Tips og råd

Sjekkliste for deg som skal bygge nytt

For å hjelpe deg på veien har vi satt sammen en liten sjekkliste som oppsummerer det viktigste for deg som skal bygge, enten det er hus, garasje eller tilbygg.

Arkitekttegning
Arkitekttegning av nytt hus med nøkkel som ligger over

Har du bestemt deg for å bygge nytt, enten det er hus, garasje eller tilbygg, bør du du bestemme deg for hvor mye penger du vil bruke, samt hvordan du skal finansiere prosjektet. Når du bygger nytt er det vanlig at håndverkere og entreprenører fakturerer flere ganger under prosjektets gang, så du må regne med å måtte betale en hel del før alt er ferdig.

Skal du bygge nytt hus, bør du likevel passe på å ikke betale mer enn det som er bygd ferdig til enhver tid. Hvis du har uflaks og byggefirmaet går konkurs, risikerer du å tape det du eventuelt har betalt i forskudd.

For å hjelpe deg på veien har vi satt sammen en liten sjekkliste som oppsummerer det viktigste for deg som skal bygge nytt.

Bygge nytt hus?

Skaff deg en byggeleder som tar totalansvaret for bygget. Det øker sjansen for at hele prosessen går smidig, du slipper all jobb med å koordinere håndverkere og leverandører, og kanskje viktigst av alt - du blir ikke sittende med hele risikoen hvis noe går galt. Velger du et ferdighus er byggelederen ofte ansatt hos leverandøren, men du kan også leie inn en byggeleder fra et ingeniør- eller arkitektfirma. Prat med andre dere kjenner som har bygd hus for å få tips, eller søk på nettet for å komme i kontakt med aktuelle byggeledere.

Når dere planlegger hvor på tomta huset skal stå er det bra å tenke langsiktig. Dere kanskje ikke har råd til å bygge en garasje nå, men vet at dere kommer til å trenge et sted å parkere bilen og lagre familiens utstyr når barna blir større. Da er det smart å planlegge for dette allerede nå.

Å bygge et hus tar omtrent et år fra du har fått klarsignal fra kommunen. Den første delen av jobben er grunnarbeider i form av graving og murarbeid, som normalt tar cirka to måneder. Litt avhengig av hva slags løsning du velger, er også dette den delen av prosessen der det er vanlig med litt egeninnsats.

Når grunnarbeidene er ferdige, starter selve oppføringen av huset, og ulike håndverkere begynner å jobbe. Under denne delen er det viktig at du og byggelederen har jevnlige avstemningmøter med byggefirmaet, for å sjekke at alt går etter planen. Et normalt stort hus tar omlag åtte til ni måneder å sette opp. I den siste delen av byggeperioden blir det igjen muligheter for litt egen arbeid, ofte i form av maling og lignende.

Tenk praktisk og ikke fokuser for mye på hvilke innredningstrender som er populære akkurat nå. Huset ditt skal stå i mange år, og det som er hett i dag er sannsynligvis ikke like populært om ti år. Har du råd, så legg litt ekstra på isolering. Det gir deg lavere varmekostnader og en ekstra beskyttelse mot fukt skader. Tenk også over om dere ønsker å integrere enegieffektive løsninger i huset, og hvilke tiltak som inngår i Enovatilskuddet.

Når huset er ferdig skal det avholdes en ferdigbefaring med entreprenøren. Ta gjerne med byggelederen på dette. Befaringen finner ofte sted et par uker før innflyttelsesdato, og det er viktig at du er nøye med å sjekke at alt arbeidet er gjort sånn som dere har avtalt. Sjekk både innvendig og utvendig, og ta gjerne hjelp av en takstmann eller en annen byggekyndig person.

Finner dere mangler eller feil, bør dette dokumenteres i en protokoll som signeres av begge parter. Når du overtar nøklene til huset, overtar du også ansvaret. Hvis du da oppdager feil som du ikke så under ferdigbefaringen, må du melde fra om dette så raskt som mulig.

Som forbruker har du også rett til å kreve en ettårsbefaring. Dette er din mulighet til å påpeke feil du har oppdaget i løpet av det første året, men husk at feil som ble eller burde vært oppdaget ved overtagelsen skal meldes inn så fort som mulig, så ikke vent med dette til ettårsbefaringen. Forøvrig har du rett til å klage på usynlige eller skjulte feil i opp til fem år. Mer info om dine rettigheter ved overtakelse kan du lese på Forbrukerrådets hjemmesider.

Husk at også nye hus krever vedlikehold og enkle grep kan spare deg mye penger i fremtiden. Les mer her om hvorfor du bør ta vare på huset ditt og vedlikehold av fasaden.

Ny garasje?

Når du skal bygge garasje har du i prinsippet tre hovedtyper å velge mellom - carport, kald garasje og varm garasje. Hvis du primært skal bruke garasjen til oppbevaring av bil, er det beste å velge en ikke oppvarmet variant. Hvis du derimot tenker å inkludere et hobbyrom du vil bruke om vinteren, er en isolert og oppvarmet variant best. Uansett vil du ofte ha plass til oppbevaring av mer enn bare bilen, så ta høyde for dette i planleggingen.

Grunnarbeider på tomta og støping av såle er den første delen av jobben, og noe som en del velger å gjøre selv. En viktig ting å tenke på her er telesikring for å unngå skader fra telehiv.

Når såla er støpt kan reisverket (veggene) settes opp, før takstolene og taket legges på til slutt.

Mange velger å bygge garasjen i samme stil som huset, for å skape et helhetlig inntrykk. Det er smart å velge samme takvinkel på garasjen som på huset, og det kan også være smart å bruke samme type vinduer og utvendige materialer som på huset.

Nytt tilbygg?

Når du skal søke om byggetillatelse, kan det være greit å kjenne til forskjellen på et tilbygg og et påbygg. Et tilbygg er en utvidelse av bygningens grunnflate og bygges ved siden av eksisterende bygg, mens et påbygg er en bygningsdel som plasseres oppå eksisterende bygg, for eksempel en ekstra etasje. Påbygg må du alltid søke om via en ansvarlig søker, mens du kan søke selv hvis du skal bygge tilbygg under 50 kvm. For mer informasjon om hva som er søknadspliktig og ikke kan du lese her.

Undersøk hvor mye du har lov til å bygge ut på tomten din, den såkalte utnyttelsesgraden. Hvis huset ditt for eksempel opptar 25 % av tomten og utnyttelsesgraden er 30 %, kan du bygge på 5 % til. Denne varierer fra kommune til kommune, så sjekk reguleringsplanen der du bor for å finne ut hva som gjelder for din tomt.

Mange bygger til på huset når familien vokser. Da kan det være fristende å ta i litt ekstra, men prøv å ikke bygg for stort. En dag flytter barna ut, og da har dere plutselig mye ekstra plass.

Som for en garasje, tenk på at tilbygget bør matche det eksisterende huset i stil, materialvalg og planløsning.

Husk også å sjekke når du trenger byggetillatelse, om du kan søke selv og hvor du eventuelt skal søke. Trenger du bygningshåndverker eller en entreprenør kan du enkelt få tak i det her.

Vil du få inspirasjon og tips til oppussing av din bolig?

Meld deg på Mittanbuds nyhetsbrev. Hold deg oppdatert på trender, få eksperttips og bli inspirert til ditt neste oppussingsprosjekt.