksjon og montering av elementer, moduler og innredninger.
U
- U-verdi
U-verdi brukes for å beskrive varmeisolasjonsevnen til en bygningsdel. Ulike bygningsdeler har forskjellig U-verdi. Et vindu har for eksempel en egen U-verdi, en vegg har en annen. Teknisk forskrift stiller krav til U-verdier på de forskjellige bygningsdelene.
Les mer om U-verdi på vindu og dør her.
- Underetasje
Underetasje er en etasje som er gravd inn i skrått terreng. Grunnmuren må være 0,75 til 1,5 meter over ferdig terreng. Dersom grunnmuren er høyere enn det så regnes det som en vanlig etasje.
- Underpanel
Underpanel er et støttende underlag til andre plater på vegg eller tak. Den er oftere av en lavere kvalitet og lavere i pris.
- Utforing
Utforing er en konstruksjon beregnet for å utjevne forskjeller mellom overflater, eller lage hulrom mellom konstruksjoner
- Utforingslister
Utforingslister brukes der selve utforingskonstruksjonen danner en ferdig overflate. Det er vanlig å bruke utforingslist rundt åpninger, som for eksempel rundt vinduer og dører.
V
- Vaskerom
Et vaskerom er et eget rom som ofte brukes til klesvask og oppbevaring. Et vaskerom er ofte et våtrom, med utslagsvask og opplegg for vaskemaskin og tørketrommel.
- Vannbrett
Vannbrett brukes til avslutning under og over vindu
- Ventilasjon
Ventilasjon sørger for frisk og ren luft i et hjem. Gjennom et ventilasjonssystem kontrollerer du temperatur, fuktighet og forurensningsgrad i et rom.
- Ventilasjonskanal
Ventilasjonskanaler fører varm eller kald luft gjennom en bolig eller et rom, og sørger for ren og frisk luft i en bolig.
- Vinyl
Vinyl er et slitesterkt og bærekraftig plastmateriale, fremstilt av koksalt og fossil olje eller gass. Vinyl er et allsidig materiale, som ofte brukes som gulvbelegg.
- VVS
VVS står for vann-, varme- og sanitærteknikk, og brukes som en samlebetegnelse for tjenester som omfatter rørleggertjenester, inneklima, varme og ventilasjon.
- Våtrom
Bad, dusjrom og vaskerom inngår i begrepet våtrom. I prinsippet er alle rom med sluk et våtrom, og alle våtrom må ha en sluk. Et våtrom er delt opp i flere soner avhengig av vannpåkjenning, og disse bygges opp forskjellig med tanke på vanntetthet. Teknisk forskrift setter regler på hva et våtrom skal inneholde.
- Våtromsnormen
Våtromsnormen er en veiledning til teknisk forskrift på hvordan våtrom skal bygges for å tilfredsstille myndighetenes krav. Våtromsnormen anbefaler også produkter og bedrifter som er sertifiserte våtromsbedrifter gjennom deres sertifiseringsordning.
Les mer ulike sertifiseringsordninger og godkjenninger for håndverksbransjen her.
W
- Waterguard
Waterguard er et lekkasjesikringssytem som oppdager dersom det oppstår vannskader ved å registrere vann og fuktighetsnivåer.
- Weatherboard
Weatherboard er en type kledning som er skråskjært i underkant og gir en sterk skyggeeffekt på fasaden.
X
- XPS
XPS er en type isolasjon som tåler mye trykk og absorberer lite fuktighet.
Y
Z
Æ Ø Å
Kom i gang med ditt neste prosjekt!
Legg ut jobben på Mittanbud
Publisert 31. juli 2023, 11:47
Oppdatert 09. jan. 2024, 11:01