Skal du bygge nytt hus?

Planlegger du å bygge enebolig? Enten du skal bygge arkitekttegnet hus eller tenker ferdigbygg, finner du dyktige fagfolk som får jobben gjort på Mittanbud. Legg ut jobben i dag og få gode tilbud – helt gratis!

  • Legg ut jobben helt kostnadsfritt
  • Motta uforpliktende tilbud fra bedrifter
  • Velg det tilbudet som passer deg best

Få tilbud fra kvalitetssikrede bedrifter

Skal du bygge nytt hus?

Planlegger du å bygge enebolig? Enten du skal bygge arkitekttegnet hus eller tenker ferdigbygg, finner du dyktige fagfolk som får jobben gjort på Mittanbud. Legg ut jobben i dag og få gode tilbud – helt gratis!

  • Legg ut jobben helt kostnadsfritt
  • Motta uforpliktende tilbud fra bedrifter
  • Velg det tilbudet som passer deg best

Hvor mye koster det å bygge hus?

Det koster omtrent 33 000 per kvadratmeter å bygge et nytt hus. Denne prisen inkluderer det meste av prosjektet, blant annet prosjektledelse, arbeidskraft og materialer. Kostnader knyttet til tomt, arkitekt og søknader kommer i tillegg.


Totalkostnaden for å bygge et hus på eksempelvis 150 kvadratmeter vil ligge på rundt 5 millioner kroner, avhengig av prisen på tomten.





Omfang og kompleksitet

Å bygge en ny enebolig er et omfattende prosjekt. Det krever god planlegging, kontroll på prosjektfinansiering og dyktige fagfolk. Når du skal sette i gang med boligprosjektet er det derfor viktig at du har planene på plass og at du bruker håndverkere med god kompetanse.


Det er flere faktorer som påvirker totalkostnaden for å bygge et nytt hus. Først og fremst vil størrelsen på huset være avgjørende. Det vil naturlig nok være rimeligere å bygge et lite hus, i tillegg til at det vil ta kortere tid. Samtidig er det visse utgifter som ikke påvirkes av boligens størrelse, og kvadratmeterprisen kan derfor synke noe om du bygger større.


Tomtens utforming vil også ha en påvirkning på prisen. Det vil for eksempel være mer krevende å bygge et hus på en skrå tomt enn om tomten er helt flat. Det er likevel noen fordeler, blant annet er skrå tomter rimeligere i tillegg til at de gjerne har bedre utsikt og solforhold.


Når du skal bygge nytt hus er det viktig å ha alle søknader i orden. Start søknadsprosessen i god tid slik at du har alle godkjenninger på plass før du begynner å bygge. Om du starter byggingen før søknadene er ferdig behandlet risikerer du å måtte rive eller bygge om underveis i prosessen.



Nybygget gråblått hus med terrasse.

Mange velger å bygge et nytt hus. Det er mange håndverkere som må inolveres.



Håndverkere

Håndverkerne du henter inn til prosjektet vil naturlig nok også påvirke prisen på prosjektet. Jo flere håndverkere du trenger, jo mer kostbart blir det.


Når du skal bygge nytt hus er det lurt å ansette en totalentreprenør. Totalentreprenøren har oversikt over prosjektet hele veien, og hjelper deg med alle ledd i prosessen. Blant annet kan totalentreprenøren hjelpe deg med planlegging, budsjett og søknadsprosess, i tillegg til å hente inn relevante håndverkere, materialene og utstyret du trenger.


Som regel vil du ha behov for mange ulike håndverkere når du skal bygge nytt hus. Et vanlig hus vil som regel trenge en snekker, en taktekker eller blikkenslager, og en murer eller maler til det utvendige arbeidet.


Til å håndtere vann og avløp trenger du en rørlegger, og du er nødt til å bruke en elektriker til å sette opp det elektriske anlegget i boligen. Mest sannsynlig vil du også måtte gjøre noe grunnarbeid på tomten, da vil du ha behov for en maskinentreprenør.



Dette kan øke prisen på boligprosjektet

Det er mange faktorer som spiller inn på totalkostnaden for å bygge nytt hus, disse er avgjørende for hvor dyrt prosjektet blir.


Som nevnt er størrelsen på boligen viktig for prisen, men materialvalg vil også påvirke kostnadene i stor grad. Om du velger mer kostbare materialer vil dette føre til en høyere totalkostnad.


Dersom du velger å bruke en arkitekt vil dette også øke prisen på prosjektet. Det kan likevel lønne seg å bruke arkitekt til å tegne huset ditt. Både fordi du får en god bolig tilpasset dine ønsker og behov, og du kan få en høyere salgspris om du skal selge boligen senere. At huset er arkitekttegnet er ofte et kvalitetsstempel på boligen.


Velger du å installere ulike smarthusløsninger eller andre spesialtilpasninger i boligen vil dette også ha en innvirkning på totalkostnaden for huset. Det finnes mange ulike løsninger som kan gjøre hverdagen enklere og som gjør at du kan personalisere huset ditt i enda større grad.


Tak som bygges



Ulike boligprosjekter

Om du planlegger å bygge nytt eller gjøre endringer på den boligen du allerede har finnes det mange ulike muligheter. Hvis du skal bygge nytt kan det være attraktivt med et arkitekttegnet hus, eller lurer du på hvordan du bygger et miljøvennlig hus?


Dersom du har lyst å bygge ut huset du allerede har kan du vurdere om det er mest praktisk med tilbygg eller et nytt påbygg.



Arkitekttegnet hus

Når du skal bygge nytt hus kan det være lurt å ansette en arkitekt. Arkitekten kan vurdere hva som passer best til tomten din, i tillegg til at dere kan bli enige om en planløsning som er spesielt tilpasset deg og dine behov. Ved å benytte en arkitekt har du i stor grad mulighet til å få akkurat den boligen du ønsker deg.

Du kan lese mer om å bruke arkitekt her

Miljøvennlig passivhus

Hvis du er interessert i å bygge miljøvennlig finnes det flere muligheter. Blant annet har det blitt veldig populært å bygge såkalte passivhus – og det er ikke uten grunn. Et passivhus er et hus som bruker vesentlig mindre energi enn et vanlig hus, på grunn av bedre isolasjon, effektive oppvarmingsløsninger og færre luftlekkasjer.




Bygge hus med sokkelleilighet eller utleiedel

Når du skal bygge et nytt hus kan det være lurt å se på muligheter for utleiedel. En utleieenhet kan gi huset en høyere verdi, i tillegg til leieinntekter. Om du har muligheten kan dette være en god investering.


Dersom du skal bygge for utleie er det lurt å planlegge godt. Du bør tenke igjennom hvordan utleiedelen skal adskilles fra din egen boenhet, løsning for separat inngang og mulighet for å eventuelt integrere utleiedelen i hovedboligen på et senere tidspunkt.


Det gjelder også egne regler for hva som er godkjent utleieenhet. Det stilles blant annet krav til eget bad, separat inngang, krav til brannsikkerhet og takhøyde. Det er lurt å sette seg inn i kravene som gjelder før du setter i gang byggeprosjektet.


Her kan du lese mer om å bygge garasje.







Bygge tilbygg eller påbygg

Hvis du har en eksisterende bolig, men du ønsker deg mer plass kan det være aktuelt å bygge på huset. Avhengig om du har en stor eller liten tomt har du mulighet til å enten bygge ut huset i bredden eller høyden.


Dersom du ønsker å bygge ut huset er det mulig å bygge på såkalt tilbygg. Et tilbygg er en utvidelse av boligens grunnflate, hvor du utvider boligen i bredden eller lengden. Tilbygget er ikke søknadspliktig så lenge det er under 15 kvadratmeter, ikke er beregnet på utleie eller overstiger den eksisterende boligens høyde. Det må i tillegg være plassert minimum fire meter fra nabogrensen.

Les mer om tilbygg her

Et påbygg er en utvidelse av boligen hvor du bygger på det eksisterende huset. Et typisk påbygg kan være en ekstra etasje. Påbygg er alltid søknadspliktige, enten du skal rive eller bygge nytt.

Les mer om påbygg her

Bygge ny garasje


Det kan være praktisk å bygge garasje samtidig om du skal bygge nytt hus. Kanskje det er aktuelt å bygge hus og garasje sammen? En garasje gir muligheter for oppbevaring i tillegg til bilparkering, og du kan til og med bygge utleiedel i garasjen.

Her kan du lese mer om å bygge garasje.

Publisert 05. feb. 2023, 15:12

Oppdatert 19. april 2024, 10:26